You are not logged in.

#1 2013-03-13 19:57:42

AlecB
Member
Registered: 2013-01-26
Posts: 114

Pulseaudio daemon start up fails

Hello everyone.

When I attempt to start pulseaudio with

pulseaudio --start

I receive

E: [pulseaudio] main.c: Daemon startup failed.

I have also tried to start it with

start-pulseaudio-x11

But I receive the same error message.
I have tried

$ pulseaudio --kill
$ killall pulseaudio
$ killall -9 pulseaudio
$ rm -rf ~/.pulse*
$ rm -rf /tmp/pulse*

as suggested by the wiki, but to no avail. Needless to say, I receive no sound at all. I do receive static, though. Could the static be because all my alsamixer channels are on 100%?

Thanks!


I believe in Christianity as I believe that the sun has risen: not only because I see it, but because by it I see everything else.
C. S. Lewis

Offline

#2 2013-03-14 04:15:10

AlecB
Member
Registered: 2013-01-26
Posts: 114

Re: Pulseaudio daemon start up fails

By the way,

pulseaudio -v

Gives me

I: [pulseaudio] main.c: setrlimit(RLIMIT_NICE, (31, 31)) failed: Operation not permitted
I: [pulseaudio] main.c: setrlimit(RLIMIT_RTPRIO, (9, 9)) failed: Operation not permitted
I: [pulseaudio] core-util.c: Successfully gained nice level -11.
I: [pulseaudio] main.c: This is PulseAudio 3.0
I: [pulseaudio] main.c: Page size is 4096 bytes
I: [pulseaudio] main.c: Machine ID is 5b24176e132f44e79713b2455210e4e1.
I: [pulseaudio] main.c: Session ID is 2.
I: [pulseaudio] main.c: Using runtime directory /run/user/1000/pulse.
E: [pulseaudio] core-util.c: Failed to create secure directory (/home/alec/.config/pulse): Operation not permitted

I believe in Christianity as I believe that the sun has risen: not only because I see it, but because by it I see everything else.
C. S. Lewis

Offline

#3 2013-03-14 10:56:49

xpander
Member
Registered: 2013-01-23
Posts: 56

Re: Pulseaudio daemon start up fails

delete the .config/pulse folder
go reboot
and get back to your desktop

that trick worked for me at least
its some sort of permission problem

pulseaudio starts as regular user.
make sure your user is in audio group though

Offline

#4 2013-03-14 21:51:50

AlecB
Member
Registered: 2013-01-26
Posts: 114

Re: Pulseaudio daemon start up fails

Thanks for your reply! Now pulse starts up successfully, but I still receive no sound, except faint static. Maybe the problem is with Alsa, and not pulseaudio? ( I'm using an intel integrated soundcard.)

Last edited by AlecB (2013-03-14 21:54:32)


I believe in Christianity as I believe that the sun has risen: not only because I see it, but because by it I see everything else.
C. S. Lewis

Offline

#5 2013-03-15 14:14:02

xpander
Member
Registered: 2013-01-23
Posts: 56

Re: Pulseaudio daemon start up fails

AlecB wrote:

Thanks for your reply! Now pulse starts up successfully, but I still receive no sound, except faint static. Maybe the problem is with Alsa, and not pulseaudio? ( I'm using an intel integrated soundcard.)

do you have pavucontrol installed or have the pulseaudio settings app on your desktop?

you might want to try to change the profiles from hardware tab (usually  analog stereo duplex should work on integrated cards, or try analog surround settings if you have more than 2 speakers)

if you think alsa is the issue. type alsamixer into terminal and make sure your volume sliders arent muted (M key to mute/unmute)

additionaly you can try to install paprefs and enable simultaneous output


as a last resort go through:
https://wiki.archlinux.org/index.php/PulseAudio

and tweak some pulse settings.

Last edited by xpander (2013-03-15 17:59:51)

Offline

#6 2017-07-03 20:59:08

kaltorak
Member
Registered: 2017-07-01
Posts: 9

Re: Pulseaudio daemon start up fails

Hi archers: sorry for the necrobump but I have the same problem with the same symptoms and wanted to now if some of you know the solution for this problem tried almost everything in my mind

- reinstall pulseaudio
- trying to run as system-wide
- adding my user to audio group
- removing my user from audio group
- created the pulse user/group for the system-wide daemon
- running pulseaudio --system --start as root
- adding my user to the pulse group
- and roll back again the operations

Offline

#7 2017-07-03 21:11:43

V1del
Forum Moderator
Registered: 2012-10-16
Posts: 7,049

Re: Pulseaudio daemon start up fails

No to all the things you did there, including that necro bump, please open up a new thread with more details, in particular: How do you log in, how do you start your X session, outputs of

pulseaudio -vvv
loginctl show-session $XDG_SESSION_ID
echo $DBUS_SESSION_BUS_ADdRESS
ls -al $HOME #I want to see the .dotfolders, you can remove things you consider private

Closing this old topic.

Last edited by V1del (2017-07-03 21:14:07)

Offline

Board footer

Powered by FluxBB