You are not logged in.

#26 2016-03-01 19:12:41

Scimmia
Bug Wrangler
Registered: 2012-09-01
Posts: 6,322

Re: [solved but not nvidia] System hangs starting X (SDDM / KDE Plasma 5)

So don't remove it. If you want to switch to nouveau and mesa, just install mesa-libgl and it should automatically prompt you to remove nvidia-libgl without removing all of the other things.

Last edited by Scimmia (2016-03-01 19:13:46)

Offline

#27 2016-03-01 19:19:13

cmmps
Member
From: Portugal, Lisbon
Registered: 2012-04-26
Posts: 50

Re: [solved but not nvidia] System hangs starting X (SDDM / KDE Plasma 5)

Thanks Scimmia

I already tried that... but it fails...

# pacman -S mesa-libgl
resolving dependencies...
looking for conflicting packages...
:: mesa-libgl and nvidia-libgl are in conflict (libgl). Remove nvidia-libgl? [y/N] y
error: failed to prepare transaction (could not satisfy dependencies)
:: lib32-nvidia-libgl: removing nvidia-libgl breaks dependency 'nvidia-libgl'

UPDATE: Just forget it... I need to do "pacman -S mesa-libgl lib32-mesa-libgl"

Last edited by cmmps (2016-03-01 19:20:39)


Carlos Santos

Offline

#28 2016-03-01 20:03:57

cmmps
Member
From: Portugal, Lisbon
Registered: 2012-04-26
Posts: 50

Re: [solved but not nvidia] System hangs starting X (SDDM / KDE Plasma 5)

Thank you all of you for your help... It seems I have SDDM / KDE working again and... with the proprietary NVidia driver... yep, that's right!

How did it happen... Well... Thanks to the Macstar3000 tip, I was wondering if the problem wasn't really something that broke with nvidia / nvidia-libgl... And then I remembered that mesa-libgl package exists! tongue
So I decided to make the switch to Nouveau / mesa-libgl and then switch back to NVidia / nvidia-libgl. But I was doing it wrong, but Scimmia's post made me take a better look on the problem I had and made me remember that I also have to update the lib32* ...

So:

pacman -S xf86-video-nouveau mesa-libgl lib32-mesa-libgl

And everything started to work just fine, including KDE (now I see that plasma was crashing because it was missing libgl)...

systemctl start sddm

Wow... SDDM is working back again... Ok...

Then:

# pacman -R xf86-video-nouveau
# pacman -S nvidia nvidia-libgl lib32-nvidia-libgl
# modprobe nvidia
# nvidia-xconfig

And... bingo! After a reboot I tried again and worked. Finally I enabled sddm again on boot... And it's working! big_smile

Again, thank you all for your support and ideas! smile


Carlos Santos

Offline

#29 2016-03-01 20:09:01

macstar3000
Member
Registered: 2016-02-17
Posts: 47

Re: [solved but not nvidia] System hangs starting X (SDDM / KDE Plasma 5)

@cmmps

you got it working? awesome news! see, sometimes there is not a clear visible cause for the issue and still you can fix it by trying step by step.

however: i hand out a few big slaps to certain libgls tongue smile

Offline

#30 2016-03-02 04:24:50

Docbroke
Member
From: India
Registered: 2015-06-13
Posts: 1,049

Re: [solved but not nvidia] System hangs starting X (SDDM / KDE Plasma 5)

@cmmps, congrats
please mark this thread solved by prepending [solved] to the title, (by editing your first post)


Arch is home!
i3 rofi w3m vimb ranger vim mutt mpd newsboat pass

Offline

#31 2016-03-02 12:15:45

V1del
Forum Moderator
Registered: 2012-10-16
Posts: 3,131

Re: [solved but not nvidia] System hangs starting X (SDDM / KDE Plasma 5)

Just in general, you shouldn't need to run nvidia-xconfig and if you have problems on your next reboot, consider removing the configuration file created by it, it often contains false assumptions and is intended to be used as a baseline for further configuration. Using the config file as is has at best, no adverse effects compared to running without one and at worst completely breaks your X server

Offline

#32 2016-03-06 15:37:04

cmmps
Member
From: Portugal, Lisbon
Registered: 2012-04-26
Posts: 50

Re: [solved but not nvidia] System hangs starting X (SDDM / KDE Plasma 5)

Hi...

Just to give an update... Sometimes I'm still getting some unstable behaviours after booting, but nothing that a reboot doesn't solve.
I've installed the latest updates today and I see there's a new package for nvidia and qt5, let's see if I get some improvements.

@V1del
If I don't run nvidia-xconfig after installing NVidia, loading X just fails saying it couldn't find any screen.

@Docbroke
Although I still detected some unstable behaviours, yes, I'm going to mark this thread as solved.

Thank you all.


Carlos Santos

Offline

#33 2016-03-28 19:08:40

cmmps
Member
From: Portugal, Lisbon
Registered: 2012-04-26
Posts: 50

Re: [solved but not nvidia] System hangs starting X (SDDM / KDE Plasma 5)

Hi all...

As an update I keep having the system randomly crashing with NVidia. It also crashes with LXDE and LXQT, so the problem goes beyond KDE Plasma 5.
I'm going to retry nouveau again and see if the problem persists.

Regards


Carlos Santos

Offline

#34 2016-03-28 19:14:44

firekage
Member
From: Eastern Europe, Poland
Registered: 2013-06-30
Posts: 526

Re: [solved but not nvidia] System hangs starting X (SDDM / KDE Plasma 5)

cmmps wrote:

Hi...


@V1del
If I don't run nvidia-xconfig after installing NVidia, loading X just fails saying it couldn't find any screen.

You could run nvidia drivers gui, save it as ~/.nvidia-config.rc and after that do

 nvidia-settings --load-config-only

I have nvidia, i have KDE, i have sddm and it works.

Offline

#35 2016-03-28 19:26:47

cmmps
Member
From: Portugal, Lisbon
Registered: 2012-04-26
Posts: 50

Re: [solved but not nvidia] System hangs starting X (SDDM / KDE Plasma 5)

@firekage
Sorry... I'm not understanding you. I also have it working but sometimes the system crashes and freezes.
If you take a look at the beginning of this topic, you'll find that I've been working with this setup for years and never had problems until recently.
Anyway, thank you for your reply.


Carlos Santos

Offline

Board footer

Powered by FluxBB