You are not logged in.

#51 2023-02-09 00:49:29

dkuhlman
Member
Registered: 2023-01-28
Posts: 28

Re: Cannot start Xserver on new install of Arch Linux

I'm still struggling.  But, I've made some progress.
I've refreshed all packages several times with "pacman -Syu".  That updated the linux kernel.
So, now I can boot without using boot parameter "radeon.modeset=0".
But, I cannot start Xorg.  When I try to run "startx", I get errors.  Here is what is in /var/log/Xorg.0.log: http://0x0.st/oCFJ.txt
I have tried to follow the Xorg install instructions as carefully as I can.  And, I've spent several days doing Web searches to try to find a fix for this problem without any success.
Is there something I can do to find out what is wrong or is mis-configured?  Have I failed to install something that I need?  Have I installed something that I should not have installed?

Offline

#52 2023-02-09 01:10:07

jasonwryan
Anarchist
From: .nz
Registered: 2009-05-09
Posts: 30,424
Website

Re: Cannot start Xserver on new install of Arch Linux

90.795] (EE) Device(s) detected, but none match those in the config file.

Arch + dwm   •   Mercurial repos  •   Surfraw

Registered Linux User #482438

Offline

#53 2023-02-09 07:28:55

seth
Member
Registered: 2012-09-03
Posts: 48,540

Re: Cannot start Xserver on new install of Arch Linux

I have tried to follow the Xorg install instructions as carefully as I can.

Then why is there an /etc/X11/xorg.conf that does *obviosuly* not meet your HW and seems to be nvidia-xconfig generated?
Why do you have xf86-video-amdgpu installed (and probably configured)?

Offline

#54 2023-02-09 21:40:35

dkuhlman
Member
Registered: 2023-01-28
Posts: 28

Re: Cannot start Xserver on new install of Arch Linux

Thanks for yet more help.

seth wrote:

Why do you have xf86-video-amdgpu installed (and probably configured)?

OK, I'm still trying.  I've removed /etc/X11/xorg.conf.  And, I have installed xf86-video-ati.  And, I have removed all other xf86-vide-* (except for ati).
Now I cannot start Xfce4.
If I install xf86-video-fbdev, I can run Xfce4, but the resolution is very low (1024x768) and it is unstable, as we discussed earlier.

$ lspci -v | grep -A1 -e VGA -e 3D
00:01.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Richland [Radeon HD 8570D] (prog-if 00 [VGA controller])
        Subsystem: Micro-Star International Co., Ltd. [MSI] Device 7721
--
        Flags: bus master, VGA palette snoop, 66MHz, medium devsel, latency 64, IOMMU group 7
        Bus: primary=00, secondary=02, subordinate=02, sec-latency=64

Doesn't the above mean that I should be able to run Xfce4 if I have xf86-video-ati installed.  What do I need to do in order to be able to run X server and Xfce4 with some driver other that fbdev?

Offline

#55 2023-02-09 21:50:20

seth
Member
Registered: 2012-09-03
Posts: 48,540

Re: Cannot start Xserver on new install of Arch Linux

If I install xf86-video-fbdev

Don't.

-A1

is insufficient.

Doesn't the above mean

Means nothing, the grep filters the interesting part.

What do I need to do in order to be able to run X server and Xfce4

Start by posting an updated system journal and xorg log (w/o xf86-video-fbdev)

Offline

#56 2023-02-09 22:24:43

dkuhlman
Member
Registered: 2023-01-28
Posts: 28

Re: Cannot start Xserver on new install of Arch Linux

seth wrote:

Start by posting an updated system journal and xorg log (w/o xf86-video-fbdev)

Alright.
I have xf86-video-ati is installed.
xf86-video-fbdev is not installed.
/etc/X11/xorg.conf does not exist.

$ journalctl | curl -F 'file=@-' 0x0.st

http://0x0.st/Hri2.txt

cat /var/log/Xorg.0.log | curl -F 'file=@-' 0x0.st

http://0x0.st/HriQ.txt
Is that what you are telling me to do?
And, thank you for being patient with me.

Offline

#57 2023-02-09 22:30:34

seth
Member
Registered: 2012-09-03
Posts: 48,540

Re: Cannot start Xserver on new install of Arch Linux

Is that what you are telling me to do?

sudo journalctl -b | curl -F 'file=@-' 0x0.st
The xorg log wrote:

[  4273.876] (II) modesetting: Driver for Modesetting Kernel Drivers: kms
[  4273.876] (II) [KMS] drm report modesetting isn't supported.
[  4273.876] (EE) open /dev/dri/card0: No such file or directory
[  4273.876] (WW) Falling back to old probe method for modesetting
[  4273.876] (EE) open /dev/dri/card0: No such file or directory
[  4273.876] (EE) Screen 0 deleted because of no matching config section.
[  4273.876] (II) UnloadModule: "radeon"
[  4273.876] (EE) Screen 0 deleted because of no matching config section.
[  4273.876] (II) UnloadModule: "modesetting"
[  4273.876] (EE) Device(s) detected, but none match those in the config file.

systool -vm radeon

Offline

#58 2023-02-09 22:47:57

dkuhlman
Member
Registered: 2023-01-28
Posts: 28

Re: Cannot start Xserver on new install of Arch Linux

$ sudo journalctl -b | curl -F 'file=@-' 0x0.st

http://0x0.st/HriO.txt

$ systool -vm radeon
Error opening module radeon

Is that my problem?  If so, how do I fix it?

Offline

#59 2023-02-09 22:52:28

seth
Member
Registered: 2012-09-03
Posts: 48,540

Re: Cannot start Xserver on new install of Arch Linux

Yes. You're loading amdgpu again but not radeon.
We've been there - multiple times.

Blacklist amdgpu and try to

sudo modprobe -v radeon

Offline

#60 2023-02-09 23:04:30

dkuhlman
Member
Registered: 2023-01-28
Posts: 28

Re: Cannot start Xserver on new install of Arch Linux

I added boot parameter "module_blacklist=amdgpu".

sudo modprobe -v radeon
[sudo] password for root:
insmod /lib/modules/6.1.10-arch1-1/kernel/drivers/gpu/drm/radeon/radeon.ko.zst

By the way, my system rebooted after the above command.

Last edited by dkuhlman (2023-02-09 23:07:09)

Offline

#61 2023-02-10 06:42:12

seth
Member
Registered: 2012-09-03
Posts: 48,540

Re: Cannot start Xserver on new install of Arch Linux

And what is the updated system journal and output of "lspci -k"?
What's the latter after explicitly loading the radeon module?

Offline

#62 2023-02-10 19:59:46

dkuhlman
Member
Registered: 2023-01-28
Posts: 28

Re: Cannot start Xserver on new install of Arch Linux

seth wrote:

And what is the updated system journal and output of "lspci -k"?
What's the latter after explicitly loading the radeon module?

I think you are asking me to provide the results of "sudo journalctl -b" and "lspci -k" after booting with "module_blacklist=amdgpu" and then running "modeprobe -v radeon".  When I do that, my machine reboots itself before I can capture the information.

After yet another Web search, I found this thread about a seemingly similar problem with an AMD CPU.  Maybe I'll try to learn how to install and run an earlier version of the Linux kernel.
https://www.reddit.com/r/ManjaroLinux/c … ch_kernel/

I apologize for burning up so much of your time (and mine too).  But, I am grateful.

Offline

#63 2023-02-10 20:26:24

seth
Member
Registered: 2012-09-03
Posts: 48,540

Re: Cannot start Xserver on new install of Arch Linux

When I do that, my machine reboots itself before I can capture the information.

When exactly? Only when attempting to load the radeon module or also when blacklisting amdgpu?

The manjaro thread said 1y ago

I had the same problem with 6700XT, I downloaded the latest release candidate which contains an updated kernel. Works for me.

Maybe I'll try to learn how to install and run an earlier version of the Linux kernel.

You did already try the LTS kernel which is hardly newer than the lts kernel on the apparently working manjaro live system.

You're currently not using https://wiki.archlinux.org/title/Microc … ly_loading are you?
https://archlinux.org/packages/core/any/amd-ucode/

Offline

#64 2023-02-10 21:25:51

dkuhlman
Member
Registered: 2023-01-28
Posts: 28

Re: Cannot start Xserver on new install of Arch Linux

seth wrote:

When exactly? Only when attempting to load the radeon module or also when blacklisting amdgpu?

I can boot with "module_blacklist=amdgpu".  And then, the screen goes black and the system reboots as soon as I do "sudo modprobe -v radeon".
Early microcode loading -- I don't know how to do that.  I've never tried.  So, I believe the answer is no.

Offline

#65 2023-02-10 21:30:20

seth
Member
Registered: 2012-09-03
Posts: 48,540

Re: Cannot start Xserver on new install of Arch Linux

Follow the wiki.
Manjaro will likely do this and there's something off w/ your HW that maybe needs a firmware patch.

Offline

#66 2023-02-10 21:35:03

dkuhlman
Member
Registered: 2023-01-28
Posts: 28

Re: Cannot start Xserver on new install of Arch Linux

seth wrote:

You did already try the LTS kernel which is hardly newer than the lts kernel on the apparently working manjaro live system.

I believe you are right.  When I booted Manjaro this morning, it is using Linux 5.15.91-1.  At  https://archlinux.org/packages/?name=linux-lts, it says that Arch linux-lts is 5.15.91-4.

Offline

#67 2023-02-10 21:49:14

seth
Member
Registered: 2012-09-03
Posts: 48,540

Re: Cannot start Xserver on new install of Arch Linux

Next to amd-ucode, do you have linux-firmware installed?

Offline

#68 2023-02-10 22:23:33

dkuhlman
Member
Registered: 2023-01-28
Posts: 28

Re: Cannot start Xserver on new install of Arch Linux

seth wrote:

Next to amd-ucode, do you have linux-firmware installed?

$ ~ [1] uname -a
Linux quail 6.1.10-zen1-1-zen #1 ZEN SMP PREEMPT_DYNAMIC Mon, 06 Feb 2023 09:28:06 +0000 x86_64 GNU/Linux
$ ~ [2] pacman -Ss amd-ucode
core/amd-ucode 20230117.7e4f0ed-1 [installed]
    Microcode update image for AMD CPUs
$ ~ [3] pacman -Ss linux-firmware
core/linux-firmware 20230117.7e4f0ed-1 [installed]
    Firmware files for Linux
core/linux-firmware-bnx2x 20230117.7e4f0ed-1 [installed]
    Firmware files for Linux - bnx2x / Firmware for Broadcom NetXtreme II 10Gb ethernet adapters
core/linux-firmware-liquidio 20230117.7e4f0ed-1 [installed]
    Firmware files for Linux - liquidio / Firmware for Cavium LiquidIO server adapters
core/linux-firmware-marvell 20230117.7e4f0ed-1 [installed]
    Firmware files for Linux - marvell / Firmware for Marvell devices
core/linux-firmware-mellanox 20230117.7e4f0ed-1 [installed]
    Firmware files for Linux - mellanox / Firmware for Mellanox Spectrum switches
core/linux-firmware-nfp 20230117.7e4f0ed-1 [installed]
    Firmware files for Linux - nfp / Firmware for Netronome Flow Processors
core/linux-firmware-qcom 20230117.7e4f0ed-1 [installed]
    Firmware files for Linux - qcom / Firmware for Qualcomm SoCs
core/linux-firmware-qlogic 20230117.7e4f0ed-1 [installed]
    Firmware files for Linux - qlogic / Firmware for QLogic devices
core/linux-firmware-whence 20230117.7e4f0ed-1 [installed]
    Firmware files for Linux - contains the WHENCE license file which documents the vendor license details

Note that as of 30 minutes ago, I'm running the linux zen kernel.  But, I still cannot start Xserver.

Offline

#69 2023-02-10 22:47:41

seth
Member
Registered: 2012-09-03
Posts: 48,540

Re: Cannot start Xserver on new install of Arch Linux

As long as you can't load the radeon module, you won't be able to start the X11 server.
If loading the radeon module instantly reboots the system, there's going to be some HW issue. (If the manjaro live system wouldn't work, I'd say the GPU is fried)
You've installed amd-ucode, but did you also enable it (early)?

Offline

#70 2023-02-10 23:11:41

dkuhlman
Member
Registered: 2023-01-28
Posts: 28

Re: Cannot start Xserver on new install of Arch Linux

I tried one more thing -- When I boot Arch, I have access to the hard disk from which I boot Manjaro.  So, I copied the Manjaro kernel (/boot/vmlinuz-linux and /boot/initramfs-linux.img) to my Arch disk and booted it.

$ uname -r
5.15.91-1-MANJARO

But, I still cannot start Xserver or Xfce4, even with, I believe, the same kernel that Manjaro is using.

Enough for this week. Hope you have a great weekend.  And, thanks again for all the help.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB