You are not logged in.

#1 2012-10-03 17:22:01

Culinax
Member
From: Belgium
Registered: 2011-06-23
Posts: 13

[SOLVED] I have to use "startx" twice in order to make it work

Hello

2 days ago I decided to reinstall Arch Linux again because 3 months ago when I installed Windows, it got installed on top of my Arch partitions (even though I told it to install on my second hard drive). Anyway, I'm having some problems with "startx". I log in on my user account, then I type "startx" (I haven't took the time to figure out how to do that automatically yet). Then I see some color changes on my screen, monitor turns off then shows a black screen and some other things, it happens so fast. But in the end it stays black. Then I have to go to a new console (tty2) and startx again, same color changes and then it works, although not perfectly: e.g. I've put "sh ~/.fehbg &" in .xinitrc but I only see my wallpaper for 1 second and then it goes away. There's also "numlockx" in my .xinitrc file and when I do startx for the first time I see that my numlock light on my keyboard turns on. So it starts, but not completely.
I also have problems with SLiM. I installed it, configured and enabled it like it is written on the wiki (/etc/inittab). But still there's no sign of it when I boot Arch Linux. Maybe these 2 problems might be related somehow?

Here are some config files and logs that I made.


Log 1 = When I use startx for the first time (startx &> log)

X.Org X Server 1.12.4
Release Date: 2012-08-27
X Protocol Version 11, Revision 0
Build Operating System: Linux 3.4.8-1-ARCH x86_64 
Current Operating System: Linux ruben 3.5.4-1-ARCH #1 SMP PREEMPT Sat Sep 15 08:12:04 CEST 2012 x86_64
Kernel command line: BOOT_IMAGE=/vmlinuz-linux root=UUID=d7c730b6-c224-4ab4-9079-2eaa18cfbab3 ro quiet
Build Date: 27 August 2012  08:04:39AM
 
Current version of pixman: 0.26.2
	Before reporting problems, check http://wiki.x.org
	to make sure that you have the latest version.
Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
	(++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
	(WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
(==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Wed Oct  3 00:30:33 2012
(==) Using config file: "/etc/X11/xorg.conf"
(==) Using config directory: "/etc/X11/xorg.conf.d"
The XKEYBOARD keymap compiler (xkbcomp) reports:
> Warning:          Type "ONE_LEVEL" has 1 levels, but <RALT> has 2 symbols
>                   Ignoring extra symbols
Errors from xkbcomp are not fatal to the X server
The XKEYBOARD keymap compiler (xkbcomp) reports:
> Warning:          Compat map for group 2 redefined
>                   Using new definition
> Warning:          Compat map for group 3 redefined
>                   Using new definition
> Warning:          Compat map for group 4 redefined
>                   Using new definition
Errors from xkbcomp are not fatal to the X server
xinit: connection to X server lost

waiting for X server to shut down ..........
xinit: X server slow to shut down, sending KILL signal

waiting for server to die 
xinit: unexpected signal 1

Log 2 = When I use startx for the second time (startx &> log2)

X.Org X Server 1.12.4
Release Date: 2012-08-27
X Protocol Version 11, Revision 0
Build Operating System: Linux 3.4.8-1-ARCH x86_64 
Current Operating System: Linux ruben 3.5.4-1-ARCH #1 SMP PREEMPT Sat Sep 15 08:12:04 CEST 2012 x86_64
Kernel command line: BOOT_IMAGE=/vmlinuz-linux root=UUID=d7c730b6-c224-4ab4-9079-2eaa18cfbab3 ro quiet
Build Date: 27 August 2012  08:04:39AM
 
Current version of pixman: 0.26.2
	Before reporting problems, check http://wiki.x.org
	to make sure that you have the latest version.
Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
	(++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
	(WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
(==) Log file: "/var/log/Xorg.1.log", Time: Wed Oct  3 00:31:19 2012
(==) Using config file: "/etc/X11/xorg.conf"
(==) Using config directory: "/etc/X11/xorg.conf.d"
The XKEYBOARD keymap compiler (xkbcomp) reports:
> Warning:          Type "ONE_LEVEL" has 1 levels, but <RALT> has 2 symbols
>                   Ignoring extra symbols
Errors from xkbcomp are not fatal to the X server
The XKEYBOARD keymap compiler (xkbcomp) reports:
> Warning:          Compat map for group 2 redefined
>                   Using new definition
> Warning:          Compat map for group 3 redefined
>                   Using new definition
> Warning:          Compat map for group 4 redefined
>                   Using new definition
Errors from xkbcomp are not fatal to the X server
Another instance of Dropbox (611) is running!
which: no hsetroot in (/usr/local/bin:/usr/bin:/bin:/usr/local/sbin:/usr/sbin:/sbin:/usr/bin/core_perl)
which: no esetroot in (/usr/local/bin:/usr/bin:/bin:/usr/local/sbin:/usr/sbin:/sbin:/usr/bin/core_perl)
Another instance of Dropbox (611) is running!
[874:907:130934640:ERROR:bus.cc(307)] Failed to connect to the bus: Failed to connect to socket /run/dbus/system_bus_socket: No such file or directory
[874:907:130941871:ERROR:bus.cc(307)] Failed to connect to the bus: Failed to connect to socket /run/dbus/system_bus_socket: No such file or directory
I18N: Operating system doesn't support locale "en_US"
I18N: Operating system doesn't support locale "en_US"
[1236:1250:601579755:ERROR:bus.cc(307)] Failed to connect to the bus: Failed to connect to socket /run/dbus/system_bus_socket: No such file or directory
[1236:1250:601580025:ERROR:bus.cc(307)] Failed to connect to the bus: Failed to connect to socket /run/dbus/system_bus_socket: No such file or directory
xinit: connection to X server lost

waiting for X server to shut down XIO:  fatal IO error 11 (Resource temporarily unavailable) on X server ":1"
      after 49525 requests (49525 known processed) with 0 events remaining.
urxvt: X connection to ':1' broken, unable to recover, exiting.
..Server terminated successfully (0). Closing log file.

xinit: unexpected signal 1

Xorg.0.log (copied after using startx for the first time, since the mistake is most likely over there, if there's one at least)

[    49.310] 
X.Org X Server 1.12.4
Release Date: 2012-08-27
[    49.311] X Protocol Version 11, Revision 0
[    49.311] Build Operating System: Linux 3.4.8-1-ARCH x86_64 
[    49.312] Current Operating System: Linux ruben 3.5.4-1-ARCH #1 SMP PREEMPT Sat Sep 15 08:12:04 CEST 2012 x86_64
[    49.313] Kernel command line: BOOT_IMAGE=/vmlinuz-linux root=UUID=d7c730b6-c224-4ab4-9079-2eaa18cfbab3 ro quiet
[    49.314] Build Date: 27 August 2012  08:04:39AM
[    49.314]  
[    49.314] Current version of pixman: 0.26.2
[    49.315] 	Before reporting problems, check http://wiki.x.org
	to make sure that you have the latest version.
[    49.315] Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
	(++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
	(WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
[    49.318] (==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Wed Oct  3 00:44:15 2012
[    49.357] (==) Using config file: "/etc/X11/xorg.conf"
[    49.357] (==) Using config directory: "/etc/X11/xorg.conf.d"
[    49.393] (==) ServerLayout "Layout0"
[    49.393] (**) |-->Screen "Screen0" (0)
[    49.393] (**) |   |-->Monitor "Monitor0"
[    49.402] (**) |   |-->Device "Device0"
[    49.402] (**) |-->Input Device "Keyboard0"
[    49.402] (**) |-->Input Device "Mouse0"
[    49.402] (==) Automatically adding devices
[    49.402] (==) Automatically enabling devices
[    49.472] (WW) The directory "/usr/share/fonts/OTF/" does not exist.
[    49.472] 	Entry deleted from font path.
[    49.512] (WW) `fonts.dir' not found (or not valid) in "/usr/share/fonts/100dpi/".
[    49.512] 	Entry deleted from font path.
[    49.512] 	(Run 'mkfontdir' on "/usr/share/fonts/100dpi/").
[    49.513] (WW) `fonts.dir' not found (or not valid) in "/usr/share/fonts/75dpi/".
[    49.513] 	Entry deleted from font path.
[    49.513] 	(Run 'mkfontdir' on "/usr/share/fonts/75dpi/").
[    49.513] (==) FontPath set to:
	/usr/share/fonts/misc/,
	/usr/share/fonts/TTF/,
	/usr/share/fonts/Type1/
[    49.513] (==) ModulePath set to "/usr/lib/xorg/modules"
[    49.513] (WW) Hotplugging is on, devices using drivers 'kbd', 'mouse' or 'vmmouse' will be disabled.
[    49.513] (WW) Disabling Keyboard0
[    49.513] (WW) Disabling Mouse0
[    49.513] (II) Loader magic: 0x7c8b00
[    49.513] (II) Module ABI versions:
[    49.513] 	X.Org ANSI C Emulation: 0.4
[    49.513] 	X.Org Video Driver: 12.1
[    49.513] 	X.Org XInput driver : 16.0
[    49.513] 	X.Org Server Extension : 6.0
[    49.515] (--) PCI:*(0:1:0:0) 10de:0649:1025:013d rev 161, Mem @ 0xce000000/16777216, 0xd0000000/268435456, 0xcc000000/33554432, I/O @ 0x00002000/128
[    49.515] (WW) Open ACPI failed (/var/run/acpid.socket) (No such file or directory)
[    49.515] (II) LoadModule: "extmod"
[    49.544] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libextmod.so
[    49.550] (II) Module extmod: vendor="X.Org Foundation"
[    49.550] 	compiled for 1.12.4, module version = 1.0.0
[    49.550] 	Module class: X.Org Server Extension
[    49.550] 	ABI class: X.Org Server Extension, version 6.0
[    49.550] (II) Loading extension MIT-SCREEN-SAVER
[    49.550] (II) Loading extension XFree86-VidModeExtension
[    49.550] (II) Loading extension XFree86-DGA
[    49.550] (II) Loading extension DPMS
[    49.550] (II) Loading extension XVideo
[    49.550] (II) Loading extension XVideo-MotionCompensation
[    49.550] (II) Loading extension X-Resource
[    49.550] (II) LoadModule: "dbe"
[    49.550] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libdbe.so
[    49.558] (II) Module dbe: vendor="X.Org Foundation"
[    49.558] 	compiled for 1.12.4, module version = 1.0.0
[    49.558] 	Module class: X.Org Server Extension
[    49.558] 	ABI class: X.Org Server Extension, version 6.0
[    49.558] (II) Loading extension DOUBLE-BUFFER
[    49.558] (II) LoadModule: "glx"
[    49.558] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libglx.so
[    50.693] (II) Module glx: vendor="NVIDIA Corporation"
[    50.693] 	compiled for 4.0.2, module version = 1.0.0
[    50.693] 	Module class: X.Org Server Extension
[    50.693] (II) NVIDIA GLX Module  304.51  Tue Sep 18 17:38:06 PDT 2012
[    50.693] (II) Loading extension GLX
[    50.693] (II) LoadModule: "record"
[    50.693] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/librecord.so
[    50.703] (II) Module record: vendor="X.Org Foundation"
[    50.703] 	compiled for 1.12.4, module version = 1.13.0
[    50.703] 	Module class: X.Org Server Extension
[    50.703] 	ABI class: X.Org Server Extension, version 6.0
[    50.703] (II) Loading extension RECORD
[    50.703] (II) LoadModule: "dri"
[    50.704] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libdri.so
[    50.716] (II) Module dri: vendor="X.Org Foundation"
[    50.716] 	compiled for 1.12.4, module version = 1.0.0
[    50.716] 	ABI class: X.Org Server Extension, version 6.0
[    50.716] (II) Loading extension XFree86-DRI
[    50.716] (II) LoadModule: "dri2"
[    50.716] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libdri2.so
[    50.717] (II) Module dri2: vendor="X.Org Foundation"
[    50.717] 	compiled for 1.12.4, module version = 1.2.0
[    50.717] 	ABI class: X.Org Server Extension, version 6.0
[    50.717] (II) Loading extension DRI2
[    50.717] (II) LoadModule: "nvidia"
[    50.731] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/nvidia_drv.so
[    50.805] (II) Module nvidia: vendor="NVIDIA Corporation"
[    50.805] 	compiled for 4.0.2, module version = 1.0.0
[    50.805] 	Module class: X.Org Video Driver
[    50.834] (II) NVIDIA dlloader X Driver  304.51  Tue Sep 18 17:18:40 PDT 2012
[    50.834] (II) NVIDIA Unified Driver for all Supported NVIDIA GPUs
[    50.845] (--) using VT number 7

[    50.903] (II) Loading sub module "fb"
[    50.903] (II) LoadModule: "fb"
[    50.903] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/libfb.so
[    50.919] (II) Module fb: vendor="X.Org Foundation"
[    50.919] 	compiled for 1.12.4, module version = 1.0.0
[    50.919] 	ABI class: X.Org ANSI C Emulation, version 0.4
[    50.919] (II) Loading sub module "wfb"
[    50.919] (II) LoadModule: "wfb"
[    50.920] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/libwfb.so
[    50.933] (II) Module wfb: vendor="X.Org Foundation"
[    50.933] 	compiled for 1.12.4, module version = 1.0.0
[    50.933] 	ABI class: X.Org ANSI C Emulation, version 0.4
[    50.933] (II) Loading sub module "ramdac"
[    50.933] (II) LoadModule: "ramdac"
[    50.934] (II) Module "ramdac" already built-in
[    50.944] (**) NVIDIA(0): Depth 24, (--) framebuffer bpp 32
[    50.944] (==) NVIDIA(0): RGB weight 888
[    50.944] (==) NVIDIA(0): Default visual is TrueColor
[    50.944] (==) NVIDIA(0): Using gamma correction (1.0, 1.0, 1.0)
[    50.945] (**) NVIDIA(0): Enabling 2D acceleration
[    54.431] (II) NVIDIA(GPU-0): Display (AU Optronics Corporation (DFP-0)) does not support
[    54.431] (II) NVIDIA(GPU-0):     NVIDIA 3D Vision stereo.
[    54.448] (II) NVIDIA(0): NVIDIA GPU GeForce 9600M GT (G96) at PCI:1:0:0 (GPU-0)
[    54.448] (--) NVIDIA(0): Memory: 1048576 kBytes
[    54.448] (--) NVIDIA(0): VideoBIOS: 62.94.4a.00.23
[    54.448] (II) NVIDIA(0): Detected PCI Express Link width: 16X
[    54.448] (--) NVIDIA(0): Interlaced video modes are supported on this GPU
[    54.455] (--) NVIDIA(0): Valid display device(s) on GeForce 9600M GT at PCI:1:0:0
[    54.455] (--) NVIDIA(0):     CRT-0
[    54.455] (--) NVIDIA(0):     AU Optronics Corporation (DFP-0) (connected)
[    54.455] (--) NVIDIA(0):     DFP-1
[    54.455] (--) NVIDIA(0): CRT-0: 400.0 MHz maximum pixel clock
[    54.455] (--) NVIDIA(0): AU Optronics Corporation (DFP-0): 330.0 MHz maximum pixel clock
[    54.455] (--) NVIDIA(0): AU Optronics Corporation (DFP-0): Internal Dual Link LVDS
[    54.455] (--) NVIDIA(0): DFP-1: 165.0 MHz maximum pixel clock
[    54.455] (--) NVIDIA(0): DFP-1: Internal Single Link TMDS
[    54.455] (**) NVIDIA(0): Using HorizSync/VertRefresh ranges from the EDID for display
[    54.455] (**) NVIDIA(0):     device AU Optronics Corporation (DFP-0) (Using EDID
[    54.455] (**) NVIDIA(0):     frequencies has been enabled on all display devices.)
[    54.456] (==) NVIDIA(0): 
[    54.456] (==) NVIDIA(0): No modes were requested; the default mode "nvidia-auto-select"
[    54.456] (==) NVIDIA(0):     will be used as the requested mode.
[    54.456] (==) NVIDIA(0): 
[    54.456] (II) NVIDIA(0): Validated MetaModes:
[    54.456] (II) NVIDIA(0):     "DFP-0:nvidia-auto-select"
[    54.456] (II) NVIDIA(0): Virtual screen size determined to be 1440 x 900
[    55.521] (--) NVIDIA(0): DPI set to (98, 99); computed from "UseEdidDpi" X config
[    55.521] (--) NVIDIA(0):     option
[    55.522] (--) Depth 24 pixmap format is 32 bpp
[    55.522] (II) NVIDIA: Using 768.00 MB of virtual memory for indirect memory access.
[    55.530] (II) NVIDIA(0): ACPI: failed to connect to the ACPI event daemon; the daemon
[    55.530] (II) NVIDIA(0):     may not be running or the "AcpidSocketPath" X
[    55.530] (II) NVIDIA(0):     configuration option may not be set correctly.  When the
[    55.530] (II) NVIDIA(0):     ACPI event daemon is available, the NVIDIA X driver will
[    55.530] (II) NVIDIA(0):     try to use it to receive ACPI event notifications.  For
[    55.530] (II) NVIDIA(0):     details, please see the "ConnectToAcpid" and
[    55.530] (II) NVIDIA(0):     "AcpidSocketPath" X configuration options in Appendix B: X
[    55.530] (II) NVIDIA(0):     Config Options in the README.
[    55.533] (II) NVIDIA(0): Setting mode "DFP-0:nvidia-auto-select"
[    55.879] (II) Loading extension NV-GLX
[    55.938] (==) NVIDIA(0): Disabling shared memory pixmaps
[    55.938] (==) NVIDIA(0): Backing store disabled
[    55.938] (==) NVIDIA(0): Silken mouse enabled
[    55.939] (**) NVIDIA(0): DPMS enabled
[    55.939] (II) Loading extension NV-CONTROL
[    55.939] (II) Loading extension XINERAMA
[    55.939] (II) Loading sub module "dri2"
[    55.939] (II) LoadModule: "dri2"
[    55.940] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libdri2.so
[    55.940] (II) Module dri2: vendor="X.Org Foundation"
[    55.940] 	compiled for 1.12.4, module version = 1.2.0
[    55.940] 	ABI class: X.Org Server Extension, version 6.0
[    55.940] (II) NVIDIA(0): [DRI2] Setup complete
[    55.940] (II) NVIDIA(0): [DRI2]   VDPAU driver: nvidia
[    55.940] (--) RandR disabled
[    55.940] (II) Initializing built-in extension Generic Event Extension
[    55.940] (II) Initializing built-in extension SHAPE
[    55.940] (II) Initializing built-in extension MIT-SHM
[    55.940] (II) Initializing built-in extension XInputExtension
[    55.940] (II) Initializing built-in extension XTEST
[    55.940] (II) Initializing built-in extension BIG-REQUESTS
[    55.940] (II) Initializing built-in extension SYNC
[    55.940] (II) Initializing built-in extension XKEYBOARD
[    55.940] (II) Initializing built-in extension XC-MISC
[    55.940] (II) Initializing built-in extension SECURITY
[    55.940] (II) Initializing built-in extension XINERAMA
[    55.940] (II) Initializing built-in extension XFIXES
[    55.940] (II) Initializing built-in extension RENDER
[    55.940] (II) Initializing built-in extension RANDR
[    55.940] (II) Initializing built-in extension COMPOSITE
[    55.940] (II) Initializing built-in extension DAMAGE
[    55.943] (II) Initializing extension GLX
[    56.358] (II) config/udev: Adding input device Power Button (/dev/input/event6)
[    56.358] (**) Power Button: Applying InputClass "evdev keyboard catchall"
[    56.358] (II) LoadModule: "evdev"
[    56.358] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/input/evdev_drv.so
[    56.374] (II) Module evdev: vendor="X.Org Foundation"
[    56.374] 	compiled for 1.12.3.901, module version = 2.7.3
[    56.374] 	Module class: X.Org XInput Driver
[    56.374] 	ABI class: X.Org XInput driver, version 16.0
[    56.374] (II) Using input driver 'evdev' for 'Power Button'
[    56.374] (**) Power Button: always reports core events
[    56.374] (**) evdev: Power Button: Device: "/dev/input/event6"
[    56.375] (--) evdev: Power Button: Vendor 0 Product 0x1
[    56.375] (--) evdev: Power Button: Found keys
[    56.375] (II) evdev: Power Button: Configuring as keyboard
[    56.375] (**) Option "config_info" "udev:/sys/devices/LNXSYSTM:00/LNXPWRBN:00/input/input6/event6"
[    56.375] (II) XINPUT: Adding extended input device "Power Button" (type: KEYBOARD, id 6)
[    56.375] (**) Option "xkb_rules" "evdev"
[    56.375] (**) Option "xkb_model" "evdev"
[    56.375] (**) Option "xkb_layout" "us"
[    56.399] (II) config/udev: Adding input device Video Bus (/dev/input/event2)
[    56.399] (**) Video Bus: Applying InputClass "evdev keyboard catchall"
[    56.399] (II) Using input driver 'evdev' for 'Video Bus'
[    56.399] (**) Video Bus: always reports core events
[    56.399] (**) evdev: Video Bus: Device: "/dev/input/event2"
[    56.399] (--) evdev: Video Bus: Vendor 0 Product 0x6
[    56.399] (--) evdev: Video Bus: Found keys
[    56.399] (II) evdev: Video Bus: Configuring as keyboard
[    56.399] (**) Option "config_info" "udev:/sys/devices/LNXSYSTM:00/device:00/PNP0A08:00/device:01/LNXVIDEO:00/input/input3/event2"
[    56.399] (II) XINPUT: Adding extended input device "Video Bus" (type: KEYBOARD, id 7)
[    56.399] (**) Option "xkb_rules" "evdev"
[    56.399] (**) Option "xkb_model" "evdev"
[    56.399] (**) Option "xkb_layout" "us"
[    56.400] (II) config/udev: Adding input device Power Button (/dev/input/event4)
[    56.400] (**) Power Button: Applying InputClass "evdev keyboard catchall"
[    56.400] (II) Using input driver 'evdev' for 'Power Button'
[    56.400] (**) Power Button: always reports core events
[    56.400] (**) evdev: Power Button: Device: "/dev/input/event4"
[    56.400] (--) evdev: Power Button: Vendor 0 Product 0x1
[    56.400] (--) evdev: Power Button: Found keys
[    56.400] (II) evdev: Power Button: Configuring as keyboard
[    56.400] (**) Option "config_info" "udev:/sys/devices/LNXSYSTM:00/device:00/PNP0C0C:00/input/input4/event4"
[    56.400] (II) XINPUT: Adding extended input device "Power Button" (type: KEYBOARD, id 8)
[    56.400] (**) Option "xkb_rules" "evdev"
[    56.400] (**) Option "xkb_model" "evdev"
[    56.400] (**) Option "xkb_layout" "us"
[    56.401] (II) config/udev: Adding input device Lid Switch (/dev/input/event3)
[    56.401] (II) No input driver specified, ignoring this device.
[    56.401] (II) This device may have been added with another device file.
[    56.401] (II) config/udev: Adding input device Sleep Button (/dev/input/event5)
[    56.401] (**) Sleep Button: Applying InputClass "evdev keyboard catchall"
[    56.401] (II) Using input driver 'evdev' for 'Sleep Button'
[    56.401] (**) Sleep Button: always reports core events
[    56.401] (**) evdev: Sleep Button: Device: "/dev/input/event5"
[    56.401] (--) evdev: Sleep Button: Vendor 0 Product 0x3
[    56.401] (--) evdev: Sleep Button: Found keys
[    56.401] (II) evdev: Sleep Button: Configuring as keyboard
[    56.401] (**) Option "config_info" "udev:/sys/devices/LNXSYSTM:00/device:00/PNP0C0E:00/input/input5/event5"
[    56.401] (II) XINPUT: Adding extended input device "Sleep Button" (type: KEYBOARD, id 9)
[    56.401] (**) Option "xkb_rules" "evdev"
[    56.401] (**) Option "xkb_model" "evdev"
[    56.401] (**) Option "xkb_layout" "us"
[    56.402] (II) config/udev: Adding input device Acer Crystal Eye webcam (/dev/input/event8)
[    56.402] (**) Acer Crystal Eye webcam: Applying InputClass "evdev keyboard catchall"
[    56.402] (II) Using input driver 'evdev' for 'Acer Crystal Eye webcam'
[    56.402] (**) Acer Crystal Eye webcam: always reports core events
[    56.402] (**) evdev: Acer Crystal Eye webcam: Device: "/dev/input/event8"
[    56.402] (--) evdev: Acer Crystal Eye webcam: Vendor 0x64e Product 0xa103
[    56.402] (--) evdev: Acer Crystal Eye webcam: Found keys
[    56.402] (II) evdev: Acer Crystal Eye webcam: Configuring as keyboard
[    56.402] (**) Option "config_info" "udev:/sys/devices/pci0000:00/0000:00:1a.7/usb1/1-6/1-6:1.0/input/input8/event8"
[    56.402] (II) XINPUT: Adding extended input device "Acer Crystal Eye webcam" (type: KEYBOARD, id 10)
[    56.402] (**) Option "xkb_rules" "evdev"
[    56.402] (**) Option "xkb_model" "evdev"
[    56.402] (**) Option "xkb_layout" "us"
[    56.402] (II) config/udev: Adding input device HDA Digital PCBeep (/dev/input/event9)
[    56.402] (II) No input driver specified, ignoring this device.
[    56.402] (II) This device may have been added with another device file.
[    56.403] (II) config/udev: Adding input device HDA Intel Line (/dev/input/event10)
[    56.403] (II) No input driver specified, ignoring this device.
[    56.403] (II) This device may have been added with another device file.
[    56.403] (II) config/udev: Adding input device HDA Intel Mic (/dev/input/event11)
[    56.403] (II) No input driver specified, ignoring this device.
[    56.403] (II) This device may have been added with another device file.
[    56.403] (II) config/udev: Adding input device HDA Intel Front Headphone (/dev/input/event12)
[    56.403] (II) No input driver specified, ignoring this device.
[    56.403] (II) This device may have been added with another device file.
[    56.403] (II) config/udev: Adding input device AT Translated Set 2 keyboard (/dev/input/event0)
[    56.403] (**) AT Translated Set 2 keyboard: Applying InputClass "evdev keyboard catchall"
[    56.403] (II) Using input driver 'evdev' for 'AT Translated Set 2 keyboard'
[    56.404] (**) AT Translated Set 2 keyboard: always reports core events
[    56.404] (**) evdev: AT Translated Set 2 keyboard: Device: "/dev/input/event0"
[    56.404] (--) evdev: AT Translated Set 2 keyboard: Vendor 0x1 Product 0x1
[    56.404] (--) evdev: AT Translated Set 2 keyboard: Found keys
[    56.404] (II) evdev: AT Translated Set 2 keyboard: Configuring as keyboard
[    56.404] (**) Option "config_info" "udev:/sys/devices/platform/i8042/serio0/input/input0/event0"
[    56.404] (II) XINPUT: Adding extended input device "AT Translated Set 2 keyboard" (type: KEYBOARD, id 11)
[    56.404] (**) Option "xkb_rules" "evdev"
[    56.404] (**) Option "xkb_model" "evdev"
[    56.404] (**) Option "xkb_layout" "us"
[    56.404] (II) config/udev: Adding input device SynPS/2 Synaptics TouchPad (/dev/input/event7)
[    56.404] (**) SynPS/2 Synaptics TouchPad: Applying InputClass "evdev touchpad catchall"
[    56.404] (**) SynPS/2 Synaptics TouchPad: Applying InputClass "touchpad catchall"
[    56.404] (II) LoadModule: "synaptics"
[    56.404] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/input/synaptics_drv.so
[    56.418] (II) Module synaptics: vendor="X.Org Foundation"
[    56.418] 	compiled for 1.12.2, module version = 1.6.2
[    56.418] 	Module class: X.Org XInput Driver
[    56.418] 	ABI class: X.Org XInput driver, version 16.0
[    56.418] (II) Using input driver 'synaptics' for 'SynPS/2 Synaptics TouchPad'
[    56.418] (**) SynPS/2 Synaptics TouchPad: always reports core events
[    56.418] (**) Option "Device" "/dev/input/event7"
[    56.423] (--) synaptics: SynPS/2 Synaptics TouchPad: x-axis range 1472 - 5472
[    56.423] (--) synaptics: SynPS/2 Synaptics TouchPad: y-axis range 1408 - 4448
[    56.423] (--) synaptics: SynPS/2 Synaptics TouchPad: pressure range 0 - 255
[    56.423] (--) synaptics: SynPS/2 Synaptics TouchPad: finger width range 0 - 15
[    56.423] (--) synaptics: SynPS/2 Synaptics TouchPad: buttons: left right scroll-buttons
[    56.423] (--) synaptics: SynPS/2 Synaptics TouchPad: Vendor 0x2 Product 0x7
[    56.423] (**) Option "TapButton1" "1"
[    56.423] (**) Option "TapButton2" "2"
[    56.423] (**) Option "TapButton3" "3"
[    56.424] (--) synaptics: SynPS/2 Synaptics TouchPad: touchpad found
[    56.424] (**) SynPS/2 Synaptics TouchPad: always reports core events
[    56.424] (**) Option "config_info" "udev:/sys/devices/platform/i8042/serio4/input/input7/event7"
[    56.424] (II) XINPUT: Adding extended input device "SynPS/2 Synaptics TouchPad" (type: TOUCHPAD, id 12)
[    56.424] (**) synaptics: SynPS/2 Synaptics TouchPad: (accel) MinSpeed is now constant deceleration 2.5
[    56.424] (**) synaptics: SynPS/2 Synaptics TouchPad: MaxSpeed is now 1.75
[    56.424] (**) synaptics: SynPS/2 Synaptics TouchPad: AccelFactor is now 0.040
[    56.424] (**) SynPS/2 Synaptics TouchPad: (accel) keeping acceleration scheme 1
[    56.424] (**) SynPS/2 Synaptics TouchPad: (accel) acceleration profile 1
[    56.424] (**) SynPS/2 Synaptics TouchPad: (accel) acceleration factor: 2.000
[    56.424] (**) SynPS/2 Synaptics TouchPad: (accel) acceleration threshold: 4
[    56.424] (--) synaptics: SynPS/2 Synaptics TouchPad: touchpad found
[    56.424] (II) config/udev: Adding input device SynPS/2 Synaptics TouchPad (/dev/input/mouse0)
[    56.424] (II) No input driver specified, ignoring this device.
[    56.424] (II) This device may have been added with another device file.
[    56.425] (II) config/udev: Adding input device PC Speaker (/dev/input/event1)
[    56.425] (II) No input driver specified, ignoring this device.
[    56.425] (II) This device may have been added with another device file.

Xorg.conf

# nvidia-xconfig: X configuration file generated by nvidia-xconfig
# nvidia-xconfig:  version 304.51  (buildmeister@swio-display-x86-rhel47-08.nvidia.com)  Tue Sep 18 18:26:36 PDT 2012

Section "ServerLayout"
    Identifier     "Layout0"
    Screen      0  "Screen0"
    InputDevice    "Keyboard0" "CoreKeyboard"
    InputDevice    "Mouse0" "CorePointer"
EndSection

Section "Files"
EndSection

Section "InputDevice"
    # generated from default
    Identifier     "Mouse0"
    Driver         "mouse"
    Option         "Protocol" "auto"
    Option         "Device" "/dev/psaux"
    Option         "Emulate3Buttons" "no"
    Option         "ZAxisMapping" "4 5"
EndSection

Section "InputDevice"
    # generated from default
    Identifier     "Keyboard0"
    Driver         "kbd"
EndSection

Section "Monitor"
    Identifier     "Monitor0"
    VendorName     "Unknown"
    ModelName      "Unknown"
    HorizSync       28.0 - 33.0
    VertRefresh     43.0 - 72.0
    Option         "DPMS"
EndSection

Section "Device"
    Identifier     "Device0"
    Driver         "nvidia"
    VendorName     "NVIDIA Corporation"
    Option         "NoLogo" "1"
EndSection

Section "Screen"
    Identifier     "Screen0"
    Device         "Device0"
    Monitor        "Monitor0"
    DefaultDepth    24
    SubSection     "Display"
        Depth       24
    EndSubSection
EndSection

.xinitrc

# Set keyboard layout to Belgian
setxkbmap -layout be

# Activate numlock
numlockx &

# Start Dropbox
dropboxd

# Set wallpaper
sh ~/.fehbg &

# Start Openbox
exec ck-launch-session dbus-launch openbox-session


I know that .xinitrc is still practically empty, but I only started configuring it yesterday and I like to take things slowly (perfectionist here).
I did some research after some errors in log1 and log2 but I didn't find anything that worked. Xorg.0.log I only checked for (EE) tags, and I didn't find any.

Anyone has an idea what may have caused this? Any errors that I didn't see?

Thank you in advance.

Last edited by Culinax (2012-10-04 09:50:39)

Offline

#2 2012-10-03 17:28:56

Trilby
Forum Moderator
From: Massachusetts, USA
Registered: 2011-11-29
Posts: 14,738
Website

Re: [SOLVED] I have to use "startx" twice in order to make it work

That is not a practically empty xinitrc - that file only needs one line: exec WM.  Other things are entirely optional, and some of them very useful, but I'd encourage you to stick with the simplest xinitrc that will do what you require.

Is slim involved?  Probably.  That is the source of many problems.  But to start narrowing this down, I have 3 suggestions:

1) temporarily (at least) change your inittab to default to runlevel 3 ... actually, is it currently set to 5 or 3? if it is currently 3 that would explain why slim doesn't start.

2) at a tty in runlevel 3 use "xinit" instead of "startx".  Startx is fine most of the time, but it is essentially just a complex wrapper for xinit.  That complexity can often iadd useful functionality, but it *always* makes troubleshooting more difficult.  So for now just use a vanilla 'xinit'.

3) remove dbus-launch from your exec line in xinitrc.  This is done by console-kit so it is redundant and potentially problematic.  Further BOTH of these are taken care of by slim, so I'd even suggest getting both a jump start on being ready for slim and simplifying troubleshooting by removing both of them.  Just make that line "exec openbox-session"

Edit: adding one more:
4) temporarily switch out openbox-session for openbox.  I suspect the reason feh's setting of the background is getting overridden is due to a script or setting in openbox's autostart settings - many of these are only invoked when "openbox-session" is called, while "openbox" starts *just* the window manager itself.

Last edited by Trilby (2012-10-03 17:30:36)


InterrobangSlider
• How's my coding? See this page.
• How's my moderating? Feel free to email any concerns, complaints, or objections.

Online

#3 2012-10-03 17:45:10

Inxsible
Forum Fellow
From: Chicago
Registered: 2008-06-09
Posts: 9,079

Re: [SOLVED] I have to use "startx" twice in order to make it work

maybe because dropboxd doesn't have a & at the end


Forum Rules

There's no such thing as a stupid question, but there sure are a lot of inquisitive idiots !

Offline

#4 2012-10-03 18:35:52

Culinax
Member
From: Belgium
Registered: 2011-06-23
Posts: 13

Re: [SOLVED] I have to use "startx" twice in order to make it work

Thank you for those very quick answers.
The main problem is solved already, using startx once is enough now. I changed 2 things to solve this.

In /etc/inittab I removed (added #) this line: #x:5:respawn:/usr/bin/xdm -nodaemon
It was under the same category as x:5:respawn:/usr/bin/slim >/dev/null 2>&1 so I thought that disabling the above line could solve the SLiM issue. But it didn't... I think this is runlevel 5, but tbh I don't know much about runlevels and what they do / how they work.

In .xinitrc I removed ck-launch-session and dbus-launch and I also added a "&" sign after dropboxd as Inxsible recommended. Does that sign indicate that a new line of code follows? Shouldn't it be used after setxbmap as well?

And Trilby, you said that I should make my .xinitrc as empty as possible. I can start dropbox as a daemon, but I haven't found anything for setxbmap or to set the wallpaper. Or are those a part of the commands that you call very useful?

My wallpaper still shows as a flash when I start it. I think that I'll need to start certain programs in the future (e.g. I read about Tint2) so changing it to openbox won't help that much now because when I change it back to openbox-session again later the problem will just come back.

Offline

#5 2012-10-03 18:55:46

Trilby
Forum Moderator
From: Massachusetts, USA
Registered: 2011-11-29
Posts: 14,738
Website

Re: [SOLVED] I have to use "startx" twice in order to make it work

Near the top of inittab there are two lines, of which one should be commented, that determine whether the system starts in runlevel 5 (graphical / X) or runlevel 3 (constole / tty).  I no longer have an inittab, so I can't quote the lines, but they should be in the wiki or man pages.

The "&" sign backgrounds a process.  This means the xinitrc script does not have to wait for that process to complete before it continues.  setxbmap should return quickly, so whether or not it has a "&" should not have an effect.  Processes that may take a long time to return (or may not return at all) require a "&" at the end or the xinitrc script will never get to the window manager line.

As for keeping xinitrc simple, you can certainly add useful tools here.  If you use these tools this is a great place for them.  I was only responding to your statement that your xinitrc was simple and you haven't added much to it "yet".  You should not strive to add more to it for the sake of making it more interesting or complex.  Add to it only to add specific things you will use.  In otherwords, this is a perfectly good place to start dropbox.

Just so you know, arch is considered to not be a "handholding distro".  So for questions about how to set runlevels and how to set up your inittab, you will be expected to read the relevant documentation (wiki and man pages) on your own.  When something goes wrong these forums are here to help, but if you make a habbit of doing as much as you can on your own first, you'll find people here willing to go much further to help with the problems that do arise.


InterrobangSlider
• How's my coding? See this page.
• How's my moderating? Feel free to email any concerns, complaints, or objections.

Online

#6 2012-10-04 09:37:42

Culinax
Member
From: Belgium
Registered: 2011-06-23
Posts: 13

Re: [SOLVED] I have to use "startx" twice in order to make it work

Yes I understand, that's why I love Arch Linux so much. I love tinkering with all kinds of stuff and in the end you learn so much from it. I've set up Arch Linux with a minimalistic Awesome WM in the past but after a few months I realized that I barely took advantage of the tiled system so now I'm going the eyecandy way, as long as it still fast and lightweight. But ofcourse, the more eyecandy that's involved, the more problems that I'll encounter.

I've been able to set up SLiM yesterday btw. The biggest problem here was that I forgot to put dbus as a daemon in rc.conf along with some other minor problems such as keyboard layout etc.

The only problem that's left now is the wallpaper, it still gets overridden. I just installed tint2 and the funny thing is that the background of tint2 is the part of my wallpaper that is underneath it. The rest is still grey though. Are there any other solutions except for changing openbox-session to openbox?

Offline

#7 2012-10-04 09:50:08

Culinax
Member
From: Belgium
Registered: 2011-06-23
Posts: 13

Re: [SOLVED] I have to use "startx" twice in order to make it work

The last problem is also solved.
I've put: " sh ~/.fehbg & " in openbox's autostart file instead of .xinitrc

Thank you for all the help.

I'll tag this thread as solved.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB