You are not logged in.

#1 2014-07-10 15:23:32

ArchKudo
Member
Registered: 2014-03-22
Posts: 15

Synaptics TouchPad not working (Possibly psmouse sync issues)

Hey there I have Compaq CQ61-420US laptop with Synaptics touchpad checked using

 
$ egrep -i 'synap' /proc/bus/input/devices
N: Name="SynPS/2 Synaptics TouchPad"

But recently after linux 3.15 kernel ("Vanillla" kernel downloaded from official repo.) I have a lot of these messages in my dmesg accompanied with mouse freezes:

[    7.064589] psmouse serio1: synaptics: Touchpad model: 1, fw: 6.5, id: 0x1c0b1, caps: 0xa04751/0xa00000/0x0, board id: 3655, fw id: 428212
[11981.973831] psmouse serio1: TouchPad at isa0060/serio1/input0 lost sync at byte 1
[11981.975792] psmouse serio1: TouchPad at isa0060/serio1/input0 lost sync at byte 1
[11981.977503] psmouse serio1: TouchPad at isa0060/serio1/input0 lost sync at byte 1
[11981.986308] psmouse serio1: TouchPad at isa0060/serio1/input0 lost sync at byte 1
[11981.988072] psmouse serio1: TouchPad at isa0060/serio1/input0 lost sync at byte 1
[11981.988084] psmouse serio1: issuing reconnect request

And after I remove and reinstall psmouse through modprobe as mentioned here https://wiki.archlinux.org/index.php/To … ion_issues

# modprobe -r psmouse ; modprobe psmouse 

I get in dmesg :

[12012.349197] psmouse serio1: synaptics: Touchpad model: 1, fw: 6.5, id: 0x1c0b1, caps: 0xa04751/0xa00000/0x0, board id: 3655, fw id: 428212

Eventhough the mouse starts working, but even a short amount of inactivity it gets disabled, and I have this every now and then... sad

Also I downgraded synaptics & evdev to previous versions as of now,
I also tried using

options psmouse proto=imps

in modprobe.conf but it freezes the mouse completely !!
And all the other methods don't apply to me (atleast I believe)

Any help would be great, Thanks!!

Full specs would be (only Mouse present in my system)

I: Bus=0011 Vendor=0002 Product=0007 Version=01b1
N: Name="SynPS/2 Synaptics TouchPad"
P: Phys=isa0060/serio1/input0
S: Sysfs=/devices/platform/i8042/serio1/input/input22
U: Uniq=
H: Handlers=event11 mouse0 
B: PROP=1
B: EV=b
B: KEY=420 30000 0 0 0 0
B: ABS=11000003

[EDIT] && [RE-EDIT] && [AGAIN RE-EDIT]
I was actually wrong about imps (I am not aware what it does it would be great if someone would point me to a wiki article)
Now when I use:

# modprobe -r psmouse
# modprobe psmouse proto=imps

It starts working like a pointing device (i.e Synaptics driver isn't loaded)
The same is with(more functional though) with:

 sudo modprobe psmouse proto=bare

Also the mouse starts acting glitchy (as expected)but is a temporary solution to it, but not at all a working solution
Damn, Freezes with proto set to imps / exps
Also tried changing the CPU governor to USERSPACE which was originally PERFORMANCE, no luck even then
Could somebody please help it is too troublesome... neutral

Well I found a new workaround to my problem (though temporary) is to throw this command to the terminal

# sudo modprobe psmouse resync_time=10 //10 seems legit to me atleast..

Also I see there is nothing mentioned in the changelog since 3.10 as of kernel.org it would be great if someone did mention it !! Since I don't have any problems while using lts kernel i.e 3.10-lts

Last edited by ArchKudo (2014-07-22 17:56:33)

Offline

#2 2014-07-10 15:28:22

ewaller
Administrator
From: Pasadena, CA
Registered: 2009-07-13
Posts: 17,516

Re: Synaptics TouchPad not working (Possibly psmouse sync issues)

Does that machine have a touch screen?


Nothing is too wonderful to be true, if it be consistent with the laws of nature -- Michael Faraday
Sometimes it is the people no one can imagine anything of who do the things no one can imagine. -- Alan Turing
---
How to Ask Questions the Smart Way

Offline

#3 2014-07-10 15:30:48

ArchKudo
Member
Registered: 2014-03-22
Posts: 15

Re: Synaptics TouchPad not working (Possibly psmouse sync issues)

ewaller wrote:

Does that machine have a touch screen?

Nope.

Offline

#4 2014-07-10 15:35:07

ewaller
Administrator
From: Pasadena, CA
Registered: 2009-07-13
Posts: 17,516

Re: Synaptics TouchPad not working (Possibly psmouse sync issues)

Okay, thanks.  I asked because there are some problems floating around out there with i2c drivers when both a touchscreen and touchpad are on the same bus.  Not applicable here.


Nothing is too wonderful to be true, if it be consistent with the laws of nature -- Michael Faraday
Sometimes it is the people no one can imagine anything of who do the things no one can imagine. -- Alan Turing
---
How to Ask Questions the Smart Way

Offline

#5 2014-07-10 15:43:37

ArchKudo
Member
Registered: 2014-03-22
Posts: 15

Re: Synaptics TouchPad not working (Possibly psmouse sync issues)

@ewaller the main concern is it disables even after a small amount of inactivity (~20s), I'm using a USB mouse for now, Also this happens after I boot my computer i.e it doesn't happen instantly and there are no messages during boot

Offline

#6 2014-07-11 13:09:12

ArchKudo
Member
Registered: 2014-03-22
Posts: 15

Re: Synaptics TouchPad not working (Possibly psmouse sync issues)

Please help it did be great if anyone did reply I'm tired of using the USB mouse it dosen't even fit my hands..... Help!!

Offline

#7 2014-07-17 05:43:16

excelereight
Member
Registered: 2014-07-14
Posts: 2

Re: Synaptics TouchPad not working (Possibly psmouse sync issues)

This is a long shot, but after monitoring these threads for a while this could be the solution... I feel a bit stupid, but my laptop has a keybind set up to toggle the touvhpad (Fn+F5 on my Toshiba Satellite). Do you have a similar shortcut on yours? You might have accidentally toggled it off, and that survives reboots and kernel changes.  After days of using my computer without a mouse... well, it's the little things that keep you humble, I suppose. Haven't felt this dumb since I accidentally toggled the hard block on my wireless card.

Offline

#8 2014-07-18 20:32:51

themusicalduck
Member
Registered: 2011-07-04
Posts: 105

Re: Synaptics TouchPad not working (Possibly psmouse sync issues)

I think I have a similar problem to you. My mouse is getting disabled every time I stop using it. To re-enable it, I have to press one of the mouse buttons before it'll move again. Also, the LEDs on the mouse turn off.

My keyboard is very flakey too, although doesn't appear as bad as the mouse. The LEDs also turn off on the keyboard when it stops working.

I am however on a desktop.

Last edited by themusicalduck (2014-07-18 20:33:18)

Offline

#9 2014-07-21 10:14:10

ArchKudo
Member
Registered: 2014-03-22
Posts: 15

Re: Synaptics TouchPad not working (Possibly psmouse sync issues)

excelereight wrote:

This is a long shot, but after monitoring these threads for a while this could be the solution... I feel a bit stupid, but my laptop has a keybind set up to toggle the touvhpad (Fn+F5 on my Toshiba Satellite). Do you have a similar shortcut on yours? You might have accidentally toggled it off, and that survives reboots and kernel changes.  After days of using my computer without a mouse... well, it's the little things that keep you humble, I suppose. Haven't felt this dumb since I accidentally toggled the hard block on my wireless card.

Yes It is the same for me(except it is just at the top of my touchpad and has an led which turn orange  if it is switched off) but it does show in rfkill if it is hard-blocked also I get enteries in journalctl about sync issues as I mentioned in my post...

P.S: Sorry for replying late

Offline

#10 2014-07-22 06:43:36

excelereight
Member
Registered: 2014-07-14
Posts: 2

Re: Synaptics TouchPad not working (Possibly psmouse sync issues)

ArchKudo wrote:
excelereight wrote:

This is a long shot, but after monitoring these threads for a while this could be the solution... I feel a bit stupid, but my laptop has a keybind set up to toggle the touvhpad (Fn+F5 on my Toshiba Satellite). Do you have a similar shortcut on yours? You might have accidentally toggled it off, and that survives reboots and kernel changes.  After days of using my computer without a mouse... well, it's the little things that keep you humble, I suppose. Haven't felt this dumb since I accidentally toggled the hard block on my wireless card.

Yes It is the same for me(except it is just at the top of my touchpad and has an led which turn orange  if it is switched off) but it does show in rfkill if it is hard-blocked also I get enteries in journalctl about sync issues as I mentioned in my post...

P.S: Sorry for replying late

journalctl spat out sync issues for me as well, I should have mentioned that initially.  When the touchpad was switched off, it gave me the exact same "lost sync at byte 1" error you mentioned; I found your thread by searching for the error. I just checked it again (now that the touchpad is on) and it doesn't give me any sync errors. Oh well, sorry that wasn't your issue. I hope you find the solution to your problem.

Offline

#11 2014-08-24 22:28:40

pieterv
Member
Registered: 2014-08-24
Posts: 10

Re: Synaptics TouchPad not working (Possibly psmouse sync issues)

Any updating on your situation ArchKudo? I'm having the same problem.

Offline

#12 2014-09-25 07:11:50

ArchKudo
Member
Registered: 2014-03-22
Posts: 15

Re: Synaptics TouchPad not working (Possibly psmouse sync issues)

It certainly doesn't seem to be xf86-synaptics problem but the linux kernel (upto 3.16 stable)  I never had the problem before 3.13 but when I did a rollback I experienced the same issues with equal consistencies as in the latest arch build, also diff doesn't show any changes in psmouse module maybe it is a hardware conflict which won't solve unless we have open-source driver.. There is also a petition by a recent Arch user on change.org here:     https://www.change.org/p/synaptics-corp … ux-drivers

Offline

#13 2015-08-30 08:10:42

rohansftw
Member
Registered: 2011-12-09
Posts: 8

Re: Synaptics TouchPad not working (Possibly psmouse sync issues)

Any more updates I have started facing the same problem now . I have tried the same things as you have tried like kernel rollback and the i8042 kernel parameters , nothing seems to fix the sporacdic problem . On bug tracker I saw reverting to 4.0.7 kernel the user has got his functionalities back but thats not the case with me sadly.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB