You are not logged in.

#1 2005-02-15 11:17:35

anadyr
Member
Registered: 2005-02-10
Posts: 216

problems with runlevel 5: chooseSessionListWidget

hi people,

when I change the default runlevel to 5 in /etc/inittab, X doesn.t start the way it should start... I get the xdm login screen, but when I log in, I get a X Windows screen saying chooseSessionListWidget. Under it there are 5 buttons, but 3 are greyed out. the remaining 2 buttons say: Default/Fail Safe and Cancel. but it doesn.t matter which one I press, X doesn.t start, it returns to the xdm login screen...

when I have the default runlevel set to 3, and I do a startx, it works properly...
I run fluxbox. this is my /etc/X11/xinit/xinitrc file

#!/bin/sh
# $Xorg: xinitrc.cpp,v 1.3 2000/08/17 19:54:30 cpqbld Exp $

userresources=$HOME/.Xresources
usermodmap=$HOME/.Xmodmap
sysresources=/usr/X11R6/lib/X11/xinit/.Xresources
sysmodmap=/usr/X11R6/lib/X11/xinit/.Xmodmap

# merge in defaults and keymaps

if [ -f $sysresources ]; then
    xrdb -merge $sysresources
fi

if [ -f $sysmodmap ]; then
    xmodmap $sysmodmap
fi

if [ -f $userresources ]; then
    xrdb -merge $userresources
fi

if [ -f $usermodmap ]; then
    xmodmap $usermodmap
fi

# start some nice programs

# twm &
# xclock -geometry 50x50-1+1 &
# xterm -geometry 80x50+494+51 &
# xterm -geometry 80x20+494-0 &
# exec xterm -geometry 80x66+0+0 -name login
exec fluxbox

when I use the normal twm code (here commented out), it does the same. I don.t have a ~/.xinitrc file (but I tried that as well, and it doesn.t work) when I change the exec fluxbox to fluxbox it does exactly the same...

any ideas? I like a graphical login tongue google doesn.t really help me... there seemed to be more people with this problem but they had problems with the xinitrc file....[/i]

Offline

#2 2005-02-15 11:22:29

Pajaro
Member
Registered: 2004-04-21
Posts: 875

Re: problems with runlevel 5: chooseSessionListWidget

What I do is to use kdm or gdm instead of xdm. They manage sessions properly

Offline

#3 2005-02-15 11:30:04

anadyr
Member
Registered: 2005-02-10
Posts: 216

Re: problems with runlevel 5: chooseSessionListWidget

I don.t have kdm or gdm...

Offline

#4 2005-02-15 11:34:53

Pajaro
Member
Registered: 2004-04-21
Posts: 875

Re: problems with runlevel 5: chooseSessionListWidget

kdm is part of kdebase. So if you don't want kde you'd better use gdm.

gdm is provided as a single package.

Offline

#5 2005-02-15 11:54:11

anadyr
Member
Registered: 2005-02-10
Posts: 216

Re: problems with runlevel 5: chooseSessionListWidget

I want to use xdm and nothing else... It worked fine in slackware so it should work fine in arch as well...

Offline

#6 2005-02-15 12:01:18

Pajaro
Member
Registered: 2004-04-21
Posts: 875

Re: problems with runlevel 5: chooseSessionListWidget

look in the wiki. Maybe there's something there.

Offline

#7 2005-02-15 12:15:07

anadyr
Member
Registered: 2005-02-10
Posts: 216

Re: problems with runlevel 5: chooseSessionListWidget

I fixed it... xinitrc was not executable neutral

Offline

#8 2005-02-15 12:35:48

anadyr
Member
Registered: 2005-02-10
Posts: 216

Re: problems with runlevel 5: chooseSessionListWidget

actually that was not it... xdm is fairly useless without proper config files, and arch doesn.t have properly configured config files... fortunately I did a backup of my last slackware config files... The main problem was the Xsession file...

first of all

if [ -r /etc/X11/xinit/xinitrc ]; then
        exec /etc/X11/xinit/xinitrc
fi

is absent in the Xsession file... so xdm would not start executing xinitrc...
fixd that and fluxbox started...
secondly the shell was not configured at all, $PATH wasn.t set, so I couldn.t start commands from the menu.

# Set the $PATH through the user's preferred shell.
case `basename "$SHELL"` in
bash|sh|ash)
        PATH="`( echo 'echo $PATH' | bash --login ) | tail -1`"
        ;;
csh|tcsh)
        PATH="`( echo 'echo $PATH' | tcsh -l ) | tail -1`"
        ;;
ksh)
        PATH="`( cat /etc/profile ; echo 'echo $PATH' ) | ksh | tail -1`"
        ;;
zsh)
        PATH="`( echo 'echo $PATH' | zsh -l ) | tail -1`"
        ;;
*)
        # We don't know your shell, so we'll set up reasonable defaults.
        if [ "`whoami`" = "root" ]; then
                PATH=$PATH:/usr/local/sbin:/sbin:/usr/sbin:/usr/local/bin:/bin:/usr/bin
        else
                PATH=$PATH:/usr/local/bin:/bin:/usr/bin
        fi
        ;;
esac

after I fixed that, and I made xinitrc executable, everything works how it should work...

I think its important to have proper xdm files in the arch distribution. I cant imagine I am the only one not using gnome or kde...[/code]

Offline

#9 2005-02-15 12:54:04

Pajaro
Member
Registered: 2004-04-21
Posts: 875

Re: problems with runlevel 5: chooseSessionListWidget

strange things you say...

I think you miss something... I'm sure it could have been done easily.

But if now works... smile

Offline

#10 2005-02-15 15:52:06

phrakture
Arch Overlord
From: behind you
Registered: 2003-10-29
Posts: 7,879
Website

Re: problems with runlevel 5: chooseSessionListWidget

xdm doesn't use ".xinitrc" - it uses ".xsession" - I symlink mine to the same file.... otherwise you get the chooseSessionWidget crap...

Offline

Board footer

Powered by FluxBB