You are not logged in.

#26 2009-09-17 03:07:35

ugkbunb
Member
Registered: 2009-02-26
Posts: 227

Re: [Bug] cups 1.4 - usb printing does not work (fix included)

sigh finally just got pissed/tired and decided to buy a new printer... whenever I would reboot or even touch my printer or its connection I would have to spend literally about an hour or more trying to get my comptuer to recognize it again... and even after I could get it recognized it wouldn't always print... sometimes it would print fine for a day or two and other times it wouldnt print no matter what I would do... so I ended up buying usb color laserjet off craigslist for a good deal and now CUPS 1.4 detects it and prints perfectly.

Last edited by ugkbunb (2009-09-17 03:08:44)

Offline

#27 2009-09-21 08:14:56

hickop
Member
Registered: 2009-09-07
Posts: 35

Re: [Bug] cups 1.4 - usb printing does not work (fix included)

Same issue for me with cups 1.4.1 and my Samsung SCX-4200 multifunction.
Can't add or find the printer in the administration menu.
And I need the usblp module so the scanner is recognized by xsane.

Offline

#28 2009-09-21 11:36:09

pyther
Member
Registered: 2008-01-21
Posts: 1,395
Website

Re: [Bug] cups 1.4 - usb printing does not work (fix included)

^^
Well you can't have both. You might want to ask on the cups list, but with usblp loaded cups will not detect your printer.


Website - Blog - arch-home
Arch User since March 2005

Offline

#29 2009-09-26 04:46:36

onyx.nz
Member
Registered: 2009-09-26
Posts: 11

Re: [Bug] cups 1.4 - usb printing does not work (fix included)

I had same issue, but with Brother dcp115C, (based on Brother MFC210C driver). Solution was to go to testing in pacman, sync, so Cups is at 1.4x version., and replaces the /etc/cups/conf.d file.
Then add:
FileDevice yes
to end of that file
Delete all other instances of badly installed printers.
Using the Cups admin in the web browser, it suddenly found the Brother dcp-115c, and allowed it to be set up.

cupsd.conf:

LogLevel debug
SystemGroup sys root
# Allow remote access
Port 631
Listen /var/run/cups/cups.sock
# Enable printer sharing and shared printers.
Browsing On
BrowseOrder allow,deny
BrowseAllow all
BrowseRemoteProtocols CUPS
BrowseAddress @LOCAL
BrowseLocalProtocols CUPS
DefaultAuthType Basic
<Location />
  # Allow shared printing and remote administration...
  Order allow,deny
  Allow @LOCAL
</Location>
<Location /admin>
  # Allow remote administration...
  Order allow,deny
  Allow @LOCAL
</Location>
<Location /admin/conf>
  AuthType Default
  Require user @SYSTEM
  # Allow remote access to the configuration files...
  Order allow,deny
  Allow @LOCAL
</Location>
<Policy default>
  <Limit Send-Document Send-URI Hold-Job Release-Job Restart-Job Purge-Jobs Set-Job-Attributes Create-Job-Subscription Renew-Subscription Cancel-Subscription Get-Notifications Reprocess-Job Cancel-Current-Job Suspend-Current-Job Resume-Job CUPS-Move-Job CUPS-Get-Document>
    Require user @OWNER @SYSTEM
    Order deny,allow
  </Limit>
  <Limit CUPS-Add-Modify-Printer CUPS-Delete-Printer CUPS-Add-Modify-Class CUPS-Delete-Class CUPS-Set-Default CUPS-Get-Devices>
    AuthType Default
    Require user @SYSTEM
    Order deny,allow
  </Limit>
  <Limit Pause-Printer Resume-Printer Enable-Printer Disable-Printer Pause-Printer-After-Current-Job Hold-New-Jobs Release-Held-New-Jobs Deactivate-Printer Activate-Printer Restart-Printer Shutdown-Printer Startup-Printer Promote-Job Schedule-Job-After CUPS-Accept-Jobs CUPS-Reject-Jobs>
    AuthType Default
    Require user @SYSTEM
    Order deny,allow
  </Limit>
  <Limit CUPS-Authenticate-Job>
    Require user @OWNER @SYSTEM
    Order deny,allow
  </Limit>
  <Limit All>
    Order deny,allow
  </Limit>
</Policy>
<Policy authenticated>
  <Limit Create-Job Print-Job Print-URI>
  AuthType Default
  Order deny,allow
</Limit>
  <Limit Send-Document Send-URI Hold-Job Release-Job Restart-Job Purge-Jobs Set-Job-Attributes Create-Job-Subscription Renew-Subscription Cancel-Subscription Get-Notifications Reprocess-Job Cancel-Current-Job Suspend-Current-Job Resume-Job CUPS-Move-Job CUPS-Get-Document>
AuthType Default
Require user @OWNER @SYSTEM
Order deny,allow
  </Limit>
  <Limit CUPS-Add-Modify-Printer CUPS-Delete-Printer CUPS-Add-Modify-Class CUPS-Delete-Class CUPS-Set-Default>
  AuthType Default
  Require user @SYSTEM
  Order deny,allow
    </Limit>
  <Limit Pause-Printer Resume-Printer Enable-Printer Disable-Printer Pause-Printer-After-Current-Job Hold-New-Jobs Release-Held-New-Jobs Deactivate-Printer Activate-Printer Restart-Printer Shutdown-Printer Startup-Printer Promote-Job Schedule-Job-After CUPS-Accept-Jobs CUPS-Reject-Jobs>
    AuthType Default
    Require user @SYSTEM
    Order deny,allow
      </Limit>
  <Limit Cancel-Job CUPS-Authenticate-Job>
      AuthType Default
      Require user @OWNER @SYSTEM
      Order deny,allow
        </Limit>
  <Limit All>
        Order deny,allow
          </Limit>
</Policy>
            FileDevice yes

Printers.conf:

# Printer configuration file for CUPS v1.4.0
# Written by cupsd on 2009-09-26 16:28
<Printer CUPS-PDF>
Info Virtual PDF Printer
Location Local Printer
MakeModel Generic CUPS-PDF Printer
DeviceURI cups-pdf:/
State Idle
StateTime 1253851697
Type 8450124
Filter application/vnd.cups-raw 0 -
Filter application/vnd.cups-command 0 commandtops
Filter application/vnd.cups-postscript 0 -
Accepting Yes
Shared Yes
JobSheets none none
QuotaPeriod 0
PageLimit 0
KLimit 0
OpPolicy default
ErrorPolicy stop-printer
</Printer>
<DefaultPrinter DCP-115C>
Info Brother DCP-115C
Location cw
MakeModel Brother MFC-210C CUPS v1.1
DeviceURI usb://Brother/DCP-115C?serial=BROE6F888473
State Idle
StateTime 1253939317
Type 8392780
Filter application/vnd.cups-raw 0 -
Filter application/vnd.cups-postscript 0 brlpdwrapperMFC210C
Accepting Yes
Shared Yes
JobSheets none none
QuotaPeriod 0
PageLimit 0
KLimit 0
OpPolicy default
ErrorPolicy stop-printer
</Printer>

Your printers.conf should be different to mine! (Note the location and DeviceURI)
big_smile

Oh, and make sure that you are part of the lp group (sudo gpasswd -a username lp),
and make sure that udev is setting the permissions correctly for the printer like this udev rule:
ATTRS{idVendor}=="04f9", ATTRS{idProduct}=="018c", MODE="0666", GROUP="lp", ENV{libsane_matched}="yes"
(that's my 53-sane.rules, I am both in scanner and lp group, so it works)

Last edited by onyx.nz (2009-09-26 07:11:26)

Offline

#30 2009-10-12 09:39:06

hickop
Member
Registered: 2009-09-07
Posts: 35

Re: [Bug] cups 1.4 - usb printing does not work (fix included)

The proposed fix above is not working for me.
As soon as usblp is started, it replace the printers.conf file.
http://bugs.archlinux.org/task/15998 has been closed but i still cant use both printing and scanning, like i did with cups 1.3.

Offline

#31 2009-10-12 10:17:53

AndyRTR
Developer
From: Magdeburg/Germany
Registered: 2005-10-07
Posts: 1,640

Re: [Bug] cups 1.4 - usb printing does not work (fix included)

what you see is something different. please file this upstream and give us the link. are you sure your device really needs usblp module? we are thinking about removing it from the kernel configuration.

Offline

#32 2009-10-12 13:51:22

hickop
Member
Registered: 2009-09-07
Posts: 35

Re: [Bug] cups 1.4 - usb printing does not work (fix included)

AndyRTR wrote:

what you see is something different. please file this upstream and give us the link. are you sure your device really needs usblp module? we are thinking about removing it from the kernel configuration.

Without usblp loaded xsane wont find my Samsung SCX-4200 (even if I set it to scanner group).
Maybe there is a workaround to make it work without usblp but I did not find it yet.

I did a report to cups here : http://www.cups.org/str.php?L3370+Qversion:1.4
But now I maybe should do one to Sane also ...

What is proper behavior ? having usblp or not ? is it deprecated or something ?

Offline

#33 2009-10-12 18:02:52

brain0
Developer
From: Aachen - Germany
Registered: 2005-01-03
Posts: 1,382

Re: [Bug] cups 1.4 - usb printing does not work (fix included)

Is the problem only the permissions or the fact that usblp is loaded? If it's the permissions, try "setfacl -m g:lp:rw /dev/bus/...." and see if that works - we could probably create a udev rule that allows more than one group for write permissions using ACLs.

Offline

#34 2009-10-12 19:00:05

hickop
Member
Registered: 2009-09-07
Posts: 35

Re: [Bug] cups 1.4 - usb printing does not work (fix included)

brain0 wrote:

Is the problem only the permissions or the fact that usblp is loaded? If it's the permissions, try "setfacl -m g:lp:rw /dev/bus/...." and see if that works - we could probably create a udev rule that allows more than one group for write permissions using ACLs.

Problem is that Sane needs usblp module to run this particular Hardware. If usblp is loaded it will even start as lp group.

Cups dev answer:
"Please contact your Linux distributor for this issue.

Basically this is a packaging issue - if they want to use the kernel driver then they need to compile for for that; conversely, they can use the (default) libusb-based backend which interacts better with HPLIP and other multifunction/scanning software."

Offline

#35 2009-10-13 04:39:25

AndyRTR
Developer
From: Magdeburg/Germany
Registered: 2005-10-07
Posts: 1,640

Re: [Bug] cups 1.4 - usb printing does not work (fix included)

http://www.gentoo-wiki.info/HOWTO_Insta … g_SCX-4200

this seems to be a problem in sane libusb access. the user need to be in "lp" group. usblp module shouldn't be needed. blackmask it in rc.conf and then watch dmesg and permissions your device will get. at least this is not a cups bug. cups should be able to print to it. if there's a problem with sane open a new thread/bugreport for that. maybe you will need a custom udev rule.

Offline

#36 2009-10-13 09:45:59

hickop
Member
Registered: 2009-09-07
Posts: 35

Re: [Bug] cups 1.4 - usb printing does not work (fix included)

I fixed it looking on sane mailing-list.
Problem was a crappy driver provided by Samsung.
Solution is to use Sane provided Xerox driver (/etc/sane.d/xerox_mfp.conf) and add:

#scx4200
usb 0x04e8 0x341b

Offline

#37 2009-10-15 14:47:53

kjon
Member
From: Temuco, Chile
Registered: 2008-04-16
Posts: 398

Re: [Bug] cups 1.4 - usb printing does not work (fix included)

What can be done for owners of laserjet 10xx? (Throwin' the printer away isn't a solution. It's a quite good printer)

I need usblp for uploading the firmware to the printer. I can't print any single job sad. I guess is self explanatory that the printer is useless without its fw properly loaded.

Any hints for this?


They say that if you play a Win cd backward you hear satanic messages. That's nothing! 'cause if you play it forwards, it installs windows.

Offline

#38 2009-10-15 15:06:35

pyther
Member
Registered: 2008-01-21
Posts: 1,395
Website

Re: [Bug] cups 1.4 - usb printing does not work (fix included)

What does ls -l /dev/bus/usb/*/* return?


Website - Blog - arch-home
Arch User since March 2005

Offline

#39 2009-10-15 16:08:19

kjon
Member
From: Temuco, Chile
Registered: 2008-04-16
Posts: 398

Re: [Bug] cups 1.4 - usb printing does not work (fix included)

/dev/bus/usb is a bind mount to /proc/bus/usb. The files are root.usb with 664. These permissions were set to allow virtualbox to use usb. I'm on the usb group, obviously

kjon@kjon-nc10 ~  $ ls /dev/bus/usb/*/* -lh
-rw-rw-r-- 1 root usb  43 2009-10-15 12:42 /dev/bus/usb/001/001
-rw-rw-r-- 1 root usb 537 2009-10-15 12:42 /dev/bus/usb/001/003
-rw-rw-r-- 1 root usb  43 2009-10-15 12:42 /dev/bus/usb/002/001
-rw-rw-r-- 1 root usb  43 2009-10-15 12:42 /dev/bus/usb/003/001
-rw-rw-r-- 1 root usb 234 2009-10-15 12:42 /dev/bus/usb/003/002
-rw-rw-r-- 1 root usb  43 2009-10-15 12:42 /dev/bus/usb/004/001
-rw-rw-r-- 1 root usb  43 2009-10-15 12:42 /dev/bus/usb/005/001

Anyway, the interesting part resides on error_log. I don't know why I can't access the device even if I got proper rights.

...
D [15/Oct/2009:12:54:50 -0300] [CGI] list_devices
D [15/Oct/2009:12:54:50 -0300] [CGI] usb_find_busses=5
D [15/Oct/2009:12:54:50 -0300] [CGI] usb_find_devices=8
D [15/Oct/2009:12:54:50 -0300] [CGI] Failed to set configuration 1 for 03f0:4117
D [15/Oct/2009:12:54:50 -0300] [CGI] Failed to claim interface 0 for 03f0:4117: Operation not permitted
D [15/Oct/2009:12:54:50 -0300] [cups-deviced] PID 1150 (usb) exited with no errors.
D [15/Oct/2009:12:54:52 -0300] [cups-deviced] PID 1148 (snmp) exited with no errors.
D [15/Oct/2009:12:55:01 -0300] [cups-deviced] PID 1139 (bluetooth) exited with no errors.
...

Last edited by kjon (2009-10-15 16:11:08)


They say that if you play a Win cd backward you hear satanic messages. That's nothing! 'cause if you play it forwards, it installs windows.

Offline

#40 2009-10-15 19:40:21

pyther
Member
Registered: 2008-01-21
Posts: 1,395
Website

Re: [Bug] cups 1.4 - usb printing does not work (fix included)

Actually you don't have the proper permissions. You printer device should be owned by lp. Have you updated udev and rebooted lately? You can look at dmesg to find out what node is your usb printer (see this post: http://bbs.archlinux.org/viewtopic.php? … 1#p620001).


Website - Blog - arch-home
Arch User since March 2005

Offline

#41 2009-10-18 16:23:41

mclang
Member
From: Finland
Registered: 2005-10-24
Posts: 60

Re: [Bug] cups 1.4 - usb printing does not work (fix included)

I have cups 1.4.1-1 and Canon MP190 printer/scanner

I haven't done anything after update/reboot and still printer seems to work. Could anybody tell me why and how?


Duettaeánn aef cirrán Cáerme Gláeddyv. Yn á esseáth.

Offline

#42 2009-10-18 18:41:08

kjon
Member
From: Temuco, Chile
Registered: 2008-04-16
Posts: 398

Re: [Bug] cups 1.4 - usb printing does not work (fix included)

Solved this by installing hplip and setting my printer (and multifunctional) to root:lp. Thanks for the hints pyther.

Last edited by kjon (2009-10-18 18:41:42)


They say that if you play a Win cd backward you hear satanic messages. That's nothing! 'cause if you play it forwards, it installs windows.

Offline

#43 2009-10-20 05:59:05

cb474
Member
Registered: 2009-04-04
Posts: 465

Re: [Bug] cups 1.4 - usb printing does not work (fix included)

I just upgraded cups and have this problem. It will print once. Then any other print jobs the cups printer manager says the job is completed, but it never prints. If I turn my printer on and off again, then it will print once, and then same thing.

I have cups 1.4.1 and I have udev 146-2.

I followed the instructions for blacklisting usblp in rc.conf. I did "chmod 664 /dev/bus/usb/005/002" after looking up my printer bus and device number with lsusb. (Although it wasn't clear to me if this was necessary with udev 146-2). I deleted my printer from the cups print manger and readded it.

But I still have this problem that it will only print once and then says jobs are completed but doesn't print them. I'm using a Samsung ML-1740.

Thanks for any help.

Offline

#44 2009-10-26 13:21:48

IceHand
Member
From: Germany
Registered: 2007-05-06
Posts: 52
Website

Re: [Bug] cups 1.4 - usb printing does not work (fix included)

cb474 wrote:

I just upgraded cups and have this problem. It will print once. Then any other print jobs the cups printer manager says the job is completed, but it never prints. If I turn my printer on and off again, then it will print once, and then same thing.

[...]

But I still have this problem that it will only print once and then says jobs are completed but doesn't print them. I'm using a Samsung ML-1740.

I have the same problem with my Samsung ML-2010.

Offline

#45 2009-10-27 05:20:57

cb474
Member
Registered: 2009-04-04
Posts: 465

Re: [Bug] cups 1.4 - usb printing does not work (fix included)

IceHand wrote:

I have the same problem with my Samsung ML-2010.

Look at the bug report: http://bugs.archlinux.org/task/16107

There are some solutions and work-arounds suggested there.

Offline

#46 2009-10-27 11:00:41

IceHand
Member
From: Germany
Registered: 2007-05-06
Posts: 52
Website

Re: [Bug] cups 1.4 - usb printing does not work (fix included)

cb474 wrote:
IceHand wrote:

I have the same problem with my Samsung ML-2010.

Look at the bug report: http://bugs.archlinux.org/task/16107

There are some solutions and work-arounds suggested there.

Thanks, I'll look into it.

Offline

#47 2009-11-01 20:24:02

awagner
Member
From: Mainz, Germany
Registered: 2007-08-24
Posts: 189

Re: [Bug] cups 1.4 - usb printing does not work (fix included)

AndyRTR wrote:

what you see is something different. please file this upstream and give us the link. are you sure your device really needs usblp module? we are thinking about removing it from the kernel configuration.

Just a short request: I did only manage to get my printer (HP LaserJet 5L via Prolific  PL2305 USB-Parallel Adapter) to work by downgrading cups and libcups and loading usblp. I know that there are many different issues/threads related to this, but to be honest, I don't have the time right now (or soon) to work myself through permissions, udev rules printer drivers and so on and give a more appropriate report. But I would like to ask you to at least not remove the usblp module. For now I am ignoring cups/libcups on upgrades, but I would really hate to ignore also kernel upgrades.

Thanks for considering it,
Andreas

Offline

#48 2009-11-14 18:24:26

antonello
Member
Registered: 2009-03-28
Posts: 6

Re: [Bug] cups 1.4 - usb printing does not work (fix included)

IceHand wrote:
cb474 wrote:

I just upgraded cups and have this problem. It will print once. Then any other print jobs the cups printer manager says the job is completed, but it never prints. If I turn my printer on and off again, then it will print once, and then same thing.

[...]

But I still have this problem that it will only print once and then says jobs are completed but doesn't print them. I'm using a Samsung ML-1740.

I have the same problem with my Samsung ML-2010.

Absolutely the same here! sad
Printer is a Samsung ML-1520
cups 1.4.2-1
foomatic 4.0.3_20090904-2

Offline

#49 2009-12-08 07:52:35

fawkes
Member
Registered: 2008-12-21
Posts: 2

Re: [Bug] cups 1.4 - usb printing does not work (fix included)

antonello wrote:
IceHand wrote:
cb474 wrote:

I just upgraded cups and have this problem. It will print once. Then any other print jobs the cups printer manager says the job is completed, but it never prints. If I turn my printer on and off again, then it will print once, and then same thing.

[...]

But I still have this problem that it will only print once and then says jobs are completed but doesn't print them. I'm using a Samsung ML-1740.

I have the same problem with my Samsung ML-2010.

Absolutely the same here! sad
Printer is a Samsung ML-1520
cups 1.4.2-1
foomatic 4.0.3_20090904-2

I experienced similiar behaviour with my Samsung SCX-4300.

The problem can be fixed by setting the correct the permissions to /dev/bus/usb/

/dev/bus/usb/001$ ls -l
total 0
crw-rw-r-- 1 root lp 189, 0  8.12. 09:04 001
crw-rw-r-- 1 root lp 189, 1  8.12. 09:04 002

You can find the udev fix in the first message of this thread.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB