You are not logged in.

#1 2013-01-25 05:57:38

Oldmoth
Member
Registered: 2013-01-25
Posts: 24

[Solved] VLC 'Audio output failed' no sound from anything

Very new to Arch so not sure what outputs to post.
I installed arch about a week ago with no dramas, then after installing xfce-volumed I lost all sound and got this from vlc:

Audio output failed:
The audio device "default" could not be used:
No such file or directory.

So I did a new install and only installed vlc and the same thing happened again.

Here is the terminal output from vlc:

[mpeg4 @ 0x7f2868f17280] Invalid and inefficient vfw-avi packed B frames detected
[0x7f2850000958] pulse audio output error: PulseAudio server connection failure: Connection refused
ALSA lib pcm_dmix.c:1018:(snd_pcm_dmix_open) unable to open slave
[0x7f2850000958] alsa audio output error: cannot open ALSA device "default": No such file or directory
[0x7f2850000958] oss audio output error: cannot open audio device (/dev/dsp)
[0x7f2850000958] main audio output error: no suitable audio output module
[0x7f2868f057c8] main decoder error: failed to create audio output

Output from aplay -l:

**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: Generic [HD-Audio Generic], device 3: HDMI 0 [HDMI 0]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 1: SB [HDA ATI SB], device 0: ALC892 Analog [ALC892 Analog]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 1: SB [HDA ATI SB], device 1: ALC892 Digital [ALC892 Digital]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0

Very new to all this, any tips/help would be great.

Last edited by Oldmoth (2013-01-27 22:24:56)

Offline

#2 2013-01-25 22:42:55

whatshisname
Member
Registered: 2010-04-24
Posts: 148

Re: [Solved] VLC 'Audio output failed' no sound from anything

Have you installed "alsa-utils" and tried "alsamixer" per the  instructions here yet?

https://wiki.archlinux.org/index.php/Be … uide#Sound

Offline

#3 2013-01-26 02:27:40

Oldmoth
Member
Registered: 2013-01-25
Posts: 24

Re: [Solved] VLC 'Audio output failed' no sound from anything

Both installed, both reinstalled after. Still nothing.
I will try a reinstall of a different disto quickly and see what happens to the sound,
I don't think it is a hardware problem though.

Offline

#4 2013-01-26 03:43:47

whatshisname
Member
Registered: 2010-04-24
Posts: 148

Re: [Solved] VLC 'Audio output failed' no sound from anything

No.  I doubt it's a hardware problem either.  It's a matter of getting the right sound drivers loaded for your card.  Don't give up on Arch yet.  These are the experiences you embrace with Arch.  Not run away from! :-)

You said you were new to Arch so stick to the Beginner's Guide starting out https://wiki.archlinux.org/index.php/Beginners'_Guide .  Make sure you read every single sentence related to "sound". 

The Wiki is an awesome resource.  https://wiki.archlinux.org/index.php/Main_Page It's power is in the search box so do some generic searches there and it will take you to whole articles related to your problem.

For sound problems, be sure you check out:

https://wiki.archlinux.org/index.php/Sound

and

https://wiki.archlinux.org/index.php/ALSA

at the very least.

In fact there's a whole page devoted to your sound card:

https://wiki.archlinux.org/index.php/Realtek_ALC892

It mentions installing some packages from the AUR.

For AUR, you really want to install "yaourt". 

Read about that here: https://wiki.archlinux.org/index.php/Yaourt

Once you have that installed then you use it just like pacman with all the same switches.    So to install the "alsa-driver.hda-intel.hda-codec-realtek-git" package from the AUR as the Realtec_ALC892 wiki page suggests, you'd issue "yaourt -S alsa-driver.hda-intel.hda-codec-realtek-git" from the command line running as your regular user.

Don't give up.  It's time to dig!

Hopefully this will get you a little further down the street.

Offline

#5 2013-01-26 03:46:08

whatshisname
Member
Registered: 2010-04-24
Posts: 148

Re: [Solved] VLC 'Audio output failed' no sound from anything

Another thought.  Just read your original post again and more closely.  If "xfce-volumed" started these problems, you might try "pacman -R xfce-volumed" as a quick fix and see if your sound comes back.  If it does, then at least you're over this crisis for the moment.

Last edited by whatshisname (2013-01-26 03:46:36)

Offline

#6 2013-01-26 09:17:27

eticre
Member
Registered: 2011-10-15
Posts: 49

Re: [Solved] VLC 'Audio output failed' no sound from anything

last git update for xfce-volumed is two years old
I think it is "abandoned"
search if there is another program in substitution

Offline

#7 2013-01-27 22:23:46

Oldmoth
Member
Registered: 2013-01-25
Posts: 24

Re: [Solved] VLC 'Audio output failed' no sound from anything

Ok, so thank you all for the help. I have narrowed it down to something in XFCE.
I installed lmde (xfce version) and no sound there, then install ubuntu and it all work.
So now I am just running Arch with Gnome (WITH SOUND!!!!!!!!!!!)

I'm happy to call this solved.

Thank you all again.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB