You are not logged in.

#1 2012-11-10 09:09:17

Mliquid
Member
Registered: 2012-11-10
Posts: 6

[SOLVED] ATI Radeon and Catalyst - Invalid AMD VBIOS

Hi everyone!
I got a new laptop with an AMD Radeon HD 7650M graphic card, I can't get catalyst working, kernel log reports:

<3>[fglrx:hal_read_VBIOS] *ERROR* Invalid AMD VBIOS!
<3>[fglrx:hal_init_cpu] *ERROR* Failed to read VBIOS!
<6>[fglrx] device open failed with code -1
<3>[fglrx:firegl_get_vbios_image] *ERROR* Invalid image size requested

/var/log/Xorg.0.log reports:

[    11.333]
X.Org X Server 1.12.4
Release Date: 2012-08-27
[    11.333] X Protocol Version 11, Revision 0
[    11.333] Build Operating System: Linux 3.4.8-1-ARCH x86_64
[    11.333] Current Operating System: Linux Pitchblack 3.6.6-1-ARCH #1 SMP PREEMPT Mon Nov 5 11:57:22 CET 2012 x86_64
[    11.333] Kernel command line: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-linux root=UUID=470eec3c-7b63-43e0-ab12-a32a315ba84b ro resume=/dev/sda3 radeon.modeset=0 quiet
[    11.333] Build Date: 27 August 2012  08:04:39AM
[    11.333] 
[    11.333] Current version of pixman: 0.26.2
[    11.333]     Before reporting problems, check http://wiki.x.org
    to make sure that you have the latest version.
[    11.333] Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
    (++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
    (WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
[    11.334] (==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Sat Nov 10 09:37:07 2012
[    11.407] (==) Using config file: "/etc/X11/xorg.conf"
[    11.407] (==) Using config directory: "/etc/X11/xorg.conf.d"
[    11.665] (==) ServerLayout "aticonfig Layout"
[    11.665] (**) |-->Screen "aticonfig-Screen[0]-0" (0)
[    11.665] (**) |   |-->Monitor "aticonfig-Monitor[0]-0"
[    11.682] (**) |   |-->Device "aticonfig-Device[0]-0"
[    11.682] (==) Automatically adding devices
[    11.682] (==) Automatically enabling devices
[    11.914] (WW) The directory "/usr/share/fonts/OTF/" does not exist.
[    11.914]     Entry deleted from font path.
[    12.043] (==) FontPath set to:
    /usr/share/fonts/misc/,
    /usr/share/fonts/TTF/,
    /usr/share/fonts/Type1/,
    /usr/share/fonts/100dpi/,
    /usr/share/fonts/75dpi/
[    12.043] (==) ModulePath set to "/usr/lib/xorg/modules"
[    12.043] (II) The server relies on udev to provide the list of input devices.
    If no devices become available, reconfigure udev or disable AutoAddDevices.
[    12.043] (II) Loader magic: 0x7c8b00
[    12.043] (II) Module ABI versions:
[    12.043]     X.Org ANSI C Emulation: 0.4
[    12.043]     X.Org Video Driver: 12.1
[    12.043]     X.Org XInput driver : 16.0
[    12.043]     X.Org Server Extension : 6.0
[    12.044] (--) PCI:*(0:1:0:0) 1002:6841:104d:90ac rev 0, Mem @ 0xb0000000/268435456, 0xc4000000/131072, I/O @ 0x00005000/256, BIOS @ 0x????????/131072
[    12.044] (WW) Open ACPI failed (/var/run/acpid.socket) (No such file or directory)
[    12.044] (II) "extmod" will be loaded by default.
[    12.044] (II) "dbe" will be loaded by default.
[    12.044] (II) "glx" will be loaded by default.
[    12.044] (II) "record" will be loaded by default.
[    12.044] (II) "dri" will be loaded by default.
[    12.044] (II) "dri2" will be loaded by default.
[    12.044] (II) LoadModule: "extmod"
[    12.106] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libextmod.so
[    12.119] (II) Module extmod: vendor="X.Org Foundation"
[    12.119]     compiled for 1.12.4, module version = 1.0.0
[    12.119]     Module class: X.Org Server Extension
[    12.119]     ABI class: X.Org Server Extension, version 6.0
[    12.119] (II) Loading extension MIT-SCREEN-SAVER
[    12.119] (II) Loading extension XFree86-VidModeExtension
[    12.119] (II) Loading extension XFree86-DGA
[    12.119] (II) Loading extension DPMS
[    12.119] (II) Loading extension XVideo
[    12.119] (II) Loading extension XVideo-MotionCompensation
[    12.119] (II) Loading extension X-Resource
[    12.119] (II) LoadModule: "dbe"
[    12.130] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libdbe.so
[    12.131] (II) Module dbe: vendor="X.Org Foundation"
[    12.131]     compiled for 1.12.4, module version = 1.0.0
[    12.131]     Module class: X.Org Server Extension
[    12.131]     ABI class: X.Org Server Extension, version 6.0
[    12.131] (II) Loading extension DOUBLE-BUFFER
[    12.131] (II) LoadModule: "glx"
[    12.131] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libglx.so
[    12.159] (II) Module glx: vendor="Advanced Micro Devices, Inc."
[    12.160]     compiled for 6.9.0, module version = 1.0.0
[    12.160] (II) Loading extension GLX
[    12.160] (II) LoadModule: "record"
[    12.160] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/librecord.so
[    12.167] (II) Module record: vendor="X.Org Foundation"
[    12.167]     compiled for 1.12.4, module version = 1.13.0
[    12.167]     Module class: X.Org Server Extension
[    12.167]     ABI class: X.Org Server Extension, version 6.0
[    12.167] (II) Loading extension RECORD
[    12.167] (II) LoadModule: "dri"
[    12.168] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libdri.so
[    12.186] (II) Module dri: vendor="X.Org Foundation"
[    12.186]     compiled for 1.12.4, module version = 1.0.0
[    12.186]     ABI class: X.Org Server Extension, version 6.0
[    12.186] (II) Loading extension XFree86-DRI
[    12.186] (II) LoadModule: "dri2"
[    12.186] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libdri2.so
[    12.198] (II) Module dri2: vendor="X.Org Foundation"
[    12.198]     compiled for 1.12.4, module version = 1.2.0
[    12.198]     ABI class: X.Org Server Extension, version 6.0
[    12.198] (II) Loading extension DRI2
[    12.198] (II) LoadModule: "fglrx"
[    12.223] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/fglrx_drv.so
[    12.518] (II) Module fglrx: vendor="FireGL - AMD Technologies Inc."
[    12.518]     compiled for 1.4.99.906, module version = 9.0.2
[    12.518]     Module class: X.Org Video Driver
[    12.519] (II) Loading sub module "fglrxdrm"
[    12.519] (II) LoadModule: "fglrxdrm"
[    12.519] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/linux/libfglrxdrm.so
[    12.578] (II) Module fglrxdrm: vendor="FireGL - AMD Technologies Inc."
[    12.578]     compiled for 1.4.99.906, module version = 9.0.2
[    12.578] (II) AMD Proprietary Linux Driver Version Identifier:9.00.2
[    12.578] (II) AMD Proprietary Linux Driver Release Identifier: 9.00.11                             
[    12.578] (II) AMD Proprietary Linux Driver Build Date: Sep 20 2012 11:56:16
[    12.578] (++) using VT number 7

[    12.584] (WW) Falling back to old probe method for fglrx
[    12.694] (II) Loading PCS database from /etc/ati/amdpcsdb /etc/ati/amdpcsdb.default
[    12.712] ukiDynamicMajor: found major device number 250
[    12.712] ukiDynamicMajor: found major device number 250
[    12.712] ukiOpenByBusid: Searching for BusID PCI:1:0:0
[    12.712] ukiOpenDevice: node name is /dev/ati/card0
[    12.712] ukiOpenDevice: open result is 7, (OK)
[    12.723] ukiOpenDevice: open result is 7, (OK)
[    12.723] ukiOpenByBusid: ukiOpenMinor returns 7
[    12.723] ukiOpenByBusid: ukiGetBusid reports PCI:1:0:0
[    12.755] (--) Chipset Supported AMD Graphics Processor (0x6841) found
[    12.779] (WW) fglrx: No matching Device section for instance (BusID PCI:0@1:0:1) found
[    12.779] (II) AMD Video driver is running on a device belonging to a group targeted for this release
[    12.796] (II) AMD Video driver is signed
[    12.796] (II) fglrx(0): pEnt->device->identifier=0xa114b0
[    12.796] (II) fglrx(0): === [xdl_xs112_atiddxPreInit] === begin
[    12.796] (II) Loading sub module "vgahw"
[    12.796] (II) LoadModule: "vgahw"
[    12.796] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/libvgahw.so
[    12.821] (II) Module vgahw: vendor="X.Org Foundation"
[    12.821]     compiled for 1.12.4, module version = 0.1.0
[    12.821]     ABI class: X.Org Video Driver, version 12.1
[    12.821] (**) fglrx(0): Depth 24, (--) framebuffer bpp 32
[    12.821] (II) fglrx(0): Pixel depth = 24 bits stored in 4 bytes (32 bpp pixmaps)
[    12.821] (==) fglrx(0): Default visual is TrueColor
[    12.821] (**) fglrx(0): Option "DPMS" "true"
[    12.822] (==) fglrx(0): RGB weight 888
[    12.822] (II) fglrx(0): Using 8 bits per RGB
[    12.822] (==) fglrx(0): Buffer Tiling is ON
[    12.822] (II) Loading sub module "fglrxdrm"
[    12.822] (II) LoadModule: "fglrxdrm"
[    12.822] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/linux/libfglrxdrm.so
[    12.822] (II) Module fglrxdrm: vendor="FireGL - AMD Technologies Inc."
[    12.822]     compiled for 1.4.99.906, module version = 9.0.2
[    12.824] ukiDynamicMajor: found major device number 250
[    12.824] ukiDynamicMajor: found major device number 250
[    12.827] ukiOpenByBusid: Searching for BusID PCI:1:0:0
[    12.827] ukiOpenDevice: node name is /dev/ati/card0
[    12.827] ukiOpenDevice: open result is 10, (OK)
[    12.827] ukiOpenByBusid: ukiOpenMinor returns 10
[    12.827] ukiOpenByBusid: ukiGetBusid reports PCI:1:0:0
[    12.828] (**) fglrx(0): NoAccel = NO
[    12.828] (**) fglrx(0): AMD 2D Acceleration Architecture enabled
[    12.828] (--) fglrx(0): Chipset: "AMD Radeon HD 7500M/7600M Series" (Chipset = 0x6841)
[    12.828] (--) fglrx(0): (PciSubVendor = 0x104d, PciSubDevice = 0x90ac)
[    12.828] (==) fglrx(0): board vendor info: third party graphics adapter - NOT original AMD
[    12.828] (--) fglrx(0): Linear framebuffer (phys) at 0xb0000000
[    12.828] (--) fglrx(0): MMIO registers at 0xc4000000
[    12.828] (--) fglrx(0): I/O port at 0x00005000
[    12.828] (==) fglrx(0): ROM-BIOS at 0x000c0000
[    12.831] (II) fglrx(0): AC Adapter is used
[    12.848] (EE) fglrx(0): V_BIOS address 0x0 out of range
[    12.849] (EE) fglrx(0): Failed to obtain VBIOS from Kernel!
[    12.849] (EE) fglrx(0): VBIOS read from Kernel, Invalid signature!
[    12.849] (EE) fglrx(0): GetBIOSParameter failed
[    12.849] (EE) fglrx(0): PreInitAdapter failed
[    12.849] (EE) fglrx(0): PreInit failed
[    12.849] (II) fglrx(0): === [xdl_xs112_atiddxPreInit] === end
[    13.116] SetVBEMode failed
[    13.116] (II) UnloadModule: "fglrx"
[    13.116] (II) UnloadSubModule: "fglrxdrm"
[    13.116] (II) Unloading fglrxdrm
[    13.116] (II) UnloadSubModule: "vgahw"
[    13.116] (II) Unloading vgahw
[    13.116] (II) UnloadSubModule: "fglrxdrm"
[    13.116] (EE) Screen(s) found, but none have a usable configuration.
[    13.116]
Fatal server error:
[    13.116] no screens found
[    13.116]
Please consult the The X.Org Foundation support
     at http://wiki.x.org
for help.
[    13.117] Please also check the log file at "/var/log/Xorg.0.log" for additional information.
[    13.117]
[    13.143] Server terminated with error (1). Closing log file.

xorg.conf (generated using aticonfig --initial)

Section "ServerLayout"
    Identifier     "aticonfig Layout"
    Screen      0  "aticonfig-Screen[0]-0" 0 0
EndSection

Section "Module"
EndSection

Section "Monitor"
    Identifier   "aticonfig-Monitor[0]-0"
    Option        "VendorName" "ATI Proprietary Driver"
    Option        "ModelName" "Generic Autodetecting Monitor"
    Option        "DPMS" "true"
EndSection

Section "Device"
    Identifier  "aticonfig-Device[0]-0"
    Driver      "fglrx"
    BusID       "PCI:1:0:0"
EndSection

Section "Screen"
    Identifier "aticonfig-Screen[0]-0"
    Device     "aticonfig-Device[0]-0"
    Monitor    "aticonfig-Monitor[0]-0"
    DefaultDepth     24
    SubSection "Display"
        Viewport   0 0
        Depth     24
    EndSubSection
EndSection

/etc/default/grub:

GRUB_DEFAULT=0
GRUB_TIMEOUT=5
GRUB_DISTRIBUTOR="Arch"
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet"
GRUB_CMDLINE_LINUX="resume=/dev/sda3 radeon.modeset=0"

# Preload both GPT and MBR modules so that they are not missed
GRUB_PRELOAD_MODULES="part_gpt part_msdos"

# Uncomment to enable Hidden Menu, and optionally hide the timeout count
#GRUB_HIDDEN_TIMEOUT=5
#GRUB_HIDDEN_TIMEOUT_QUIET=true

# Uncomment to use basic console
GRUB_TERMINAL_INPUT=console

# Uncomment to disable graphical terminal
#GRUB_TERMINAL_OUTPUT=console

# The resolution used on graphical terminal
# note that you can use only modes which your graphic card supports via VBE
# you can see them in real GRUB with the command `vbeinfo'
GRUB_GFXMODE=auto

# Uncomment to allow the kernel use the same resolution used by grub
GRUB_GFXPAYLOAD_LINUX=keep

# Uncomment if you want GRUB to pass to the Linux kernel the old parameter
# format "root=/dev/xxx" instead of "root=/dev/disk/by-uuid/xxx"
#GRUB_DISABLE_LINUX_UUID=true

# Uncomment to disable generation of recovery mode menu entries
GRUB_DISABLE_RECOVERY=true

# Uncomment and set to the desired menu colors.  Used by normal and wallpaper
# modes only.  Entries specified as foreground/background.
#GRUB_COLOR_NORMAL="light-blue/black"
#GRUB_COLOR_HIGHLIGHT="light-cyan/blue"

# Uncomment one of them for the gfx desired, a image background or a gfxtheme
#GRUB_THEME="/path/to/gfxtheme"

# Uncomment to get a beep at GRUB start
#GRUB_INIT_TUNE="480 440 1"

#GRUB_SAVEDEFAULT="true"

lspci | grep VGA

01.00.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI Thames [Radeon 7500/7600M Series]

Thanks a lot, any ideas?

Last edited by Mliquid (2013-02-21 07:56:42)

Offline

#2 2013-01-19 10:39:15

MiguelAngelLV
Member
Registered: 2013-01-19
Posts: 2

Re: [SOLVED] ATI Radeon and Catalyst - Invalid AMD VBIOS

Some problem... Did you resolve?

Offline

#3 2013-01-20 16:43:04

nirvanix
Member
From: Saskatoon
Registered: 2005-01-31
Posts: 193

Re: [SOLVED] ATI Radeon and Catalyst - Invalid AMD VBIOS

What kernel version do you have. The 7650 requires at least 3.4. Also try some different versions of the catalyst driver.


I've got a lovely bunch of coconuts...

Offline

#4 2013-01-20 18:56:38

Mliquid
Member
Registered: 2012-11-10
Posts: 6

Re: [SOLVED] ATI Radeon and Catalyst - Invalid AMD VBIOS

MiguelAngelLV wrote:

Some problem... Did you resolve?

Not yet sorry. Still getting the same problem. I'm using radeon open source drivers right now and i got some problem on these ones too,
framebuffer issues at boot.

Kernel version: 3.6.11-1-ARCH

Last edited by Mliquid (2013-01-20 18:57:51)

Offline

#5 2013-01-20 19:53:08

MiguelAngelLV
Member
Registered: 2013-01-19
Posts: 2

Re: [SOLVED] ATI Radeon and Catalyst - Invalid AMD VBIOS

Mliquid wrote:
MiguelAngelLV wrote:

Some problem... Did you resolve?

Not yet sorry. Still getting the same problem. I'm using radeon open source drivers right now and i got some problem on these ones too,
framebuffer issues at boot.

Kernel version: 3.6.11-1-ARCH

With free driver only works for me using VGA. The laptop screen is not nothing, just blinks.

Offline

#6 2013-02-21 07:59:34

Mliquid
Member
Registered: 2012-11-10
Posts: 6

Re: [SOLVED] ATI Radeon and Catalyst - Invalid AMD VBIOS

Solved using catalyst testing/beta drivers available in AUR. catalyst-test 13.2-6. Marking as solved.
https://aur.archlinux.org/packages/catalyst-test/

Offline

Board footer

Powered by FluxBB