You are not logged in.

#1 2012-07-22 16:16:53

nanotron
Member
Registered: 2011-05-01
Posts: 12

Czy działa wam ten pakiet?[PL]

Czy może ktoś sprawdzić instalując ten pakiet horst z AUR u siebie? Mam problem z jego instalacją i nie wiem czy to winny jest pakiet, a być może tylko u mnie w systemie ten problem występuje po ostatnich problemach z /lib. Tak wygląda błąd.

==> Continue building horst ? [Y/n]    
   ==> Edit PKGBUILD with:  

/usr/lib/yaourt/util.sh: line 194: PKGBUILD: nie znaleziono polecenia
==> horst dependencies:
 - ncurses (already installed)


==> Edit PKGBUILD ? [Y/n] ("A" to abort)
==> ------------------------------------
==> 

Please add $EDITOR to your environment variables
for example:
export EDITOR="vim" (in ~/.bashrc)
(replace vim with your favorite editor)

==> Edit PKGBUILD with:  

/usr/lib/yaourt/util.sh: line 194: PKGBUILD: nie znaleziono polecenia
==> horst dependencies:
 - ncurses (already installed)

                                              
==> -------------------------------                                                         
==> 
==> Building and installing package
==> WARNING: Building package as root is dangerous.
 Please run yaourt as a non-privileged user.
==> BŁĄD: plik install (('horst.install')) nie istnieje.
==> ERROR: Makepkg was unable to build horst.
==> Restart building horst ? [y/N]
==> ------------------------------
==> 

Last edited by nanotron (2012-07-22 16:19:21)

Offline

#2 2012-07-22 21:56:36

karol
Archivist
Registered: 2009-05-06
Posts: 25,433

Re: Czy działa wam ten pakiet?[PL]

Wyedytuj linię

install=('horst.install')

to pójdzie dalej. U mnie utyka na

==> Entering fakeroot environment...
==> Starting package()...
install: invalid group ‘horst’
==> ERROR: A failure occurred in package().
    Aborting...
The build failed.

Zostaw komentarz na https://aur.archlinux.org/packages.php?ID=51779 to może maintainer poprawi PKGBUILD.
Możesz też sam pokombinować.

Offline

#3 2012-07-23 10:16:00

nanotron
Member
Registered: 2011-05-01
Posts: 12

Re: Czy działa wam ten pakiet?[PL]

No faktycznie nie działa nadal. Nie mogę też zostawić  komentarza ponieważ nie mogę się tam zalogować. Cóż to w końcu niestabilny  pakiet z AUR. To nie ma co się dziwić że niektóre są kiepskiej jakości.

Offline

#4 2012-07-23 13:34:46

karol
Archivist
Registered: 2009-05-06
Posts: 25,433

Re: Czy działa wam ten pakiet?[PL]

A założyłeś konto na AUR? Forum, wiki, AUR i bugtracker mają osobne konta.

Offline

#5 2012-07-26 21:26:43

nanotron
Member
Registered: 2011-05-01
Posts: 12

Re: Czy działa wam ten pakiet?[PL]

No tak do wszystkiego są osobne konta, dzięki.
To przy okazji zapytam co trzeba wpisać podczas tworzenia pakietu w pkgver=  w PKGBUILD? Gdy pakiet nie ma żadnego oznaczenia numeru wersji tylko samą nazwę. W dodatku ingerencja w pakiet nie wchodzi w grę, dlatego że to nie mój program i trzeba by było zmieniać wszędzie nazwę w kodzie źródłowym.

Offline

#6 2012-07-26 21:37:40

karol
Archivist
Registered: 2009-05-06
Posts: 25,433

Re: Czy działa wam ten pakiet?[PL]

nanotron wrote:

To przy okazji zapytam co trzeba wpisać podczas tworzenia pakietu w pkgver=  w PKGBUILD? Gdy pakiet nie ma żadnego oznaczenia numeru wersji tylko samą nazwę.

A nie wiem ;P
Zgodnie z https://wiki.archlinux.org/index.php/PK … ki)#pkgver można wpisać np 'foo'. pkgrel ustawiasz na 1 i jazda.

Offline

#7 2012-07-26 21:52:40

thof
Member
Registered: 2012-05-27
Posts: 15

Re: Czy działa wam ten pakiet?[PL]

Dodaj grupę (groupadd horst) i pakiet zostanie zbudowany poprawnie.

Offline

#8 2012-07-27 12:25:22

nanotron
Member
Registered: 2011-05-01
Posts: 12

Re: Czy działa wam ten pakiet?[PL]

Nie działa dlatego że podczas pobierania pakietu jest zmieniona nazwa programu(paczki tar.gz). A powinno być mojpakiet bez foo [mojpakietfoo]
Czyli bez jakiego kolwiek numerku w nazwie nie da się zbudować paczki. Musi pakiet posiadać nazwę, która posiada jakiś tam numer?

makepkg
==> Tworzę pakiet: mojpakiet foo-1 (pią, 27 lip 2012, 14:19:49 CEST)
==> Sprawdzanie zależności potrzebnych do uruchomienia...
==> Sprawdzanie zależności potrzebnych do budowy...
==> Pobieranie źródeł...
  -> Pobieram mojpakietfoo.tar.gz...
  % Total    % Received % Xferd  Average Speed   Time    Time     Time  Current
                                 Dload  Upload   Total   Spent    Left  Speed
  0     0    0     0    0     0      0      0 --:--:--  0:00:06 --:--:--     0
curl: (22) The requested URL returned error: 404
==> BŁĄD: Błąd podczas pobierania mojpakietfoo.tar.gz
    Przerywam...

thof dzięki zaraz to sprawdzę po restarcie.
Jednak nie działa. Te same komunikaty wyskakują.

Last edited by nanotron (2012-07-27 12:56:16)

Offline

#9 2012-07-27 13:53:04

karol
Archivist
Registered: 2009-05-06
Posts: 25,433

Re: Czy działa wam ten pakiet?[PL]

A gdzie jest powiedziane, że 'source' musi wyglądać tak:

source=("http://br1.einfach.org/horst_dl/${pkgname}-${pkgver}.tar.gz")

a nie tak:

source=("http://br1.einfach.org/horst_dl/${pkgname}.tar.gz")

Edit: Momencik: http://br1.einfach.org/horst_dl/ czy my nadal mówimy o tym samym pakiecie? ;P Jeżeli powyższe nie zadziała, może lepiej załóż drugi wątek.

Last edited by karol (2012-07-27 13:55:52)

Offline

#10 2012-07-27 17:51:56

thof
Member
Registered: 2012-05-27
Posts: 15

Re: Czy działa wam ten pakiet?[PL]

Nie wiem, gdzie jest problem i jak można mieć z tym problemy, ale jeśli używasz Archa64 to zbudowany pakiet https://dl.dropbox.com/u/1050707/horst/ … pkg.tar.xz i PKGBUILD, z którego budowałem https://dl.dropbox.com/u/1050707/horst/PKGBUILD
Tylko przed instalacją nie zapomnij utworzyć grupy jak napisałem w poprzednim poście.

EDIT: W ogóle ten pakiet jest budowany trochę bez sensu, bo dopiero w horst.install w post_install dodawana jest grupa. Dlatego IMO lepiej byłoby w PKGBUILD wrzucenie binarki normalnie bez kombinacji do /usr/bin i dopiero po instalacji pakietu (w post_install w pliku horst.install) i po utworzeniu grupy (getent group horst >/dev/null 2>&1 ||  usr/sbin/groupadd -g 1550 horst &>/dev/null) nadanie /usr/bin/horst odpowiednich praw, czyli dodanie do grupy. Spróbuj sam to zmontować, jeśli nie dasz rady to daj znać i spróbuję poprawić ten PKGBUILD i horst.install.

Last edited by thof (2012-07-27 18:10:42)

Offline

#11 2012-07-27 18:30:13

nanotron
Member
Registered: 2011-05-01
Posts: 12

Re: Czy działa wam ten pakiet?[PL]

Dzięki Karol teraz ruszyło dalej. Co do Twojego pytania to od początku piszę o innym pakiecie. Ale nie wiem czy teraz warto zakładać temat, dlatego że ten program nie ma reguł do wykonania instalacji.

makepkg
==> Tworzę pakiet: tenpakiet foo-1 (pią, 27 lip 2012, 20:13:40 CEST)
==> Sprawdzanie zależności potrzebnych do uruchomienia...
==> Sprawdzanie zależności potrzebnych do budowy...
==> Pobieranie źródeł...
  -> Znaleziono tenpakiet.tar.gz
==> Sprawdzam pliki źródłowe przy użyciu md5sums...
    tenpakiet.tar.gz ... Zgadza się
==> Rozpakowuję źródła...
  -> Rozpakowywanie tenpakiet.tar.gz za pomocą bsdtar
==> Wchodzę do środowiska fakeroot...
==> Zaczynam build()
g++ -c main.cc -o main.o `pkg-config --cflags gtkmm-2.4 --cflags x11`
g++ -c ascii_art_text.cc -o ascii_art_text.o `pkg-config --cflags x11`
g++ -c key_sender.cc -o key_sender.o `pkg-config --cflags x11`
key_sender.cc: In member function ‘bool KEY_SENDER::get_keysym(char, unsigned int&, unsigned int&)’:
key_sender.cc:63:12: warning: converting to non-pointer type ‘char’ from NULL [-Wconversion-null]
g++ main.o ascii_art_text.o key_sender.o -o tenpakiet `pkg-config --libs gtkmm-2.4 --libs x11`
make: *** Brak reguł do wykonania obiektu `install'. Stop.
==> BŁĄD: Wystąpił błąd w build().
    Przerywam...

thof może lepiej da się go zainstalować na Archu64. Ja korzystam z wersji i686, no ale skoro piszesz że ten pakiet jest trochę źle zbudowany. To pewnie masz rację.

Offline

#12 2012-07-27 18:43:19

thof
Member
Registered: 2012-05-27
Posts: 15

Re: Czy działa wam ten pakiet?[PL]

Dobra, to może najszybciej będzie jeśli po prostu wrzucę tu te pliki. Wrzuć PKGBUILD https://dl.dropbox.com/u/1050707/horst/PKGBUILD i horst.install https://dl.dropbox.com/u/1050707/horst/horst.install do pustego katalogu i wydaj polecenie makepkg. Jak już zostanie zbudowany to zainstaluj: pacman -U horst-3.0-1-*.pkg.tar.xz

Last edited by thof (2012-07-27 18:43:57)

Offline

#13 2012-07-27 19:12:08

nanotron
Member
Registered: 2011-05-01
Posts: 12

Re: Czy działa wam ten pakiet?[PL]

Bardzo Ci dziękuję. Teraz ten pakiet działa smile A czy może mógłbyś podpowiedzieć co nie tak jest w tym pliku PKGBUILD. Chciałem stworzyć swój pierwszy PKGBUILD w Archu jednak mi to nie za bardzo wychodzi. Mimo że próbowałem na tym prostym programie napisanym w pythonie i C. Nie jestem też żadnym programistą tylko zwykłym użytkownikiem Archa. Zamieszczam co do tej pory udało mi się  sklecić  http://wklej.org/id/799000/

Last edited by nanotron (2012-07-27 19:19:48)

Offline

#14 2012-07-27 19:35:10

thof
Member
Registered: 2012-05-27
Posts: 15

Re: Czy działa wam ten pakiet?[PL]

Z większych błędów to przede wszystkim wchodzisz za głęboko, zwróć uwagę, że już w katalogu src są wszystkie pliki. Potem już w środku nie ma skryptu configure, więc to także się nie wykona. Wystarczy samo make, które nie tworzy reguły dla make install, więc to nie będzie również działać. Po make musisz przenieść skompilowaną binarkę do /usr/bin, czyli tworzysz ten katalog i kopiujesz tam plik wykorzystując install. Działający PKGBUILD https://dl.dropbox.com/u/1050707/spaste/PKGBUILD

Offline

#15 2012-07-27 20:39:39

karol
Archivist
Registered: 2009-05-06
Posts: 25,433

Re: Czy działa wam ten pakiet?[PL]

Może na koniec warto umieścić działający PKGBUILD w komentarzach: https://aur.archlinux.org/packages.php?ID=51779

Offline

#16 2012-07-27 20:41:34

nanotron
Member
Registered: 2011-05-01
Posts: 12

Re: Czy działa wam ten pakiet?[PL]

Faktycznie masz rację. Utworzyło teraz pakiet i zainstalował się poprawnie, dziękuję smile Jednak gdy chcę go uruchomić pokazuje się bash: /usr/bin/spaste: Brak dostępu. Prawdopodobnie do niego też trzeba utworzyć grupę i nadanie odpowiednich praw.

Last edited by nanotron (2012-07-27 20:42:05)

Offline

#17 2012-07-27 22:08:46

thof
Member
Registered: 2012-05-27
Posts: 15

Re: Czy działa wam ten pakiet?[PL]

Po prostu się rozpędziłem i zapomniałem dać binarce prawa wykonywania (-x). Wystarczy, że zmodyfikujesz linię 21 na install -D -m 755 spaste "${pkgdir}/usr/bin/" i będzie ok.

@karol, ok dodałem.

Last edited by thof (2012-07-27 22:10:18)

Offline

Board footer

Powered by FluxBB