You are not logged in.

#1 2012-11-14 06:40:54

dave.computer
Member
Registered: 2012-10-23
Posts: 13

Frandom: Built from AUR, Does not Function

Hello,

My primary goal is to prepare a disk for encryption using Frandom.  I followed the instructions for building a package from the AUR, and it appeared to go well:

$ pacman -Qm
frandom 1.1-5

The next step according to the wiki, is

Once the daemon has been started, it is available from /dev/frandom. It is run in the normal way:

# /etc/rc.d/frandom {start|stop|restart}

My results are:

$ /etc/rc.d/frandom {start}
bash: /etc/rc.d/frandom: No such file or directory

I have a feeling I'm missing some key step.  I've tried starting the daemon manually.

My results are:

$ sudo systemctl start frandom
Failed to issue method call: Unit frandom.service failed to load: No such file or directory. See system logs and 'systemctl status frandom.service' for details.

Any help or guidance is appreciated.

Thanks,
Dave

Offline

#2 2012-11-14 11:41:16

falconindy
Developer
From: New York, USA
Registered: 2009-10-22
Posts: 4,097
Website

Re: Frandom: Built from AUR, Does not Function

systemctl daemon-reload # or just: kill -1 1

You need to tell systemd about newly installed units. It will not pick them up on its own.

Offline

#3 2012-11-16 06:57:09

dave.computer
Member
Registered: 2012-10-23
Posts: 13

Re: Frandom: Built from AUR, Does not Function

Hello again,

I just crafted a long, detailed post of my progress, only to find that my login had timed out.  My attempt to preview my post made it disappear.  So the short story is that I tried falconindy's suggestion, and much else, learned lots, and still have no frandom.  I'm going to try again tomorrow.  In the meantime, any input is appreciated!

Some food for thought:

$find / -name '*frandom*'
/var/lib/pacman/local/frandom-1.1-5
/usr/lib/modules/extramodules-3.6-ARCH/frandom.ko.gz
/etc/udev/rules.d/10-frandom.rules
/home/dave/builds/frandom
/home/dave/builds/frandom/pkg/usr/lib/modules/extramodules-3.6-ARCH/frandom.ko.gz
/home/dave/builds/frandom/pkg/etc/udev/rules.d/10-frandom.rules
/home/dave/builds/frandom/frandom.udev.patch
/home/dave/builds/frandom/frandom-1.1-5-x86_64.pkg.tar.xz
/home/dave/builds/frandom/frandom.install
/home/dave/builds/frandom/frandom-1.1.tar.gz
/home/dave/builds/frandom/src/frandom-1.1
/home/dave/builds/frandom/src/frandom-1.1/.frandom.ko.cmd
/home/dave/builds/frandom/src/frandom-1.1/frandom.mod.o
/home/dave/builds/frandom/src/frandom-1.1/frandom.ko.gz
/home/dave/builds/frandom/src/frandom-1.1/frandom.mod.c
/home/dave/builds/frandom/src/frandom-1.1/frandom.ko
/home/dave/builds/frandom/src/frandom-1.1/10-frandom.rules
/home/dave/builds/frandom/src/frandom-1.1/.tmp_versions/frandom.mod
/home/dave/builds/frandom/src/frandom-1.1/.frandom.mod.o.cmd
/home/dave/builds/frandom/src/frandom-1.1/frandom.c
/home/dave/builds/frandom/src/frandom-1.1/.frandom.o.cmd
/home/dave/builds/frandom/src/frandom-1.1/frandom.o
/home/dave/builds/frandom/src/frandom.udev.patch
/home/dave/builds/frandom/src/frandom-1.1.tar.gz
/home/dave/builds/frandom.tar.gz
$less /etc/udev/rules.d/10-frandom.rules
#
# These are the rules for the frandom devices. In theory, we could let
# udev's catch-all rule create the /dev node based upon the kernel name,
# which gives correct result, except that the default MODE set in
# 50-udev.rules (0600) is too restrictive.
#

KERNEL=="[ef]random", MODE="444", OPTIONS="last_rule"
/etc/udev/rules.d/10-frandom.rules (END)

Offline

#4 2012-11-16 10:30:06

falconindy
Developer
From: New York, USA
Registered: 2009-10-22
Posts: 4,097
Website

Re: Frandom: Built from AUR, Does not Function

Silly me. I assumed you actually had actually checked to see if the package had a  unit. it appears that it doesn't, so you'll need to write one.

Offline

#5 2012-11-17 07:06:36

dave.computer
Member
Registered: 2012-10-23
Posts: 13

Re: Frandom: Built from AUR, Does not Function

My wife says that my package does have a unit!

But seriously folks, I now know what a systemd unit is.  I have a vague idea of what I would put in it.  I have a strong feeling that my linux-learning time would be better spent on other issues.  After all, the F in frandom stands for fast.  I could have easily filled my hard drive with urandom by now.

Falconindy, thanks for the help!  If you have the inclination, you (or anyone else) could answer the following questions:

1. Would anyone else but myself benefit from a "frandom.service" being created?
2. Is there a good reason to not include the above in the frandom package?
3. Is there any value to editing the wiki to indicate what steps are required for a working installation?
4. Does anyone want to contribute 1 and 2, while I work on number 3?

Offline

#6 2013-04-09 17:37:21

olivine
Member
Registered: 2009-10-24
Posts: 15

Re: Frandom: Built from AUR, Does not Function

I'm running into the same problem as dave.computer. I've installed frandom from AUR, but cannot figure out how to start it with systemd. Systemd units seem pretty obscure (at least to me). How can I find/build one for frandom? Any suggestion would be appreciated.

Offline

#7 2013-04-10 08:55:34

olivine
Member
Registered: 2009-10-24
Posts: 15

Re: Frandom: Built from AUR, Does not Function

I obviously must have missed something:

# modprobe frandom

does the job.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB