You are not logged in.

#1 2012-10-08 14:53:32

biltong
Member
From: South Africa
Registered: 2011-09-01
Posts: 116

Where is root's shell set on the bootable media?

I'm using archiso and looking to change the default shell from zsh to bash, but I don't know where to set it. /etc/passwd perhaps?

Offline

#2 2012-10-08 14:57:08

karol
Archivist
Registered: 2009-05-06
Posts: 25,440

Re: Where is root's shell set on the bootable media?

If you type 'bash' it should work.

Permanent solution: https://wiki.archlinux.org/index.php/Zs … ault_shell (haven't tried it)

Offline

#3 2012-10-08 15:06:58

fsckd
Forum Fellow
Registered: 2009-06-15
Posts: 4,173

Re: Where is root's shell set on the bootable media?

Moving from Arch Discussion to Newbie Corner.


aur S & M :: forum rules :: Community Ethos
Resources for Women, POC, LGBT*, and allies

Offline

#4 2012-10-08 15:09:31

WonderWoofy
Member
From: Los Gatos, CA
Registered: 2012-05-19
Posts: 8,412

Re: Where is root's shell set on the bootable media?

man 1 chsh

Offline

#5 2012-10-08 16:10:33

biltong
Member
From: South Africa
Registered: 2011-09-01
Posts: 116

Re: Where is root's shell set on the bootable media?

I don't think you understand. I'm building the ISO myself, as in this: https://wiki.archlinux.org/index.php/Archiso

I know the official media is made using archiso, that's why I put this thread in Arch discussion. I need to know how to change it before building the image, not while the system is running. By default the media uses zsh, and I need to change that to bash, but I don't know where to change that in any of the build configs.

Offline

#6 2012-10-08 16:16:01

karol
Archivist
Registered: 2009-05-06
Posts: 25,440

Re: Where is root's shell set on the bootable media?

Offline

#7 2012-10-08 16:21:34

biltong
Member
From: South Africa
Registered: 2011-09-01
Posts: 116

Re: Where is root's shell set on the bootable media?

Ahh, this is what I needed. Thank you!

Offline

#8 2012-10-08 18:35:11

Awebb
Member
Registered: 2010-05-06
Posts: 5,085

Re: Where is root's shell set on the bootable media?

WonderWoofy wrote:

man 1 chsh

Not zsh?

Offline

#9 2012-10-08 18:36:21

karol
Archivist
Registered: 2009-05-06
Posts: 25,440

Re: Where is root's shell set on the bootable media?

Awebb wrote:
WonderWoofy wrote:

man 1 chsh

Not zsh?

Ummm, what do you mean?

Offline

#10 2012-10-08 18:50:45

jasonwryan
Anarchist
From: .nz
Registered: 2009-05-09
Posts: 25,071
Website

Re: Where is root's shell set on the bootable media?

karol wrote:
Awebb wrote:
WonderWoofy wrote:

man 1 chsh

Not zsh?

Ummm, what do you mean?

Awebb probably read it as 'man csh'


Arch + dwm   •   Mercurial repos  •   Github

Registered Linux User #482438

Online

#11 2012-10-08 20:19:08

2ManyDogs
Member
Registered: 2012-01-15
Posts: 2,067

Re: Where is root's shell set on the bootable media?

biltong wrote:

By default the media uses zsh, and I need to change that to bash

Just one question (think of it as a teachable moment for you and a learning opportunity for me; I really am curious) -- why do you need to change the shell? Do you have a script that will run in bash but won't run in zsh, or do you really dislike zsh, or ?


"The prettier the user interface, and the fewer odd replies the system allows you to make, the dumber you once appeared in the mind of the designer." -- Ellen Ullman

Offline

#12 2012-10-08 20:31:17

Awebb
Member
Registered: 2010-05-06
Posts: 5,085

Re: Where is root's shell set on the bootable media?

jasonwryan wrote:
karol wrote:
Awebb wrote:

Not zsh?

Ummm, what do you mean?

Awebb probably read it as 'man csh'

You solved the riddle. Nothing to see here :-)

Offline

#13 2012-10-08 23:23:26

WonderWoofy
Member
From: Los Gatos, CA
Registered: 2012-05-19
Posts: 8,412

Re: Where is root's shell set on the bootable media?

2ManyDogs wrote:

Do you have a script that will run in bash but won't run in zsh, or do you really dislike zsh, or ?

Isn't that what the shebang is for?  So you can indicate what shell your script is intended to run in?

Offline

#14 2012-10-09 00:05:49

2ManyDogs
Member
Registered: 2012-01-15
Posts: 2,067

Re: Where is root's shell set on the bootable media?

WonderWoofy wrote:
2ManyDogs wrote:

Do you have a script that will run in bash but won't run in zsh, or do you really dislike zsh, or ?

Isn't that what the shebang is for?  So you can indicate what shell your script is intended to run in?

Yes, it is. I was really just reaching for some reason why the op would need to change the shell; I just can't think of any other than personal preference...


"The prettier the user interface, and the fewer odd replies the system allows you to make, the dumber you once appeared in the mind of the designer." -- Ellen Ullman

Offline

#15 2012-10-09 05:16:39

WonderWoofy
Member
From: Los Gatos, CA
Registered: 2012-05-19
Posts: 8,412

Re: Where is root's shell set on the bootable media?

Speaking of personal preference, from using the new live media, I enjoyed zsh so much I made it my default shell.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB