You are not logged in.

#1 2013-03-18 11:54:55

Foucault
Member
From: Athens, Greece
Registered: 2010-04-06
Posts: 209

Qt development tools take a long time to load

Hello everyone! Since the latest qt update I have noticed that all the qt development tools (creator, designer, assistant, etc) take a really long time to load up and their behavior is sluggish at best (for instance menus take a while to show up). When I start designer from the command line I get this error

Qt at-spi: error getting the accessibility dbus address: 
"Did not receive a reply. Possible causes include: the remote application did not send a reply,
the message bus security policy blocked the reply, the reply timeout expired, or the network connection was broken." 
Accessibility DBus not found. Falling back to session bus.

After this the application needs a solid minute or two to show up. Does anyone have an idea what the problem might be? Have you experienced similar behavior?

Last edited by Foucault (2013-03-18 11:55:20)

Offline

#2 2013-03-18 16:15:26

Archdove
Member
Registered: 2011-09-23
Posts: 118

Re: Qt development tools take a long time to load

Same here:
https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?pid=1240766

Up until know i tought that i was the only one with this problem.

Would be great if other people could try this and report if they do or do not face the same issue.

Offline

#3 2013-03-18 16:24:39

Foucault
Member
From: Athens, Greece
Registered: 2010-04-06
Posts: 209

Re: Qt development tools take a long time to load

designer-qt4, linguist-qt4 and assistant-qt4 work as expected. This seems to be related to qt5 but unfortunately I don't know how.

Offline

#4 2013-03-18 17:28:24

ilpianista
Fellow developer
From: Lecce, Italy
Registered: 2007-10-06
Posts: 568
Website

Re: Qt development tools take a long time to load

Installing at-spi solves this? (I've no slow startup, but the warning disappeared here)

Offline

#5 2013-03-18 19:43:43

Foucault
Member
From: Athens, Greece
Registered: 2010-04-06
Posts: 209

Re: Qt development tools take a long time to load

at-spi, at-spi2-core and at-spi2-atk are installed, but no luck.

Offline

#6 2013-03-18 20:06:43

Archdove
Member
Registered: 2011-09-23
Posts: 118

Re: Qt development tools take a long time to load

same here. error stays even if packages installed. changes nothing

Offline

#7 2013-03-19 12:24:19

stqn
Member
Registered: 2010-03-19
Posts: 1,189
Website

Re: Qt development tools take a long time to load

Here Qt Creator is a bit slower than Qt Creator from Qt 4 to start, but it’s only a few seconds. Also no warning when running designer from the terminal.

$ pacman -Qs at-spi
local/at-spi2-atk 2.6.2-1
    A GTK+ module that bridges ATK to D-Bus at-spi
local/at-spi2-core 2.6.3-1
    Protocol definitions and daemon for D-Bus at-spi

Edit: under Xfce, with no display manager.

Last edited by stqn (2013-03-19 12:27:16)

Offline

#8 2013-03-19 18:20:32

Archdove
Member
Registered: 2011-09-23
Posts: 118

Re: Qt development tools take a long time to load

Thanks stqn

Same packages installed. I'm using awesome wm.

Offline

#9 2013-03-20 18:12:14

Foucault
Member
From: Athens, Greece
Registered: 2010-04-06
Posts: 209

Re: Qt development tools take a long time to load

This is definitely related to at-spi. I've noticed that the slowdown occurs only when the error appears (at least in my case). After I run manually

/usr/lib/at-spi2-core/at-spi-bus-launcher

qtcreator launches as expected, no slowdown at all. Can anyone confirm this ?

Last edited by Foucault (2013-03-20 18:13:24)

Offline

#10 2013-03-20 19:30:23

Archdove
Member
Registered: 2011-09-23
Posts: 118

Re: Qt development tools take a long time to load

I cannot confirm this. Running spi launcher with or without root priviliges does not change a thing. Still slow, still error.

Edit:
Now installed the new release. Problem still exists.

Edit:
New Update does not solve the slowness problem.

Last edited by Archdove (2013-03-26 16:24:24)

Offline

#11 2013-03-26 18:46:24

Archdove
Member
Registered: 2011-09-23
Posts: 118

Re: Qt development tools take a long time to load

So just du bumb this once more. I notced that the example page in qtcreator is empty. With qt4 there where plenty of examples present.

Also on the first start after the update, the start was quick. There was a message about not being able to connect to dbus.

Foucault: Is this completly resolved for you?

Offline

#12 2013-03-26 19:48:47

Znurre
Member
Registered: 2012-07-23
Posts: 11

Re: Qt development tools take a long time to load

Uninstalling at-spi2-atk and at-spi2-core fixes the problem.
However, those two packages are required for GTK3 so it's not a solution for most people.

Offline

#13 2013-04-01 18:23:35

locrian
Member
Registered: 2010-02-02
Posts: 5

Re: Qt development tools take a long time to load

Same issue here after update to Qt5.
QtCreator with Qt5 starts a lot slower than before with Qt4.
Also i have notice another issue.
All commands that requires mouse double click such as:

> open a closed project's source/header/ui file
> browse files to add in resources
> select/edit resource item
> browse source files to add to project.
etc.

now all these commands activated by single click.

I solved that problem by recompile QtCreator against Qt4, and this strange behavour became past.
[EDIT] Also with recompiled QtCreator, the problem with slow startup solved too. [/EDIT]

Anyone have this problem too ?

Is this an issue related to Qt5 ?

Last edited by locrian (2013-04-03 08:36:09)

Offline

#14 2013-04-02 14:48:21

Azd325
Member
From: Berlin
Registered: 2012-12-21
Posts: 31
Website

Re: Qt development tools take a long time to load

I have the same issue with qtcreator, designer and linguist

Offline

#15 2013-04-12 22:51:18

radiomist
Member
From: superposicion
Registered: 2009-11-27
Posts: 62

Re: Qt development tools take a long time to load

same problem, i dont want to uninstall steam sad and other GTK3 apps

Offline

#16 2013-04-15 06:28:47

Znurre
Member
Registered: 2012-07-23
Posts: 11

Re: Qt development tools take a long time to load

The bug seems to be fixed in the latest Qt packages for me! smile

Offline

Board footer

Powered by FluxBB