You are not logged in.

#5351 2013-06-04 05:47:19

Ftroop
Member
Registered: 2013-03-05
Posts: 4

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

Hi big thanks yet again Vi0l0 and good job with the bug llano1106.
Just a quick one started to get this error all af a sudden any ideas ?

warning: libpng12: local (1.2.50-2) is newer than catalyst (1.2.50-1)
thanks again for all the hard work

Offline

#5352 2013-06-04 15:14:09

ayresdl
Member
Registered: 2013-06-04
Posts: 1

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

Hi Vi0L0, thanks for all the hard work.

I have a small request which is probably unusual but would make things a little easier for me. I am currently working with OpenCL development and I have both AMD and NVIDIA GPUs in my system. I am able to have them both working simultaneously thanks to NVIDIA's non-dependence on X server. The only issue I have is when upgrading packages because the catalyst ones are marked to conflict with the nvidia ones. So I've been downloading via AUR and removing the conflict manually in the PKGBUILD file.

Do you think you could remove these nvidia conflicts directly from the packages you maintain? I don't think it's accurate that they conflict, and indeed in my case it is essential to have them installed together. I think only the 'nvidia-libgl' package actually conflicts (in terms of files) and I don't need that for OpenCL or CUDA, however I do need the 'nvidia' and 'nvidia-utils' packages which as far as I can tell have no actual conflicting files with catalyst packages.

If you disagree, do you know of any alternatives other than modifying the PKGBUILD? I've tried the pacman "--force" option but it still rejects installation due to the conflict.

Offline

#5353 2013-06-04 15:52:43

citadeldimon
Member
Registered: 2013-06-04
Posts: 1

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

Hi!
I have next problem. I did next steps:
upgrade system with bash and filesystem

lrwxrwxrwx   1 root root     7 май 31 21:40 bin -> usr/bin
drwxr-xr-x   4 root root  4096 июн  4 08:26 boot
drwxr-xr-x   2 root root  4096 окт  7  2012 dev
drwxr-xr-x 117 2000  513 12288 июн  4 08:59 etc
drwxr-xr-x   5 root root 12288 дек 14 09:31 home
lrwxrwxrwx   1 root root     7 май 31 21:40 lib -> usr/lib
lrwxrwxrwx   1 root root     7 май 31 21:40 lib64 -> usr/lib
drwx------   2 root root 16384 июл  7  2012 lost+found
drwxr-xr-x  16 root root  4096 май  9 20:11 media
drwxr-xr-x   4 root root  4096 апр 13 22:48 mnt
drwxr-xr-x   9 root root  4096 май 30 22:06 opt
drwxr-xr-x   2 root root  4096 июл  7  2012 proc
drwxr-x---  32 root root  4096 июн  4 00:11 root
drwxr-xr-x   4 root root  4096 окт  7  2012 run
lrwxrwxrwx   1 root root     7 май 31 21:40 sbin -> usr/bin
drwxr-xr-x   3 root root  4096 май 30 23:20 share
drwxr-xr-x   4 root root  4096 мар 17 11:17 srv
drwxr-xr-x   2 root root  4096 июл  7  2012 sys
drwxrwxrwt   3 root root  4096 дек  5 19:38 tmp
drwxr-xr-x   9 root root  4096 июн  4 08:26 usr
drwxr-xr-x  15 2000  513  4096 июн  4 08:26 var

but X didn't start after this.

02:00.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Cape Verde PRO [Radeon HD 7750]
	Subsystem: Hightech Information System Ltd. Device 200b
arch / # pacman -Qs catalyst
local/catalyst-hook 13.6-1
    AMD/ATI testing/beta drivers. Auto re-compile fglrx module while
    shutdown/reboot. Now with Angela - The Slayer Of The Daemons ;P
local/catalyst-utils 13.6-2
    AMD/ATI testing/beta Catalyst drivers utilities and libraries with OpenCL
    implementation. Radeons HD 2 3 4 xxx ARE NOT SUPPORTED
local/lib32-catalyst-utils 13.6-1 (lib32)
    AMD/ATI testing/beta catalyst driver utilities and libraries. (32-bit)
arch / # cat /etc/X11/xorg.conf
Section "ServerLayout"
	Identifier     "aticonfig Layout"
	Screen      0  "aticonfig-Screen[0]-0" 0 0
EndSection

Section "Module"
EndSection

Section "Monitor"
	Identifier   "aticonfig-Monitor[0]-0"
	Option	    "VendorName" "ATI Proprietary Driver"
	Option	    "ModelName" "Generic Autodetecting Monitor"
	Option	    "DPMS" "true"
EndSection

Section "Device"
	Identifier  "aticonfig-Device[0]-0"
	Driver      "fglrx"
	BusID       "PCI:2:0:0"
EndSection

Section "Screen"
	Identifier "aticonfig-Screen[0]-0"
	Device     "aticonfig-Device[0]-0"
	Monitor    "aticonfig-Monitor[0]-0"
	DefaultDepth     24
	SubSection "Display"
		Viewport   0 0
		Depth     24
	EndSubSection
EndSection

Xorg.0.log

How I can solve this problem?

I did

- removing catalyst-utils
- performing update operations and installing bash and filesystem
- installing catalyst-utils

but nothing has changed.

I solved this problem, the mistake was in the file .xinitrc

Last edited by citadeldimon (2013-06-04 18:06:24)

Offline

#5354 2013-06-04 17:54:25

notimeforlove
Member
Registered: 2012-08-18
Posts: 5

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

Thanks for all your great work! Should those on the [catalyst] repo switch to the newest version of X now?

Offline

#5355 2013-06-04 19:59:35

Vi0L0
Member
From: Poland
Registered: 2009-06-24
Posts: 1,299
Website

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

@Hyugga:
same problem on 13.6? when/where exactly is it telling about no support?

@Ftroop:
I added libpng12 into the repo once when it wasn't available in [community], to satisfy gdebugger. Since then there was no reason to bump pkgrel.
You can ignore this warning or install pkg from the community, there should be no difference between those pkgs.

@ayresdl:
sure, i will remove those conflicts with the next pkg rel

@notimeforlove:
AFAIK there's no objection wink

Offline

#5356 2013-06-04 20:52:28

Hyugga
Member
From: Santiago, Chile
Registered: 2010-03-26
Posts: 329

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

@Vi0L0 when running ati-config --initial and when installing the downloaded driver from AMD itself.
Thanks!

Offline

#5357 2013-06-05 04:38:01

lano1106
Member
From: Canada, Montreal
Registered: 2012-11-22
Posts: 80
Website

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

Vi0L0,

I have been very busy this week but I just found out the bug fix the you concocted for the I/O bug and I must say that it is brilliant!

Good work!

Hopefully, this will be only temporary and AMD will correct this soon!

Just a quick note concerning /usr/bin/temp_links_catalyst script.

I have changed _tempamdpcsdb var value to:

_tempamdpcsdb=/dev/shm/amdpcsdb.current

On my system and maybe on some other users system, /tmp may not be automatically mapped to a ramfs.

Last edited by lano1106 (2013-06-05 04:48:43)

Offline

#5358 2013-06-05 05:19:53

Pranavg1890
Member
From: Nagpur,India
Registered: 2012-09-07
Posts: 111

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

Hi Friends, my graphics card is AMD POWERCOLOR HD 7750. I am using latest catalyst drivers from violo's repo. But the animations when selecting a window from overview in gnome shell 3.8 are not smooth. At the same time, animations in cinnamon when using scale plugin are smooth. Is there any fix to make gnome shell animations smoother? Many thanks.


Using Openbox + Tint2 + Idesk

Offline

#5359 2013-06-05 19:32:15

neetismurder
Member
Registered: 2012-01-17
Posts: 4

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

I'm having trouble with lib32-catalyst-utils-pxp from Vi0l0's repo on my multilib install. I've read and followed the wiki very thoroughly, however I can't seem to get direct rendering to work.

My graphics card:

lspci | grep VGA                          
00:01.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Trinity [Radeon HD 7640G]

Here is the relevant error:

LIBGL_DEBUG=verbose glxinfo32 | grep direct                                                        
libGL: screen 0 does not appear to be DRI2 capable
libGL: OpenDriver: trying /usr/lib/xorg/modules/dri//tls/swrast_dri.so
libGL: OpenDriver: trying /usr/lib/xorg/modules/dri//swrast_dri.so
libGL error: dlopen /usr/lib/xorg/modules/dri//swrast_dri.so failed (/usr/lib/xorg/modules/dri//swrast_dri.so: wrong ELF class: ELFCLASS64)
libGL: OpenDriver: trying /usr/lib32/xorg/modules/dri/tls/swrast_dri.so
libGL: OpenDriver: trying /usr/lib32/xorg/modules/dri/swrast_dri.so
libGL error: failed to load driver: swrast
direct rendering: No (If you want to find out why, try setting LIBGL_DEBUG=verbose)

However, direct rendering is working for the 64bit package:

glxinfo | grep direct
direct rendering: Yes
    GL_AMD_draw_buffers_blend, GL_AMD_multi_draw_indirect,
    GL_ARB_draw_elements_base_vertex, GL_ARB_draw_indirect,
    GL_ARB_map_buffer_range, GL_ARB_multi_draw_indirect, GL_ARB_multisample,
    GL_EXT_copy_buffer, GL_EXT_copy_texture, GL_EXT_direct_state_access,
    GL_AMD_draw_buffers_blend, GL_AMD_multi_draw_indirect,
    GL_ARB_draw_indirect, GL_ARB_draw_instanced,
    GL_ARB_map_buffer_range, GL_ARB_multi_draw_indirect, GL_ARB_multisample,
    GL_EXT_copy_buffer, GL_EXT_copy_texture, GL_EXT_direct_state_access, 

My best inference is that the libraries have somehow been borked, though I haven't done anything out of the ordinary on this fresh install:

echo $LD_LIBRARY_PATH                                                                          
/usr/lib/catalystpxp/:/usr/lib32/catalystpxp/
 
ls -lah /usr/lib32/catalystpxp/                                                                    
total 0
drwxr-xr-x 1 root root  10 May 29 16:03 .
drwxr-xr-x 1 root root 25K Jun  5 14:55 ..
drwxr-xr-x 1 root root  36 Jun  5 14:55 fglrx
 
ls -lah /usr/lib/catalystpxp/                                                                
total 12K
drwxr-xr-x 1 root root  70 Jun  3 17:23 .
drwxr-xr-x 1 root root 80K Jun  4 20:53 ..
drwxr-xr-x 1 root root  36 Jun  4 20:38 fglrx
lrwxrwxrwx 1 root root  10 Jun  3 17:23 libGL.so -> libGL.so.1
lrwxrwxrwx 1 root root  12 Jun  3 17:23 libGL.so.1 -> libGL.so.1.2
lrwxrwxrwx 1 root root  45 Jun  3 17:23 libGL.so.1.2 -> /usr/lib/catalystpxp/fglrx/fglrx-libGL.so.1.2

What am I doing wrong, and what is my best recourse here?

Edit:

I was able to fix direct rendering with the 32-bit driver by merely copying the symbolic link scheme used by the 64 bit lib folder. The difference can be seen above in my listing of the two folders. I'm not sure how the lib32 folder ended up being the way it was, but this fixed my problem. It might break in an update or be a technically incorrect way to solve the issue, but it worked nonetheless. Hopefully anyone that runs into the same issue might find this helpful.

The basic steps are to create a chain of symbolic links in the lib32/catalystpxp/ folder to fglrx-libGL.so.1.2 with:

cd /usr/lib32/catalystpxp/
ln -s fglrx/fglrx-libGL.so.1.2 libGL.so.1.2
ln -s libGL.so.1.2 libGL.so.1
ln -s libGL.so.1 libGL.so

This of course must be done with superuser privileges.

Hope someone finds this useful.

Last edited by neetismurder (2013-06-07 22:36:58)

Offline

#5360 2013-06-06 06:58:20

snack
Member
From: Italy
Registered: 2009-01-13
Posts: 668

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

@neetismurder: I think that maybe you are missing some lib32 packages (for example, the error on swrast_dri.so means that you need lib32-mesa to use swrast in 32 bit applications).

Offline

#5361 2013-06-06 17:54:31

abbradar
Member
Registered: 2010-06-10
Posts: 34

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

I can also reproduce Mindwalker's issue (I've written about it for 13.4). Sadly, ATI didn't fix this bug. I was able to reproduce it in clean Arch chroot with fresh catalyst-hook, so I guess it's driver bug. For now I have to stay on 13.3 beta.
Xorg fault log: http://codepad.org/Gjkvv6Pk
lspci --vv: http://codepad.org/NCjQG4kP
Maybe I can file a bug somewhere?


Sorry for my poor English.

Offline

#5362 2013-06-06 18:53:15

lano1106
Member
From: Canada, Montreal
Registered: 2012-11-22
Posts: 80
Website

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

abbradar,

you can try to file a bug at:

http://ati.cchtml.com

AMD do not actively update bugs status but a notification is sent to a AMD e-mail when a bug is opened/updated.

Offline

#5363 2013-06-06 19:47:18

xly15
Member
Registered: 2012-02-17
Posts: 21

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

I have installed the 13.6 drivers and I was wondering if anyone else is having a problem enabling the tear free rendering and then having audio, video, subtitling going out of sync in mplayer.

Offline

#5364 2013-06-06 22:44:52

abbradar
Member
Registered: 2010-06-10
Posts: 34

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

lano1106,

Thanks for the advice, I've filed a bug at http://ati.cchtml.com/show_bug.cgi?id=831. It would be good if someone else who has this bug also shows up, maybe this will make AMD guys more serious about this.


Sorry for my poor English.

Offline

#5365 2013-06-07 00:05:48

staffe85
Member
Registered: 2013-05-14
Posts: 6
Website

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

@abbradar Exactly the same error here. I just commented your bug report.
Also i`m going to test the driver on another distro the next days, to make sure its not an arch related problem (if no one else already did?)

Offline

#5366 2013-06-07 08:03:59

abbradar
Member
Registered: 2010-06-10
Posts: 34

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

@staffe85:
I have just noticed that Mindwalker has AMD Mobility Radeon HD 5650 GPU, and me too. Maybe the problem is also GPU-related?


Sorry for my poor English.

Offline

#5367 2013-06-07 22:37:59

gnloch
Member
Registered: 2012-03-02
Posts: 3

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

abbradar wrote:

lano1106,

Thanks for the advice, I've filed a bug at http://ati.cchtml.com/show_bug.cgi?id=831. It would be good if someone else who has this bug also shows up, maybe this will make AMD guys more serious about this.

I read your Xorg.0.log and I noticed that your kernel command line lacks the nomodeset option. Have you tried using it?

Offline

#5368 2013-06-08 20:42:31

abbradar
Member
Registered: 2010-06-10
Posts: 34

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

@gnloch
I have radeon module blacklisted, but I checked again with nomodeset, just in case --- sadly, there is no improvement.


Sorry for my poor English.

Offline

#5369 2013-06-08 21:09:55

Roken
Member
From: UK
Registered: 2012-01-16
Posts: 643

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

I have an annoying problem with the latest catalyst (catalyst-test) in that some applications crash out when going full screen but work in windowed mode. The two I've come across so far are Trackmania running with wine, and ProjectM (as pacakged with Clementine). Both worked fine a week or two ago (with the then up to date drivers installed with catalyst-generator). I switched to catalyst-test to allow the updrage of xorg, though the same problem occurs with xorg 1.13 and the most recent update to catalyst-generator.

What's annoying is that full screen gives a better framerate than windowed mode.

HD6670 graphics card. Any clues on if there's a fix?

[EDIT] The update to wine 1.16 fixed Tm, so now it's just ProjectM on Clementine.
[2nd EDIT] ProjectM standalone works - it's obviously a problem with the Clemetine implementation - ignore me.

Last edited by Roken (2013-06-09 08:09:14)


[img=Speedtest]http://www.speedtest.net/my-result/5145583518[/img]

Nvidia GTX 670 2Gb, AMD Phenom II X4 (965BE) @ 3.6 Ghz (Overclocked) 8GB RAM
Linux user #545703

Offline

#5370 2013-06-09 20:48:21

Vi0L0
Member
From: Poland
Registered: 2009-06-24
Posts: 1,299
Website

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

Sorry for late answer, i was/am very busy atm...
Meanwhile I've updated archive repos with bin changes.
I've also updated main catalyst repos and AUR packages with some fixes for bugs in cflags and pxp found by fnf, as suggested by lano1106 I've changed /tmp into /dev/shm inside temp_links_catalyst and I removed nvidia conflicts. Thanks for bug hunting and nice suggestions! smile
Let me know if i missed something

@Hyugga:
it could be unsupported then, check out creating 20-fglrx.conf in /etc/X11/xorg.conf.d/ (instead of using aticonfig and it's xorg.conf):

Section "Monitor"
        Identifier   "aticonfig-Monitor[0]-0"
        Option      "VendorName" "ATI Proprietary Driver"
        Option      "ModelName" "Generic Autodetecting Monitor"
        Option      "DPMS" "true"
EndSection

Section "Device"
        Identifier  "aticonfig-Device[0]-0"
        Driver      "fglrx"
EndSection

@neetismurder:
It's not a bug, it's a feature ;P
Switching scripts able to perform necessary linking are inside catalyst-utils-pxp package.
Though imho you don't need pxp packages at all

Last edited by Vi0L0 (2013-06-09 20:50:24)

Offline

#5371 2013-06-09 21:44:27

Robotman
Member
Registered: 2013-03-15
Posts: 56

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

Thanks Vi0L0, for all the work you do so that we can use our ATI cards with Arch. smile

Appreciated.

Offline

#5372 2013-06-10 15:53:58

hue
Member
Registered: 2013-04-22
Posts: 8

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

So I installed catalyst-hook from the catalyst repo but just can't get opengl compositing to work in kde. I'm using the ck kernel from the repo-ck repository
glxinfo says that direct rendering is on
Also when rebooting I get strange artifacts

Last edited by hue (2013-06-10 16:01:56)

Offline

#5373 2013-06-10 23:56:39

Jannis
Member
Registered: 2013-06-03
Posts: 32

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

hue wrote:

So I installed catalyst-hook from the catalyst repo but just can't get opengl compositing to work in kde. I'm using the ck kernel from the repo-ck repository
glxinfo says that direct rendering is on
Also when rebooting I get strange artifacts

For me, Catalyst 13.3beta6 seems to work with opengl compositioning in kde on a self-compiled ck-kernel. Maybe something is wrong with your kernel module? You could try to rebuild your initramfs with

# sudo mkinitcpio -p linux-ck

that should also trigger a rebuild of catalyst's kernel modules.

Else, it could be a problem with the new driver version, or your card isn't fully supported. Maybe someone else can give you more help.

Offline

#5374 2013-06-11 05:42:35

zoqaeski
Member
From: /earth/australia/.
Registered: 2009-09-30
Posts: 124

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

If any of you use lightdm as a display manager along with atieventsd, you’ll need to patch /etc/ati/authatieventsd.sh so it can find where lightdm stores the X authority data. Here’s a modification that works for me.

Offline

#5375 2013-06-11 09:19:53

hue
Member
Registered: 2013-04-22
Posts: 8

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

Jannis wrote:

For me, Catalyst 13.3beta6 seems to work with opengl compositioning in kde on a self-compiled ck-kernel. Maybe something is wrong with your kernel module? You could try to rebuild your initramfs with

# sudo mkinitcpio -p linux-ck

that should also trigger a rebuild of catalyst's kernel modules.

Else, it could be a problem with the new driver version, or your card isn't fully supported. Maybe someone else can give you more help.

Tried that, didn't work. For some strange reason, the installer from Amd's website worked well. All the Opengl effects work well with catalyst 13.6 and Xorg 1.14.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB