You are not logged in.

#1 2012-11-13 23:40:59

mihok
Member
From: Toronto, Canada
Registered: 2012-11-13
Posts: 4
Website

[Solved] Trouble with virtualbox and xorg-server-1.13

So I'm trying out Arch through VirtualBox. Everything has been great so far and I've installed dwm and even customized it a bit already. The problem is that I'm stuck in 1024x768... which is brutal on a 16:9 monitor. Ive installed the virtualbox guest additions through pacman and setup the modules in /etc/modules-load.d/virtualbox.conf and now when I reboot into x it fails and im stuck in the normal tty console.

Heres my xorg.conf.d config which is pretty basic

Section "Monitor"
	Identifier		"Monitor0"
	DisplaySize	409 251
EndSection

Section "Device"
	Identifier		"Device0"
	Driver		"vesa"
EndSection

Section "Screen"
	Identifier		"Screen0"
	Device		"Device0"
	Monitor		"Monitor0"
	DefaultDepth	16
	SubSection	"Display"
		Depth	24
		Modes	"1024x768" "1440x900_75.00"
	EndSubSection
EndSection

My Xorg.log spits out this when I try to run X no screens found?

Thanks for any help!

Last edited by mihok (2012-11-15 13:38:29)

Offline

#2 2012-11-14 02:12:17

hungerfish
Member
Registered: 2009-09-13
Posts: 240

Re: [Solved] Trouble with virtualbox and xorg-server-1.13

I'm not sure, but I'm guessing that you'll need to specify a different driver instead of vesa.

Driver      "vboxvideo"

But, I don't use virtualbox, so I can't bee sure. Also, you should place the desired resolution first, or even better omit "1024x768" entirely.
Then again, it should 'work' using vesa or not, so I really don't know..


Beetles and bacteria are vastly more successful than humans in terms of survival.

Offline

#3 2012-11-14 14:43:14

Antoine
Member
From: Picton Ontario
Registered: 2012-10-11
Posts: 90

Re: [Solved] Trouble with virtualbox and xorg-server-1.13

I have Arch running in a Virtual Box VM (on a Mac Pro).

I don't have an xorg.conf (or an xorg.conf.d/20-[driver-name].conf).

Everything works just fine here -- the display is at 1680x1050
Edit -- this is a 16/10  Benq 20" monitor. It's a few years old now

$ xrandr
Screen 0: minimum 64 x 64, current 1680 x 1050, maximum 32000 x 32000
VBOX0 connected 1680x1050+0+0 0mm x 0mm
   1680x1050      60.0*+
   1600x1200      60.0  
   1440x1050      60.0  
   1280x960       60.0  
   1024x768       60.0  
   800x600        60.0  
   640x480        60.0  

My /etc/modules-load.d/virtualbox.conf is just this:

vboxguest
vboxsf
vboxvideo

Try booting without your xorg.conf. Don't install the Vbox Guest Additons except through pacman. You have done "switch to fullscreen" from the host, right?

Last edited by Antoine (2012-11-14 15:50:02)

Offline

#4 2012-11-15 13:32:45

mihok
Member
From: Toronto, Canada
Registered: 2012-11-13
Posts: 4
Website

Re: [Solved] Trouble with virtualbox and xorg-server-1.13

Antoine wrote:

I have Arch running in a Virtual Box VM (on a Mac Pro).

I don't have an xorg.conf (or an xorg.conf.d/20-[driver-name].conf).

Everything works just fine here -- the display is at 1680x1050
Edit -- this is a 16/10  Benq 20" monitor. It's a few years old now

$ xrandr
Screen 0: minimum 64 x 64, current 1680 x 1050, maximum 32000 x 32000
VBOX0 connected 1680x1050+0+0 0mm x 0mm
   1680x1050      60.0*+
   1600x1200      60.0  
   1440x1050      60.0  
   1280x960       60.0  
   1024x768       60.0  
   800x600        60.0  
   640x480        60.0  

My /etc/modules-load.d/virtualbox.conf is just this:

vboxguest
vboxsf
vboxvideo

Try booting without your xorg.conf. Don't install the Vbox Guest Additons except through pacman. You have done "switch to fullscreen" from the host, right?

Thanks! This seemed to do the trick!

Offline

Board footer

Powered by FluxBB