You are not logged in.

#1 2005-07-08 20:21:50

iggy
Member
From: Germany, L.E. - Leipzig
Registered: 2004-10-17
Posts: 367

no direct rendering, but why? (centrino - i855gm)

hello!

i got a laptop with centrino-system. the chipset is the i855gm. when i start x and do a glxinfo it says "direct rendering: no".
also no sound is playing in games (tuxracer, suptertux). xmms and vlc or other programs can play sounds.
i had a crash a few days ago, so i have to reinstall arch. before that all runs fine, direct rendering and sound in tuxracer.

Here are the important lines of my xorg.conf:

Load "dri"
Load "glx"
Section "Device"
 Driver "i810"
EndSection
Section "DRI"
 Mode 0666
EndSection

modules: i915, drm loaded successfully

xorg 11R6.8.2-3
kernel26 2.6.12.2-1

i have added myself to the audio, optical and video group.


why i have no direct rendering? whats the problem? any ideas?
plz help...

thx iggy
(sorry for my english)


sorry for my bad english smile

Offline

#2 2005-07-09 01:32:54

iphitus
Forum Fellow
From: Melbourne, Australia
Registered: 2004-10-09
Posts: 4,927

Re: no direct rendering, but why? (centrino - i855gm)

https://iphitus.no-ip.org/configs/xorg.conf

there's my xorg.conf, I have the same graphics as you.

Check to see if root has direct rendering too and make sure you pacman -Syu

Offline

#3 2005-07-09 12:40:52

iggy
Member
From: Germany, L.E. - Leipzig
Registered: 2004-10-17
Posts: 367

Re: no direct rendering, but why? (centrino - i855gm)

system is updated.

direct rendering for root? how to make it? is dri not automaticly activated for root?


sorry for my bad english smile

Offline

#4 2005-07-10 02:51:42

Cerebral
Forum Fellow
From: Waterloo, ON, CA
Registered: 2005-04-08
Posts: 3,108
Website

Re: no direct rendering, but why? (centrino - i855gm)

iphitus wrote:

https://iphitus.no-ip.org/configs/xorg.conf

there's my xorg.conf, I have the same graphics as you.

Check to see if root has direct rendering too and make sure you pacman -Syu

iphitus: Similar problem, I just installed the cko2 kernel from community and the ati-drivers there, and now I don't get direct rendering either - except root does get it.  What might be the problem here?

-=edit=- I just realized, might this be because of kernel 2.6.12?

Offline

#5 2005-07-10 03:27:59

iphitus
Forum Fellow
From: Melbourne, Australia
Registered: 2004-10-09
Posts: 4,927

Re: no direct rendering, but why? (centrino - i855gm)

If root gets it, but user doesnt, check your Xconfig and make sure you have the dri section in it.

Offline

#6 2005-07-10 03:34:34

Cerebral
Forum Fellow
From: Waterloo, ON, CA
Registered: 2005-04-08
Posts: 3,108
Website

Re: no direct rendering, but why? (centrino - i855gm)

ip: thanks for the quick reply, but I just found out that, for some reason, after I installed the ati-drivers package, almost every directory it installed a file to ended up chmodded 700, removing all access to anyone but root.  I thought I'd fixed them all, but a couple (specifically, /usr/X11R6/modules/lib/dri/ *facepalm*) slipped past me.  I chmodded 'em back to 755, and I'm all good now.  Sorry to take your time.

Offline

#7 2005-07-11 18:20:15

iggy
Member
From: Germany, L.E. - Leipzig
Registered: 2004-10-17
Posts: 367

Re: no direct rendering, but why? (centrino - i855gm)

still no luck! why? ive done all what to do to activate direct rendering.

can it be a bug of the new kernel and/or xorg?

please help me...


sorry for my bad english smile

Offline

#8 2005-07-11 20:37:07

Pierre
Developer
From: Bonn
Registered: 2004-07-05
Posts: 1,950
Website

Re: no direct rendering, but why? (centrino - i855gm)

You have installed xorg from testing. Turn back to the current version "xorg 11R6.8.2-2". I have the same problem; I have also written a bug-report: http://bugs.archlinux.org/?do=details&id=2917

Offline

#9 2005-07-12 22:29:48

iggy
Member
From: Germany, L.E. - Leipzig
Registered: 2004-10-17
Posts: 367

Re: no direct rendering, but why? (centrino - i855gm)

ok, thanks, problem solved.

other problem: direct rendering yes - glxgears more frames - over 1000, but tuxracer and others have the same bad performance!!! sad

any ideas?


sorry for my bad english smile

Offline

#10 2005-07-13 08:48:16

LB06
Member
From: The Netherlands
Registered: 2003-10-29
Posts: 435

Re: no direct rendering, but why? (centrino - i855gm)

iggy wrote:

ok, thanks, problem solved.

other problem: direct rendering yes - glxgears more frames - over 1000, but tuxracer and others have the same bad performance!!! sad

any ideas?

I've had exactly the same problems while using Arch & Ubuntu. After some installs I had very bad performance, while sometimes performance was more than adequate in tux. Both on the same laptop with a i855GM w/ DRI.

Fortunately, this install is one with good OpenGL performance, but I stil haven't figured out what the cause is of this weird behavior.

Offline

#11 2005-07-13 16:41:37

iggy
Member
From: Germany, L.E. - Leipzig
Registered: 2004-10-17
Posts: 367

Re: no direct rendering, but why? (centrino - i855gm)

what's up?!?! so i have to reinstall system?! oh no! sad


sorry for my bad english smile

Offline

#12 2005-07-13 19:24:26

LB06
Member
From: The Netherlands
Registered: 2003-10-29
Posts: 435

Re: no direct rendering, but why? (centrino - i855gm)

iggy wrote:

what's up?!?! so i have to reinstall system?! oh no! sad

No, I did not say so. I said that some installs work, while others don't. Probably it is some setting that I sometimes do right and sometimes not smile. It's very well possible that it won't work for you at all.

Offline

#13 2005-07-14 06:12:53

iggy
Member
From: Germany, L.E. - Leipzig
Registered: 2004-10-17
Posts: 367

Re: no direct rendering, but why? (centrino - i855gm)

ok! so it is our mission to find out the missing or wrong setting! someone has an idea?


sorry for my bad english smile

Offline

#14 2005-07-15 16:42:34

JGC
Developer
Registered: 2003-12-03
Posts: 1,659

Re: no direct rendering, but why? (centrino - i855gm)

Why would you build from source if we supply a perfect working package in current? The testing version is broken for Intel cards at this moment, the same as ubuntu is, as we used their patches for it.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB