You are not logged in.

#1 2013-11-28 07:19:15

gee
Member
Registered: 2006-11-29
Posts: 242

SOLVED kinda : New Graphic card and PulseAudio not working as expected

Hello,

I just changed my RadeonHD 4670 for a 7870, now when I type "aplay -l"  I get a lot of HDMI outputs, although only one on the card...

I think this confuses PulseAudio and I get no sound... (with previous card it worked all fine)
if in default.pa I specify the alsa sink device=hw:0,3 directly, I do get sound, but then in pavucontrol I do not get the advanced sub-menu anymore which makes me think something is not working properly...

What should I look at?

Thanks!

Last edited by gee (2013-11-29 05:19:01)

Offline

#2 2013-11-28 14:31:21

clfarron4
Member
From: London, UK
Registered: 2013-06-28
Posts: 2,162
Website

Re: SOLVED kinda : New Graphic card and PulseAudio not working as expected

Did you just change it, or did you also build a new configuration with it with the drivers you are using for it?


Claire is fine.
Problems? I have dysgraphia, so clear and concise please.
My public GPG key for package signing
My x86_64 package repository

Offline

#3 2013-11-28 15:14:42

gee
Member
Registered: 2006-11-29
Posts: 242

Re: SOLVED kinda : New Graphic card and PulseAudio not working as expected

Just swap the cards, that's all.

Offline

#4 2013-11-28 15:27:21

clfarron4
Member
From: London, UK
Registered: 2013-06-28
Posts: 2,162
Website

Re: SOLVED kinda : New Graphic card and PulseAudio not working as expected

Hmm, if you are using AMD Catalyst, update it (along with X) and regenerate the Xorg.conf with sudo aticonfig --[options you need].

If you're using Open Source, I wouldn't know.


Claire is fine.
Problems? I have dysgraphia, so clear and concise please.
My public GPG key for package signing
My x86_64 package repository

Offline

#5 2013-11-28 15:41:10

gee
Member
Registered: 2006-11-29
Posts: 242

Re: SOLVED kinda : New Graphic card and PulseAudio not working as expected

I am using the free radeon driver smile
I am pretty sure the issue is related to pulse audio as I do get audio when hacking it, and I also do get direct ALSA audio.

Thanks!

Offline

#6 2013-11-29 04:14:01

gee
Member
Registered: 2006-11-29
Posts: 242

Re: SOLVED kinda : New Graphic card and PulseAudio not working as expected

This looks pretty much like my issue:
http://www.mail-archive.com/pulseaudio- … 07433.html

But it is so old.. and I don't fully get it hmm

Offline

#7 2013-11-29 05:20:17

gee
Member
Registered: 2006-11-29
Posts: 242

Re: SOLVED kinda : New Graphic card and PulseAudio not working as expected

well I finally found a hack that worked.

I changed the extra-hdmi.conf in /usr/share/pulseaudio/alsa-mixer/profile-sets file to :

[Mapping hdmi-surround-extra0]
description = Digital Surround 5.1 (HDMI 0)
device-strings = hdmi:%f,0
paths-output = hdmi-output-0
channel-map = front-left,front-right,rear-left,rear-right,front-center,lfe
priority = 1
direction = output

[Mapping hdmi-surround-extra3]
description = Digital Surround 5.1 (HDMI 3)
device-strings = hdmi:%f,0
paths-output = hdmi-output-3
channel-map = front-left,front-right,rear-left,rear-right,front-center,lfe
priority = 1
direction = output

I only need one of these two, somehow they both work...
But next time pulse gets updated I'll have to remember to fix that again... not just a workaround not a fix.

Last edited by gee (2013-11-29 05:20:37)

Offline

Board footer

Powered by FluxBB