You are not logged in.

#1 2022-01-13 19:21:39

ratamahata
Member
From: Greece
Registered: 2014-11-11
Posts: 16

[SOLVED] Problem with usb external hard drive

Hello, an external HD, witch was always connected in a PC(windows), suddenly stops mount.

I connect the drive in my arch and the activity light works. But i hear some beeping, only in the beginning.

So, i can only see the drive with lsusb

 
lsusb
Bus 002 Device 002: ID 8087:8000 Intel Corp. Integrated Rate Matching Hub
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 001 Device 002: ID 8087:8008 Intel Corp. Integrated Rate Matching Hub
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 004 Device 033: ID 174c:55aa ASMedia Technology Inc. ASM1051E SATA 6Gb/s bridge, ASM1053E SATA 6Gb/s bridge, ASM1153 SATA 3Gb/s bridge, ASM1153E SATA 6Gb/s bridge
Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0003 Linux Foundation 3.0 root hub
Bus 003 Device 003: ID 5986:0400 Acer, Inc BisonCam, NB Pro
Bus 003 Device 002: ID 0bda:8723 Realtek Semiconductor Corp. RTL8723A Bluetooth
Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub

nothing else (no lsblk, fdisk,chdisk,testdisk etc)

lsblk
NAME        MAJ:MIN RM   SIZE RO TYPE MOUNTPOINTS
sda           8:0    0 238.5G  0 disk 
├─sda1        8:1    0   512M  0 part 
├─sda2        8:2    0    40G  0 part /
└─sda3        8:3    0   198G  0 part /home
sr0          11:0    1  1024M  0 rom  
mmcblk0     179:0    0  29.7G  0 disk 
└─mmcblk0p1 179:1    0  29.7G  0 part 

Also, i notice that there is a loop in kernel messages while the activity light keeps working

dmesg | tail
[ 6683.910795] usb 4-3: USB disconnect, device number 17
[ 6687.690831] usb 4-3: new SuperSpeed USB device number 18 using xhci_hcd
[ 6687.708141] usb 4-3: New USB device found, idVendor=174c, idProduct=55aa, bcdDevice= 1.00
[ 6687.708156] usb 4-3: New USB device strings: Mfr=2, Product=3, SerialNumber=1
[ 6687.708162] usb 4-3: Product: USB 3.0 Device
[ 6687.708166] usb 4-3: Manufacturer: Intenso
[ 6687.708170] usb 4-3: SerialNumber: 3150000000000000326A
[ 6687.709563] usb-storage 4-3:1.0: USB Mass Storage device detected
[ 6687.709843] usb-storage 4-3:1.0: Quirks match for vid 174c pid 55aa: 400000
[ 6687.709967] scsi host6: usb-storage 4-3:1.0

and

dmesg | tail
[ 6687.708156] usb 4-3: New USB device strings: Mfr=2, Product=3, SerialNumber=1
[ 6687.708162] usb 4-3: Product: USB 3.0 Device
[ 6687.708166] usb 4-3: Manufacturer: Intenso
[ 6687.708170] usb 4-3: SerialNumber: 3150000000000000326A
[ 6687.709563] usb-storage 4-3:1.0: USB Mass Storage device detected
[ 6687.709843] usb-storage 4-3:1.0: Quirks match for vid 174c pid 55aa: 400000
[ 6687.709967] scsi host6: usb-storage 4-3:1.0
[ 6715.638337] usb 4-3: Disable of device-initiated U1 failed.
[ 6720.758536] usb 4-3: Disable of device-initiated U2 failed.
[ 6720.882191] usb 4-3: reset SuperSpeed USB device number 18 using xhci_hcd

Any ideas...?

Last edited by ratamahata (2022-01-14 22:21:49)

Offline

#2 2022-01-13 22:16:36

seth
Member
Registered: 2012-09-03
Posts: 26,217

Offline

#3 2022-01-14 22:19:10

ratamahata
Member
From: Greece
Registered: 2014-11-11
Posts: 16

Re: [SOLVED] Problem with usb external hard drive

Yes my friend.. This was really helpful..!! Thank you very much!
So, the solution that worked for me is

- /etc/modprobe.d/blacklistUas.conf
options usb-storage quirks=Vendor_ID:Product_ID:u
- mkinitcpio -p linux
- reboot

Thanks again!

Offline

Board footer

Powered by FluxBB