You are not logged in.

#1 2014-03-25 08:36:36

laite
Member
Registered: 2011-06-05
Posts: 33

[Solved] Lightdm-gtk3-greeter 1:1.8.3-1 doesn't allow login

I upgraded lightdm-gtk3-greeter from 1:1.8.1-2 to 1:1.8.3-1, and cannot no longer login. After typing my password and pressing enter the login screen halts completely. After downgrading back to 1:1.8.1-2 login works correctly.

I can't see anything noteworthy in logs except perhaps "WARNING: Session pid=608: Error reading from session: Interrupted system call" in lightdm.log.

Any ideas?


/var/log/lightdm/lightdm.log

[+0.12s] DEBUG: Logging to /var/log/lightdm/lightdm.log
[+0.12s] DEBUG: Starting Light Display Manager 1.8.8, UID=0 PID=330
[+0.12s] DEBUG: Loading configuration from /etc/lightdm/lightdm.conf
[+0.12s] DEBUG: Using D-Bus name org.freedesktop.DisplayManager
[+0.30s] DEBUG: Registered seat module xlocal
[+0.30s] DEBUG: Registered seat module xremote
[+0.30s] DEBUG: Registered seat module unity
[+0.30s] DEBUG: Registered seat module surfaceflinger
[+0.30s] DEBUG: Adding default seat
[+0.31s] DEBUG: Seat: Starting
[+0.31s] DEBUG: Seat: Creating greeter session
[+0.35s] DEBUG: Seat: Setting XDG_SEAT=seat0
[+0.35s] DEBUG: Seat: Creating display server of type x
[+0.35s] DEBUG: Seat: Starting local X display
[+0.36s] DEBUG: Could not run plymouth --ping: Failed to execute child process "plymouth" (No such file or directory)
[+0.36s] DEBUG: Using VT 1
[+0.36s] DEBUG: DisplayServer x-0: Logging to /var/log/lightdm/x-0.log
[+0.40s] DEBUG: DisplayServer x-0: Writing X server authority to /run/lightdm/root/:0
[+0.40s] DEBUG: DisplayServer x-0: Launching X Server
[+0.40s] DEBUG: Launching process 369: /usr/sbin/X :0 -auth /run/lightdm/root/:0 -nolisten tcp vt1 -novtswitch
[+0.40s] DEBUG: DisplayServer x-0: Waiting for ready signal from X server :0
[+0.40s] DEBUG: Acquired bus name org.freedesktop.DisplayManager
[+0.40s] DEBUG: Registering seat with bus path /org/freedesktop/DisplayManager/Seat0
[+7.72s] DEBUG: Got signal 10 from process 369
[+7.72s] DEBUG: DisplayServer x-0: Got signal from X server :0
[+7.72s] DEBUG: DisplayServer x-0: Connecting to XServer :0
[+7.72s] DEBUG: Seat: Display server ready, starting session authentication
[+7.72s] DEBUG: Session: Setting XDG_VTNR=1
[+7.72s] DEBUG: Session pid=534: Started with service 'lightdm-greeter', username 'lightdm'
[+8.05s] DEBUG: Session pid=534: Authentication complete with return value 0: Success
[+8.05s] DEBUG: Seat: Session authenticated, running command
[+8.05s] DEBUG: Session pid=534: Setting XDG_VTNR=1
[+8.05s] DEBUG: Session pid=534: Running command /usr/sbin/lightdm-gtk-greeter
[+8.05s] DEBUG: org.freedesktop.Accounts does not exist, falling back to passwd file
[+8.05s] DEBUG: Session pid=534: Logging to /var/log/lightdm/x-0-greeter.log
[+8.78s] DEBUG: Activating VT 1
[+11.58s] DEBUG: Session pid=534: Greeter connected version=1.8.8
[+12.70s] DEBUG: Session pid=534: Greeter start authentication for machina
[+12.70s] DEBUG: Seat: Setting XDG_SEAT=seat0
[+12.70s] DEBUG: Session: Setting XDG_VTNR=1
[+12.70s] DEBUG: Session pid=608: Started with service 'lightdm', username 'machina'
[+12.82s] DEBUG: Session pid=608: Got 1 message(s) from PAM
[+12.82s] DEBUG: Session pid=534: Prompt greeter with 1 message(s)
[+16.59s] DEBUG: Session pid=534: Continue authentication
[+16.61s] DEBUG: Session pid=608: Authentication complete with return value 0: Success
[+16.61s] DEBUG: Session pid=534: Authenticate result for user machina: Success
[+16.61s] DEBUG: Session pid=534: User machina authorized
[+16.61s] DEBUG: Session pid=534: Greeter sets language en_US.utf8
[+16.61s] DEBUG: Writing /home/machina/.dmrc
[+16.84s] DEBUG: Session pid=534: Greeter requests session xfce
[+16.84s] DEBUG: Writing /home/machina/.dmrc
[+16.94s] DEBUG: Seat: Stopping greeter; display server will be re-used for user session
[+16.94s] DEBUG: Session pid=534: Sending SIGTERM
[+196.60s] DEBUG: Session pid=534: Terminated with signal 1
[+196.60s] DEBUG: Seat: Session stopped
[+196.60s] DEBUG: Seat: Greeter stopped, running session
[+196.60s] DEBUG: Registering session with bus path /org/freedesktop/DisplayManager/Session0
[+196.60s] DEBUG: Session pid=608: Setting XDG_VTNR=1
[+196.60s] DEBUG: Session pid=608: Running command /etc/lightdm/Xsession startxfce4
[+196.60s] DEBUG: Session pid=608: Logging to .xsession-errors
[+196.63s] WARNING: Session pid=608: Error reading from session: Interrupted system call
[+196.63s] DEBUG: Activating VT 1
[+196.64s] DEBUG: Got signal 15 from process 1
[+196.64s] DEBUG: Caught Terminated signal, shutting down
[+196.64s] DEBUG: Stopping display manager
[+196.64s] DEBUG: Seat: Stopping
[+196.64s] DEBUG: Seat: Stopping display server
[+196.64s] DEBUG: Sending signal 15 to process 369
[+196.64s] DEBUG: Seat: Stopping session
[+196.64s] DEBUG: Session pid=608: Sending SIGTERM
[+196.64s] DEBUG: Session pid=608: Terminated with signal 15
[+196.64s] DEBUG: Seat: Session stopped

/var/log/lightdm/x-0-greeter.log

** (lightdm-gtk-greeter:583): WARNING **: Failed to open sessions directory: Error opening directory '/usr/share/lightdm/sessions': No such file or directory

** (lightdm-gtk-greeter:583): WARNING **: Failed to open sessions directory: Error opening directory '/usr/share/lightdm/remote-sessions': No such file or directory

Last edited by laite (2014-03-26 08:31:50)

Offline

#2 2014-03-25 12:01:40

Slithery
Forum Moderator
From: Norfolk, UK
Registered: 2013-12-01
Posts: 2,732

Re: [Solved] Lightdm-gtk3-greeter 1:1.8.3-1 doesn't allow login

Reinstalling gdk-pixbuf2 seems to have fixed the issue for some people.

https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=178679
https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=178290


No, it didn't "fix" anything. It just shifted the brokeness one space to the right. - jasonwryan
Closing -- for deletion; Banning -- for muppetry. - jasonwryan

aur - dotfiles

Offline

#3 2014-03-26 08:32:20

laite
Member
Registered: 2011-06-05
Posts: 33

Re: [Solved] Lightdm-gtk3-greeter 1:1.8.3-1 doesn't allow login

slithery wrote:

Reinstalling gdk-pixbuf2 seems to have fixed the issue for some people.

https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=178679
https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=178290

Thanks, this was indeed the issue. Marking as solved.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB