You are not logged in.

#1 2012-04-01 21:21:36

Brodi
Member
Registered: 2012-04-01
Posts: 3

[PL] sieć - autostart

Witam
Nie wiem nawet jak to napisać :]
Przyzwycziłem się że w innych dystrybucjach sieć mi automatycznie startuje , niezależnie czy jest coś wpięte do sieciówki czy nie, a tutaj mam ciężkie początki bo nawet nie wiem o co google zapytać.
Więc łopatologicznie - w systemie są eth0 i eth1, włączam kompa i jeśli nic nie jest wpięte do sieciówki to interfejs się nie podnosi , adresy statycznie przypisane, chcę aby obie sieciówki się podnosiły bo dalej mi są potrzebne przy starcie do kilku usług. Wiem że mogę ręcznie sobie wklepać parę poleceń i dodać do rc.local ale chce to mieć po bożemu żeby odpalać sieć przez /etc/rc.d .

Offline

#2 2012-04-02 12:21:42

nbvcxz
Member
From: Poland
Registered: 2007-12-29
Posts: 193

Re: [PL] sieć - autostart

Masz rację - nie wiesz jak to opisać (albo ja mam ciężki dzień) wink

Opcja 1:
Jeżeli zrobiłeś to "po bożemu" - a więc ustawienia statycznych adersów masz w profilach netcfg ( /etc/network.d/ ) to zgodnie z instrukcją zawartą w https://wiki.archlinux.org/index.php/Ne … t-profiles:

/etc/rc.conf
NETWORKS=(nazwaprofilu1 nazwaprofilu2)

...

DAEMONS=(... net-profiles ...)

i wtedy masz "podniesione" interfejsy przy starcie (oczywiście zakładam, że prawidłowo skonfigurowany jest profil)

Opcja 2:
Jeżeli chodzi ci o to, żeby interface podnosił się przy wetknięciu kabelka to: https://wiki.archlinux.org/index.php/Ne … auto-wired .

I najważniejsza rzecz - w Archlinux konfiguracja netcfg to na prawdę podstawa - trzeba się tego nauczyć. Powodzenia.


Lenovo G50 | LXQT-git | compton | conky

Offline

#3 2012-04-02 23:25:04

Brodi
Member
Registered: 2012-04-01
Posts: 3

Re: [PL] sieć - autostart

Oczywiście opcja 1 , wszystko jest niby wpisane ok , sprawdziłem literówki nie ma, jak podłacze kabel to startuje, jak nie ma kabla to nie startuje. Pokręcone to strasznie.
Opcja 2 odpada.

Druga rzecz to resolv.conf, co zrobić żeby ten plik był nietykalny ? Bo za każdym razem gdy dostaje adres z dhcp to prawdopodobnie dhcpcd go zmienia.

Offline

#4 2012-04-03 06:43:19

nbvcxz
Member
From: Poland
Registered: 2007-12-29
Posts: 193

Re: [PL] sieć - autostart

to wklej ustawienia netcfg


Lenovo G50 | LXQT-git | compton | conky

Offline

#5 2012-04-03 17:21:43

Brodi
Member
Registered: 2012-04-01
Posts: 3

Re: [PL] sieć - autostart

Nawet jak zostawie jedną sieciówkę to i tak nie startuje, w logach jest "no link - exit", te magiczne skrypry startowe z rc.d hmm , wyedytowałem je i zamiast całego tego bajzlu dopisałem 2 polecenia ip i śmiga.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB