You are not logged in.

#1 2011-05-30 23:18:47

Samana
Member
Registered: 2011-05-30
Posts: 11

[SOLVED] Thunar not automounting USB Drive

OK, I scoured the forum and the internet but I am unable to make sense of why Thunar does not automout my USB drive.

I have a fresh install of Arch and I installed XFCE like it says on the Wiki. I started the session both with GDM and from .xinitrc. I have also clicked on all the automount toggles in thunar preferences.

I plug in my drive and dmesg reveals:

[  509.353490] usb 2-1.2: new high speed USB device using ehci_hcd and address 6
[  509.438859] scsi7 : usb-storage 2-1.2:1.0
[  510.435886] scsi 7:0:0:0: Direct-Access     Seagate  FreeAgent GoFlex 0148 PQ: 0 ANSI: 4
[  510.436202] sd 7:0:0:0: Attached scsi generic sg2 type 0
[  510.436725] sd 7:0:0:0: [sdb] 625142447 512-byte logical blocks: (320 GB/298 GiB)
[  510.437192] sd 7:0:0:0: [sdb] Write Protect is off
[  510.437197] sd 7:0:0:0: [sdb] Mode Sense: 1c 00 00 00
[  510.437201] sd 7:0:0:0: [sdb] Assuming drive cache: write through
[  510.439492] sd 7:0:0:0: [sdb] Assuming drive cache: write through
[  510.486994]  sdb: sdb1
[  510.489544] sd 7:0:0:0: [sdb] Assuming drive cache: write through
[  510.489552] sd 7:0:0:0: [sdb] Attached SCSI disk

But it does not show up in Thunar.

Ideas?

Last edited by Samana (2011-05-31 16:44:05)

Offline

#2 2011-05-30 23:26:55

karol
Archivist
Registered: 2009-05-06
Posts: 25,423

Re: [SOLVED] Thunar not automounting USB Drive

Have you read https://wiki.archlinux.org/index.php/Th … me_Manager ?

Please post code using [ code ] tags, not quote tags https://bbs.archlinux.org/help.php#bbcode
Please edit your post so it says

I have also clicked on all the automount toggles in thunar preferences

instead of

I harences.ve also clicked on all the automount toggles in thunar prefe

Last edited by karol (2011-05-30 23:28:49)

Offline

#3 2011-05-30 23:39:12

Samana
Member
Registered: 2011-05-30
Posts: 11

Re: [SOLVED] Thunar not automounting USB Drive

Yes, I read that link and followed the instructions.

Does this part mean it does not work unless I install HAL?

Please note that, to work correctly, the Thunar Volume Manager requires Dbus and HAL to be running. Note: Thunar-volman's automount doesn't work currently because of the hal to udev switch, Sept 2010.

Should there not be one way to make this happen? I mean one set of instructions?

Are there any other logs I can look at?

Last edited by Samana (2011-05-30 23:40:01)

Offline

#4 2011-05-30 23:48:32

karol
Archivist
Registered: 2009-05-06
Posts: 25,423

Re: [SOLVED] Thunar not automounting USB Drive

Yes, it seems you need to install and run hal. I don't use thunar and I don't know if there is an easier way to do it.

Offline

#5 2011-05-30 23:53:19

Samana
Member
Registered: 2011-05-30
Posts: 11

Re: [SOLVED] Thunar not automounting USB Drive

So XFCE 4.8 is broken on Archlinux.

Also, the trash icon and trash panel item does not work.

Back to Gnome 3 I guess.

Offline

#6 2011-05-31 00:05:29

karol
Archivist
Registered: 2009-05-06
Posts: 25,423

Re: [SOLVED] Thunar not automounting USB Drive

Offline

#7 2011-05-31 00:11:54

Samana
Member
Registered: 2011-05-30
Posts: 11

Re: [SOLVED] Thunar not automounting USB Drive

karol wrote:

I installed it and the drive showed up in /media now at least. But not in the side bar.

Nevermind, too broken to mess with it anymore. Plus, what is the point of using XFCE if I have to pull in Gnome deps?

Offline

#8 2011-05-31 07:19:50

Padfoot
Member
Registered: 2010-09-03
Posts: 381

Re: [SOLVED] Thunar not automounting USB Drive

Hi Samana,

Gnome deps are required for Xfce as they mostly share a common backend which makes for great compatibility between the two (even more so since 4.8 - more common libraries).

Install hal and gvfs and add hal to your daemons line in /etc/rc.conf. This should fix your issue.

Cheers.

Offline

#9 2011-05-31 08:18:09

Jelle
Member
From: Netherlands
Registered: 2011-01-30
Posts: 84

Re: [SOLVED] Thunar not automounting USB Drive

I run Thunar without HAL installled (just gvfs and gvfs-afc) and automounting USB-drives works fine for me.

Offline

#10 2011-05-31 08:44:38

Eishorn
Member
From: somewhere
Registered: 2011-04-18
Posts: 36

Re: [SOLVED] Thunar not automounting USB Drive

Jelle's right, there is no need for HAL at all. All you should have to do (in normal case) is to install gvfs and make shure that you have consolekit and dbus in your .xinitrc (here's mine:)

exec ck-launch-session dbus-launch --exit-with-session startxfce4

Offline

#11 2011-05-31 11:18:34

Samana
Member
Registered: 2011-05-30
Posts: 11

Re: [SOLVED] Thunar not automounting USB Drive

OK,  I will do a fresh install today and see what happens. I will write it up as well since I did not see the gvfs and gvfs-afc installs mentioned anywhere.

I think XFCE is the last best DE, so I think I am gonna gove it some love back.

Offline

#12 2011-05-31 13:38:06

Jelle
Member
From: Netherlands
Registered: 2011-01-30
Posts: 84

Re: [SOLVED] Thunar not automounting USB Drive

Let us know how it goes. I remember it took me quite some effort to get things going; in the end it was installing gvfs-afc and adding dbus-launch (to ck-launch-session ... in my xinitrc) that solved it. Just gvfs by itself did nothing for me (and check if you have made any udev rules for automounting, I had some clashes there as well).

Offline

#13 2011-05-31 16:42:45

Samana
Member
Registered: 2011-05-30
Posts: 11

Re: [SOLVED] Thunar not automounting USB Drive

OK. Awesome. That did it. And the need for gvfs and gvfs-afc is actually in the XFCE install page. I need to slow down a bit....

https://wiki.archlinux.org/index.php/Xf … le_Devices

So after installing

pacman -S gvfs gvfs-afc

and adding

exec ck-launch-session dbus-launch --exit-with-session startxfce4

to my ~/.xinitrc automount works xfce4 with  when I issue startx at the command promt after I log in.

Thanks all for keeping me patient and honest.

Now to find out what all the errors are when I boot are that go by too fast for me to read.

Offline

#14 2011-08-03 03:51:02

dustmote
Member
Registered: 2009-07-10
Posts: 7

Re: [SOLVED] Thunar not automounting USB Drive

I got my thunar-automounting & trash to work with the following:

  • gvfs & deps (~24mb) is installed.

  • gvfs-afc is not installed.

  • hal is not installed.

  • thunar-volman is not installed.

  • Enable Volume Management under Thunar>Preferences>Advanced is not checked.

  • /etc/udev/rules is empty.

  • dbus is started from the rc.conf daemons list.

  • .xinitrc launches my de like so:

    exec ck-launch-session startxfce4
  • .xinitrc does not use the code from /etc/skel/.xinitrc to run scripts in /etc/X11/xinit/xinitrc.d which basically just launch dbus.

This is a fresh install, so there should be no depreciated things causing it to work. Incidentally, the last error I had to fix was that my install of arch was lacking a /media folder...

I don't have optical drives, so I can't speak to that issue.

Let me know if this works for other people!

EDIT

I also use ratpoison, but in that environment thunar doesn't automount or have trash. This is a seriously strange bug! smile

Last edited by dustmote (2011-08-03 13:43:40)

Offline

#15 2011-10-16 14:45:09

Kobussie
Member
From: NL - Limburg
Registered: 2007-04-06
Posts: 41
Website

Re: [SOLVED] Thunar not automounting USB Drive

Thanks all who posted in this thread!
Solved the same problem over here.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB