You are not logged in.

#1 2012-11-30 22:30:49

sudoku
Member
Registered: 2012-10-31
Posts: 61
Website

[SOLVED] netcfg fails at boot

Hi folks,

I am having netcfg failing at boot. It works reliably when started manually and it used to work until 10 days ago.

Just after boot:

$ sudo systemctl status netcfg@home
netcfg@home.service - Netcfg networking service for profile home
	  Loaded: loaded (/usr/lib/systemd/system/netcfg@.service; enabled)
	  Active: failed (Result: exit-code) since Sat, 2012-12-01 11:11:54 NZDT; 59s ago
	 Process: 298 ExecStart=/usr/bin/netcfg check-iface %i (code=exited, status=1/FAILURE)
	  CGroup: name=systemd:/system/netcfg@.service/home

Dec 01 11:11:44 sudoku dhcpcd[364]: wlan0: sendmsg: Cannot assign requested address
Dec 01 11:11:44 sudoku dhcpcd[364]: wlan0: rebinding lease of 10.1.1.2
Dec 01 11:11:44 sudoku dhcpcd[364]: wlan0: acknowledged 10.1.1.2 from 10.1.1.1
Dec 01 11:11:51 sudoku dhcpcd[364]: wlan0: checking for 10.1.1.2
Dec 01 11:11:51 sudoku dhcpcd[364]: wlan0: sending IPv6 Router Solicitation
Dec 01 11:11:54 sudoku netcfg[298]: :: home up DHCP IP lease attempt failed.
Dec 01 11:11:54 sudoku netcfg[298]: [fail]
Dec 01 11:11:54 sudoku systemd[1]: netcfg@home.service: main process exited, code=exited, status=1/FAILURE
Dec 01 11:11:54 sudoku systemd[1]: Failed to start Netcfg networking service for profile home.
Dec 01 11:11:54 sudoku systemd[1]: Unit netcfg@home.service entered failed state

This is the my profile (I have commented out KEY and ESSID):

CONNECTION='wireless'
DESCRIPTION=**********
INTERFACE='wlan0'
SECURITY='wpa'
ESSID=**********
IP='dhcp'
KEY=**********
TIMEOUT=20

Does anybody have insights?

Thank you!

Last edited by sudoku (2012-12-01 19:46:55)

Offline

#2 2012-12-01 11:15:38

p0x8
Member
Registered: 2012-09-20
Posts: 67

Re: [SOLVED] netcfg fails at boot

It seems that the DHCP client daemon is timing out at the default 10 seconds. You could try increasing its timeout by adding a 'DHCP_TIMEOUT=30' line to your profile configuration and see if it helps.

Offline

#3 2012-12-01 19:46:34

sudoku
Member
Registered: 2012-10-31
Posts: 61
Website

Re: [SOLVED] netcfg fails at boot

Great! It's working now. Didn't know about the setting.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB