You are not logged in.

#1826 2010-05-07 10:05:08

kismet010
Member
Registered: 2009-09-02
Posts: 137

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

i'm trying to change backlight but nothing works.. no xbacklight nor amdcccle..
brightness' bar changes contrast or colors but not brightness or whatever, i mean the light from the laptop monitor.. black is grey and on ms windows black is black..
what happen? i'm going to have use arch in that way =>:cool:

Offline

#1827 2010-05-07 12:49:58

jmak
Member
Registered: 2008-12-21
Posts: 411

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

I've installed arch and the installation went fine. However, when I drag windows the dragging is choppy and very slow.

I have an ati card: Radeaon 3600 and am using radeonhd driver.

The same driver works excellent on ubuntu.

Any idea what could be wrong?

jmak

Offline

#1828 2010-05-07 12:57:34

dcc24
Member
Registered: 2009-10-31
Posts: 723

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

Edit: Should have read more carefully smile

Last edited by dcc24 (2010-05-07 13:22:44)


It is better to keep your mouth shut and be thought a fool than to open it and remove all doubt. (Mark Twain)

My AUR packages

Offline

#1829 2010-05-07 13:16:57

Vi0L0
Member
From: Poland
Registered: 2009-06-24
Posts: 1,335
Website

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

jmak wrote:

I've installed arch and the installation went fine. However, when I drag windows the dragging is choppy and very slow.

I have an ati card: Radeaon 3600 and am using radeonhd driver.

The same driver works excellent on ubuntu.

Any idea what could be wrong?

jmak

Please use xf86-video-ati driver instead of radeonhd, its much better and has kms support.
Actually it looks like radeonhd is more like 'dead' project...
If you will experience any problems with open source drivers please ask at most appropriate place - HowTo: 3D acceleration for r6xx/r7xx chips and the open source drivers thread.
Read this thread carefully and maybe use it's [radeon] repo with most fresh packages and kernels builded with power managment support for radeons.

Offline

#1830 2010-05-07 14:41:09

Julius2
Member
From: Canada
Registered: 2009-05-13
Posts: 68
Website

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

As far as I know (and every other disclaimer) radeonhd isn't so much a dead project as it is being merged back into the main Radeon drivers. So yes, it's a somewhat dead project and risky to use (xf86-video-ati, in my experience, is much more stable), and is getting more and more out of date. Most of the reasons for using it no longer apply because of the adding of some code back into xf86-video-ati.


Blog .:. AUR .:. Wiki Contributions
Registered Linux User #506070.

Offline

#1831 2010-05-07 14:45:14

jmak
Member
Registered: 2008-12-21
Posts: 411

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

Vi0L0 wrote:
jmak wrote:

I've installed arch and the installation went fine. However, when I drag windows the dragging is choppy and very slow.

I have an ati card: Radeaon 3600 and am using radeonhd driver.

The same driver works excellent on ubuntu.

Any idea what could be wrong?

jmak

Please use xf86-video-ati driver instead of radeonhd, its much better and has kms support.
Actually it looks like radeonhd is more like 'dead' project...
If you will experience any problems with open source drivers please ask at most appropriate place - HowTo: 3D acceleration for r6xx/r7xx chips and the open source drivers thread.
Read this thread carefully and maybe use it's [radeon] repo with most fresh packages and kernels builded with power managment support for radeons.

Thanks,  xf86-video-ati driver solved the problem.

Offline

#1832 2010-05-07 15:23:27

Vi0L0
Member
From: Poland
Registered: 2009-06-24
Posts: 1,335
Website

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

LukynZ wrote:

Has anybody tried the gnome-shell with catalyst? It works...uhm...very weird and laggy

Confirmed. Tested with xserver 1.8 and at x86_64.

Offline

#1833 2010-05-12 07:23:35

b0uncyfr0
Member
Registered: 2008-05-11
Posts: 140

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

Xorg 1.8.1 is out. Any chance of seeing it in the repos soon?

Offline

#1834 2010-05-12 12:29:06

Vi0L0
Member
From: Poland
Registered: 2009-06-24
Posts: 1,335
Website

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

b0uncyfr0 wrote:

Xorg 1.8.1 is out. Any chance of seeing it in the repos soon?

Ofcourse. As always i'm waiting for official arch's xorg-server (maintained by Jan de Groot, he's often making some changes in building procedure) package. So as soon as it will land in ABS i will rebuild it to work with catalyst. Although theres not much changes in 1.8.1 over 1.8.1rc2 which is now in repos, quoting phoronix:

X.Org Server 1.8.1 final isn't very different from the last RC that made the RECORD extension work and received a slightly different SHA1 implementation. There are just two new patches atop X.Org Server 1.8.1 RC2.

Offline

#1835 2010-05-13 20:01:45

Wyrm88
Member
Registered: 2010-05-05
Posts: 53

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

Hi, I hope I'm posting in the right thread...
I have an Ati HD3650 card, and had to install fglrx instead of the proprietary xf8-ati-video because the fan was working all the time. fglrx was doing fine a few days, but yesterday something awkward began to occur, when I turn my laptop on, login in arch, and stay in idle for about 30 min (only conky and cairo-compmgr are running, on openbox), the temperature gradually rise until they reach critical levels and the fan starts. The fan is on for about a minute or two, goes off, and the whole process repeats in about 20 mins. All this on IDLE! I'm going crazy, can't understand why this is happening with fglrx.

P.S.: I've also installed cpufreq-utils and lowered the frequencies at their minimum values. Still the same situation (maybe a few minutes longer before the fan starts again).

Offline

#1836 2010-05-16 13:18:24

clesch
Member
From: Salzburg, Austria
Registered: 2009-07-21
Posts: 18

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

Does xf86-video-ati work well enough with HD5xxx cards yet?

All I really need is HDMI out working with audio. I was told that this won't work until 2.6.34 because KMS is not supported for these cards yet and the HDMI output won't work in UMS.
Can anybody confirm/deny this?

Last edited by clesch (2010-05-16 13:19:20)

Offline

#1837 2010-05-16 15:04:55

Perry3D
Member
Registered: 2008-03-20
Posts: 542

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

Hi clesch,

on this site you can check the current state of the radeon-driver: http://www.x.org/wiki/RadeonFeature
HDMI-Audio is not supported yet.

Offline

#1838 2010-05-18 21:42:16

subzero316
Member
From: Melbourne
Registered: 2010-05-03
Posts: 28
Website

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

Any Idea why this occurs and any solution? I have the latest catalyst 10.4 and xorg18

bugqf.png

Uploaded with ImageShack.us

Offline

#1839 2010-05-19 01:53:17

Vi0L0
Member
From: Poland
Registered: 2009-06-24
Posts: 1,335
Website

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

@subzero316:
wow, i have seen artifacts like that (but on windows games) with my radeon 9550 long time ago when it was overheated...
check temperature:
aticonfig --adapter=0 --od-gettemperature

i guess that you are using kwin? try to turn it off - any difference? whats your gfx? for how long you can see those artifacts before proper kde element occur? have you checked both xorg-server and xorg-server-1.8-catalyst-maximize-fix packages from [catalyst-xorg18] repo?

Last edited by Vi0L0 (2010-05-19 01:55:22)

Offline

#1840 2010-05-19 02:16:46

hunterthomson
Member
Registered: 2008-06-22
Posts: 794
Website

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

- subzero316 -

Your using xorg-server-1.8-catalyst-maximize-fix

That is the effect of the patched xServer. What the the patch dose is it disables backfill. The packages should be named "xorg-server-no-backfill-patch-ForCatalyst". The reason for it not being named that from what I can tell is that someone already named a packaged similar to that, and then stopped supporting it, Then this package got picked up.

That is not causing any damage and it is not over heating. Ya, I know that garbage irritates me too. If you disable Kwin it will go away, but that suck too because the biggest reason to use KDE4 is because Kwin works and Compiz is a pain in the neck (at lest for me)

If you don't play games all the time I'd use the Open driver. That is what I did when I had my elitebook with a HD 3650. The the Open driver is not as good with 3D but is rocks the house in every other aspect. You can still play "Quake Live" and "Tribal Truble 2" and even Open Arena is playable. I think also Super Tux Kart.

Last edited by hunterthomson (2010-05-19 02:32:33)


OpenBSD-current Thinkpad X230, i7-3520M, 16GB CL9 Kingston, Samsung 830 256GB
Contributor: linux-grsec

Offline

#1841 2010-05-19 02:55:53

hunterthomson
Member
Registered: 2008-06-22
Posts: 794
Website

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

kismet010 wrote:

i'm trying to change backlight but nothing works.. no xbacklight nor amdcccle..
brightness' bar changes contrast or colors but not brightness or whatever, i mean the light from the laptop monitor.. black is grey and on ms windows black is black..
what happen? i'm going to have use arch in that way =>:cool:

Hum, gray on black, I don't know about that. However, a surefire way to change the brightness is by setting the value in the /proc/acpi/video/*/LCD/brightness file. This is the way I set my brightness; I don't even bother installing any of the other utilities.

To view the brightness levels avalable you can do this....

cat /proc/acpi/video/*/LCD/brightness

It may just have a # like 100 in there. If so then you can just assume it will except all values but it may not so you may have to so some trial and error.

To "Set" the brightness you use this command.... Where 80 is the % value you would like to set it to....

echo 80 | sudo tee /proc/acpi/video/*/LCD/brightness

Last edited by hunterthomson (2010-05-19 03:03:29)


OpenBSD-current Thinkpad X230, i7-3520M, 16GB CL9 Kingston, Samsung 830 256GB
Contributor: linux-grsec

Offline

#1842 2010-05-19 03:23:58

subzero316
Member
From: Melbourne
Registered: 2010-05-03
Posts: 28
Website

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

Vi0L0 wrote:

@subzero316:
wow, i have seen artifacts like that (but on windows games) with my radeon 9550 long time ago when it was overheated...
check temperature:
aticonfig --adapter=0 --od-gettemperature

i guess that you are using kwin? try to turn it off - any difference? whats your gfx? for how long you can see those artifacts before proper kde element occur? have you checked both xorg-server and xorg-server-1.8-catalyst-maximize-fix packages from [catalyst-xorg18] repo?

I run scripts to check core temperature and gpu load all the time. This being my laptop - The temperature is in in the 50 deg zone.
I see the artifacts for less than a second.
Yea disabling KWIN prevents but I dont want to do that not with this card.
yea both packages are installed.

@hunterthomson

I wont use the opensource driver for 1 big main reason no support for VA API yet.
I have a HD4560 my cpu usage is only 5% with 1080p videos so I need VAAPI
Also with opensource driver my GPU temp soars to 80deg in a minute.
This happen in the tty1-6 too so I never switch to any of those.
I agree with u I love the KWIN effects after installing 10.4 catalyst KDE is sooo fassst.

But this problem bothers me a LOOOOOOT.

Offline

#1843 2010-05-19 08:22:45

hunterthomson
Member
Registered: 2008-06-22
Posts: 794
Website

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

Ya, laptop temps suck. That is why I got this beast of a machine "Alienware"; I never have to worry about this laptop over heating. It has the most extreme cooling system I have ever seen in a laptop ;p

(but again, your artifacts are because of the no backfill patch and nothing ells.)


OpenBSD-current Thinkpad X230, i7-3520M, 16GB CL9 Kingston, Samsung 830 256GB
Contributor: linux-grsec

Offline

#1844 2010-05-19 12:35:12

Vi0L0
Member
From: Poland
Registered: 2009-06-24
Posts: 1,335
Website

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

hunterthomson wrote:

(but again, your artifacts are because of the no backfill patch and nothing ells.)

That artifacts really dont look like caused by any patched xserver. I havent seen anything like that on my arch, and bugs like that were never before reported by any user of this forum...

Plus i would like to remind that in both [catalyst] and [catalyst-xorg18] repos xorg-server package is patched with backclear patch which is far more different than xorg-server-1.X-catalyst-maximize-fix which is patched with backfill patch - they behave differently, and i don't think they could cause any similar artifacts.
Using unpatched xserver is slower and buggy in almost all DE - thats why there are only patched xservers on my current repos.

subzero316 wrote:

yea both packages are installed.

You mean you have checked them both, right? smile They shouldn't be installed together - otherwise i dunno what could happen... guessing some kind of armaggedon wink

But hey - there is a simple way to test does it caused by patched xservers - even 2 ways:
1. if you wanna use testing and xserver 1.8 - use this tarball to build unpatched xserver 1.8 (just comment backclear patch line) and install it.
2. you may also comment [testing] and [catalyst-xorg18], do pacman -Syy and pacman -Suu - this way you should get unpatched xserver 1.7 from [extra]

Offline

#1845 2010-05-19 12:56:18

subzero316
Member
From: Melbourne
Registered: 2010-05-03
Posts: 28
Website

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

[Solved]

I did an update and it has disappered. Sweet!!!.
This is what I did.
[2010-05-19 22:37]
removed xorg-server-1.8-catalyst-maximize-fix (1.8.0.902-1)
Installed xorg-server (1.8.0.902-1 )
upgraded kernel26 (2.6.33.4-1 -> 2.6.34-1)
I had 10.4-2 so removed it and installed catalyst (10.4-3)

Now 1 more trouble I hvae been having this for a week I tried installing uvesafb since my laptop's display is 1920x1080 wanted the plymouth to look mouthwatering. Well It dint work out well and I dint venture well into it either. Now I removed it and am using vesafb
PROBLEM is I see 3 black squares blinking (very tiny ones but quite annoying) at the top of my screen once KDE is loaded(i.e switched from vesa to fglrx driver). If i switch to tty1-6 and back it disappears else persists. Any clues?

@VI0L0

lol my bad I meant xorg-server-1.8-catalyst-maximize-fix

Last edited by subzero316 (2010-05-19 13:01:24)

Offline

#1846 2010-05-20 04:31:05

hunterthomson
Member
Registered: 2008-06-22
Posts: 794
Website

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

Vi0L0 wrote:

dont look like caused by any patched xserver. I havent seen anything like that on my arch, and bugs like that were never before reported by any user of this forum...

Plus i would like to remind that in both [catalyst] and [catalyst-xorg18] repos xorg-server package is patched with backclear patch which is far more different than xorg-server-1.X-catalyst-maximize-fix which is patched with backfill patch - they behave differently, and i don't think they could cause any similar artifacts.
Using unpatched xserver is slower and buggy in almost all DE - thats why there are only patched xservers on my current repos.

Well all I can say is that I used that driver and that Xserver "xorg-server-1.X-catalyst-maximize-fix" and KDE4 with KWIN and experienced the exact same problems both on Arch and on Ubuntu. The Dev that wrote the patch said that would be an effect of it and this effect has been reported from the Fedora and Ubuntu user who are using this patch too.

Edit: Awe, okay ya that is a problem with the xorg-server-1.X-catalyst-maximize-fix package. I don't know anything about the package you made. As you can see he removed it and problem solved.

Last edited by hunterthomson (2010-05-20 04:44:10)


OpenBSD-current Thinkpad X230, i7-3520M, 16GB CL9 Kingston, Samsung 830 256GB
Contributor: linux-grsec

Offline

#1847 2010-05-23 12:23:24

timong
Member
From: Budapest, HU
Registered: 2007-02-20
Posts: 91
Website

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

I have recently updated my system to use [xorg18]. Everything is fine with the catalyst 10.4. One thing is faulty tho',

I can't seem to log in with a second login through GDM. I suspect it's a security issue, as I cannt login with xf86-video-ati either and in general couldnt login twice with any GDM or xorg version since initial install.

Any ideas what config or package I miss to be able to login simultaneously?

Last edited by timong (2010-05-23 12:25:38)


2x arch amd64, one with Intel GP GMA965, one with ATi Mobility HD 5650

Offline

#1848 2010-05-23 12:43:51

Cr0k
Member
Registered: 2009-10-16
Posts: 174

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

Hi smile

This is my first post in this thread, I just have a question. How are the catalyst today?
I will have soon (I hope smile) a new laptop with an ATI Mobility 5150, and I want to play games, etc.. So I need the catalyst I think (games like WoW, GTA SA, UT 2004...), but I know that with Linux, ATI < Nvidia.. (I think, but if it's not, it's a good thing ! smile)

Offline

#1849 2010-05-23 12:45:25

dcc24
Member
Registered: 2009-10-31
Posts: 723

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

Well, yeah, ATI < nVidia in Linux world, but with Vi0L0's patched xorg18 repo and catalyst 10.4 all should be fine smile


It is better to keep your mouth shut and be thought a fool than to open it and remove all doubt. (Mark Twain)

My AUR packages

Offline

#1850 2010-05-23 14:17:20

Cr0k
Member
Registered: 2009-10-16
Posts: 174

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

Ok big_smile

I'm glad to read that smile I hope I will have my new laptop soon..

Offline

Board footer

Powered by FluxBB