You are not logged in.

#1 2013-09-23 17:23:27

jeanbroid
Member
Registered: 2013-07-06
Posts: 10

[SOLVED] System lags when copying to usb

Hey, since i can't find any recent threads on the subject i'm posting here.

I've been experiencing for a while system lags (like ui irresponsive..) when copying 'big' files (~1Go) to any external drive.
First i suspected nautilus but using thunar, cp, vcp, etc... results in the same problems.

i'm using arch kernel (3.11.1-1-ARCH) on a ssd with noop schedulder, any hints ?

Last edited by jeanbroid (2013-09-24 19:01:38)

Offline

#2 2013-09-23 19:47:05

karol
Archivist
Registered: 2009-05-06
Posts: 25,426

Re: [SOLVED] System lags when copying to usb

Have you tried any suggestion from the older threads, like https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php … 8#p1033648 ?

Offline

#3 2013-09-23 21:05:37

jeanbroid
Member
Registered: 2013-07-06
Posts: 10

Re: [SOLVED] System lags when copying to usb

yes, but no effects on the lags.

Offline

#4 2013-09-24 02:32:20

ilkyest
Member
From: Brazil
Registered: 2010-02-13
Posts: 260

Re: [SOLVED] System lags when copying to usb

for me... this solves

From here:

https://wiki.archlinux.org/index.php/US … B_pendrive

If you experienced slow copy speed to pendrive (mainly in KDE), then append these three lines in a systemd tmpfile:

/etc/tmpfiles.d/local.conf

w /sys/kernel/mm/transparent_hugepage/enabled - - - - madvise
w /sys/kernel/mm/transparent_hugepage/defrag - - - - madvise
w /sys/kernel/mm/transparent_hugepage/khugepaged/defrag - - - - 0

Offline

#5 2013-09-24 19:01:23

jeanbroid
Member
Registered: 2013-07-06
Posts: 10

Re: [SOLVED] System lags when copying to usb

thx !

Offline

Board footer

Powered by FluxBB