You are not logged in.

#2151 2010-07-22 20:36:27

Vi0L0
Member
From: Poland
Registered: 2009-06-24
Posts: 1,299
Website

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

wait wait wait... i dont understand something here... looks like no gpu acceleration on ati cards with vlc 1.1.0 touches _only_ Windows, and thats why its fixed in vlc 1.1.1 and cat 10.7 _only_ for windows. vlc site contains no information about bug with linux's catalyst.
And release notes of vlc 1.1.0 is saying it completely clear:

GPU decoding on GNU/Linux, using VAAPI for H.264, VC-1 and MPEG-2

I mean... Whaaat? Then wheres gpu video acceleration at my vlc? I can see no such video output option. Can you?
Ps. and ofcourse mplayer-vaapi is working great for me.

Offline

#2152 2010-07-22 20:43:18

dcc24
Member
Registered: 2009-10-31
Posts: 723

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

Well, I don't see an option in VLC, but when I check GPU utilization with "aticonfig --od-getclocks" I can see that it actually uses the GPU for decoding.


It is better to keep your mouth shut and be thought a fool than to open it and remove all doubt. (Mark Twain)

My AUR packages

Offline

#2153 2010-07-22 20:48:46

Vi0L0
Member
From: Poland
Registered: 2009-06-24
Posts: 1,299
Website

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

dcc24 wrote:

Well, I don't see an option in VLC, but when I check GPU utilization with "aticonfig --od-getclocks" I can see that it actually uses the GPU for decoding.

Ive checked that before posting, no gpu activity with any vlc video output for me... Which vo are you using? Does video tear on fullscreen?
Edit: ive just compiled own vlc, thought that maybe theres something with vlc from extra, but i see no difference.

Edit: Theres no xvba-video in optdepends array of vlc's PKGBUILD and i haven't heard any news about ati and vlc cooperation for gpu video acceleration which is needed to get it work, so i think theres actually no gpu acceleration in vlc for ati's cards that work under linux control. They just dont talk about it ;-). Ofcourse i can be wrong...
And if they know that theres no vaapi for ati's cards  - why don't they (vlc team) just wrote about it? I rly dont like such ignorance!

LOL LOL LOL! I was wrong! Its working - you just need to activate gpu accel in Preferences -> Codecs big_smile

Last edited by Vi0L0 (2010-07-22 21:37:05)

Offline

#2154 2010-07-22 21:43:49

dcc24
Member
Registered: 2009-10-31
Posts: 723

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

Vi0L0 wrote:

LOL LOL LOL! I was wrong! Its working - you just need to activate gpu accel in Preferences -> Codecs big_smile

I was about to tell you to enable it. Guess you figured it out yourself smile


It is better to keep your mouth shut and be thought a fool than to open it and remove all doubt. (Mark Twain)

My AUR packages

Offline

#2155 2010-07-22 22:01:23

Vi0L0
Member
From: Poland
Registered: 2009-06-24
Posts: 1,299
Website

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

dcc24 wrote:
Vi0L0 wrote:

LOL LOL LOL! I was wrong! Its working - you just need to activate gpu accel in Preferences -> Codecs big_smile

I was about to tell you to enable it. Guess you figured it out yourself smile

smile plus setting up video output to XGL makes tearing go away, i guess i will update wiki with all that info
Edit: Not. XGL makes tear go away but its using both cpu and gpu, cpu mainly. So its useless. Looks like XGL isnt OpenGL output at all (or maybe it is, but something else is blocking it, like it was with smplayer and it's screenshots, dunno, vlc got like bilion of options). I did some basic web search, and tried to change vlc's config file - waste of time. So now i really dunno how to have gpu accel and no-tearing in vlc... And after a few system crashes while exiting vlc <sigh> ive got enough of this.
Maybe you, dcc24, can help here? If not - oh well, we still got mplayer-vaapi smile

Last edited by Vi0L0 (2010-07-23 02:16:37)

Offline

#2156 2010-07-23 04:52:01

Cdh
Member
Registered: 2009-02-03
Posts: 1,098

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

I clicked the video acceleration option and restarted vlc but it still takes ~60% cpu to play a hd video. Did I miss something?
smplayer with mplayer-vaapi needs 14-16%


฿ 18PRsqbZCrwPUrVnJe1BZvza7bwSDbpxZz

Offline

#2157 2010-07-23 07:09:45

snack
Member
From: Italy
Registered: 2009-01-13
Posts: 671

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

Does GPU acceleration in VLC work with my Mobility HD3470? I tried to play a movie both with and without GPU accel but I saw no improvement in CPU usage...

Offline

#2158 2010-07-23 20:26:47

Vi0L0
Member
From: Poland
Registered: 2009-06-24
Posts: 1,299
Website

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

I can see the difference.
Usage of one of my cpu's cores while playing fullHD video:
-  vlc's vaapi -  20% .
-  vlc without vaapi -  40%.
- smplayer+mplayer-vaapi - 10%.
My vlc's video output is set as Default.

Offline

#2159 2010-07-24 06:54:57

dcc24
Member
Registered: 2009-10-31
Posts: 723

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

Vi0L0 wrote:

Maybe you, dcc24, can help here? If not - oh well, we still got mplayer-vaapi smile

I also have some tearing with VLC, I'll see if I can make it go away smile


It is better to keep your mouth shut and be thought a fool than to open it and remove all doubt. (Mark Twain)

My AUR packages

Offline

#2160 2010-07-26 17:25:38

agapito
Member
From: Spain
Registered: 2008-11-13
Posts: 495

Re: The AMD/ATI Bar & Grill


Excuse my poor English.

Offline

#2161 2010-07-26 18:10:32

Vi0L0
Member
From: Poland
Registered: 2009-06-24
Posts: 1,299
Website

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

Aur's catalyst and lib32-catalyst-utils have been updated to 10.7

Like i posted on aur:
- 2.6.34 kernel support (2.6.35-rc6 also works fine), so no need of patch
- fixed textures in q3a based games
- looks like artifacts with ATi 2D accel still exist
- Eyefinity support (not tested)

[catalyst] repo will be updated soon. Edit: repo is updated atm

Last edited by Vi0L0 (2010-07-26 18:46:06)

Offline

#2162 2010-07-26 18:16:54

dcc24
Member
Registered: 2009-10-31
Posts: 723

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

I can confirm 2DAA still sucks big time. hmm


It is better to keep your mouth shut and be thought a fool than to open it and remove all doubt. (Mark Twain)

My AUR packages

Offline

#2163 2010-07-26 20:28:49

LukynZ
Member
From: Ostrava, Czech Republic
Registered: 2008-11-13
Posts: 120

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

Counter-Strike finally works again !!

Offline

#2164 2010-07-26 21:13:40

Cdh
Member
Registered: 2009-02-03
Posts: 1,098

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

edit: nevermind

~ % grep -R ForceXAA /etc/ati
/etc/ati/amdpcsdb:ForceXAA=STRUE

Note: Deleting /etc/ati and then quitting X creates /etc/ati again with current config.
It's worse now: It also affects pidgin. Plus it's not black anymore but gray. With compositing it is a bit better but still happens.

Vi0L0 wrote:

- looks like artifacts with ATi 2D accel still exist

I did

pacman -Rnd catalyst
rm -r /etc/ati
pacman -S catalyst

Then I exited Xorg and did

sudo rmmod fglrx
sudo modprobe fglrx

then I did startx and have no problems with artifacts in firefox anymore. Moving windows around feels different from before. How can I check which method I use?

Last edited by Cdh (2010-07-26 21:23:38)


฿ 18PRsqbZCrwPUrVnJe1BZvza7bwSDbpxZz

Offline

#2165 2010-07-26 21:21:39

Radioactiveman
Member
From: Germany
Registered: 2010-05-13
Posts: 376

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

I have no artifacts in Firefox but in Thunderbird with the new 2D-acceleration ...
And the Q3-Problem is still not fixed completely. mad
Screenshots of UrbanTerror: 10.4, 10.5, 10.7

Offline

#2166 2010-07-26 23:54:37

jck
Member
From: USA
Registered: 2009-05-08
Posts: 97

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

With my hd4570, It works fine with 2DAA, and vanilla xserver smile . also, dragging around windows is a lot smoother now.

EDIT:I spoke too soon, i still get black patches in the firefox awesomebar sometimes...

Last edited by jck (2010-07-27 00:01:19)

Offline

#2167 2010-07-27 01:45:22

jck
Member
From: USA
Registered: 2009-05-08
Posts: 97

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

Is it just me or does OSD not work in mplayer-vaapi?

Offline

#2168 2010-07-27 02:39:18

Vi0L0
Member
From: Poland
Registered: 2009-06-24
Posts: 1,299
Website

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

jck wrote:

Is it just me or does OSD not work in mplayer-vaapi?

Confirmed. But it happens only for few of my h.264 files. You didnt have this problem with 10.6?
I cannot tell cuz i was using clean mplayer several months ago and then it was fine.
Ofcourse smplayer+mplayer-vaapi still works fine wink.

Offline

#2169 2010-07-27 05:15:22

jck
Member
From: USA
Registered: 2009-05-08
Posts: 97

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

I had that problem in 10.6 too. osd is scewed up for all files in both mplayer and smplayer(vo = vaapi:gl and va = vaapi)
It does use half the cpu than plain mplayer tho...

Offline

#2170 2010-07-27 05:21:48

Cdh
Member
Registered: 2009-02-03
Posts: 1,098

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

What do you mean by OSD? The bar that appears i.e. when you press the "->" key? That works for me.

And another thing works for me: Half Life 1 based games with steam on opengl \o/.

Last edited by Cdh (2010-07-27 05:22:01)


฿ 18PRsqbZCrwPUrVnJe1BZvza7bwSDbpxZz

Offline

#2171 2010-07-27 15:14:07

Vi0L0
Member
From: Poland
Registered: 2009-06-24
Posts: 1,299
Website

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

jck wrote:

I had that problem in 10.6 too. osd is scewed up for all files in both mplayer and smplayer(vo = vaapi:gl and va = vaapi)

Could be, but that shouldn't bother you in smplayer since it got own gui and afaik subtitles are displayed without mplayer's osd help.
Edit: sorry, just checked that and indeed subtitles are screwed up also in smplayer hmm

Cdh wrote:

What do you mean by OSD? The bar that appears i.e. when you press the "->" key?

Yes, thats one of osd's features.

Last edited by Vi0L0 (2010-07-27 15:17:30)

Offline

#2172 2010-07-27 16:13:06

Vi0L0
Member
From: Poland
Registered: 2009-06-24
Posts: 1,299
Website

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

@jck: ive got solution smile well at least its working for me.
Ive updated libva (its not updated in extra repo because its not working for intel users) and xvba-video packages to newest versions, and rebuilded mplayer-vaapi and osd is always working fine now.
But please note that after doing this ie. VLC player from [extra] wont work, simply because its compiled for older version of libva, so if you want to use vlc with those newest packages you will have to rebuild vlc manually.

So here is new repo with all that files, please put those lines above ALL other repos (yes, also above catalyst repo ;P ) in /etc/pacman.conf

For i686:

For x86_64:

Hope it will help you and maybe others smile.

Last edited by Vi0L0 (2010-07-27 16:14:29)

Offline

#2173 2010-07-28 01:10:23

Vi0L0
Member
From: Poland
Registered: 2009-06-24
Posts: 1,299
Website

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

To those who have problems with ATi 2D accell - did you try to remove /etc/ati/amdpcsdb?
It's maybe even better to kill X/DM, remove it and then reboot system.

Cuz you see after switching to kernel26-zen(+bfq) - and it was a time when i was using cat 10.6 - i experienced many artifacts, they were everywhere, even on dolphin or sometimes on the window's shadows. And ive seen them many many times per day.
I believe that kernel has nothing to do with it, but with kernel26 from core i havent got such problems. Although i keep using it even if it wasn't looking 'very good' (no, im not masochist wink ) - mainly because zen kernel is working very nice/fast for me.
And this problem still occur also with cat 10.7, maybe not so often but still. I was thinking about switching to old xaa accell method, but then ive killed X/DM, removed /etc/ati/amdpcsdb and then rebooted system.
Now, after many many hours of normal using ive seen only 2 tiny artifacts (plus they disappeared without my help in less than 1 second).
So it looks like its working.
BTW Im always working with kwin enabled, but once when i shut kwin down to test some wine games ;P artifacts were rendered much more often and they were sometimes as big as content of the ff's page...
Sooo... maybe this is some kind of solution?

Last edited by Vi0L0 (2010-07-28 01:13:36)

Offline

#2174 2010-07-28 06:11:20

dcc24
Member
Registered: 2009-10-31
Posts: 723

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

Well, I also have compositing enabled. Not through kwin, but through xfwm. Still, it doesn't matter whether I have compositing on/off, the artifacts are always there.


It is better to keep your mouth shut and be thought a fool than to open it and remove all doubt. (Mark Twain)

My AUR packages

Offline

#2175 2010-07-31 15:18:28

Cdh
Member
Registered: 2009-02-03
Posts: 1,098

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

Vi0L0 wrote:

@jck: ive got solution smile well at least its working for me.
Ive updated libva (its not updated in extra repo because its not working for intel users) and xvba-video packages to newest versions, and rebuilded mplayer-vaapi and osd is always working fine now.
But please note that after doing this ie. VLC player from [extra] wont work, simply because its compiled for older version of libva, so if you want to use vlc with those newest packages you will have to rebuild vlc manually.

It's not only vlc:

~ % ffmpeg
ffmpeg: error while loading shared libraries: libva-0.31.0.6.so.1: cannot open shared object file: No such file or directory

Please include ffmpeg and/or vlc. :-/


฿ 18PRsqbZCrwPUrVnJe1BZvza7bwSDbpxZz

Offline

Board footer

Powered by FluxBB