You are not logged in.

#1 2011-12-22 13:01:13

Diesel4Power
Member
Registered: 2010-12-07
Posts: 6

No sound in kde notifications [SOLVED]

Hello to everyone!

Yesterday i updated my Archlinux. Some time later i noticed that my audio notifications not working. Phonon backend is working fine (press test in Multimedia KCM works fine), other sounds (clementine, smplayer) works too. Sound files (notifications) is in the place (/usr/share/sounds). Also startup and shutdown sounds were not working either. What am i doing wrong?
Also i tried to change player engine in notifications KCM: i tried mplayer, but no luck sad

Last edited by Diesel4Power (2011-12-22 15:07:49)

Offline

#2 2011-12-22 13:13:17

arojas
Developer
From: Spain
Registered: 2011-10-09
Posts: 1,174

Re: No sound in kde notifications [SOLVED]

Are you using pulseaudio? If so, check the "output streams" tab in kmix to see if the notifications are muted or the volume is too low

Offline

#3 2011-12-22 13:15:50

Diesel4Power
Member
Registered: 2010-12-07
Posts: 6

Re: No sound in kde notifications [SOLVED]

I am not using pulseaudio, but earlier have used it. May be i need to clean some old configurations?

Offline

#4 2011-12-22 14:38:47

gerald82
Member
From: The known universe
Registered: 2011-03-25
Posts: 60

Re: No sound in kde notifications [SOLVED]

Diesel4Power wrote:

I am not using pulseaudio, but earlier have used it. May be i need to clean some old configurations?

I don't think so.
I never used pulseaudio but have the same problem.
Testing phonon in system settings plays out well, also applications such as mplayer, audacity and even the flash plugin in konqueror can play sound just normally. Also KDE applications like kdenlive play sound, only the notifications remain silent.

Offline

#5 2011-12-22 14:51:16

oboedad55
Member
From: Baku
Registered: 2011-04-05
Posts: 389

Re: No sound in kde notifications [SOLVED]

I had the same problem. I went into system settings/notifications and had to reset the sounds. They were listed properly but no directory was indicated. Drove me nuts for a while...


Registered Linux user #436067

Offline

#6 2011-12-22 14:53:06

arojas
Developer
From: Spain
Registered: 2011-10-09
Posts: 1,174

Re: No sound in kde notifications [SOLVED]

Are notifications working at all? Do you get e.g. systray popups?

Offline

#7 2011-12-22 15:06:25

gerald82
Member
From: The known universe
Registered: 2011-03-25
Posts: 60

Re: No sound in kde notifications [SOLVED]

oboedad55 wrote:

I had the same problem. I went into system settings/notifications and had to reset the sounds. They were listed properly but no directory was indicated. Drove me nuts for a while...

Indeed. However, just clicking the "Defaults" button does nothing at all.
Did you really reset every single notification sound by hand?


arojas wrote:

Are notifications working at all? Do you get e.g. systray popups?

Yes, it's only the sounds. Popups and log entries work fine.
And as oboedad55 states, by resetting they also work.
Wonder why, but they didn't play after installing the latest kdelibs upgrade, they worked fine till then.

Offline

#8 2011-12-22 15:06:43

stressat
Member
From: Romania
Registered: 2010-10-10
Posts: 69
Website

Offline

#9 2011-12-22 15:07:30

Diesel4Power
Member
Registered: 2010-12-07
Posts: 6

Re: No sound in kde notifications [SOLVED]

oboedad55 wrote:

I had the same problem. I went into system settings/notifications and had to reset the sounds. They were listed properly but no directory was indicated. Drove me nuts for a while...

Manually changing directory for every sound did a trick. Now all sounds working well. Thank you. smile [SOLVED]

Offline

#10 2011-12-22 21:59:07

ChemBro
Member
Registered: 2008-10-22
Posts: 675

Re: No sound in kde notifications [SOLVED]

Diesel4Power wrote:
oboedad55 wrote:

I had the same problem. I went into system settings/notifications and had to reset the sounds. They were listed properly but no directory was indicated. Drove me nuts for a while...

Manually changing directory for every sound did a trick. Now all sounds working well. Thank you. smile [SOLVED]

The question is: Why do we have to do it in the first place? Or: What triggered it and will it happen again?

Offline

#11 2011-12-23 01:07:56

ozar
Member
From: USA
Registered: 2005-02-18
Posts: 1,681

Re: No sound in kde notifications [SOLVED]

That was a "royal pain in the rectum" having to set all of those manually!  Hopefully we won't have to do that with all KDE installations in the future.


oz

Offline

#12 2011-12-23 08:27:17

VlaoMao
Member
Registered: 2011-05-03
Posts: 10

Re: No sound in kde notifications [SOLVED]

Diesel4Power wrote:
oboedad55 wrote:

I had the same problem. I went into system settings/notifications and had to reset the sounds. They were listed properly but no directory was indicated. Drove me nuts for a while...

Manually changing directory for every sound did a trick. Now all sounds working well. Thank you. smile [SOLVED]

Thank you, it helped!

Offline

#13 2011-12-25 01:08:31

unikum
Member
From: Russia
Registered: 2010-09-04
Posts: 151
Website

Re: No sound in kde notifications [SOLVED]

I confrim this, but I not understand about reasons. knotify settings are in the ~/.kde4/share/config/kde.notifyrc.

Last edited by unikum (2011-12-25 01:11:51)

Offline

#14 2011-12-30 14:52:01

tomaszc
Member
Registered: 2010-09-11
Posts: 15

Re: No sound in kde notifications [SOLVED]

Diesel4Power wrote:

Manually changing directory for every sound did a trick. Now all sounds working well. Thank you. smile [SOLVED]

Could you share a file: ~ / .kde4/share/config/kde.notifyrc
To save other changes for a single sound? smile

Offline

#15 2012-01-02 22:59:47

cfr
Member
From: Cymru
Registered: 2011-11-27
Posts: 5,662

Re: No sound in kde notifications [SOLVED]

Thank you. This solved a more general problem for me: sounds in KDE which had worked ceased working. For me this included Amorak as well as notifications. (I have yet to get VLC working at all.) It also appears to have fixed the phonon backend which was not working in my case.

I would love to know why doing this for the notification sounds should fix this problem. It makes no sense at all!

It's not that sound had stopped working - iPlayer worked fine in Firefox, mplayer and aplay worked from the command line etc.


How To Ask Questions The Smart Way | Help Vampires

Arch Linux | x86_64 | GPT | EFI boot | grub2 | systemd | LVM2 on LUKS
Lenovo x121e | Intel(R) Core(TM) i3-2367M CPU @ 1.40GHz GenuineIntel | Intel Centrino Wireless-N 1000 | US keyboard with Euro | 320G 7200 RPM Seagate HDD

Offline

#16 2012-01-02 23:47:33

oboedad55
Member
From: Baku
Registered: 2011-04-05
Posts: 389

Re: No sound in kde notifications [SOLVED]

In the FWIW department, I've had much better results with the vlc phonon backend than with gstreamer. Everything works in Amarok, including audio CDs.

Last edited by oboedad55 (2012-01-02 23:51:24)


Registered Linux user #436067

Offline

#17 2012-01-05 16:41:59

City-busz
Trusted User (TU)
From: Budapest, Hungary
Registered: 2010-12-27
Posts: 162
Website

Re: No sound in kde notifications [SOLVED]

I think, manually changing directory for every sound is not a convenient solution. Is anybody reported this problem to upstream?


My packages | My PGP Key: 0x0901C163

Offline

#18 2012-01-07 05:16:18

SilentSam
Member
Registered: 2008-02-21
Posts: 30

Re: No sound in kde notifications [SOLVED]

This thread really shouldn't be marked as solved.

The fact that you have to change the system sound in System Settings to add in the full path is an indicator that something is fundamentally wrong here.
I haven't had any luck getting Amarok to play music either.

Offline

#19 2012-01-08 08:28:45

nghiavd
Member
Registered: 2010-10-02
Posts: 11

Re: No sound in kde notifications [SOLVED]

Amarok works fine with phonon-vlc. It does not work with phonon-gstreamer, however. With the newest kdelib, changing the directory is not necessary but the the notification don't seem to work correctly. To make the notification work, I have to go to configure notification and press the test sound button. I notice the long time it takes for the sound to work the first time I press the button. After that, the notification works and the test button create sound much faster. And this process has to be repeated for every notification for every log in. Changing the directory now seems much more elegant (because I don't have to repeat every time I log in).

Offline

#20 2012-01-08 08:32:01

AnnS
Member
From: Venezuela
Registered: 2011-06-27
Posts: 45

Re: No sound in kde notifications [SOLVED]

Hi! Another KDE user here and this also happened to me. I can't really tell since when, because I normally have headphones connected (and normally I only use them when I'm watching a movie). And as you, I had to manually add the full path to every sound there was. And at least they're all working now. In case this is useful to anyone:

~/.kde4/share/config/kde.notifyrc

[Ev[Event/Textcompletion: rotation]
Execute=
KTTS=
Logfile=

[Event/Trash: emptied]
Execute=
KTTS=
Logfile=
Sound=file:///usr/share/sounds/KDE-Sys-Trash-Emptied.ogg

[Event/beep]
Execute=
KTTS=
Logfile=
Sound=file:///usr/share/sounds/KDE-Sys-App-Message.ogg

[Event/catastrophe]
Action=Sound|Popup
Execute=
KTTS=
Logfile=
Sound=file:///usr/share/sounds/KDE-Sys-App-Error-Serious.ogg

[Event/exitkde]
Execute=
KTTS=
Logfile=
Sound=file:///usr/share/sounds/KDE-Sys-Log-Out.ogg

[Event/fatalerror]
Action=Sound|Popup
Execute=
KTTS=
Logfile=
Sound=file:///usr/share/sounds/KDE-Sys-App-Error-Serious.ogg

[Event/messageCritical]
Execute=
KTTS=
Logfile=
Sound=file:///usr/share/sounds/KDE-Sys-App-Error-Critical.ogg

[Event/messageInformation]
Execute=
KTTS=
Logfile=
Sound=file:///usr/share/sounds/KDE-Sys-App-Message.ogg

[Event/messageWarning]
Execute=
KTTS=
Logfile=
Sound=file:///usr/share/sounds/KDE-Sys-Warning.ogg

[Event/messageboxQuestion]
Execute=
KTTS=
Logfile=
Sound=file:///usr/share/sounds/KDE-Sys-Question.ogg

[Event/notification]
Execute=
KTTS=
Logfile=
Sound=file:///usr/share/sounds/KDE-Sys-Special.ogg

[Event/printerror]
Action=Sound|Popup
Execute=
KTTS=
Logfile=
Sound=file:///usr/share/sounds/KDE-Sys-Error-Printing.ogg

[Event/startkde]
Execute=
KTTS=
Logfile=
Sound=file:///usr/share/sounds/KDE-Sys-Log-In-Short.ogg

[Event/warning]
Action=Sound|Popup
Execute=
KTTS=
Logfile=
Sound=file:///usr/share/sounds/KDE-Sys-App-Error.ogg

Cheers! smile

Last edited by AnnS (2012-01-08 08:38:33)


Acer Aspire 7741G-6426 | Intel Core i5-480M 2.66GHz | 8GB RAM DDR3 1333MHz | 640GB HDD 5400RPM | AMD Radeon 6550M 1GB DDR3 |

Lenovo 3000 C200 | Intel Core 2 Duo T5500 1.66GHz | 2GB RAM DDR2 667MHz | 250GB HDD 5400RPM | Intel GMA 950 |

Offline

#21 2012-01-08 21:48:31

ozar
Member
From: USA
Registered: 2005-02-18
Posts: 1,681

Re: No sound in kde notifications [SOLVED]

AnnS wrote:

In case this is useful to anyone:

Yes, it's definitely a time saver... THANKS!


oz

Offline

#22 2012-01-09 15:41:11

SilentSam
Member
Registered: 2008-02-21
Posts: 30

Re: No sound in kde notifications [SOLVED]

SilentSam wrote:

I haven't had any luck getting Amarok to play music either.

I found out this was due to me using the phonon-xine backend. Phonon-xine was playing notifications correctly, but was not working with Amarok. Switching to phonon-gstreamer works. This is unfortunate, since for me, phonon-gstreamer sounds worse than phonon-xine. I find that phonon-vlc is the worst; my notification sounds get clipped. I'll have to look into getting phonon-mplayer to install.

Offline

#23 2012-01-19 21:11:28

Lone_Wolf
Member
From: Netherlands, Europe
Registered: 2005-10-04
Posts: 4,237

Re: No sound in kde notifications [SOLVED]

I've checked a few of the .notifyrc files in /usr/share/apps/k* folders , and they all have entries like :

Sound=KDE-Sys-Trash-Emptied.ogg

It seems likely that in  recent past the sound subsystem used a search path that included /usr/share/sounds/ .

Maybe the update to phonon 1:4.6.0-1 caused this ?


Booting with apg Openrc, NOT systemd.
Automounting : not needed, i prefer pmount
Aur helpers : makepkg + my own local repo === rarely need them

Offline

#24 2012-01-20 03:14:52

cfr
Member
From: Cymru
Registered: 2011-11-27
Posts: 5,662

Re: No sound in kde notifications [SOLVED]

I've found Amarok works OK with phonon-gstreamer.

Nothing much works with pulseaudio but as long as that is banished, things are OKish. Even VLC works at the moment.

I keep expecting sound to disappear again, though.

Should the entries really be:

Sound=KDE-Sys-Trash-Emptied

and so on?

I don't understand the relationship between KDE and the freedesktop/xdg conventions. In xfce, it was possible to override an application icon, for example, by installing it with xdg-icon-resource. But that doesn't seem to work in KDE. Stuff in /usr/share seems to take priority if part of the default theme. I wonder if there is a similar issue with things not quite conforming to the standards for sounds?


How To Ask Questions The Smart Way | Help Vampires

Arch Linux | x86_64 | GPT | EFI boot | grub2 | systemd | LVM2 on LUKS
Lenovo x121e | Intel(R) Core(TM) i3-2367M CPU @ 1.40GHz GenuineIntel | Intel Centrino Wireless-N 1000 | US keyboard with Euro | 320G 7200 RPM Seagate HDD

Offline

#25 2012-01-22 11:32:20

whaler
Member
From: Oslo, Norway
Registered: 2008-03-25
Posts: 317

Re: No sound in kde notifications [SOLVED]

AnnS wrote:

(...) In case this is useful to anyone:
(...)
~/.kde4/share/config/kde.notifyrc

Problem here is that the file mentioned does not exist in my '~/.kde4/share/config/' catalog.

I will try creating the file, copying your posted content, and see what happens...

Last edited by whaler (2012-01-22 11:32:43)

Offline

Board footer

Powered by FluxBB