You are not logged in.

#1 2009-05-26 15:46:06

haggy
Member
From: Wild southern germany
Registered: 2007-05-22
Posts: 213
Website

xbmc-git AUR package: discussion in here please

As we have some problems at the moment with GCC 4.4 breaking the compilation of XBMC and generally the AUR comments page is no BBS, i'd like to encourage anyone to discuss your issues here and not on the comments page.

Thanks,
haggy

Last edited by litemotiv (2011-01-15 19:53:27)


xbmc guy with all of my heart.
if you have trouble, please read this and submit a proper problem description and maybe bugreport over at xbmc.org.

Offline

#2 2009-05-26 21:31:33

bentzl
Member
Registered: 2008-09-10
Posts: 11

Re: xbmc-git AUR package: discussion in here please

If the problem is really gcc 4.4 related, why do i get the same error with gcc 3.4?

Offline

#3 2009-05-27 00:22:30

richy
Member
Registered: 2009-04-14
Posts: 10

Re: xbmc-git AUR package: discussion in here please

@bentzl

If you believe you have found a broader interpretation of the problem, I encourage you to report it.

e.g: http://xbmc.org/trac/ticket/6627

- richy

EDIT: Even better, if you don't agree with the XBMC teams assessment that it's a GCC 4.4 bug, the topic is here

Last edited by richy (2009-05-27 00:30:19)

Offline

#4 2009-05-27 07:22:07

haggy
Member
From: Wild southern germany
Registered: 2007-05-22
Posts: 213
Website

Re: xbmc-git AUR package: discussion in here please

bentzl wrote:

If the problem is really gcc 4.4 related, why do i get the same error with gcc 3.4?

I seriously doubt you mean gcc 3.4 - that is like 3 years old and marked obsolete. Previous 4.3 series did not have this bug and hence compilation ran without problems.


xbmc guy with all of my heart.
if you have trouble, please read this and submit a proper problem description and maybe bugreport over at xbmc.org.

Offline

#5 2009-05-27 15:44:24

haggy
Member
From: Wild southern germany
Registered: 2007-05-22
Posts: 213
Website

Re: xbmc-git AUR package: discussion in here please

Good news everybody!

With the help of cptspiff in the xbmc irc channel i have come up with a patch which fixes these issues with GCC 4.4. It's not a bug with 4.4. as stated previously but rather a "feature" as it is a bit more strict since that version. For the record, an explanation can be found at

    *  http://udrepper.livejournal.com/20948.html and
    *  http://www.linux-archive.org/fedora-dev … trchr.html

The patch can be found at: http://xbmc.org/trac/ticket/6627 but i'm nearly sure it will find its way into the normal svn tree soon so that there's no need for another patch.

Thanks,
/Haggy


xbmc guy with all of my heart.
if you have trouble, please read this and submit a proper problem description and maybe bugreport over at xbmc.org.

Offline

#6 2009-05-27 20:45:47

bentzl
Member
Registered: 2008-09-10
Posts: 11

Re: xbmc-git AUR package: discussion in here please

Great news, thx Haggy!

Offline

#7 2009-05-27 20:54:07

haggy
Member
From: Wild southern germany
Registered: 2007-05-22
Posts: 213
Website

Re: xbmc-git AUR package: discussion in here please

just updated the PKGBUILD, please try


xbmc guy with all of my heart.
if you have trouble, please read this and submit a proper problem description and maybe bugreport over at xbmc.org.

Offline

#8 2009-05-28 08:18:04

bentzl
Member
Registered: 2008-09-10
Posts: 11

Re: xbmc-git AUR package: discussion in here please

It's working on i686.

Offline

#9 2009-05-28 15:16:27

Tuxie
Member
Registered: 2008-11-13
Posts: 8

Re: xbmc-git AUR package: discussion in here please

It compiles for me on x86_64 using gcc 4.4. However, the goom issue ("error: 'FLOAT_TK' undeclared" etc) is still there on the first try.

Offline

#10 2009-05-28 18:25:22

PAdu92
Member
Registered: 2008-06-04
Posts: 101

Re: xbmc-git AUR package: discussion in here please

thanks, it compiles now fine (no goom issue...) but I don't get any sound from XBMC except the little sound when you are browsing for a song, but when I hit play, no sounds comes out...

Anyways, good job for the patch wink

Offline

#11 2009-05-28 20:00:58

haggy
Member
From: Wild southern germany
Registered: 2007-05-22
Posts: 213
Website

Re: xbmc-git AUR package: discussion in here please

Do you get sound in the rest of the system? Try 'speaker-test' from console. What are your exact sound settings in xbmc and how is your system connected to the speakers? Do you use pulse audio... tons of answers needed before we can give you an advice.

/Haggy


xbmc guy with all of my heart.
if you have trouble, please read this and submit a proper problem description and maybe bugreport over at xbmc.org.

Offline

#12 2009-05-28 20:06:03

PAdu92
Member
Registered: 2008-06-04
Posts: 101

Re: xbmc-git AUR package: discussion in here please

I get sound fine on my systeme (amarok, vlc etc...) I do have pulseaudio installed but not started, I use alsa

edit, by typing this message I thought "why not uninstall pulseaudio that I don't use?" I did it and xbmc doesn't start because of pulseaudio... So I'm re-compiling xbmc with pulseaudio uninstalled....

Last edited by PAdu92 (2009-05-28 20:09:02)

Offline

#13 2009-05-28 20:26:33

haggy
Member
From: Wild southern germany
Registered: 2007-05-22
Posts: 213
Website

Re: xbmc-git AUR package: discussion in here please

OK, please tell me how you connect your speakers. Directly into the soundcard (analog) or with a digital cable into an external amp? Also tell me your exact settings in xbmc, from the 'Configure audio hardware' page.


xbmc guy with all of my heart.
if you have trouble, please read this and submit a proper problem description and maybe bugreport over at xbmc.org.

Offline

#14 2009-05-28 20:40:51

PAdu92
Member
Registered: 2008-06-04
Posts: 101

Re: xbmc-git AUR package: discussion in here please

sorry, false alert, I recompliled without pulseaudio and everything is fine! Thanks all for your great work wink

Offline

#15 2009-05-28 20:42:48

haggy
Member
From: Wild southern germany
Registered: 2007-05-22
Posts: 213
Website

Re: xbmc-git AUR package: discussion in here please

99% of xbmc's audio issues are due to pulseaudio - as can be read in the known-issues document of your checkout. I wonder where the point is in pulseaudio anyway. smile

Last edited by haggy (2009-05-28 20:43:10)


xbmc guy with all of my heart.
if you have trouble, please read this and submit a proper problem description and maybe bugreport over at xbmc.org.

Offline

#16 2009-05-28 21:17:42

PAdu92
Member
Registered: 2008-06-04
Posts: 101

Re: xbmc-git AUR package: discussion in here please

actually, I installed it for trying to get to work the community/xbmc and forgot to remove it, after removing it, when I launched xbmc it says clearly that it is missing libpulse so it's not complicated to understand that you need recompiling...

Offline

#17 2009-05-28 21:21:26

haggy
Member
From: Wild southern germany
Registered: 2007-05-22
Posts: 213
Website

Re: xbmc-git AUR package: discussion in here please

sure, but it's not a dependency. it gets detected and used while ./configure.
EDIT: One may use --disable-pulse to get rid of it in xbmc even if it's installed

Last edited by haggy (2009-05-28 21:21:56)


xbmc guy with all of my heart.
if you have trouble, please read this and submit a proper problem description and maybe bugreport over at xbmc.org.

Offline

#18 2009-05-28 21:47:00

PAdu92
Member
Registered: 2008-06-04
Posts: 101

Re: xbmc-git AUR package: discussion in here please

exactly, there is no problems at this point.

Now, I'm changing subject, but has anyone tested the iPhone interface? I can't get it working, looks like on my iPhone that it's connected but it doesn't find any contents...

Offline

#19 2009-05-29 04:03:45

arkay
Member
Registered: 2008-05-23
Posts: 79

Re: xbmc-git AUR package: discussion in here please

Hi,

Would it be possible to move a bit further up the svn tree?  Is there a specific reason for v20705?  I'll have a go at building a later version myself after I take a look at the necessary patches but I don' t like my chances big_smile

Just that I have a bug that apparently is fixed beyond v20738.  The bug is discussed on the XBMC forums at this thread: http://xbmc.org/forum/showthread.php?t=51844

Cheers and thanks for the work on the PKGBUILD(s) to date,

Arkay.

Last edited by arkay (2009-05-29 04:10:53)

Offline

#20 2009-05-29 09:59:50

haggy
Member
From: Wild southern germany
Registered: 2007-05-22
Posts: 213
Website

Re: xbmc-git AUR package: discussion in here please

arkay wrote:

Just that I have a bug that apparently is fixed beyond v20738.  The bug is discussed on the XBMC forums at this thread: http://xbmc.org/forum/showthread.php?t=51844

Done, we're now at -r20755.
/Haggy


xbmc guy with all of my heart.
if you have trouble, please read this and submit a proper problem description and maybe bugreport over at xbmc.org.

Offline

#21 2009-05-29 11:27:09

cray_zy
Member
Registered: 2009-05-29
Posts: 1

Re: xbmc-git AUR package: discussion in here please

I get this message when I start the program. Where can i get xdpyinfo. THnx for any help in advance.

sh: xdpyinfo: comand not found
Traceback (most recent call last):
  File "/usr/share/xbmc/FEH.py", line 172, in <module>
    if (badColorDepth()):
  File "/usr/share/xbmc/FEH.py", line 151, in badColorDepth
    return bitDepth
UnboundLocalError: local variable 'bitDepth' referenced before assignment

Offline

#22 2009-05-29 11:30:34

haggy
Member
From: Wild southern germany
Registered: 2007-05-22
Posts: 213
Website

Re: xbmc-git AUR package: discussion in here please

cray_zy wrote:

I get this message when I start the program. Where can i get xdpyinfo. THnx for any help in advance.
sh: xdpyinfo: comand not found

Install xorg-utils


xbmc guy with all of my heart.
if you have trouble, please read this and submit a proper problem description and maybe bugreport over at xbmc.org.

Offline

#23 2009-05-29 11:38:22

jack.mitchell
Member
From: Ely, Cambridgeshire, UK
Registered: 2008-08-28
Posts: 156
Website

Re: xbmc-git AUR package: discussion in here please

Does anyone have major problems with with the audio and video syncing, mine is terrible. I've got a feeling it might have something to do with me trying to use oss to start with and then having major issues, so when I switched over to alsa I think the setup was a bit borked with bits left over and not configured properly. I'll compile the new SVN version tonight and see if that fixes it, if not I might do a fresh install and also run 32bit instead of 64 for simplicities sake.

Jack.

Offline

#24 2009-05-29 11:44:50

haggy
Member
From: Wild southern germany
Registered: 2007-05-22
Posts: 213
Website

Re: xbmc-git AUR package: discussion in here please

Well, there's a whole sticky thread about sound issues with xbmc over in the xbmc forums. Maybe that answers your question, but other than that, i think xbmc might use the alsa compatibility layer of oss which might in turn screw your a/v sync.


xbmc guy with all of my heart.
if you have trouble, please read this and submit a proper problem description and maybe bugreport over at xbmc.org.

Offline

#25 2009-05-29 11:47:48

Tuxie
Member
Registered: 2008-11-13
Posts: 8

Re: xbmc-git AUR package: discussion in here please

Recent SVN version have merged the smoothvideo branch which will finally get rid of the A/V-sync problems once and for all, if configured right. First you have to make sure that VBlank is set to "always enabled" in the video hardware settings, then enable "sync audio to video" (I don't remember the exact phrasing) in the video player settings and set it to resample the audio to match video framerate.

Unfortunately these settings crash the whole X-server for me as soon as I start a video, using the current nvidia drivers (both stable and beta). I see a pending xorg-server update which might fix this but I can't test it until I get home tonight.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB