You are not logged in.

#1 2013-11-04 13:42:40

chippoke
Member
Registered: 2012-04-15
Posts: 9

Acer V5 753g (Intel Haswell / Nvidia GT 750m dual GPU) Bumblebee

I think I am fighting several issues here, altough I might have fixed one already. Up to this point I managed to disable the nvidia gpu, using the proprietary driver and bbswitch, but bumblebee is not working.

Okay first, I could isolated an issue with acpi, by following instructions in this bug report https://github.com/Bumblebee-Project/Bu … issues/460. To be exact it made me install a kernel module, code and install instrutions are described here: https://github.com/Bumblebee-Project/bb … ack-lenovo (After the bug report the author of this code was generous enough to add my model to the source code, so midifications weren't neccesary any more).

Now after a reboot the gpu is disabled, but as soon as I run optirun (which fails) I am not able to disable it again

I know the exact same issue is discribed in the bumblebee arch wiki page, but none of the workarounds fit my situation.

bbswitch dmesg output

dmesg | grep bbswitch
[   16.608903] bbswitch: version 0.7
[   16.608910] bbswitch: Found integrated VGA device 0000:00:02.0: \_SB_.PCI0.GFX0
[   16.608917] bbswitch: Found discrete VGA device 0000:01:00.0: \_SB_.PCI0.RP05.PEGP
[   16.609010] bbswitch: detected an Optimus _DSM function
[   16.609063] bbswitch: Succesfully loaded. Discrete card 0000:01:00.0 is on
[   16.610310] bbswitch: disabling discrete graphics
[   78.445044] bbswitch: enabling discrete graphics

Optirun output:

optirun -vv glxspheres
[ 1166.063193] [DEBUG]Reading file: /etc/bumblebee/bumblebee.conf
[ 1166.063481] [DEBUG]optirun version 3.2.1 starting...
[ 1166.063488] [DEBUG]Active configuration:
[ 1166.063491] [DEBUG] bumblebeed config file: /etc/bumblebee/bumblebee.conf
[ 1166.063494] [DEBUG] X display: :8
[ 1166.063497] [DEBUG] LD_LIBRARY_PATH: /usr/lib/nvidia:/usr/lib32/nvidia
[ 1166.063500] [DEBUG] Socket path: /var/run/bumblebee.socket
[ 1166.063503] [DEBUG] Accel/display bridge: auto
[ 1166.063505] [DEBUG] VGL Compression: proxy
[ 1166.063508] [DEBUG] VGLrun extra options:
[ 1166.063511] [DEBUG] Primus LD Path: /usr/lib/primus:/usr/lib32/primus
[ 1166.063527] [DEBUG]Using auto-detected bridge virtualgl
[ 1166.080418] [INFO]Response: No - error: [XORG] (EE) No devices detected.

[ 1166.080441] [ERROR]Cannot access secondary GPU - error: [XORG] (EE) No devices detected.

[ 1166.080445] [DEBUG]Socket closed.
[ 1166.080469] [ERROR]Aborting because fallback start is disabled.
[ 1166.080475] [DEBUG]Killing all remaining processes.

Xorg error log:

[  1166.066]
X.Org X Server 1.14.4
Release Date: 2013-10-31
[  1166.066] X Protocol Version 11, Revision 0
[  1166.066] Build Operating System: Linux 3.11.6-1-ARCH x86_64
[  1166.066] Current Operating System: Linux acer-joschka 3.11.6-1-ARCH #1 SMP PREEMPT Fri Oct 18 23:22:36 CEST 2013 x86_64
[  1166.066] Kernel command line: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-linux root=UUID=9b2b7068-afcf-43a7-a6ac-7fc82d88e472 rw acpi_backlight=vendor
[  1166.066] Build Date: 01 November 2013  05:10:48PM
[  1166.066] 
[  1166.066] Current version of pixman: 0.30.2
[  1166.066]     Before reporting problems, check http://wiki.x.org
    to make sure that you have the latest version.
[  1166.066] Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
    (++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
    (WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
[  1166.066] (==) Log file: "/var/log/Xorg.8.log", Time: Mon Nov  4 14:34:19 2013
[  1166.066] (++) Using config file: "/etc/bumblebee/xorg.conf.nvidia"
[  1166.066] (++) Using config directory: "/etc/bumblebee/xorg.conf.d"
[  1166.066] (==) ServerLayout "Layout0"
[  1166.066] (==) No screen section available. Using defaults.
[  1166.066] (**) |-->Screen "Default Screen Section" (0)
[  1166.066] (**) |   |-->Monitor "<default monitor>"
[  1166.066] (==) No device specified for screen "Default Screen Section".
    Using the first device section listed.
[  1166.066] (**) |   |-->Device "DiscreteNvidia"
[  1166.066] (==) No monitor specified for screen "Default Screen Section".
    Using a default monitor configuration.
[  1166.066] (**) Option "AutoAddDevices" "false"
[  1166.066] (**) Option "AutoAddGPU" "false"
[  1166.066] (**) Not automatically adding devices
[  1166.066] (==) Automatically enabling devices
[  1166.066] (**) Not automatically adding GPU devices
[  1166.066] (WW) The directory "/usr/share/fonts/OTF/" does not exist.
[  1166.066]     Entry deleted from font path.
[  1166.066] (WW) The directory "/usr/share/fonts/Type1/" does not exist.
[  1166.066]     Entry deleted from font path.
[  1166.066] (WW) `fonts.dir' not found (or not valid) in "/usr/share/fonts/100dpi/".
[  1166.066]     Entry deleted from font path.
[  1166.066]     (Run 'mkfontdir' on "/usr/share/fonts/100dpi/").
[  1166.066] (WW) `fonts.dir' not found (or not valid) in "/usr/share/fonts/75dpi/".
[  1166.066]     Entry deleted from font path.
[  1166.066]     (Run 'mkfontdir' on "/usr/share/fonts/75dpi/").
[  1166.066] (==) FontPath set to:
    /usr/share/fonts/misc/,
    /usr/share/fonts/TTF/
[  1166.066] (++) ModulePath set to "/usr/lib/nvidia/xorg/,/usr/lib/xorg/modules"
[  1166.066] (==) |-->Input Device "<default pointer>"
[  1166.066] (==) |-->Input Device "<default keyboard>"
[  1166.066] (==) The core pointer device wasn't specified explicitly in the layout.
    Using the default mouse configuration.
[  1166.066] (==) The core keyboard device wasn't specified explicitly in the layout.
    Using the default keyboard configuration.
[  1166.067] (II) Loader magic: 0x7fdc20
[  1166.067] (II) Module ABI versions:
[  1166.067]     X.Org ANSI C Emulation: 0.4
[  1166.067]     X.Org Video Driver: 14.1
[  1166.067]     X.Org XInput driver : 19.1
[  1166.067]     X.Org Server Extension : 7.0
[  1166.067] (II) xfree86: Adding drm device (/dev/dri/card0)
[  1166.067] setversion 1.4 failed
[  1166.067] (II) xfree86: Adding drm device (/dev/dri/card1)
[  1166.068] (--) PCI:*(0:1:0:0) 10de:0fe4:1025:079b rev 161, Mem @ 0xb2000000/16777216, 0xa0000000/268435456, 0xb0000000/33554432, I/O @ 0x00003000/128
[  1166.068] Initializing built-in extension Generic Event Extension
[  1166.068] Initializing built-in extension SHAPE
[  1166.068] Initializing built-in extension MIT-SHM
[  1166.068] Initializing built-in extension XInputExtension
[  1166.068] Initializing built-in extension XTEST
[  1166.068] Initializing built-in extension BIG-REQUESTS
[  1166.068] Initializing built-in extension SYNC
[  1166.068] Initializing built-in extension XKEYBOARD
[  1166.068] Initializing built-in extension XC-MISC
[  1166.068] Initializing built-in extension SECURITY
[  1166.068] Initializing built-in extension XINERAMA
[  1166.068] Initializing built-in extension XFIXES
[  1166.068] Initializing built-in extension RENDER
[  1166.068] Initializing built-in extension RANDR
[  1166.068] Initializing built-in extension COMPOSITE
[  1166.068] Initializing built-in extension DAMAGE
[  1166.068] Initializing built-in extension MIT-SCREEN-SAVER
[  1166.068] Initializing built-in extension DOUBLE-BUFFER
[  1166.068] Initializing built-in extension RECORD
[  1166.068] Initializing built-in extension DPMS
[  1166.068] Initializing built-in extension X-Resource
[  1166.068] Initializing built-in extension XVideo
[  1166.068] Initializing built-in extension XVideo-MotionCompensation
[  1166.068] Initializing built-in extension XFree86-VidModeExtension
[  1166.068] Initializing built-in extension XFree86-DGA
[  1166.068] Initializing built-in extension XFree86-DRI
[  1166.068] Initializing built-in extension DRI2
[  1166.068] (II) LoadModule: "glx"
[  1166.068] (II) Loading /usr/lib/nvidia/xorg/modules/extensions/libglx.so
[  1166.078] (II) Module glx: vendor="NVIDIA Corporation"
[  1166.078]     compiled for 4.0.2, module version = 1.0.0
[  1166.078]     Module class: X.Org Server Extension
[  1166.078] (II) NVIDIA GLX Module  325.15  Wed Jul 31 18:12:00 PDT 2013
[  1166.078] Loading extension GLX
[  1166.078] (II) LoadModule: "nvidia"
[  1166.078] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/nvidia_drv.so
[  1166.078] (II) Module nvidia: vendor="NVIDIA Corporation"
[  1166.078]     compiled for 4.0.2, module version = 1.0.0
[  1166.078]     Module class: X.Org Video Driver
[  1166.078] (II) LoadModule: "mouse"
[  1166.078] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/input/mouse_drv.so
[  1166.078] (II) Module mouse: vendor="X.Org Foundation"
[  1166.078]     compiled for 1.14.0, module version = 1.9.0
[  1166.078]     Module class: X.Org XInput Driver
[  1166.078]     ABI class: X.Org XInput driver, version 19.1
[  1166.078] (II) LoadModule: "kbd"
[  1166.078] (WW) Warning, couldn't open module kbd
[  1166.078] (II) UnloadModule: "kbd"
[  1166.078] (II) Unloading kbd
[  1166.078] (EE) Failed to load module "kbd" (module does not exist, 0)
[  1166.078] (II) NVIDIA dlloader X Driver  325.15  Wed Jul 31 17:50:57 PDT 2013
[  1166.078] (II) NVIDIA Unified Driver for all Supported NVIDIA GPUs
[  1166.078] (--) using VT number 7

[  1166.078] (EE) No devices detected.
[  1166.078] (EE)
Fatal server error:
[  1166.078] (EE) no screens found(EE)
[  1166.079] (EE)
Please consult the The X.Org Foundation support
     at http://wiki.x.org
for help.
[  1166.079] (EE) Please also check the log file at "/var/log/Xorg.8.log" for additional information.
[  1166.079] (EE)

bumblebee.conf (I didnt change anything here)

# Configuration file for Bumblebee. Values should **not** be put between quotes

## Server options. Any change made in this section will need a server restart
# to take effect.
[bumblebeed]
# The secondary Xorg server DISPLAY number
VirtualDisplay=:8
# Should the unused Xorg server be kept running? Set this to true if waiting
# for X to be ready is too long and don't need power management at all.
KeepUnusedXServer=false
# The name of the Bumbleblee server group name (GID name)
ServerGroup=bumblebee
# Card power state at exit. Set to false if the card shoud be ON when Bumblebee
# server exits.
TurnCardOffAtExit=false
# The default behavior of '-f' option on optirun. If set to "true", '-f' will
# be ignored.
NoEcoModeOverride=false
# The Driver used by Bumblebee server. If this value is not set (or empty),
# auto-detection is performed. The available drivers are nvidia and nouveau
# (See also the driver-specific sections below)
Driver=
# Directory with a dummy config file to pass as a -configdir to secondary X
XorgConfDir=/etc/bumblebee/xorg.conf.d

## Client options. Will take effect on the next optirun executed.
[optirun]
# Acceleration/ rendering bridge, possible values are auto, virtualgl and
# primus.
Bridge=auto
# The method used for VirtualGL to transport frames between X servers.
# Possible values are proxy, jpeg, rgb, xv and yuv.
VGLTransport=proxy
# List of paths which are searched for the primus libGL.so.1 when using
# the primus bridge
PrimusLibraryPath=/usr/lib/primus:/usr/lib32/primus
# Should the program run under optirun even if Bumblebee server or nvidia card
# is not available?
AllowFallbackToIGC=false


# Driver-specific settings are grouped under [driver-NAME]. The sections are
# parsed if the Driver setting in [bumblebeed] is set to NAME (or if auto-
# detection resolves to NAME).
# PMMethod: method to use for saving power by disabling the nvidia card, valid
# values are: auto - automatically detect which PM method to use
#         bbswitch - new in BB 3, recommended if available
#       switcheroo - vga_switcheroo method, use at your own risk
#             none - disable PM completely
# https://github.com/Bumblebee-Project/Bu … PM-methods

## Section with nvidia driver specific options, only parsed if Driver=nvidia
[driver-nvidia]
# Module name to load, defaults to Driver if empty or unset
KernelDriver=nvidia
PMMethod=auto
# colon-separated path to the nvidia libraries
LibraryPath=/usr/lib/nvidia:/usr/lib32/nvidia
# comma-separated path of the directory containing nvidia_drv.so and the
# default Xorg modules path
XorgModulePath=/usr/lib/nvidia/xorg/,/usr/lib/xorg/modules
XorgConfFile=/etc/bumblebee/xorg.conf.nvidia

## Section with nouveau driver specific options, only parsed if Driver=nouveau
[driver-nouveau]
KernelDriver=nouveau
PMMethod=auto
XorgConfFile=/etc/bumblebee/xorg.conf.nouveau

xorg.conf.nvidia (I placed my gpu device address in Device Section

Section "ServerLayout"
    Identifier  "Layout0"
    Option      "AutoAddDevices" "false"
    Option      "AutoAddGPU" "false"
EndSection

Section "Device"
    Identifier  "DiscreteNvidia"
    Driver      "nvidia"
    VendorName  "NVIDIA Corporation"

#   If the X server does not automatically detect your VGA device,
#   you can manually set it here.
#   To get the BusID prop, run `lspci | egrep 'VGA|3D'` and input the data
#   as you see in the commented example.
#   This Setting may be needed in some platforms with more than one
#   nvidia card, which may confuse the proprietary driver (e.g.,
#   trying to take ownership of the wrong device). Also needed on Ubuntu 13.04.
     BusID "PCI:01:00.0"

#   Setting ProbeAllGpus to false prevents the new proprietary driver
#   instance spawned to try to control the integrated graphics card,
#   which is already being managed outside bumblebee.
#   This option doesn't hurt and it is required on platforms running
#   more than one nvidia graphics card with the proprietary driver.
#   (E.g. Macbook Pro pre-2010 with nVidia 9400M + 9600M GT).
#   If this option is not set, the new Xorg may blacken the screen and
#   render it unusable (unless you have some way to run killall Xorg).
    Option "ProbeAllGpus" "false"

    Option "NoLogo" "true"
    Option "UseEDID" "false"
    Option "UseDisplayDevice" "none"
EndSection

Offline

#2 2013-12-10 16:35:22

k0tb4tzen
Member
Registered: 2013-11-12
Posts: 31

Re: Acer V5 753g (Intel Haswell / Nvidia GT 750m dual GPU) Bumblebee

Are you sure you don't mean the Acer Aspire V5-573g (digits swapped)?

I had a similar problem and a Kernel Update to 3.12 solved the issue. I think it had something to do with the new KMS support for nVidia Optimus graphics.

Offline

#3 2013-12-11 01:58:20

rgomes
Member
Registered: 2013-11-15
Posts: 41

Re: Acer V5 753g (Intel Haswell / Nvidia GT 750m dual GPU) Bumblebee

Your issue seems to be similar to what I had to face with the Razer Blade 14" (similar hardware as well).
Goto: https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=173356 and see the instructions to get graphics to work, see if it applies (summarized: run linux-ck and set rcutree.rcu_idle_gp_delay=2 in the kernel parameters).
I haven't tried undoing this in more recent updates because I haven't had the time to mess with it---it is possible that it has been fixed, although the thread following my and possibly your issue at nvidia doesn't give any indication of that:
https://devtalk.nvidia.com/default/topi … iver-crash

Offline

Board footer

Powered by FluxBB