You are not logged in.

#1 2015-01-25 21:10:10

Tsynique
Member
Registered: 2010-05-19
Posts: 37

[FIXED] Kate won't open remote files upgrading to KF5

Hello,

Today I updated all the packages and I noticed that KDE Frameworks 5 was introduced. It seemed exciting, however after starting Dolphin and logging to an FTP server using Kwallet, I tried editing a remote file with Kate, like I've been doing for many years now, Kate asked to migrate the kwallet to a newer version. That seemed to go smoothly, but whenever a remote file is loaded it is displayed empty. I've tried restarting, using another FTP server, etc. Nothing helped. Is there something I need to set up first to make it work or something? There are no errors or warnings. I'm using Arch x64.

Thanks!

EDIT: Also, what I noticed is that when opening a remote file, temporary file in /tmp is created like "katepartTJ3018.php" and alongside "katepartTJ3018.php.part". The .part file has all the needed contents in it, however the non .part file stays empty.

Last edited by Tsynique (2015-06-26 17:19:07)

Offline

#2 2015-01-26 00:33:35

CarlEitsger
Member
Registered: 2014-04-06
Posts: 19

Re: [FIXED] Kate won't open remote files upgrading to KF5

Could you check if that is the same as https://bugs.archlinux.org/task/43560 ? That means: install "kio-extras".

Offline

#3 2015-01-26 04:25:12

Tsynique
Member
Registered: 2010-05-19
Posts: 37

Re: [FIXED] Kate won't open remote files upgrading to KF5

No, it's not. I have kio-extras installed already.

Offline

#4 2015-01-26 12:00:53

singleton
Member
From: Athens (GR)
Registered: 2014-05-25
Posts: 5
Website

Re: [FIXED] Kate won't open remote files upgrading to KF5

Same bug here, with kio-extras installed, too.

Offline

#5 2015-01-26 12:45:59

arojas
Developer
From: Spain
Registered: 2011-10-09
Posts: 2,120

Re: [FIXED] Kate won't open remote files upgrading to KF5

Please report it to bugs.kde.org

Offline

#6 2015-01-26 13:30:30

Hiram_Abiff
Member
Registered: 2013-10-01
Posts: 4

Re: [FIXED] Kate won't open remote files upgrading to KF5

There seems to be some issue with Kate and file opening. Importing color schemas doesn't seem to work either as Kate doesn't see neither new nor old color & font schema files. Bug reported here: https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=343327

Offline

#7 2015-01-26 14:03:16

Tsynique
Member
Registered: 2010-05-19
Posts: 37

Re: [FIXED] Kate won't open remote files upgrading to KF5

Offline

#8 2015-01-26 15:08:11

pcxz
Member
From: Italy
Registered: 2008-01-13
Posts: 67

Re: [FIXED] Kate won't open remote files upgrading to KF5

Same problem here ..if foud solution please share.
thx.

Offline

#9 2015-01-27 12:59:48

masolit
Member
Registered: 2013-12-24
Posts: 46

Re: [FIXED] Kate won't open remote files upgrading to KF5

pcxz wrote:

Same problem here ..if foud solution please share.
thx.

downgrade smile))

Offline

#10 2015-01-27 19:31:38

goofy03
Member
Registered: 2011-07-09
Posts: 15

Re: [FIXED] Kate won't open remote files upgrading to KF5

You can remove the %u for kwrite and kate in application config in file association. Work for me.

Offline

#11 2015-01-27 21:14:05

pcxz
Member
From: Italy
Registered: 2008-01-13
Posts: 67

Re: [FIXED] Kate won't open remote files upgrading to KF5

goofy03 wrote:

You can remove the %u for kwrite and kate in application config in file association. Work for me.

Yes work ok ..very very thanks.

Bye.

Offline

#12 2015-01-27 22:34:22

hifi25nl
Member
Registered: 2011-05-07
Posts: 263

Re: [FIXED] Kate won't open remote files upgrading to KF5

I don't know if this is related but if I try to open a remote file with kate I have the following error message:

Impossibile scrivere su /home/piero/.cache/kioexec/krun/20250_0_mpd.conf.DSD.

So Kate cannot write to /home/<user>/.cache/kioexec/krun/.

The problem is:
1) There is not a directory like /kioexec/krun inside .cache
2) .cache is owned by user root and group root. I have never checked before. Maybe this is normal...

Offline

#13 2015-01-28 16:03:46

fishonadish
Member
Registered: 2006-11-04
Posts: 125

Re: [FIXED] Kate won't open remote files upgrading to KF5

goofy03 wrote:

You can remove the %u for kwrite and kate in application config in file association. Work for me.

Thanks, I can open files after making this change.

In KDE4 I could seamlessly open and save a file (the remote IP was listed as the folder in the Kate sidebar), but now it seems to be in a local krun cache.  When I save the file and close Kate it then gives me a notification (the file was modified, do you want to upload?).   Is this an intentional change in KF5 or can it be setup for the old behaviour?

Offline

#14 2015-01-28 16:29:22

hifi25nl
Member
Registered: 2011-05-07
Posts: 263

Re: [FIXED] Kate won't open remote files upgrading to KF5

So you have  /home/<user>/.cache/kioexec/krun/ directory?
Who is the owner of cache, root or user?

Offline

#15 2015-01-28 21:19:00

fishonadish
Member
Registered: 2006-11-04
Posts: 125

Re: [FIXED] Kate won't open remote files upgrading to KF5

hifi25nl wrote:

So you have  /home/<user>/.cache/kioexec/krun/ directory?
Who is the owner of cache, root or user?

On my system, it's not putting the cache in the home directory. It's at /var/tmp/kdecache-USER/krun/ with the filename preceded by a number.

Regarding your filesystem permissions, I don't think there's any reason you should have dirs or files owned by root in there, unless you specifically created them yourself.  My ~/.cache/ is owned by my user, as is everything under ~/.

Offline

#16 2015-01-31 12:47:29

fishonadish
Member
Registered: 2006-11-04
Posts: 125

Re: [FIXED] Kate won't open remote files upgrading to KF5

Further to this, the process for saving files remotely has changed since KDE4 and is far less useful.  Is there any way around this, to return to the previous behaviour, or is this just a change in kf5?  I now have to close Kate for changes to be uploaded, instead of the file being replaced on save.

1. Browse to FTP folder in Dolphin
2. Click to open a file in Kate - this opens the file in Kate, with the path /var/tmp/kdecache-$USER/krun/###-$FILENAME
3. Make an edit and save - file seems to be edited locally only
4. Close Kate and get a dialogue: "The file ftp://PATH has been modified. Do you want to upload the changes?"
5. Click 'upload' and then changes take effect.


I'm also getting occasional crashes in Dolphin where I have to force quit.  It may not be related, but seems to occur when I'm opening a few files in Kate and saving - this is even with local files.

Any suggestions welcome.

Offline

#17 2015-02-03 12:42:15

Tsynique
Member
Registered: 2010-05-19
Posts: 37

Re: [FIXED] Kate won't open remote files upgrading to KF5

fishonadish wrote:

Further to this, the process for saving files remotely has changed since KDE4 and is far less useful.  Is there any way around this, to return to the previous behaviour, or is this just a change in kf5?  I now have to close Kate for changes to be uploaded, instead of the file being replaced on save.

1. Browse to FTP folder in Dolphin
2. Click to open a file in Kate - this opens the file in Kate, with the path /var/tmp/kdecache-$USER/krun/###-$FILENAME
3. Make an edit and save - file seems to be edited locally only
4. Close Kate and get a dialogue: "The file ftp://PATH has been modified. Do you want to upload the changes?"
5. Click 'upload' and then changes take effect.


I'm also getting occasional crashes in Dolphin where I have to force quit.  It may not be related, but seems to occur when I'm opening a few files in Kate and saving - this is even with local files.

Any suggestions welcome.

Same thing occurs when you use any other non-KDE app like Geany. You can tell whether or not the file will be saved seamlessly, by looking at the title of the open document. If it's ####_#_filename (or something similar), then it will work like you described. If it's the real filename, then it's seamless.

It's not a new feature, it worked like this ages ago. Only thing is that Kate/KWrite supported the seamless saving/uploading before KF5 came to town. Removing %U from associations strips Kate from seamless saving/uploading but it enables it to open files properly again.

Offline

#18 2015-02-05 07:22:30

pcxz
Member
From: Italy
Registered: 2008-01-13
Posts: 67

Re: [FIXED] Kate won't open remote files upgrading to KF5

Is possible return in old system?  (..kate open directly online file)
Thx

Offline

#19 2015-02-05 22:06:20

Tsynique
Member
Registered: 2010-05-19
Posts: 37

Re: [FIXED] Kate won't open remote files upgrading to KF5

pcxz wrote:

Is possible return in old system?  (..kate open directly online file)
Thx

Yes, downgrade. Or wait until they fix the bug. However, the bug on bugs.kde.org wasn't even checked yet. So, not any time soon.

Offline

#20 2015-02-06 07:30:53

pcxz
Member
From: Italy
Registered: 2008-01-13
Posts: 67

Re: [FIXED] Kate won't open remote files upgrading to KF5

Tsynique wrote:
pcxz wrote:

Is possible return in old system?  (..kate open directly online file)
Thx

Yes, downgrade. Or wait until they fix the bug. However, the bug on bugs.kde.org wasn't even checked yet. So, not any time soon.

Downgrade? ..maybe  was possible return to stable KDE 4 sad
new kate and konsole not work good ..i use maybe this app, is frustrating spend the day to problems.

Thx.

Offline

#21 2015-02-06 11:33:11

fishonadish
Member
Registered: 2006-11-04
Posts: 125

Re: [FIXED] Kate won't open remote files upgrading to KF5

Thanks for the info, Tsynique.

Has anyone else experienced the Dolphin crashing issue?   If I open even local files in Kate, Dolphin seems to freeze sometimes.  Often, after I close the file in Kate, dolphin then gives an error notification saying it cannot launch /usr/bin/kate.  Other times it's just frozen when I switch back to it, but it's only after working in Kate.

Not sure where to begin with that one, but any suggestions welcome.

Offline

#22 2015-02-07 10:56:40

slx
Member
Registered: 2015-02-07
Posts: 8

Re: [FIXED] Kate won't open remote files upgrading to KF5

Yes, I have the same error. Dolphin freezes after opening second file and after closing it shows message. I found that in associated programs there is a "-b" switch for Kate, which is responsible for blocking. After removing it Dolphin show the same error immediately after opening second file.

And I also have problem with transparently sending files through ftp. Opening with "%U" does show empty file (but writing something and saving works ok) and opening without "%U" shows file content, but file is send by ftp only after closing it.

Offline

#23 2015-03-08 23:26:10

lynxlynx
Member
Registered: 2015-03-08
Posts: 4
Website

Re: [FIXED] Kate won't open remote files upgrading to KF5

One workaround I noticed was that wine's notepad can open the remote files normally. It uses a local copy, so saving has no real effect, BUT you can copy the contents to the useless blank kwrite/kate window of the same file (that you opened before) and save there. KIO saving works fine that way. Annoying, but works.


GemRB — IE everywhere!

Offline

#24 2015-03-11 09:17:53

johane
Member
From: Dalarna - Sweden
Registered: 2010-02-05
Posts: 42
Website

Re: [FIXED] Kate won't open remote files upgrading to KF5

goofy03 wrote:

You can remove the %u for kwrite and kate in application config in file association. Work for me.

This works if you want to open a file from dolphin, but it does not work from kate. There it opens an empty page. It does not work to save either. I get this message: "Non-native QFileDialog supports only local files"
Does the native QFileDialog support remote files and, if so, how do I change to the native one?

Offline

#25 2015-06-26 17:18:51

Tsynique
Member
Registered: 2010-05-19
Posts: 37

Re: [FIXED] Kate won't open remote files upgrading to KF5

Fix confirmed on ArchLinux with package kio 5.10.0.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB