You are not logged in.

#51 2023-03-26 01:15:39

tomz17
Member
Registered: 2018-11-15
Posts: 6

Re: Linux 6.1.1 breaks suspend on AMD laptop

Just an update: Suspend still completely broken for me on linux 6.2.8 on a  Lenovo t14s gen2 (Ryzen 5850u). 


linux 6.0.8 works properly

Offline

#52 2023-03-26 01:45:09

loqs
Member
Registered: 2014-03-06
Posts: 17,337

Re: Linux 6.1.1 breaks suspend on AMD laptop

tomz17 wrote:

linux 6.0.8 works properly

What about linux-6.0.9.arch1-1 through linux-6.0.12.arch1-1? If the issue was introduec by linux 6.1 have you bisected between 6.0 and 6.1?  Have you tested linux mainline 6.3-rc3?  Are you following any upstream bug report?

Offline

#53 2023-03-28 08:40:25

soren90
Member
Registered: 2023-03-28
Posts: 1

Re: Linux 6.1.1 breaks suspend on AMD laptop

I've been troubleshooting this issue for 2 days now and I would like to share the solution that worked for me on kernel 6.2.8-zen1-1-zen. In my case it seems to be a bios bug on my motherboard (Gigabyte b550i AORUS PRO AX). I went down too many rabbitholes, but eventually solve it when I searched google specifically for my motherboard

So what I did was using this systemd service:

[Unit]
Description=Workaround for Gigabyte B550 F13 bios sleep/wakeup bug

[Service]
Type=oneshot
ExecStart=/bin/sh -c "echo GPP0 > /proc/acpi/wakeup" && /bin/sh -c "echo PTXH >> /proc/acpi/wakeup"

[Install]
WantedBy = multi-user.target

and then

sudo cp biosWakeupWorkaround.service /etc/systemd/system/
sudo systemctl daemon-reload && sudo systemctl enable biosWakeupWorkaround.service

Source: https://www.reddit.com/r/gigabyte/comme … are_button

Last edited by soren90 (2023-03-28 08:59:08)

Offline

#54 2023-04-13 01:13:58

tomz17
Member
Registered: 2018-11-15
Posts: 6

Re: Linux 6.1.1 breaks suspend on AMD laptop

loqs wrote:
tomz17 wrote:

linux 6.0.8 works properly

What about linux-6.0.9.arch1-1 through linux-6.0.12.arch1-1? If the issue was introduec by linux 6.1 have you bisected between 6.0 and 6.1?  Have you tested linux mainline 6.3-rc3?  Are you following any upstream bug report?

Unfortunately, have not had the time since to dig any deeper into this.  6.0.8 just happened to randomly be the last version I had in the cache before an update broke things.  Just running 6.0.8 on that laptop for the time being.  Will update when I have the time to spend a few hours on this.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB