You are not logged in.

#26 2007-10-09 09:34:56

thedonvaughn
Member
From: Dallas, TX
Registered: 2007-06-07
Posts: 14
Website

Re: 2007.08-2 Isos released, installation feedback

Just installed one on my desktop and on my laptop.
I needed to do a fresh install on these both anyway...

Works like a charm.


Jayson Vaughn

#pacman -R GOP
(1/302) removing John Boehner            [#####################] 100%

Offline

#27 2007-10-10 03:07:42

Anonymo
Member
Registered: 2005-04-07
Posts: 420
Website

Re: 2007.08-2 Isos released, installation feedback

thibdb13 wrote:

@tpowa:
I did not want to install arch on a ntfs partition. Just wanted to mount my windows partition.
During my "second" installation, I just ignored /dev/sda2 and only allocated and mounted the partitions where arch had to be installed. Then, after rebooting, I installed the ntfs packages, modified my /etc/fstab and created a mountpoint for my windows partition. And now, it works find.

I had also another problem. I tried to configure alsa the arch (modprobe and set PCM/Master) but the system did not find Master nor PCM. So, I had to configure sound the classical way with alsaconf, which went without problems. Is this problem due to my pc's architecture (AMD64) or is it something else?

I think i did the same thing

Offline

#28 2007-10-10 14:59:07

adewolf
Member
Registered: 2006-06-21
Posts: 8

Re: 2007.08-2 Isos released, installation feedback

I installed the core. Then I did pacman -Syu, then pacman -S gnome gnome-extras, then pacman -S nvidia (I have an Asus A8JS laptop with a nvidia go 7700 w/512MB VRAM). Then I did nvidia-xconfig and edited the /etc/X11/xorg.conf file so that my resolution is 1440x900.  Then to test x-windows I executed X at the command prompt. All looks good until it tries to load the drivers for the mouse and keyboard. The nvidia xconfig utility called the drivers mouse and keyboard.  What is the problem? Is there some x-windows packages that I am missing? I executed all commands as root and I got my ipw3945 network up and working fine.

Thanks

Last edited by adewolf (2007-10-10 14:59:46)

Offline

#29 2007-10-10 15:01:19

ise
Developer
From: Karlsruhe / Germany
Registered: 2005-10-06
Posts: 402
Website

Re: 2007.08-2 Isos released, installation feedback

adewolf wrote:

All looks good until it tries to load the drivers for the mouse and keyboard. The nvidia xconfig utility called the drivers mouse and keyboard.  What is the problem? Is there some x-windows packages that I am missing? I executed all commands as root and I got my ipw3945 network up and working fine.

Maybe you didn't insall xf86-input-keyboard and xf86-input-mouse?

Last edited by ise (2007-10-10 15:01:49)

Offline

#30 2007-10-10 15:07:36

adewolf
Member
Registered: 2006-06-21
Posts: 8

Re: 2007.08-2 Isos released, installation feedback

Thanks ise. I will try that.
BTW, my wife is from Lippstadt and her brother lives in Karlsruhe. We live in San Diego, California.

Last edited by adewolf (2007-10-10 15:08:57)

Offline

#31 2007-10-10 15:19:14

Anarconda
Member
Registered: 2002-12-23
Posts: 77

Re: 2007.08-2 Isos released, installation feedback

I finished right now and all was smoothly. Thank you very much.


Scientia et sapientia patrimonium humanitatis sunt.

Offline

#32 2007-10-11 01:28:57

adewolf
Member
Registered: 2006-06-21
Posts: 8

Re: 2007.08-2 Isos released, installation feedback

ise wrote:

Maybe you didn't insall xf86-input-keyboard and xf86-input-mouse?

I tried pacman -Q|grep -i xf86 and neither of these packages are available. I have testing and unstable un-commented in the /etc/pacman.conf file.

Can someone tell me what order I should be installing X-windows and Gnome.

Alex

Last edited by adewolf (2007-10-11 01:30:22)

Offline

#33 2007-10-11 16:39:19

pwt
Member
Registered: 2007-07-20
Posts: 20

Re: 2007.08-2 Isos released, installation feedback

Hi,
I installed arch with the 2007.08-2 FTP ISO. Everything ran just fine.
I just wanted to report one small thing:
In the late stages of the install script, the user is asked whether he wants to re-use permanently the mirror selected for the installation or use enother one. I chose to select a different mirror.

I would have expected to see this new mirror into my /etc/pacman.conf with lines like
Server = ftp://mirror.cs.vt.edu/pub/ArchLinux/core/os/i686
written befor the call to the default mirror lists. There is no such configuration.

So the script question apears to be pointless.
Is that a bug or am I missing something.

Thanks for this release ... and for your answer on this.

Offline

#34 2007-10-11 17:12:30

Matt3o
Member
From: Firenze, Italy
Registered: 2007-09-13
Posts: 126

Re: 2007.08-2 Isos released, installation feedback

FTP install works like a charm!

Offline

#35 2007-10-11 20:25:13

Lone_Wolf
Member
From: Netherlands, Europe
Registered: 2005-10-04
Posts: 4,321

Re: 2007.08-2 Isos released, installation feedback

pwt wrote:

Hi,
I installed arch with the 2007.08-2 FTP ISO. Everything ran just fine.
I just wanted to report one small thing:
In the late stages of the install script, the user is asked whether he wants to re-use permanently the mirror selected for the installation or use enother one. I chose to select a different mirror.

I would have expected to see this new mirror into my /etc/pacman.conf with lines like
Server = ftp://mirror.cs.vt.edu/pub/ArchLinux/core/os/i686
written befor the call to the default mirror lists. There is no such configuration.

So the script question apears to be pointless.
Is that a bug or am I missing something.

Thanks for this release ... and for your answer on this.

Check the files in /etc/pacman.d , the mirror is probably set  in the files in that folder.


Booting with apg Openrc, NOT systemd.
Automounting : not needed, i prefer pmount
Aur helpers : makepkg + my own local repo === rarely need them

Offline

#36 2007-10-11 20:45:45

pwt
Member
Registered: 2007-07-20
Posts: 20

Re: 2007.08-2 Isos released, installation feedback

Lone_Wolf: in pacman.d you find the standard list of mirrors. I would have expected the selected mirror to be on top of this list or directly in pacman.conf.

Offline

#37 2007-10-12 07:21:38

tpowa
Developer
From: Lauingen , Germany
Registered: 2004-04-05
Posts: 2,262

Re: 2007.08-2 Isos released, installation feedback

but thats not how setup works it changes your default files to the according mirror not pacman.conf

Offline

#38 2007-10-12 11:02:36

linfan
Member
From: Stockholm, Sweden
Registered: 2004-04-23
Posts: 135

Re: 2007.08-2 Isos released, installation feedback

tpowa wrote:

more an alsa issue, mostly the default modprobing works, alsaconf should only be used if normal modprobing isn't successfull.
It can be a problem on further kernel updates that the options change, yuo need to rerun alsaconf then again

I had a hell with alsa and especially with gnome sound server. I think I fixed the alsa stuff now. I had to remove all of the  detected sound modules, except the one I want to use, before amixer would work;  so, out went snd-intel8x0, snd-mpu401 and snd-usbaudio and a lot of other strange sound modules it found.

System sounds still do not work correctly in gnome, which uses esd, and on my sb live (emu10k1) the black sound output on the sound card does not work any more as it used to for the past three years.

I will borrow an old install cd and attempt a new install to see if it will fix this inconvenience as I also use ekiga and need the green output for the headphones.

Contrary to the others here, I am not that impressed by the new install iso. Too many new things that have not been documented or announced in the Newsletter, especially the alsa related changes.

Offline

#39 2007-10-12 11:16:32

tpowa
Developer
From: Lauingen , Germany
Registered: 2004-04-05
Posts: 2,262

Re: 2007.08-2 Isos released, installation feedback

alsa is kernel stuff, we use mostly the most up to date alsa version to get the quirks fixed on latest hardware.
you could try if kernel 2.6.23 in testing fixes your sound issues though

Offline

#40 2007-10-12 14:19:29

linfan
Member
From: Stockholm, Sweden
Registered: 2004-04-23
Posts: 135

Re: 2007.08-2 Isos released, installation feedback

I installed gnome 2.20 from testing with the new kernel and it did not solve anything. It got even worse and it was pretty impossible to downgrade the kernel after that, as a lot of apps had their modules from 2.6.23 - nvidia did not build for 2.6.22 due to the existing /lib/modules/2.6.23. So I found it wiser to do a reinstall.

There is also some kind of lock up in esd and a bug in gst-base-plugins which is fixed with patching in the svn/cvs according to the devs at #gstreamer, but no new release is yet uploaded. I have sent JGC an email about this as the devs told me to contact the maintainer of gstreamer.

I seem to be one of the few ppl using system sounds, so this matter has low priority smile

As to new alsa, I created the /etc/asound.conf file which is on Alsa in wiki, I also added esd to rc.conf. I will see if it makes any difference.

Last edited by linfan (2007-10-12 21:24:07)

Offline

#41 2007-10-12 21:21:41

linfan
Member
From: Stockholm, Sweden
Registered: 2004-04-23
Posts: 135

Re: 2007.08-2 Isos released, installation feedback

As to esd and system sounds and welcom sounds and esd lock up, I found a link on google about /etc/esd.conf which I applied

# autospawning is not recommended, since it can't really be done
# right.  If you want your login session to be using a sound daemon,
# you should start it from the session controller, not some random
# app inside.
#auto_spawn=0
auto_spawn=1
#spawn_options=-terminate -nobeeps -as 2
spawn_options=-noterminate -nobeeps -as 5
spawn_wait_ms=100
# default options are used in spawned and non-spawned mode
default_options=

red is old values, blue new

Last edited by linfan (2007-10-12 21:22:50)

Offline

#42 2007-10-12 22:18:03

pwt
Member
Registered: 2007-07-20
Posts: 20

Re: 2007.08-2 Isos released, installation feedback

tpowa and lone_wolf, my apologies. I need and buy glasses. All mirrors list in pacman.d are COMMENTED OUT except the mirror I choose.
I feel so stupid...

so just remember this from my initial post : EVERYTHING ran just fine.

Paul

Offline

Board footer

Powered by FluxBB