You are not logged in.

#1 2012-02-11 22:07:50

tgoossens
Member
From: Belgium
Registered: 2011-02-06
Posts: 96
Website

[SOLVED]Glxinfo and Glxgears not working

This is the output i get:

[thomas@thomas-arch ~]$ glxinfo 
name of display: :0
Error: couldn't find RGB GLX visual or fbconfig
[thomas@thomas-arch ~]$ glxgears
Error: couldn't get an RGB, Double-buffered visual

My graphics card:

[thomas@thomas-arch ~]$ lspci | grep VGA
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Mobile 4 Series Chipset Integrated Graphics Controller (rev 07)


I'm unable to find a xorg.conf file on my system. (only config files in /etc/X11/xorg.conf.d/

Any advice on how to find where I screwed up?

Thanks!

Solution
Reinstall libgl

pacman -S libgl

Last edited by tgoossens (2012-02-11 22:38:49)


Share and enjoy!

Offline

#2 2012-02-11 22:14:50

desm0tes
Member
From: 127.0.0.1
Registered: 2012-02-04
Posts: 233
Website

Re: [SOLVED]Glxinfo and Glxgears not working

There are none. xorg.conf is more or less deprecated and should only be used, if your system won't work without.

Offline

#3 2012-02-11 22:15:43

tgoossens
Member
From: Belgium
Registered: 2011-02-06
Posts: 96
Website

Re: [SOLVED]Glxinfo and Glxgears not working

desm0tes wrote:

There are none. xorg.conf is more or less deprecated and should only be used, if your system won't work without.

Ok, glad to hear that big_smile

But where do I have to start looking to fix my gl problems?


Share and enjoy!

Offline

#4 2012-02-11 22:21:06

Gusar
Member
Registered: 2009-08-25
Posts: 3,604

Re: [SOLVED]Glxinfo and Glxgears not working

tgoossens wrote:

But where do I have to start looking to fix my gl problems?

Good question. With intel graphics everything should (and ususally does) work out-of-the-box, no configuration whatsoever should be necessary. Does other 3d stuff work?

Offline

#5 2012-02-11 22:24:09

tgoossens
Member
From: Belgium
Registered: 2011-02-06
Posts: 96
Website

Re: [SOLVED]Glxinfo and Glxgears not working

Gusar wrote:
tgoossens wrote:

But where do I have to start looking to fix my gl problems?

Good question. With intel graphics everything should (and ususally does) work out-of-the-box, no configuration whatsoever should be necessary. Does other 3d stuff work?



Not really.

I just tried to start Team Fortress 2 in Steam and got this errors:


p11-kit: couldn't load module: /usr/lib32/pkcs11/gnome-keyring-pkcs11.so: /usr/lib32/pkcs11/gnome-keyring-pkcs11.so: cannot open shared object file: No such file or directory
err:wgl:X11DRV_WineGL_InitOpenglInfo  couldn't initialize OpenGL, expect problems
err:d3d_caps:WineD3D_CreateFakeGLContext Can't find a suitable iPixelFormat.
err:d3d:InitAdapters Failed to get a gl context for default adapter
Direct3D9 is not available without OpenGL.
err:d3d_caps:WineD3D_CreateFakeGLContext Can't find a suitable iPixelFormat.
err:d3d:InitAdapters Failed to get a gl context for default adapter
Direct3D9 is not available without OpenGL.

Hmmm.

After looking better at this output...

p11-kit: couldn't load module: /usr/lib32/pkcs11/gnome-keyring-pkcs11.so: /usr/lib32/pkcs11/gnome-keyring-pkcs11.so: cannot open shared object file: No such file or directory

Lets check that...

Could that be it?


Share and enjoy!

Offline

#6 2012-02-11 22:27:24

Cdh
Member
Registered: 2009-02-03
Posts: 1,098

Re: [SOLVED]Glxinfo and Glxgears not working

gnome keyring should be irrelevant...
Do you have xf86-video-intel and intel-dri installed?

If so, try

LIBGL_DEBUG=verbose glxinfo | grep render

It tells you what GL drivers it tries to load and whether it fails.


฿ 18PRsqbZCrwPUrVnJe1BZvza7bwSDbpxZz

Offline

#7 2012-02-11 22:30:20

tgoossens
Member
From: Belgium
Registered: 2011-02-06
Posts: 96
Website

Re: [SOLVED]Glxinfo and Glxgears not working

Cdh wrote:

gnome keyring should be irrelevant...
Do you have xf86-video-intel and intel-dri installed?

If so, try

LIBGL_DEBUG=verbose glxinfo | grep render

It tells you what GL drivers it tries to load and whether it fails.


Both xf86-video-intel and intel-dri are installed ( and i just reinstalled them, no success)


Output

[thomas@thomas-arch ~]$ LIBGL_DEBUG=verbose glxinfo | grep render
Error: couldn't find RGB GLX visual or fbconfig

Share and enjoy!

Offline

#8 2012-02-11 22:32:03

Gusar
Member
Registered: 2009-08-25
Posts: 3,604

Re: [SOLVED]Glxinfo and Glxgears not working

Are you in the video group? If consolekit/polkit are working correctly you don't need to be, but that's a big *if*. So you could try putting yourself in the video group. Also, post /var/log/Xorg.0.log

Offline

#9 2012-02-11 22:32:44

tgoossens
Member
From: Belgium
Registered: 2011-02-06
Posts: 96
Website

Re: [SOLVED]Glxinfo and Glxgears not working

I was just digging into the log and found this:

[thomas@thomas-arch ~]$ less /var/log/Xorg.0.log | grep gl
[    64.313] (II) LoadModule: "glx"
[    64.313] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libglx.so
[    64.313] (EE) Failed to load /usr/lib/xorg/modules/extensions/libglx.so: /usr/lib/xorg/modules/extensions/libglx.so: cannot open shared object file: No such file or directory
[    64.313] (II) UnloadModule: "glx"
[    64.313] (II) Unloading glx
[    64.313] (EE) Failed to load module "glx" (loader failed, 7)

edit: and yes, i am in the video group

I'll google a bit for this error, but if someone knows the answer already, feel free to let me know big_smile

Last edited by tgoossens (2012-02-11 22:34:09)


Share and enjoy!

Offline

#10 2012-02-11 22:34:41

Gusar
Member
Registered: 2009-08-25
Posts: 3,604

Re: [SOLVED]Glxinfo and Glxgears not working

Ok, we have our error. That file is part of the libgl package. So reinstall that. Also, make sure you have mesa installed.

Last edited by Gusar (2012-02-11 22:37:41)

Offline

#11 2012-02-11 22:37:45

tgoossens
Member
From: Belgium
Registered: 2011-02-06
Posts: 96
Website

Re: [SOLVED]Glxinfo and Glxgears not working

Ok.

I reinstalled it.

It worked!

Thanks for guiding me to the solution smile

Cheers


Share and enjoy!

Offline

Board footer

Powered by FluxBB