You are not logged in.

#1 2014-07-19 16:36:58

karol
Archivist
Registered: 2009-05-06
Posts: 25,440

xorg-server 1.16 issues

1. I log into tty and I used to start X with an alias

$ type s
s is aliased to `startx &> ~/.xlog 2>~/.xxx'

but I can't do that anymore: https://bugs.archlinux.org/task/41257

Fatal server error:
(EE) xf86OpenConsole: Cannot open virtual console 2 (Permission denied)

I can type 'startx &> ~/.xlog 2>~/.xxx' but I'm lazy. How can I get the old behavior back?


2. I think X uses significantly more RAM now. Is there any special way to find out how much RAM is it using? ps_mem doesn't always agree with htop in this regard.

Offline

#2 2014-07-19 16:44:41

anonymous_user
Member
Registered: 2009-08-28
Posts: 3,058

Re: xorg-server 1.16 issues

What if you use a script?

Offline

#3 2014-07-19 16:58:27

lolilolicon
Member
Registered: 2009-03-05
Posts: 1,722

Re: xorg-server 1.16 issues

karol wrote:

1. I log into tty and I used to start X with an alias

$ type s
s is aliased to `startx &> ~/.xlog 2>~/.xxx'

Why do you redirect stderr twice? Are you using this alias in zsh? Because this is not even valid in bash, i.e. in bash it's equivalent to

startx > ~/.xlog 2> ~/.xxx

It seems to be some shell quirk. Try using a function?


This silver ladybug at line 28...

Offline

#4 2014-07-19 17:42:48

karol
Archivist
Registered: 2009-05-06
Posts: 25,440

Re: xorg-server 1.16 issues

I followed https://wiki.archlinux.org/index.php/Start_X_at_Login but it didn't seem to work, so I just added '2>~/.xxx'.
I'm using bash.

Neither function nor a script seem to work. I get the same error and X doesn't start.
Is it possible that I mis-configured something?

Offline

#5 2014-07-20 08:48:37

iceTwy
Member
Registered: 2013-04-15
Posts: 4

Re: xorg-server 1.16 issues

xorg-server 1.16.0 caused LXDM to break on my own end. I had to downgrade to xorg-server 1.15.2. You might want to do so if your issue persists.

Last edited by iceTwy (2014-07-20 08:49:44)

Offline

#6 2014-07-20 09:07:48

karol
Archivist
Registered: 2009-05-06
Posts: 25,440

Re: xorg-server 1.16 issues

I don't think X is broken, it just refuses to start unless I type 'startx' - I can't use an alias, a function or a script.
I'm using dwm and it still works with xorg-server 1.16.

Offline

#7 2014-07-20 09:43:13

blackout23
Member
Registered: 2011-11-16
Posts: 780

Re: xorg-server 1.16 issues

iceTwy wrote:

xorg-server 1.16.0 caused LXDM to break on my own end. I had to downgrade to xorg-server 1.15.2. You might want to do so if your issue persists.

In what way does it break? I just tried out lxdm to start my Gnome session and everything worked fine.

Offline

#8 2014-07-20 16:10:50

kabbalah
Banned
Registered: 2011-08-23
Posts: 150

Re: xorg-server 1.16 issues

I also am in the same problem since upgrading to Xorg-server 1.16, I can not get into Gnome but if lxde, I'm working with lxdm.
the truth can not find a way out.

Offline

#9 2014-07-20 16:21:39

karol
Archivist
Registered: 2009-05-06
Posts: 25,440

Re: xorg-server 1.16 issues

Have you tried downgrading?

Offline

#10 2014-07-20 16:49:12

kabbalah
Banned
Registered: 2011-08-23
Posts: 150

Re: xorg-server 1.16 issues

Many problems, I run out to the mouse cursor, you have to downgrade xf86-input-evdev, xf86-intel-viedo, and so many others the problem is serious, I hope that archlinux solve the problem quickly, or someone solved soon

Offline

#11 2014-07-20 16:58:52

karol
Archivist
Registered: 2009-05-06
Posts: 25,440

Re: xorg-server 1.16 issues

You're using [testing] repo, so you should know that things might break from time to time.

Offline

#12 2014-07-20 17:13:02

kabbalah
Banned
Registered: 2011-08-23
Posts: 150

Re: xorg-server 1.16 issues

That's right, that's the price, but very rarely happens, so you have to wait to solve the problem.
While I will continue with lxde, although I like most Gnome.

Offline

#13 2014-07-20 21:05:52

jasonwryan
Anarchist
From: .nz
Registered: 2009-05-09
Posts: 28,701
Website

Re: xorg-server 1.16 issues

Confirmed. I start x from ~/.zsh/.zprofile with this:

if [[ -z $DISPLAY ]] && [[ $(tty) = /dev/tty1 ]]; then
  exec startx -- vt1 &>/dev/null
  logout
...

Running startx from another TTY works fine.

Bug report: https://bugs.archlinux.org/task/41257

Fix for me:

if [[ -z $DISPLAY ]] && [[ $(tty) = /dev/tty1 ]]; then
  startx -- vt1; exit
  logout
...

Arch + dwm   •   Mercurial repos  •   Surfraw

Registered Linux User #482438

Offline

#14 2014-07-21 05:52:17

lolilolicon
Member
Registered: 2009-03-05
Posts: 1,722

Re: xorg-server 1.16 issues

jasonwryan, can you reproduce karol's description? It still baffles me why an alias or function or script wouldn't work. What's in an alias?

Say, can you guys try different combinations of stdout/stderr redirection, each in the forms of hand typed command line and alias, for example?

karol, maybe `strace` will give some clue why the alias failed?


This silver ladybug at line 28...

Offline

#15 2014-07-21 07:38:40

jasonwryan
Anarchist
From: .nz
Registered: 2009-05-09
Posts: 28,701
Website

Re: xorg-server 1.16 issues

I don't think it has anything to do with an alias or script: it is the (attempted) redirection. It throws this error:

Fatal server error:
[  1505.243] (EE) xf86OpenConsole: VT_ACTIVATE failed: Operation not permitted

Arch + dwm   •   Mercurial repos  •   Surfraw

Registered Linux User #482438

Offline

#16 2014-07-21 08:52:03

lolilolicon
Member
Registered: 2009-03-05
Posts: 1,722

Re: xorg-server 1.16 issues

jasonwryan wrote:

I don't think it has anything to do with an alias or script: it is the (attempted) redirection. It throws this error:

Fatal server error:
[  1505.243] (EE) xf86OpenConsole: VT_ACTIVATE failed: Operation not permitted

Sounds sane, so let's turn to karol...

karol wrote:

I can type 'startx &> ~/.xlog 2>~/.xxx' but I'm lazy.

karol, tell me, did you ever type that, complete with the redirections? Or like you said, "but you're lazy"? In which case, ARE YOU KIDDING ME?!


This silver ladybug at line 28...

Offline

#17 2014-07-21 10:03:10

karol
Archivist
Registered: 2009-05-06
Posts: 25,440

Re: xorg-server 1.16 issues

I meant I was too lazy to do it every time I wanted to start X.
I typed it in and got the same error as with the alias.


Edit: I can't seem to start X on another VT in any way, not even with just 'startx':

X.Org X Server 1.16.0
Release Date: 2014-07-16
X Protocol Version 11, Revision 0
Build Operating System: Linux 3.15.1-1-ARCH i686 
Current Operating System: Linux black 3.15.6-1-ck #1 SMP PREEMPT Fri Jul 18 17:51:16 EDT 2014 i686
Kernel command line: BOOT_IMAGE=../vmlinuz-linux-ck root=/dev/sda3 rw noapic elevator=bfq fbcon=scrollback:512k quiet zswap.enabled=1 zswap.compressor=lz4 zswap.max_pool_percent=50 i915.semaphores=1 initrd=../initramfs-linux-ck.img
Build Date: 18 July 2014  07:14:09PM
 
Current version of pixman: 0.32.6
	Before reporting problems, check http://wiki.x.org
	to make sure that you have the latest version.
Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
	(++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
	(WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
(==) Log file: "/home/karol/.local/share/xorg/Xorg.1.log", Time: Mon Jul 21 12:15:41 2014
(==) Using config directory: "/etc/X11/xorg.conf.d"
(==) Using system config directory "/usr/share/X11/xorg.conf.d"
(EE) 
Fatal server error:
(EE) xf86OpenConsole: Cannot open virtual console 2 (Permission denied)
(EE) 
(EE) 
Please consult the The X.Org Foundation support 
	 at http://wiki.x.org
 for help. 
(EE) Please also check the log file at "/home/karol/.local/share/xorg/Xorg.1.log" for additional information.
(EE) 
(EE) Server terminated with error (1). Closing log file.
xinit: giving up
xinit: unable to connect to X server: Connection refused
xinit: server error

Last edited by karol (2014-07-21 10:17:52)

Offline

#18 2014-07-21 10:18:22

lolilolicon
Member
Registered: 2009-03-05
Posts: 1,722

Re: xorg-server 1.16 issues

Thanks for clearing that up for me roll


This silver ladybug at line 28...

Offline

#19 2014-07-21 10:23:24

karol
Archivist
Registered: 2009-05-06
Posts: 25,440

Re: xorg-server 1.16 issues

lolilolicon wrote:

Thanks for clearing that up for me roll

I'm not sure if it's sarcasm or not.


What should I check once I kill the X I'm in now? Starting it up, opening firefox etc. takes some time, so I might just do it all at once.

Offline

#20 2014-07-21 15:06:39

karol
Archivist
Registered: 2009-05-06
Posts: 25,440

Re: xorg-server 1.16 issues

I can't start a second X. If I start one server on VT2, I can't start it on VT1 and vice-versa. Anyone else having this problem?

I don't know how can I redirect the output to a log, since redirecting makes to X fail and not stat. It also messes up the console, so I have to type 'exit' blindly and re-login.

$ ls -l /var/log/Xorg.0.log
-rw-r--r-- 1 root users 21095 Jul 19 02:55 /var/log/Xorg.0.log

I'll see in a moment if it's related to linux-ck, which I've installed recently.

Edit:
Nope. Doesn't work under stock kernel either.

I've installed xorg-server on 18th, seems it was logging fine, the last xorg log is from the next day. I did reboot a few times after I've installed xorg-server 1.16 on 18th and 19th.
Any then xorg-server stopped writing logs to /var/log.

Last edited by karol (2014-07-21 15:30:37)

Offline

#21 2014-07-21 15:38:00

serdotlinecho
Member
Registered: 2013-01-26
Posts: 100

Re: xorg-server 1.16 issues

Xorg 1.16 will log to ~/.local/share/xorg/Xorg.#.log when started as non root. Source.

Offline

#22 2014-07-21 15:49:46

karol
Archivist
Registered: 2009-05-06
Posts: 25,440

Re: xorg-server 1.16 issues

Thanks for the link.

$ head -n2 /var/log/Xorg.0.log
[   190.838] 
X.Org X Server 1.16.0

I don't start X as root, I log in to VT as my user.

Offline

#23 2014-07-21 17:44:13

blackout23
Member
Registered: 2011-11-16
Posts: 780

Re: xorg-server 1.16 issues

karol wrote:

Thanks for the link.

$ head -n2 /var/log/Xorg.0.log
[   190.838] 
X.Org X Server 1.16.0

I don't start X as root, I log in to VT as my user.

Xorg will now automatically run as regular user when 1) you use the open source drivers and 2) use startx for launching. When you use a login manager it will run as as root even when you use the open source drivers, since there is support missing in the login managers to start it as regular user yet.

Offline

#24 2014-07-21 18:20:48

karol
Archivist
Registered: 2009-05-06
Posts: 25,440

Re: xorg-server 1.16 issues

No login manager here. Some xorg-server 1.16 logs were saved in /var/log/ , some in ~/.local/share/xorg/ .

Offline

#25 2014-07-23 00:00:22

karol
Archivist
Registered: 2009-05-06
Posts: 25,440

Re: xorg-server 1.16 issues

I'm on xorg 1.16 + intel 2.99.912-4 and llpp is slow as molasses, while mupdf is fast.
Not sure if this needs a separate thread, I'm just throwing this her for now.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB