You are not logged in.

#1 2012-04-06 04:43:39

superchango
Member
From: Tenochtitlan
Registered: 2009-01-22
Posts: 131

DBUS doesn't start - Could not get UID and GID for username

Hi.

Today i installed Archlinux in other of my systems, but i have a problem. I installed the last dbus (dbus 1.4.16-1) and i putted it in my rc.conf:

DAEMONS=(syslog-ng @network crond dbus alsa)

but it doesn't start.

The error is:

Thu Apr  5 23:03:36 2012: :: Starting D-BUS system messagebus    [BUSY] Failed to start message bus: Could not get UID and GID for username "dbus"
Thu Apr  5 23:03:36 2012:    [FAIL] 

So, i don't know what happen. In my other systems, i don't have any problem, only with this fresh install.

Googling i found this solution from Chakra's wiki:

Could not get UID and GID

If you get the following error while starting DBUS: 
Failed to start message bus: Could not get UID and GID for username "dbus"

then add the user like so: 
# groupadd -g 81 dbus
# useradd -c 'System message bus' -u 81 -g dbus -d '/' -s /bin/false dbus

If i do this, can i funk my system?

Edit:

That solution works well. I don't kown if in the future maybe i'll have some problem.

Should i mark this post like "Solved"? Still i don't know what was the real problem.

Last edited by superchango (2012-04-06 14:08:34)


"Yo creo que los muertos son tiernos. ¿Nos besamos?"

Offline

#2 2012-04-06 17:54:27

mr.MikyMaus
Member
From: +3600 UT
Registered: 2006-03-31
Posts: 270

Re: DBUS doesn't start - Could not get UID and GID for username

It might have been a bug in dbus package, username and group should be created automatically by the package...


What happened to Arch's KISS? systemd sure is stupid but I must have missed the simple part ...

... and who is general Failure and why is he reading my harddisk?

Offline

#3 2012-04-07 06:26:13

Naga
Member
Registered: 2009-08-11
Posts: 3

Re: DBUS doesn't start - Could not get UID and GID for username

I did a fresh install today as well, and I have the same error. I have installed the 32-bit version of Arch, with KDE.

Offline

#4 2012-04-07 20:18:08

mr.MikyMaus
Member
From: +3600 UT
Registered: 2006-03-31
Posts: 270

Re: DBUS doesn't start - Could not get UID and GID for username

It is of course safe to create user and group. But then again, these should have been created by the dbus-core install script.

Try reinstalling dbus-core and check for error messages.


What happened to Arch's KISS? systemd sure is stupid but I must have missed the simple part ...

... and who is general Failure and why is he reading my harddisk?

Offline

#5 2012-04-08 11:31:16

android_808
Member
Registered: 2011-10-17
Posts: 17

Re: DBUS doesn't start - Could not get UID and GID for username

Same here, fresh install yesterday from latest official iso.  Removing using pacman -Rdd dbus-core then immediately reinstalling with pacman -S dbus-core solved for me.

I think theres more to this. Avahi also failed to set up users correctly. Not sure what other pacakges are affected.

Offline

#6 2012-04-08 13:52:55

mr.MikyMaus
Member
From: +3600 UT
Registered: 2006-03-31
Posts: 270

Re: DBUS doesn't start - Could not get UID and GID for username

android_808 wrote:

Same here, fresh install yesterday from latest official iso.  Removing using pacman -Rdd dbus-core then immediately reinstalling with pacman -S dbus-core solved for me.

I think theres more to this. Avahi also failed to set up users correctly. Not sure what other pacakges are affected.

any log info from pacman?


What happened to Arch's KISS? systemd sure is stupid but I must have missed the simple part ...

... and who is general Failure and why is he reading my harddisk?

Offline

#7 2012-04-08 16:18:24

thoth
Member
Registered: 2010-01-10
Posts: 40

Re: DBUS doesn't start - Could not get UID and GID for username

I can confirm that

pacman -Sy dbus-core

was all I needed to fix dbus, but then avahi did throw an error.  But all seems to be working at least.

Offline

#8 2012-04-08 17:13:53

android_808
Member
Registered: 2011-10-17
Posts: 17

Re: DBUS doesn't start - Could not get UID and GID for username

i'm out today and as i haven't completed setup yet i can't upload log to phone to post it all. 
the problem wasn't spotted until trying to set up NetworkManager and lightdm.

useradd and groupadd owned by shadow (4.1.5-4), it wasn't installed before dbus-core and avahi needed them though. not sure how install environment works, does it rely on installed version or installer versions?

installed filesystem (2012.2-4) //FIRST LINE OF FILE
/tmp/alpm_INcwzu/.INSTALL: line 2: usr/sbin/groupadd: No such file or directory
/tmp/alpm_INcwzu/.INSTALL: line 3: usr/sbin/useradd: No such file or directory
installed dbus-core (1.4.16-1)
installed xcb-proto (1.7.1-1)
installed xproto (7.0.23-1)
installed libxdmcp (1.1.1-1)
installed libxau (1.0.7-1)
installed libxcb (1.8.1-1)
installed kbproto (1.0.6-1)
installed libx11 (1.4.99.901-1)
installed dbus (1.4.16-1)
/tmp/alpm_ETrJQT/.INSTALL: line 2: usr/sbin/groupadd: No such file or directory
/tmp/alpm_ETrJQT/.INSTALL: line 3: usr/sbin/useradd: No such file or directory
// INFO ON ADDING AVAHI TO RC.CONF
installed avahi (0.6.31-1)
// LOTS OF SUCCESSFUL PACKAGES
installed shadow (4.1.5-4)
// MORE SUCESS
installed mkinitcpio (0.8.6-2)
>>> Updating module dependencies
...
==> Creating gzip initcpio image: /boot/initramfs-linux.img
bsdcpio: Failed to set default locale
// REPEAT FOR FALLBACK, SAME ERROR

After that it's fine.

Offline

#9 2012-04-08 19:33:14

android_808
Member
Registered: 2011-10-17
Posts: 17

Re: DBUS doesn't start - Could not get UID and GID for username

Recorded in bugtracker for dbus and avahi.

Offline

#10 2012-04-08 19:53:07

falconindy
Developer
From: New York, USA
Registered: 2009-10-22
Posts: 4,092
Website

Re: DBUS doesn't start - Could not get UID and GID for username

Why are you trying to install anything before base is installed?

Offline

Board footer

Powered by FluxBB