You are not logged in.

#1 2011-11-26 19:05:18

dogo77
Member
Registered: 2010-06-08
Posts: 12

[SOLVED]T61 new panel: have to change EDID

Hi Compañeros,

I have a very special problem here and i hope, someone could help me fixing it ;-)
My Laptops (Lenovo T61 14.1'' SXGA 1400x1050 Intel IGP) Panel broke and i ordered a new one, same modelnumber.
I installed it, but the screen stays black, is just somehow "lit" but nothing to be seen.
Ok, so i changed the inverter too, still no luck.

dmesg shows the following:

[    0.697497] vgaarb: device changed decodes: PCI:0000:00:02.0,olddecodes=io+mem,decodes=io+mem:owns=io+mem
[    0.749439] [drm:drm_edid_block_valid] *ERROR* EDID checksum is invalid, remainder is 24
[    0.749507] Raw EDID:
[    0.749557]  	00 ff ff ff ff ff ff 00 30 ae 22 40 00 00 00 00
[    0.749623]  	1a 11 01 03 80 1d 15 78 ea 6f 95 9c 54 4c 87 26
[    0.749674]  	21 50 54 00 00 00 01 01 01 01 01 01 01 01 01 01
[    0.749725]  	01 01 01 01 01 01 30 2a 78 20 51 1a 10 40 30 70
[    0.749777]  	00 ff ff ff ff ff ff 00 30 ae 22 40 00 00 00 00
[    0.749837]  	1a 11 01 03 80 1d 15 78 ea 6f 95 9c 54 4c 87 26
[    0.749900]  	21 50 54 00 00 00 01 01 01 01 01 01 01 01 01 01
[    0.749973]  	01 01 01 01 01 01 30 2a 78 20 51 1a 10 40 30 70

ok, I investigated further and found
http://forum.thinkpads.com/viewtopic.php?f=29&t=77733  and
http://www.thinkwiki.org/wiki/Installin … /T60_or_61

I had to read that there is some supercool logic that prevents panels not certified by lenovo from beeing activated. unbelievable.
*Sigh* I even managed to read the EDID of my old panel, which is:

EDID BYTES:
0x   00 01 02 03 04 05 06 07 08 09 0A 0B 0C 0D 0E 0F
    ------------------------------------------------
00 | 00 FF FF FF FF FF FF 00 30 AE 22 40 00 00 00 00
10 | 00 0F 01 03 80 1D 15 78 EA 2D 05 97 57 51 8A 27
20 | 23 50 54 21 08 00 81 80 01 01 01 01 01 01 01 01
30 | 01 01 01 01 01 01 30 2A 78 20 51 1A 10 40 30 70
40 | 13 00 1E D6 10 00 00 19 25 23 78 20 51 1A 10 40
50 | 30 70 13 00 1E D6 10 00 00 19 00 00 00 0F 00 90
60 | 43 32 90 43 28 0F 01 00 4C A3 50 34 00 00 00 FE
70 | 00 4C 54 4E 31 34 31 50 34 2D 4C 30 32 0A 00 19
 

and although i'm just a normal user i do see differences here :-)

My question now:
How do i get this f****** vendor id into my nonglare new panel?

For Win-users there is Powerstrip, but you have to pay a lot and pm to author for unlocking the writing abillity…
But it should be possible to change these values.

How do i do this?

Any help appreciated.
Thank you

Last edited by dogo77 (2011-11-28 09:54:02)

Offline

#2 2011-11-27 17:56:55

toad
Member
From: if only I knew
Registered: 2008-12-22
Posts: 1,775
Website

Re: [SOLVED]T61 new panel: have to change EDID

Can't really help you but would suggest the thinkpad forum.


never trust a toad...
::Grateful ArchDonor::
::Grateful Wikipedia Donor::

Offline

#3 2011-11-28 07:57:57

dogo77
Member
Registered: 2010-06-08
Posts: 12

Re: [SOLVED]T61 new panel: have to change EDID

Ok, thanks, i posted it there too.
I just thought/hoped someone here had a similar problem.

Offline

#4 2011-11-28 09:57:05

dogo77
Member
Registered: 2010-06-08
Posts: 12

Re: [SOLVED]T61 new panel: have to change EDID

Hi again.

So, this morning i found the solution on this very fine blog:
https://blog.voodoo-arts.net/content/ed … C3%A4ndern

everything worked smothely. Maybe somtimes this will be a help for others :-)

nevertheless, thanks for reading.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB