You are not logged in.

#1 2015-04-10 16:39:51

regder
Member
Registered: 2013-06-16
Posts: 42

Samba stopped working

Had a power failure and on restart Samba has stopped working. Looks like it has an issue opening smb.conf though I've checked to confirm that it's there and intact

systemctl status smbd.service
● smbd.service - Samba SMB/CIFS server
   Loaded: loaded (/usr/lib/systemd/system/smbd.service; enabled; vendor preset: disabled)
   Active: failed (Result: exit-code) since Fri 2015-04-10 12:32:59 EDT; 10s ago
  Process: 6234 ExecStart=/usr/bin/smbd -D (code=exited, status=1/FAILURE)

Apr 10 12:32:59 bunga systemd[1]: smbd.service: control process exited, code=exited status=1
Apr 10 12:32:59 bunga systemd[1]: Failed to start Samba SMB/CIFS server.
Apr 10 12:32:59 bunga systemd[1]: Unit smbd.service entered failed state.
Apr 10 12:32:59 bunga systemd[1]: smbd.service failed.

From the SMBD log

[2015/04/10 12:32:59,  0] ../source3/smbd/server.c:1241(main)
  smbd version 4.2.0 started.
  Copyright Andrew Tridgell and the Samba Team 1992-2014
[2015/04/10 12:32:59,  0] ../lib/param/loadparm.c:1067(lp_set_enum_parm)
  WARNING: Ignoring invalid value 'share' for parameter 'security'
[2015/04/10 12:32:59,  0] ../source3/smbd/server.c:1256(main)
  error opening config file '/etc/samba/smb.conf'

Permissions for smb.conf

-rw-r--r-- 1 root root   623 Dec 13 20:00 smb.conf

Appreciate any help

Offline

#2 2015-04-10 20:40:55

regder
Member
Registered: 2013-06-16
Posts: 42

Re: Samba stopped working

Downgraded samba as per the last post in the following thread and I'm back up and running, https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=194468

Offline

#3 2015-04-13 04:30:04

iamsmrt
Member
Registered: 2009-08-12
Posts: 138

Re: Samba stopped working

I had the same problem and solved it by moving /etc/samba/smb.conf.default to /etc/samba/smb.conf and re-adding my old config bit by bit. I couldn't track down exactly what was causing the issue but I was able to get samba to start again.

Offline

#4 2015-05-03 17:33:53

totalizator
Member
Registered: 2010-09-09
Posts: 8

Re: Samba stopped working

It can be that you have "security = share" in your config and it's deprecated now (not supported anymore?).

Offline

#5 2015-09-11 19:45:04

wfyuen
Member
Registered: 2015-09-11
Posts: 1

Re: Samba stopped working

I ran smbd interactively with 'smbd -i' and saw an error message pointing at invalid permission on the /var/cache/samba/msg file. It should be 755 instead of the 700 in my Raspberry Pi Arch installation.

I chmod it and samba started up properly.

Offline

#6 2015-09-13 17:29:01

lmsguerr
Member
From: Loulé-Algarve-Portugal
Registered: 2008-05-20
Posts: 47

Re: Samba stopped working

wfyuen wrote:

I ran smbd interactively with 'smbd -i' and saw an error message pointing at invalid permission on the /var/cache/samba/msg file. It should be 755 instead of the 700 in my Raspberry Pi Arch installation.

I chmod it and samba started up properly.


Thank you for your tip... it help me also!


Linux /  4.18.5-ARCH / x86_64 / Intel I5-4460s /  Intel® HD Graphics 4600  / MSI B85-G43 Gaming

Offline

#7 2015-09-14 01:18:35

flockyrocky
Member
From: China
Registered: 2012-09-15
Posts: 76

Re: Samba stopped working

wfyuen wrote:

I ran smbd interactively with 'smbd -i' and saw an error message pointing at invalid permission on the /var/cache/samba/msg file. It should be 755 instead of the 700 in my Raspberry Pi Arch installation.

I chmod it and samba started up properly.

this resolved my problem. thanks a lot.

Offline

#8 2015-09-14 18:50:25

quiqueck
Member
Registered: 2013-04-15
Posts: 56

Re: Samba stopped working

Thanks for solution :-)

Offline

Board footer

Powered by FluxBB