You are not logged in.

#1 2013-06-05 20:24:46

klothius
Member
From: Beograd, Serbia
Registered: 2013-06-05
Posts: 18

osscore cannot be loaded after recent update

Hi all smile

Within this last update that merged /bin and friends to /usr/bin, the oss package was also updated and it broke the osscore module.

Now, when typing soundon I get

modprobe: ERROR: could not insert 'osscore' : Invalid argument
Loading the osscore module failed

Looking at dmesg, I can see

osscore: no symbol version for memmove
osscore: Unknown symbol memmove (err -22)

I tried building the package myself, it didn't complain and finished successfully only to realise that it had the same problem. I then thought that my system/install was somehow screwed up so I fired up virtualbox, installed the image that I had (archlinux-2013.04.01), updated it completely and tried installing oss there. Again it failed with the same error.

Thank god for pacman cache as I tried downgrading to oss-4.2_2007-2 and it worked. I was relieved to hear my system play music again and that I did not have to go back to alsa.

Did anyone else experience this problem and did you solve it and how? Should I open a bug report on arch bug tracker?

I'm on x86_64 btw...I don't think other specs are that important as it happened on both native and virtual machine (native-custom compiled kernel and vbox stock).I did not check if the problem persisted when on i686 as I had only installed x64 arch in vbox to test, but I'll install it later tonight in vbox just to check it.

Last edited by klothius (2013-06-05 20:29:50)

Offline

#2 2013-06-05 22:45:17

Trilby
Forum Moderator
From: Massachusetts, USA
Registered: 2011-11-29
Posts: 14,025
Website

Re: osscore cannot be loaded after recent update

I wager 5 tacos that `uname -a` and `pacman -Qi linux` give different version numbers.

If so, a reboot will fix it, and the tacos can be compressed and sent via email.

Last edited by Trilby (2013-06-05 22:45:49)


InterrobangSlider
• How's my coding? See this page.
• How's my moderating? Feel free to email any concerns, complaints, or objections.

Offline

#3 2013-06-05 23:37:50

sonoran
Member
From: sonoran desert
Registered: 2009-01-12
Posts: 158

Re: osscore cannot be loaded after recent update

klothius wrote:

Did anyone else experience this problem and did you solve it and how?

Same problem here, same workaround (downgrade).

Should I open a bug report on arch bug tracker?

After you, Alphonse.

Sorry Trilby, no tacos for you. 3.9.4-1 consistently. Thanks for playing, though.

Offline

#4 2013-06-06 00:05:25

Trilby
Forum Moderator
From: Massachusetts, USA
Registered: 2011-11-29
Posts: 14,025
Website

Re: osscore cannot be loaded after recent update

Oh well, sorry.


InterrobangSlider
• How's my coding? See this page.
• How's my moderating? Feel free to email any concerns, complaints, or objections.

Offline

#5 2013-06-06 04:26:35

nelson_mtkwan
Member
From: Hong Kong
Registered: 2013-06-06
Posts: 3

Re: osscore cannot be loaded after recent update

klothius wrote:

Did anyone else experience this problem and did you solve it and how?


I get the same problem and is going to downgrade the oss package in order to get back my music. Do you guys think that oss-4.2_2007-3 is a better choice for downgrading?


Vox populi, vox Dei

Offline

#6 2013-06-06 08:55:12

klothius
Member
From: Beograd, Serbia
Registered: 2013-06-05
Posts: 18

Re: osscore cannot be loaded after recent update

Well the task has been set up on arch bug tracker, you can vote up/comment to confirm it https://bugs.archlinux.org/task/35672



nelson_mtkwan wrote:

I get the same problem and is going to downgrade the oss package in order to get back my music. Do you guys think that oss-4.2_2007-3 is a better choice for downgrading?

No, the *-3 package was just a pkg release number change according to the changelog.

Last edited by klothius (2013-06-06 08:55:29)

Offline

#7 2013-06-06 09:16:25

nelson_mtkwan
Member
From: Hong Kong
Registered: 2013-06-06
Posts: 3

Re: osscore cannot be loaded after recent update

O...... Thanks Klothius.


Vox populi, vox Dei

Offline

#8 2013-06-08 07:46:07

unhappy
Member
Registered: 2011-06-10
Posts: 7

Re: osscore cannot be loaded after recent update

Well, I have the same problem, but I was stupid enough to do "pacman -Scc" after the latest update (since my root partition is rather small ...) so now I don't have the oss-4.2_2007-2 package any more. Any idea where I can still get it so I can downgrade? Otherwise I'm stuck with "beep", "beep".

Last edited by unhappy (2013-06-08 07:46:33)

Offline

#9 2013-06-08 08:37:46

klothius
Member
From: Beograd, Serbia
Registered: 2013-06-05
Posts: 18

Re: osscore cannot be loaded after recent update

You can roll back to a previous package via ARM (Arch Rollback Machine).

http://arm.konnichi.com/2013/03/15/community/os/ go here, then choose your OS (i686 or x64), and search for oss-4

Btw the task on the bug tracker still isn't confirmed and thus assigned hmm

Offline

#10 2013-06-08 10:21:47

santic
Member
From: Russia, Moscow
Registered: 2013-06-08
Posts: 1

Re: osscore cannot be loaded after recent update

klothius wrote:

You can roll back to a previous package via ARM (Arch Rollback Machine).

http://arm.konnichi.com/2013/03/15/community/os/ go here, then choose your OS (i686 or x64), and search for oss-4

Btw the task on the bug tracker still isn't confirmed and thus assigned hmm

thx for link. I use Linux Fumofuu 3.9.4-1-ARCH kernel, oss (4.2_2007-2)  starting sloooowly, but he working.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB