You are not logged in.

#1 2012-09-27 16:38:08

kero
Member
Registered: 2012-08-26
Posts: 24

[Solved] Problem with Xorg, unable to load the right keymap

Hi, people,

I recently installed arch on a desktop, but there is a problem installing X: for whatever reason, Xorg seems unable to load the correct keymap (fr-latin9) and instead, loads the default one.

I can see what seems to be the problem in the Xorg logs, but I actually absolutely don't know how to solve it. Here my /var/log/Xorg.0.log

root@kgentoo keikoz # cat /mnt/tmp/var/log/Xorg.0.log
[     9.900] 
X.Org X Server 1.12.4
Release Date: 2012-08-27
[     9.900] X Protocol Version 11, Revision 0
[     9.900] Build Operating System: Linux 3.4.8-1-ARCH x86_64 
[     9.900] Current Operating System: Linux kdesktop 3.4.9-1-ARCH #1 SMP PREEMPT Wed Aug 15 18:59:31 CEST 2012 x86_64
[     9.901] Kernel command line: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-linux root=UUID=7d2d3ed4-6903-4845-b70d-9462f52f4329 ro quiet
[     9.901] Build Date: 27 August 2012  08:04:39AM
[     9.901]  
[     9.901] Current version of pixman: 0.26.2
[     9.901]    Before reporting problems, check http://wiki.x.org
        to make sure that you have the latest version.
[     9.901] Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
        (++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
        (WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
[     9.901] (==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Wed Sep 26 16:32:35 2012
[     9.950] (==) Using config directory: "/etc/X11/xorg.conf.d"
[     9.967] (==) No Layout section.  Using the first Screen section.
[     9.967] (==) No screen section available. Using defaults.
[     9.967] (**) |-->Screen "Default Screen Section" (0)
[     9.967] (**) |   |-->Monitor "<default monitor>"
[     9.969] (==) No monitor specified for screen "Default Screen Section".
        Using a default monitor configuration.
[     9.969] (==) Automatically adding devices
[     9.969] (==) Automatically enabling devices
[    10.002] (WW) The directory "/usr/share/fonts/OTF/" does not exist.
[    10.002]    Entry deleted from font path.
[    10.006] (WW) `fonts.dir' not found (or not valid) in "/usr/share/fonts/100dpi/".
[    10.007]    Entry deleted from font path.
[    10.007]    (Run 'mkfontdir' on "/usr/share/fonts/100dpi/").
[    10.007] (WW) `fonts.dir' not found (or not valid) in "/usr/share/fonts/75dpi/".
[    10.007]    Entry deleted from font path.
[    10.007]    (Run 'mkfontdir' on "/usr/share/fonts/75dpi/").
[    10.007] (==) FontPath set to:
        /usr/share/fonts/misc/,
        /usr/share/fonts/TTF/,
        /usr/share/fonts/Type1/
[    10.007] (==) ModulePath set to "/usr/lib/xorg/modules"
[    10.007] (II) The server relies on udev to provide the list of input devices.
        If no devices become available, reconfigure udev or disable AutoAddDevices.
[    10.007] (II) Loader magic: 0x7c8b00
[    10.007] (II) Module ABI versions:
[    10.007]    X.Org ANSI C Emulation: 0.4
[    10.007]    X.Org Video Driver: 12.1
[    10.007]    X.Org XInput driver : 16.0
[    10.007]    X.Org Server Extension : 6.0
[    10.008] (--) PCI:*(0:3:0:0) 10de:0141:107d:200d rev 162, Mem @ 0xcc000000/67108864, 0xd0000000/268435456, 0xcb000000/16777216, BIOS @ 0x????????/131072
[    10.008] (WW) Open ACPI failed (/var/run/acpid.socket) (No such file or directory)
[    10.008] (II) LoadModule: "extmod"
[    10.018] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libextmod.so
[    10.033] (II) Module extmod: vendor="X.Org Foundation"
[    10.033]    compiled for 1.12.4, module version = 1.0.0
[    10.033]    Module class: X.Org Server Extension
[    10.033]    ABI class: X.Org Server Extension, version 6.0
[    10.033] (II) Loading extension MIT-SCREEN-SAVER
[    10.033] (II) Loading extension XFree86-VidModeExtension
[    10.033] (II) Loading extension XFree86-DGA
[    10.033] (II) Loading extension DPMS
[    10.033] (II) Loading extension XVideo
[    10.033] (II) Loading extension XVideo-MotionCompensation
[    10.033] (II) Loading extension X-Resource
[    10.033] (II) LoadModule: "dbe"
[    10.033] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libdbe.so
[    10.034] (II) Module dbe: vendor="X.Org Foundation"
[    10.034]    compiled for 1.12.4, module version = 1.0.0
[    10.034]    Module class: X.Org Server Extension
[    10.034]    ABI class: X.Org Server Extension, version 6.0
[    10.034] (II) Loading extension DOUBLE-BUFFER
[    10.034] (II) LoadModule: "glx"
[    10.034] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libglx.so
[    11.016] (II) Module glx: vendor="NVIDIA Corporation"
[    11.016]    compiled for 4.0.2, module version = 1.0.0
[    11.016]    Module class: X.Org Server Extension
[    11.016] (II) NVIDIA GLX Module  304.37  Wed Aug  8 20:16:03 PDT 2012
[    11.016] (II) Loading extension GLX
[    11.016] (II) LoadModule: "record"
[    11.016] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/librecord.so
[    11.026] (II) Module record: vendor="X.Org Foundation"
[    11.026]    compiled for 1.12.4, module version = 1.13.0
[    11.026]    Module class: X.Org Server Extension
[    11.026]    ABI class: X.Org Server Extension, version 6.0
[    11.026] (II) Loading extension RECORD
[    11.026] (II) LoadModule: "dri"
[    11.026] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libdri.so
[    11.049] (II) Module dri: vendor="X.Org Foundation"
[    11.049]    compiled for 1.12.4, module version = 1.0.0
[    11.049]    ABI class: X.Org Server Extension, version 6.0
[    11.049] (II) Loading extension XFree86-DRI
[    11.049] (II) LoadModule: "dri2"
[    11.050] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libdri2.so
[    11.050] (II) Module dri2: vendor="X.Org Foundation"
[    11.050]    compiled for 1.12.4, module version = 1.2.0
[    11.050]    ABI class: X.Org Server Extension, version 6.0
[    11.050] (II) Loading extension DRI2
[    11.051] (==) Matched nouveau as autoconfigured driver 0
[    11.051] (==) Matched nvidia as autoconfigured driver 1
[    11.051] (==) Matched nv as autoconfigured driver 2
[    11.051] (==) Matched vesa as autoconfigured driver 3
[    11.051] (==) Matched fbdev as autoconfigured driver 4
[    11.051] (==) Assigned the driver to the xf86ConfigLayout
[    11.051] (II) LoadModule: "nouveau"
[    11.059] (WW) Warning, couldn't open module nouveau
[    11.059] (II) UnloadModule: "nouveau"
[    11.059] (II) Unloading nouveau
[    11.059] (EE) Failed to load module "nouveau" (module does not exist, 0)
[    11.059] (II) LoadModule: "nvidia"
[    11.060] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/nvidia_drv.so
[    11.274] (II) Module nvidia: vendor="NVIDIA Corporation"
[    11.274]    compiled for 4.0.2, module version = 1.0.0
[    11.274]    Module class: X.Org Video Driver
[    11.300] (II) LoadModule: "nv"
[    11.301] (WW) Warning, couldn't open module nv
[    11.301] (II) UnloadModule: "nv"
[    11.301] (II) Unloading nv
[    11.301] (EE) Failed to load module "nv" (module does not exist, 0)
[    11.301] (II) LoadModule: "vesa"
[    11.301] (WW) Warning, couldn't open module vesa
[    11.301] (II) UnloadModule: "vesa"
[    11.301] (II) Unloading vesa
[    11.301] (EE) Failed to load module "vesa" (module does not exist, 0)
[    11.301] (II) LoadModule: "fbdev"
[    11.302] (WW) Warning, couldn't open module fbdev
[    11.302] (II) UnloadModule: "fbdev"
[    11.302] (II) Unloading fbdev
[    11.302] (EE) Failed to load module "fbdev" (module does not exist, 0)
[    11.302] (II) NVIDIA dlloader X Driver  304.37  Wed Aug  8 19:54:47 PDT 2012
[    11.302] (II) NVIDIA Unified Driver for all Supported NVIDIA GPUs
[    11.303] (++) using VT number 7

[    11.317] (II) Loading sub module "fb"
[    11.317] (II) LoadModule: "fb"
[    11.317] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/libfb.so
[    11.330] (II) Module fb: vendor="X.Org Foundation"
[    11.330]    compiled for 1.12.4, module version = 1.0.0
[    11.330]    ABI class: X.Org ANSI C Emulation, version 0.4
[    11.330] (II) Loading sub module "wfb"
[    11.330] (II) LoadModule: "wfb"
[    11.331] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/libwfb.so
[    11.347] (II) Module wfb: vendor="X.Org Foundation"
[    11.347]    compiled for 1.12.4, module version = 1.0.0
[    11.347]    ABI class: X.Org ANSI C Emulation, version 0.4
[    11.347] (II) Loading sub module "ramdac"
[    11.347] (II) LoadModule: "ramdac"
[    11.347] (II) Module "ramdac" already built-in
[    11.366] (II) NVIDIA(0): Creating default Display subsection in Screen section
        "Default Screen Section" for depth/fbbpp 24/32
[    11.366] (==) NVIDIA(0): Depth 24, (==) framebuffer bpp 32
[    11.366] (==) NVIDIA(0): RGB weight 888
[    11.366] (==) NVIDIA(0): Default visual is TrueColor
[    11.366] (==) NVIDIA(0): Using gamma correction (1.0, 1.0, 1.0)
[    11.367] (**) NVIDIA(0): Enabling 2D acceleration
[    13.308] (II) NVIDIA(GPU-0): Display (BenQ FP93GX (DFP-0)) does not support NVIDIA 3D
[    13.308] (II) NVIDIA(GPU-0):     Vision stereo.
[    13.311] (II) NVIDIA(0): NVIDIA GPU GeForce 6600 (NV43) at PCI:3:0:0 (GPU-0)
[    13.312] (--) NVIDIA(0): Memory: 262144 kBytes
[    13.312] (--) NVIDIA(0): VideoBIOS: 05.43.02.64.68
[    13.312] (II) NVIDIA(0): Detected PCI Express Link width: 16X
[    13.312] (--) NVIDIA(0): Interlaced video modes are supported on this GPU
[    13.312] (--) NVIDIA(0): Valid display device(s) on GeForce 6600 at PCI:3:0:0
[    13.312] (--) NVIDIA(0):     CRT-0
[    13.312] (--) NVIDIA(0):     CRT-1
[    13.312] (--) NVIDIA(0):     TV-0
[    13.312] (--) NVIDIA(0):     BenQ FP93GX (DFP-0) (connected)
[    13.312] (--) NVIDIA(0): CRT-0: 400.0 MHz maximum pixel clock
[    13.312] (--) NVIDIA(0): CRT-1: 400.0 MHz maximum pixel clock
[    13.312] (--) NVIDIA(0): TV-0: 400.0 MHz maximum pixel clock
[    13.312] (--) NVIDIA(0): TV encoder: (null)
[    13.312] (--) NVIDIA(0): BenQ FP93GX (DFP-0): 155.0 MHz maximum pixel clock
[    13.312] (--) NVIDIA(0): BenQ FP93GX (DFP-0): Internal Single Link TMDS
[    13.312] (**) NVIDIA(0): Using HorizSync/VertRefresh ranges from the EDID for display
[    13.312] (**) NVIDIA(0):     device BenQ FP93GX (DFP-0) (Using EDID frequencies has
[    13.312] (**) NVIDIA(0):     been enabled on all display devices.)
[    13.312] (==) NVIDIA(0): 
[    13.312] (==) NVIDIA(0): No modes were requested; the default mode "nvidia-auto-select"
[    13.312] (==) NVIDIA(0):     will be used as the requested mode.
[    13.312] (==) NVIDIA(0): 
[    13.312] (II) NVIDIA(0): Validated MetaModes:
[    13.313] (II) NVIDIA(0):     "DFP-0:nvidia-auto-select"
[    13.313] (II) NVIDIA(0): Virtual screen size determined to be 1280 x 1024
[    13.314] (WW) NVIDIA(0): Unable to support custom viewPortOut 1280 x 720 +0 +152
[    13.328] (--) NVIDIA(0): DPI set to (85, 86); computed from "UseEdidDpi" X config
[    13.328] (--) NVIDIA(0):     option
[    13.328] (--) Depth 24 pixmap format is 32 bpp
[    13.338] (II) NVIDIA(0): ACPI: failed to connect to the ACPI event daemon; the daemon
[    13.338] (II) NVIDIA(0):     may not be running or the "AcpidSocketPath" X
[    13.338] (II) NVIDIA(0):     configuration option may not be set correctly.  When the
[    13.338] (II) NVIDIA(0):     ACPI event daemon is available, the NVIDIA X driver will
[    13.338] (II) NVIDIA(0):     try to use it to receive ACPI event notifications.  For
[    13.338] (II) NVIDIA(0):     details, please see the "ConnectToAcpid" and
[    13.338] (II) NVIDIA(0):     "AcpidSocketPath" X configuration options in Appendix B: X
[    13.338] (II) NVIDIA(0):     Config Options in the README.
[    13.338] (II) NVIDIA(0): Setting mode "DFP-0:nvidia-auto-select"
[    13.486] (II) Loading extension NV-GLX
[    13.541] (==) NVIDIA(0): Disabling shared memory pixmaps
[    13.541] (==) NVIDIA(0): Backing store disabled
[    13.541] (==) NVIDIA(0): Silken mouse enabled
[    13.541] (==) NVIDIA(0): DPMS enabled
[    13.542] (II) Loading extension NV-CONTROL
[    13.542] (II) Loading extension XINERAMA
[    13.542] (II) Loading sub module "dri2"
[    13.542] (II) LoadModule: "dri2"
[    13.542] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libdri2.so
[    13.542] (II) Module dri2: vendor="X.Org Foundation"
[    13.542]    compiled for 1.12.4, module version = 1.2.0
[    13.542]    ABI class: X.Org Server Extension, version 6.0
[    13.542] (II) NVIDIA(0): [DRI2] Setup complete
[    13.542] (II) NVIDIA(0): [DRI2]   VDPAU driver: nvidia
[    13.543] (--) RandR disabled
[    13.543] (II) Initializing built-in extension Generic Event Extension
[    13.543] (II) Initializing built-in extension SHAPE
[    13.543] (II) Initializing built-in extension MIT-SHM
[    13.543] (II) Initializing built-in extension XInputExtension
[    13.543] (II) Initializing built-in extension XTEST
[    13.543] (II) Initializing built-in extension BIG-REQUESTS
[    13.543] (II) Initializing built-in extension SYNC
[    13.543] (II) Initializing built-in extension XKEYBOARD
[    13.543] (II) Initializing built-in extension XC-MISC
[    13.543] (II) Initializing built-in extension SECURITY
[    13.543] (II) Initializing built-in extension XINERAMA
[    13.543] (II) Initializing built-in extension XFIXES
[    13.543] (II) Initializing built-in extension RENDER
[    13.543] (II) Initializing built-in extension RANDR
[    13.543] (II) Initializing built-in extension COMPOSITE
[    13.543] (II) Initializing built-in extension DAMAGE
[    13.547] (II) Initializing extension GLX
[    14.003] (II) config/udev: Adding input device Power Button (/dev/input/event3)
[    14.003] (**) Power Button: Applying InputClass "evdev keyboard catchall"
[    14.003] (II) LoadModule: "evdev"
[    14.004] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/input/evdev_drv.so
[    14.022] (II) Module evdev: vendor="X.Org Foundation"
[    14.022]    compiled for 1.12.3.901, module version = 2.7.3
[    14.022]    Module class: X.Org XInput Driver
[    14.022]    ABI class: X.Org XInput driver, version 16.0
[    14.023] (II) Using input driver 'evdev' for 'Power Button'
[    14.023] (**) Power Button: always reports core events
[    14.023] (**) evdev: Power Button: Device: "/dev/input/event3"
[    14.023] (--) evdev: Power Button: Vendor 0 Product 0x1
[    14.023] (--) evdev: Power Button: Found keys
[    14.023] (II) evdev: Power Button: Configuring as keyboard
[    14.023] (**) Option "config_info" "udev:/sys/devices/LNXSYSTM:00/LNXPWRBN:00/input/input3/event3"
[    14.023] (II) XINPUT: Adding extended input device "Power Button" (type: KEYBOARD, id 6)
[    14.023] (**) Option "xkb_rules" "evdev"
[    14.023] (**) Option "xkb_model" "evdev"
[    14.023] (**) Option "xkb_layout" "fr"
[    14.023] (**) Option "xkb_variant" "latin-9"
[    14.076] (EE) Error loading keymap /var/lib/xkb/server-0.xkm
[    14.076] (EE) XKB: Failed to load keymap. Loading default keymap instead.
[    14.121] (II) config/udev: Adding input device Power Button (/dev/input/event2)
[    14.121] (**) Power Button: Applying InputClass "evdev keyboard catchall"
[    14.121] (II) Using input driver 'evdev' for 'Power Button'
[    14.121] (**) Power Button: always reports core events
[    14.121] (**) evdev: Power Button: Device: "/dev/input/event2"
[    14.121] (--) evdev: Power Button: Vendor 0 Product 0x1
[    14.121] (--) evdev: Power Button: Found keys
[    14.121] (II) evdev: Power Button: Configuring as keyboard
[    14.121] (**) Option "config_info" "udev:/sys/devices/LNXSYSTM:00/device:00/PNP0C0C:00/input/input2/event2"
[    14.121] (II) XINPUT: Adding extended input device "Power Button" (type: KEYBOARD, id 7)
[    14.121] (**) Option "xkb_rules" "evdev"
[    14.121] (**) Option "xkb_model" "evdev"
[    14.121] (**) Option "xkb_layout" "fr"
[    14.121] (**) Option "xkb_variant" "latin-9"
[    14.122] (II) config/udev: Adding input device Genius Multimedia Keyboard (/dev/input/event0)
[    14.122] (**) Genius Multimedia Keyboard: Applying InputClass "evdev keyboard catchall"
[    14.122] (II) Using input driver 'evdev' for 'Genius Multimedia Keyboard'
[    14.122] (**) Genius Multimedia Keyboard: always reports core events
[    14.122] (**) evdev: Genius Multimedia Keyboard: Device: "/dev/input/event0"
[    14.122] (--) evdev: Genius Multimedia Keyboard: Vendor 0x458 Product 0x708
[    14.122] (--) evdev: Genius Multimedia Keyboard: Found keys
[    14.122] (II) evdev: Genius Multimedia Keyboard: Configuring as keyboard
[    14.122] (**) Option "config_info" "udev:/sys/devices/pci0000:00/0000:00:1d.0/usb2/2-2/2-2:1.0/input/input0/event0"
[    14.122] (II) XINPUT: Adding extended input device "Genius Multimedia Keyboard" (type: KEYBOARD, id 8)
[    14.122] (**) Option "xkb_rules" "evdev"
[    14.122] (**) Option "xkb_model" "evdev"
[    14.122] (**) Option "xkb_layout" "fr"
[    14.122] (**) Option "xkb_variant" "latin-9"
[    14.123] (II) config/udev: Adding input device Genius Multimedia Keyboard (/dev/input/event1)
[    14.123] (**) Genius Multimedia Keyboard: Applying InputClass "evdev keyboard catchall"
[    14.123] (II) Using input driver 'evdev' for 'Genius Multimedia Keyboard'
[    14.123] (**) Genius Multimedia Keyboard: always reports core events
[    14.123] (**) evdev: Genius Multimedia Keyboard: Device: "/dev/input/event1"
[    14.123] (--) evdev: Genius Multimedia Keyboard: Vendor 0x458 Product 0x708
[    14.124] (--) evdev: Genius Multimedia Keyboard: Found keys
[    14.124] (II) evdev: Genius Multimedia Keyboard: Configuring as keyboard
[    14.124] (**) Option "config_info" "udev:/sys/devices/pci0000:00/0000:00:1d.0/usb2/2-2/2-2:1.1/input/input1/event1"
[    14.124] (II) XINPUT: Adding extended input device "Genius Multimedia Keyboard" (type: KEYBOARD, id 9)
[    14.124] (**) Option "xkb_rules" "evdev"
[    14.124] (**) Option "xkb_model" "evdev"
[    14.124] (**) Option "xkb_layout" "fr"
[    14.124] (**) Option "xkb_variant" "latin-9"
[    14.125] (II) config/udev: Adding input device ImExPS/2 Logitech Explorer Mouse (/dev/input/event5)
[    14.125] (**) ImExPS/2 Logitech Explorer Mouse: Applying InputClass "evdev pointer catchall"
[    14.125] (II) Using input driver 'evdev' for 'ImExPS/2 Logitech Explorer Mouse'
[    14.125] (**) ImExPS/2 Logitech Explorer Mouse: always reports core events
[    14.125] (**) evdev: ImExPS/2 Logitech Explorer Mouse: Device: "/dev/input/event5"
[    14.125] (--) evdev: ImExPS/2 Logitech Explorer Mouse: Vendor 0x2 Product 0x6
[    14.125] (--) evdev: ImExPS/2 Logitech Explorer Mouse: Found 9 mouse buttons
[    14.125] (--) evdev: ImExPS/2 Logitech Explorer Mouse: Found scroll wheel(s)
[    14.125] (--) evdev: ImExPS/2 Logitech Explorer Mouse: Found relative axes
[    14.125] (--) evdev: ImExPS/2 Logitech Explorer Mouse: Found x and y relative axes
[    14.125] (II) evdev: ImExPS/2 Logitech Explorer Mouse: Configuring as mouse
[    14.125] (II) evdev: ImExPS/2 Logitech Explorer Mouse: Adding scrollwheel support
[    14.125] (**) evdev: ImExPS/2 Logitech Explorer Mouse: YAxisMapping: buttons 4 and 5
[    14.125] (**) evdev: ImExPS/2 Logitech Explorer Mouse: EmulateWheelButton: 4, EmulateWheelInertia: 10, EmulateWheelTimeout: 200
[    14.125] (**) Option "config_info" "udev:/sys/devices/platform/i8042/serio1/input/input5/event5"
[    14.125] (II) XINPUT: Adding extended input device "ImExPS/2 Logitech Explorer Mouse" (type: MOUSE, id 10)
[    14.137] (II) evdev: ImExPS/2 Logitech Explorer Mouse: initialized for relative axes.
[    14.137] (**) ImExPS/2 Logitech Explorer Mouse: (accel) keeping acceleration scheme 1
[    14.137] (**) ImExPS/2 Logitech Explorer Mouse: (accel) acceleration profile 0
[    14.137] (**) ImExPS/2 Logitech Explorer Mouse: (accel) acceleration factor: 2.000
[    14.137] (**) ImExPS/2 Logitech Explorer Mouse: (accel) acceleration threshold: 4
[    14.138] (II) config/udev: Adding input device ImExPS/2 Logitech Explorer Mouse (/dev/input/mouse0)
[    14.138] (II) No input driver specified, ignoring this device.
[    14.138] (II) This device may have been added with another device file.
[    14.138] (II) config/udev: Adding input device PC Speaker (/dev/input/event4)
[    14.138] (II) No input driver specified, ignoring this device.
[    14.138] (II) This device may have been added with another device file.
[    14.305] (II) NVIDIA(GPU-0): Display (BenQ FP93GX (DFP-0)) does not support NVIDIA 3D
[    14.306] (II) NVIDIA(GPU-0):     Vision stereo.
[    14.306] (**) NVIDIA(0): Using HorizSync/VertRefresh ranges from the EDID for display
[    14.306] (**) NVIDIA(0):     device BenQ FP93GX (DFP-0) (Using EDID frequencies has
[    14.306] (**) NVIDIA(0):     been enabled on all display devices.)
[    19.774] (II) NVIDIA(GPU-0): Display (BenQ FP93GX (DFP-0)) does not support NVIDIA 3D
[    19.774] (II) NVIDIA(GPU-0):     Vision stereo.
[    19.774] (**) NVIDIA(0): Using HorizSync/VertRefresh ranges from the EDID for display
[    19.774] (**) NVIDIA(0):     device BenQ FP93GX (DFP-0) (Using EDID frequencies has
[    19.774] (**) NVIDIA(0):     been enabled on all display devices.)
[    41.273] (II) evdev: Power Button: Close
[    41.273] (II) UnloadModule: "evdev"
[    41.290] (II) evdev: Power Button: Close
[    41.290] (II) UnloadModule: "evdev"
[    41.293] (II) evdev: Genius Multimedia Keyboard: Close
[    41.293] (II) UnloadModule: "evdev"
[    41.300] (II) evdev: Genius Multimedia Keyboard: Close
[    41.300] (II) UnloadModule: "evdev"
[    41.303] (II) evdev: ImExPS/2 Logitech Explorer Mouse: Close
[    41.303] (II) UnloadModule: "evdev"
[    41.793] Server terminated successfully (0). Closing log file.

The error appear to be where it says

[    14.076] (EE) Error loading keymap /var/lib/xkb/server-0.xkm
[    14.076] (EE) XKB: Failed to load keymap. Loading default keymap instead.

This file (server-0.xkm) actually does not exist on the system, BUT: it also does not exist on my others Arch installations and it works fine, without errors.

By the way: here is the keyboard-entry in the /etc/X11/xorg.conf.d/10-evdev.conf

Section "InputClass"
        Identifier "evdev keyboard catchall"
        MatchIsKeyboard "on"
        MatchDevicePath "/dev/input/event*"
        Driver "evdev"
        Option "XkbLayout" "fr"
        Option "XkbVariant" "latin-9"
EndSection

Et voilà. Can somebody help ?

Last edited by kero (2012-09-27 17:39:38)

Offline

#2 2012-09-27 17:32:12

DSpider
Member
From: Romania
Registered: 2009-08-23
Posts: 2,273

Re: [Solved] Problem with Xorg, unable to load the right keymap

Probably because "latin-9" doesn't exist?

# nano /usr/share/X11/xkb/symbols/fr
[...]
xkb_symbols "latin9" {

    include "latin"
    include "nbsp(level3)"

    name[Group1]="French (legacy, alternative)";

    key <TLDE>  { [              oe,              OE, leftdoublequotemark, rightdoublequotemark ] };
    key <AE01>  { [       ampersand,               1,          dead_acute,       periodcentered ] };
    key <AE02>  { [          eacute,               2,          asciitilde,               Eacute ] };
[...]

Try it without the dash (without the "-").

And don't forget to mark it as solved (by editing the first post).


"How to Succeed with Linux"

I have made a personal commitment not to reply in topics that start with a lowercase letter. Proper grammar and punctuation is a sign of respect, and if you do not show any, you will NOT receive any help (at least not from me).

Offline

#3 2012-09-27 17:39:18

kero
Member
Registered: 2012-08-26
Posts: 24

Re: [Solved] Problem with Xorg, unable to load the right keymap

Shit. Shit. Shit. Thanks. I told myself, it was probably something extremely stupid. I checked and rechecked the conf file and was sure that all was fine. Obviously it wasn't ...

Thank you DSpider.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB