You are not logged in.

#651 2012-06-12 20:27:53

c00kiemon5ter
Member
From: Greece
Registered: 2010-06-01
Posts: 562
Website

Re: monsterwm! ~ yet another tiny wm

Well there is this page, which compares a bunch of tiling wms.

I'd say the main difference pros for monsterwm are:
* very small and simple and documented codebase
* very small footprint (expected by its size)
* plenty of configuration options
* plenty of features by default
* no builtin panel or IPC, but plain text output of desktops' and windows' state
* plenty of officially maintained patches

also
* multimonitor support (by Cloudef) now on main repo
* and expected updated xcb version (once I get some more free time)

monsterwm manages windows, not panels, not menus, not pagers or anything,
and it gives you full control on them through the keyboard, even for moving and
resizing floating windows.

Last edited by c00kiemon5ter (2012-06-12 21:26:38)


.:[ git me! ] :.

Offline

#652 2012-06-12 22:35:40

ANOKNUSA
Member
Registered: 2010-10-22
Posts: 2,141

Re: monsterwm! ~ yet another tiny wm

mloskot wrote:

What I'm missing is "Motivation" section in the README.md, to have an overview of how it is different to other numerous "dynamic tiling window manager" projects.

For the hell of it?  That'd be my guess.  tongue  But I like what I see so far.  The external statusbar avoids limitations in hard-coded ones (like defining specific roles for different areas), and it feels light and snappy.  It does exactly what it's supposed to, and nothing else; not a bad way to go.

@Cloudef: Multi-monitor is being finicky, neither properly splitting into distinct screens or properly scaling the tiling zone to my external monitor after I plug in my laptop.  Is that branch intended for hard-coded, desktop multi-monitor setups (using xorg.conf or xorg.conf.d), or should xrandr work?  I can post a screenshot later if it helps.  I did start monsterwm with the external already powered on and plugged in, as recommended eariler in this thread.

Offline

#653 2012-06-13 14:26:18

knob
Member
Registered: 2009-01-30
Posts: 48

Re: monsterwm! ~ yet another tiny wm

c00kie, any idea why monsterwm looks like in the picture below if it's inside a VirtualBox machine or why the seamless mode doesn't work?
meh.jpg

Offline

#654 2012-06-13 17:54:42

Cloudef
Member
Registered: 2010-10-12
Posts: 636

Re: monsterwm! ~ yet another tiny wm

ANOKNUSA wrote:

@Cloudef: Multi-monitor is being finicky, neither properly splitting into distinct screens or properly scaling the tiling zone to my external monitor after I plug in my laptop.  Is that branch intended for hard-coded, desktop multi-monitor setups (using xorg.conf or xorg.conf.d), or should xrandr work?  I can post a screenshot later if it helps.  I did start monsterwm with the external already powered on and plugged in, as recommended eariler in this thread.

The multi-monitor atm, does not support hotplugging. If you start monsterwm with the other monitor plugged and xrandr detects it, then it should just work.
E: I just read and you said you already had it plugged. Can I see your Xrandr output? Also monsterwm output when you start it.

Last edited by Cloudef (2012-06-13 17:56:09)

Offline

#655 2012-06-14 09:05:58

c00kiemon5ter
Member
From: Greece
Registered: 2010-06-01
Posts: 562
Website

Re: monsterwm! ~ yet another tiny wm

@Clouder @kuraku
did CLICK_TO_FOCUS work before ? in older revisions ?

@knob
I have no idea. what am I looking at ? is this 3 or 4 windows ?
seems like repainting is broken there. such thing may go away
if you install wmname from suckless tools, and add

wmname LG3D

in your .xinitrc before execing monsterwm


.:[ git me! ] :.

Offline

#656 2012-06-14 11:04:48

Shinryuu
Member
From: 俺のコスモス
Registered: 2010-02-27
Posts: 338

Re: monsterwm! ~ yet another tiny wm

Hey, sometimes I encounter a nasty bug which freezes config.h commands totally. I noticed some applications such as gimp might spawn in a wrong screen when it happens. Sadly I can't find/see any errors anywhere.

Last edited by Shinryuu (2012-06-14 11:21:34)

Offline

#657 2012-06-14 11:41:05

c00kiemon5ter
Member
From: Greece
Registered: 2010-06-01
Posts: 562
Website

Re: monsterwm! ~ yet another tiny wm

kuraku has reported something similar. I'm not sure where/why it happens.
It'd be helpful if you remember what you did when that happened, like
layout, open apps, if it happened when you tried to open/close a window,
what app that was, if there was a rule set for that app, anything you may
think it's helpful, to reproduce it.

I suspect it may be related to another bug TheLemonMan reported.
I'll be looking into it.


.:[ git me! ] :.

Offline

#658 2012-06-14 12:38:26

Shinryuu
Member
From: 俺のコスモス
Registered: 2010-02-27
Posts: 338

Re: monsterwm! ~ yet another tiny wm

It seems it's rather easy to reproduce in the end. It happens everytime when I do this combination:
Let's say I have terminal opened > I launch gimp > I close terminal window > gimp launches in the same desktop and monsterwm commands crashes

I was able to get a screenshot with "scrot -d 10 -c" command:
tZWJvZw

Here's my rules for applications:

/* open applications to specified desktop with specified mode.
 * if desktop is negative, then current is assumed */
static const AppRule rules[] = { \
    /*  class        desktop  follow  float */
    { "Pidgin",         1,    False,  True },
    { "Gimp",           2,    False,  True },
    { "thunar",        -1,    True,   True },
    { "medit",         -1,    True,   True },
    { "dwb",	       -1,    True,   True },
    { "MPlayer",       -1,    True,   False },
    { "feh",           -1,    True,   True },
    { "URXvt",         -1,    True,   False },
    { "fbpanel",       -1,    True,   True },
    { "PSX",	       -1,    True,   True },
    { "lxappearance",  -1,    True,   True },
    { "Deadbeef",      -1,    True,   True },
    { "nitrogen",      -1,    True,   True },
    { "Fceux",         -1,    True,   True },
    { "Snes9x-gtk",    -1,    True,   True },
    { "file-roller",   -1,    True,   True },
    { "7zFM",          -1,    True,   True },
    { "wine",          -1,    True,   True },
    { "winecfg",       -1,    True,   True },
    { "Gpicview",      -1,    True,   True },
    { "Transmission-gtk", -1,    True,   True },
};

Also same behaviour seems to happen with fbpanel/pidgin too. If I "accidentally" press pidgin icon on a different desktop I get the same result and everything freezes.

Last edited by Shinryuu (2012-06-14 16:13:47)

Offline

#659 2012-06-14 18:54:38

c00kiemon5ter
Member
From: Greece
Registered: 2010-06-01
Posts: 562
Website

Re: monsterwm! ~ yet another tiny wm

thanks Shinryuu, that was very helpful, I think I've fixed, and will be pushing in a while wink
btw, are you using the windowtitles branch ?

Last edited by c00kiemon5ter (2012-06-14 19:06:35)


.:[ git me! ] :.

Offline

#660 2012-06-14 19:29:07

firecat53
Member
From: Sammamish, Wa
Registered: 2007-05-14
Posts: 1,440
Website

Re: monsterwm! ~ yet another tiny wm

Sorry c00kiemon5ter! I asked for the window titles patch, tested it and ended up not using it. I guess if I ever have a wider monitor I might try it again smile

Scott

Offline

#661 2012-06-14 19:43:50

Shinryuu
Member
From: 俺のコスモス
Registered: 2010-02-27
Posts: 338

Re: monsterwm! ~ yet another tiny wm

c00kiemon5ter wrote:

thanks Shinryuu, that was very helpful, I think I've fixed, and will be pushing in a while wink
btw, are you using the windowtitles branch ?

Hey, thanks for the fast reply cookie. I'm using the master branch, I'll play around after your fix and see if I can repdroduce any of my problems cool

Last edited by Shinryuu (2012-06-14 19:45:05)

Offline

#662 2012-06-15 01:26:15

c00kiemon5ter
Member
From: Greece
Registered: 2010-06-01
Posts: 562
Website

Re: monsterwm! ~ yet another tiny wm

@firecat no prob, I asked because I saw a title in Shinryuu's statusbar. btw, the script for the window titles on the gist has a bug. If you need it, I can resurect it and fix it.

@Shinryuu what's that player on the screenshot ? I guess it could be ncmpcpp, but looks too empty. Would you share your config ?

-------

I pushed the new changes. The bug should be fixed now. Funny how three people reported the bug within 3 days' time, when it must have been there some time now smile

I introduced some more changes (hopefully didnt break anything big_smile). Those include reducing varius computations, like some operations in loops and calls to tile() fuction. So if you get any mistiled clients, you know it's my fault tongue I tested as time allowed, and think it's good. As usual, if you get any problems report either here, or on github.

@Cloudef rebasing the multi-monitor branch, I'm not 100% sure about some things I changed. Test it if you like, but don't update your branch until we're sure multi-monitor is ok. Most importantly go over the maprequest() code, when you get the time, that's where most changes took place. wink

-------

ANOKNUSA wrote:

Giving monsterwm a spin.  I have to say, I'm impressed with this tiny, little guy.
Clean: http://ompldr.org/tZTN1NQ
Busy: http://ompldr.org/tZTN1MA
Quick update: http://ompldr.org/tZTV4dg

great shots @ANOKNUSA

here's screenshot with latest (not yet pushed on github) mopag. I've left way too much space, than what the bar actually takes (it was a quick setup). Credits to Matus smile 
You can see I have 3 desktops, with 3, 2 and 4 windows open.. If irc gets a notification, an urgent hint is generated and the part of the bar where the irc window belongs gets red.. etc

tZWM2dQ

Last edited by c00kiemon5ter (2012-06-15 02:28:37)


.:[ git me! ] :.

Offline

#663 2012-06-15 06:05:57

Shinryuu
Member
From: 俺のコスモス
Registered: 2010-02-27
Posts: 338

Re: monsterwm! ~ yet another tiny wm

c00kiemon5ter wrote:

@firecat no prob, I asked because I saw a title in Shinryuu's statusbar. btw, the script for the window titles on the gist has a bug. If you need it, I can resurect it and fix it.

I just centered mpd/ncmpcpp song info to the middle smile

c00kiemon5ter wrote:

@Shinryuu what's that player on the screenshot ? I guess it could be ncmpcpp, but looks too empty. Would you share your config ?

It indeed is ncmpcpp but I haven't fixed Xenosaga's tags yet, here's an actual screenshot of my setup:
tZWNhcw

#--------#
# Config #
#--------#

mpd_music_dir = "/home/shn/music"

display_bitrate = "no"
clock_display_seconds = "no"
playlist_separate_albums = "no"
playlist_disable_highlight_delay = "1"

# Song Format

song_list_format = "{$8%l$9} $1|$9 {$2%a$9} $1|$9 {$8%t$9} $R $1|$9 {$8%b$9} $1|$9 {$2%n$9}"
song_library_format = "{%n - }{%t}|{%f}"
song_status_format = "$b{$4%a$9} $1/$9 {$3%t$9} $1/$9 {$2%b$9}"
media_library_album_format = "{%b} {(%y)}"
tag_editor_album_format = "{%b} {(%y)}"
song_window_title_format = "{%b}"

# Columns settings

song_columns_list_format = "(6)[magenta]{l} (30)[red]{a} (30)[blue]{b} (53)[magenta]{t}"
media_library_disable_two_column_mode = "yes"

# Colors

colors_enabled = "yes"
empty_tag_color = "blue"
header_window_color = "black"
volume_color = "black"
display_volume_level="yes"
state_line_color = "cyan"
state_flags_color = "red"
main_window_color = "white"
main_window_highlight_color="yellow"
color1 = "white"
color2 = "blue"
progressbar_color = "black"
statusbar_color = "black"
active_column_color = "magenta"

# Misc 

playlist_display_mode = "classic"
titles_visibility="no"
browser_display_mode = "columns"
incremental_seeking = "yes"
autocenter_mode = "yes"
header_visibility = "no"
statusbar_visibility = "yes"
fancy_scrolling = "yes"
cyclic_scrolling = "yes"
lyrics_database = "1"
display_screens_numbers_on_start = "no"
display_bitrate= "yes"
ignore_leading_the = "yes"
enable_window_title = "yes"
progressbar_look = "─╼ "
#progressbar_look = "▒▒"

# Interface

startup_screen ="2"
user_interface="classic"
alternative_header_first_line_format ="{$b$6%a$9} $1««$9 {$6%t$9}"
alternative_header_second_line_format ="{$5%b$9} $1»»$9 {$5(%y)$9}"
alternative_ui_separator_color ="black"
playlist_separate_albums = "no"
c00kiemon5ter wrote:

I pushed the new changes. The bug should be fixed now. Funny how three people reported the bug within 3 days' time, when it must have been there some time now smile

Heh, I remember having that problem for a while but it didn't happen so often so I was pretty sure I had something messed up with my setups. First I imagined it was a bug with gimp itself big_smile

c00kiemon5ter wrote:

I introduced some more changes (hopefully didnt break anything big_smile). Those include reducing varius computations, like some operations in loops and calls to tile() fuction. So if you get any mistiled clients, you know it's my fault tongue I tested as time allowed, and think it's good. As usual, if you get any problems report either here, or on github.

Oh nice! I'll test later today because I just woke up and I'm a little bit sleepy for some action. Coffee and breakfast first!

After some testing it seems it's working and behaving correctly now. Clicking on icons in fbpanel works without crashing (if I'm in a different desktop) and applications e.g. gimp goes to the right screen if I close something at the same time.

Last edited by Shinryuu (2012-06-15 06:18:07)

Offline

#664 2012-06-15 10:15:19

kuraku
Member
From: planet Earth
Registered: 2012-01-03
Posts: 199

Re: monsterwm! ~ yet another tiny wm

I tried to test "CLICK_TO_FOCUS" and it turns out that it is not working yet.

Besides that, i have really annoying bug with bstack/tile mode and i will explain it in one sshot:
N25Fbs.png

Even if i spawn one client, i'm unable to regain focus until i move it and then restack it to tile again. If there are 2 clients on workspace, i will have to alt+tab to first one and then to restack to other (it seems that monsterwm is not focusing any client so i have to repeat my action twice to make it work and behave normally).
Note: it seems that i get focus as soon as i use keyboard shortcut for spawning new terminal. Weird.

For now, i will revert to the monsterwm before this commit since this bug is really annoying.

Last edited by kuraku (2012-06-15 10:15:45)

Offline

#665 2012-06-15 11:15:35

c00kiemon5ter
Member
From: Greece
Registered: 2010-06-01
Posts: 562
Website

Re: monsterwm! ~ yet another tiny wm

kuraku wrote:

I tried to test "CLICK_TO_FOCUS" and it turns out that it is not working yet.

yep, I haven't done that yet, I asked if it used to work at some point in the past

I can see the bug, will fix it soon

edit: dah, fixed, will push in a bit, cooking smile

Last edited by c00kiemon5ter (2012-06-15 11:25:16)


.:[ git me! ] :.

Offline

#666 2012-06-15 11:47:29

c00kiemon5ter
Member
From: Greece
Registered: 2010-06-01
Posts: 562
Website

Re: monsterwm! ~ yet another tiny wm

Alright, pushed the fix. It should be good now. Please, test it wink


.:[ git me! ] :.

Offline

#667 2012-06-15 11:59:26

kuraku
Member
From: planet Earth
Registered: 2012-01-03
Posts: 199

Re: monsterwm! ~ yet another tiny wm

c00kiemon5ter wrote:

Alright, pushed the fix. It should be good now. Please, test it wink

Works fine here. Thank you for quick response smile

Offline

#668 2012-06-18 10:54:14

prasinoulhs
Member
From: Greece
Registered: 2011-10-30
Posts: 53

Re: monsterwm! ~ yet another tiny wm

kuraku wrote:

Even if i spawn one client, i'm unable to regain focus until i move it and then restack it to tile again. If there are 2 clients on workspace, i will have to alt+tab to first one and then to restack to other (it seems that monsterwm is not focusing any client so i have to repeat my action twice to make it work and behave normally).

I still have this problem (is it supposed to be fixed?). When a new client spawns the previous one is still focused although monsterwm thinks the new one has the focus (the border is highlighted ).

Also using the float mode when a new client spawns it shows up behind the one already there, even when i change focus between the two the new one remains behind. The only way to resolve this is by moving/resizing  the clients.

(I am using the latest commit with the inittlayouts patch)

Offline

#669 2012-06-18 22:39:45

c00kiemon5ter
Member
From: Greece
Registered: 2010-06-01
Posts: 562
Website

Re: monsterwm! ~ yet another tiny wm

@prasinoulhs, those should not happen with the latest push.
make sure you have the latest code (reclone the repo).

if on reclone/rebuild, doesn't work, give me this:

sed -n '/^void maprequest/,/^}/p' monsterwm.c | curl -F 'sprunge=<-' http://sprunge.us

so I can see if it's indeed the latest code there.


.:[ git me! ] :.

Offline

#670 2012-06-19 13:02:01

prasinoulhs
Member
From: Greece
Registered: 2011-10-30
Posts: 53

Re: monsterwm! ~ yet another tiny wm

@c00kie you are right it's fixed. (i guess i messed something up).

Thank you.

Edit: The issue with the float layout is still there.

Last edited by prasinoulhs (2012-06-19 15:25:36)

Offline

#671 2012-06-21 10:10:50

c00kiemon5ter
Member
From: Greece
Registered: 2010-06-01
Posts: 562
Website

Re: monsterwm! ~ yet another tiny wm

prasinoulhs wrote:

Edit: The issue with the float layout is still there.

just saw that,

prasinoulhs wrote:

Also using the float mode when a new client spawns it shows up behind the one already there, even when i change focus between the two the new one remains behind. The only way to resolve this is by moving/resizing  the clients.

I dont see that, neither on initlayouts, nor master nor my personal branch.

my test case:
On initlayouts branch, I have desktop 1 run in bstack mode, and desktop 2 in floating mode.
- If I go to desktop 1, and open a couple of terminals, all is good, they get tiled etc
If I switch to floating mode, and open more terminals then all is good again,
they spawn on the upper left corner, and the newest spawned is on top and focused.
I can see that by opening a terminal, and writing "first" in it, then a second one (which hides the first one) and write "second" in it, and a third one .. and seems to be doing what it's supposed to.
- if I go to desktop 2, and do the same, I get the same behavior,
terminals spawn on the upper left corner, and the newest spawned is on top and focused


.:[ git me! ] :.

Offline

#672 2012-06-21 10:28:03

Shinryuu
Member
From: 俺のコスモス
Registered: 2010-02-27
Posts: 338

Re: monsterwm! ~ yet another tiny wm

Mhh I wonder if this is related? urxvt won't appear from behind until I resize (in this case) dwb.
tZWY3ZA

Offline

#673 2012-06-21 10:33:05

c00kiemon5ter
Member
From: Greece
Registered: 2010-06-01
Posts: 562
Website

Re: monsterwm! ~ yet another tiny wm

aha! I think I found something, I'll look it up (after I cook)


.:[ git me! ] :.

Offline

#674 2012-06-21 11:42:01

c00kiemon5ter
Member
From: Greece
Registered: 2010-06-01
Posts: 562
Website

Re: monsterwm! ~ yet another tiny wm

alright, should be fixed now smile
thanks for the report, just keep in mind, that edits don't notify me, only new posts. I dont have problem with double posting (obviously tongue)


.:[ git me! ] :.

Offline

#675 2012-06-21 13:46:54

Shinryuu
Member
From: 俺のコスモス
Registered: 2010-02-27
Posts: 338

Re: monsterwm! ~ yet another tiny wm

Damn, it works like a charm now (..the problem really didn't bother me). Thanks for your fast work as usual. I don't think I have any cookies left for you this time cool

Last edited by Shinryuu (2012-06-21 13:47:34)

Offline

Board footer

Powered by FluxBB