You are not logged in.

#1 2015-05-29 17:06:43

Roken
Member
From: South Wales, UK
Registered: 2012-01-16
Posts: 1,254

systemd "Failed to start Setup Virtual Console"

I'me getting this error at boot, with no clue why/

Google only returns hits where it blocks startup, which it doesn't.

 systemd-analyze dump

shows that all TTYs are loaded, which is proven by cycling through them.

There don't appear to be any problems, but red errors during boot irritate me.


Ryzen 5900X 12 core/24 thread - RTX 3090 FE 24 Gb, Asus Prime B450 Plus, 32Gb Corsair DDR4, Cooler Master N300 chassis, 5 HD (1 NvME PCI, 4SSD) + 1 x optical.
Linux user #545703

Offline

#2 2015-06-23 05:35:51

davispuh
Member
From: Latvia
Registered: 2014-03-31
Posts: 10

Re: systemd "Failed to start Setup Virtual Console"

I've same issue, but it happens inside initramfs where I use systemd, but there's no errors after switching to new root. Any idea how to debug initramfs?

Offline

#3 2015-06-24 01:46:54

davispuh
Member
From: Latvia
Registered: 2014-03-31
Posts: 10

Re: systemd "Failed to start Setup Virtual Console"

Turns out systemd in initramfs also saves logging to journal so could see in journal

systemd[1]: systemd-vconsole-setup.service: Main process exited, code=exited, status=1/FAILURE
systemd[1]: Failed to start Setup Virtual Console.
systemd[1]: systemd-vconsole-setup.service: Unit entered failed state.
systemd[1]: systemd-vconsole-setup.service: Failed with result 'exit-code'.
systemd-vconsole-setup[74]: /usr/bin/setfont failed with error code 66.
systemd-vconsole-setup[74]: Cannot open font file iso04.16

it happens because sd-vconsole hook fails to add some console fonts from /etc/vconsole and thus it's not included in initramfs.
I posted this bug https://bugs.archlinux.org/task/45444?project=1 and also included a patch there smile

Offline

#4 2015-06-24 19:49:36

Roken
Member
From: South Wales, UK
Registered: 2012-01-16
Posts: 1,254

Re: systemd "Failed to start Setup Virtual Console"

Something must have changed, because I'm no longer getting the errors. I don't recall a systemd upgrade, but me not recalling is what I do.


Ryzen 5900X 12 core/24 thread - RTX 3090 FE 24 Gb, Asus Prime B450 Plus, 32Gb Corsair DDR4, Cooler Master N300 chassis, 5 HD (1 NvME PCI, 4SSD) + 1 x optical.
Linux user #545703

Offline

#5 2015-07-01 19:02:01

delwin
Member
Registered: 2010-06-21
Posts: 8

Re: systemd "Failed to start Setup Virtual Console"

Just hit me this morning. I fixed it by editing /etc/vconsole.conf and using one of the fonts in /usr/share/kbd/consolefonts.

See the Console Fonts section of the Fonts wiki page to see how to preview them.

Offline

#6 2015-07-16 13:08:24

Stunts
Member
From: Portugal
Registered: 2009-03-28
Posts: 339
Website

Re: systemd "Failed to start Setup Virtual Console"

@delwin:
Thanks. A variation of that has worked for me too.

I just deleted the line "FONT=terminus" from /etc/vconsole.conf that was causing the issues.

Offline

#7 2015-07-21 08:35:09

DarkLite1
Member
Registered: 2014-05-15
Posts: 28

Re: systemd "Failed to start Setup Virtual Console"

I'm having the same error message from systemd during boot:

[Me@Arch ~]$ systemctl status systemd-vconsole-setup.service 
● systemd-vconsole-setup.service - Setup Virtual Console
   Loaded: loaded (/usr/lib/systemd/system/systemd-vconsole-setup.service; static; vendor preset: disabled)
   Active: failed (Result: exit-code) since Tue 2015-07-21 10:19:49 CEST; 10min ago
     Docs: man:systemd-vconsole-setup.service(8)
           man:vconsole.conf(5)
  Process: 186 ExecStart=/usr/lib/systemd/systemd-vconsole-setup (code=exited, status=1/FAILURE)
 Main PID: 186 (code=exited, status=1/FAILURE)

Jul 21 10:19:54 Arch systemd-vconsole-setup[186]: Cannot open font file Lat9w-16
[root@Arch viper]# cat /etc/vconsole.conf 
KEYMAP=be-latin1
FONT=Lat9w-16
[Me@Arch ~]$ ls /usr/share/kbd/consolefonts/ | grep lat9w
lat9w-08.psfu.gz
lat9w-10.psfu.gz
lat9w-12.psfu.gz
lat9w-14.psfu.gz
lat9w-16.psfu.gz

Is the fix to change "FONT=Lat9w-16" to "FONT=Lat9w-16.psfu.gz"?

Offline

#8 2015-07-21 08:50:46

Stunts
Member
From: Portugal
Registered: 2009-03-28
Posts: 339
Website

Re: systemd "Failed to start Setup Virtual Console"

@DarkLite1:
I think you should write:

FONT=lat9w-16

At least according to the wiki.

Offline

#9 2015-07-21 09:07:44

DarkLite1
Member
Registered: 2014-05-15
Posts: 28

Re: systemd "Failed to start Setup Virtual Console"

You're right Stunts, that fixed the problem. Unbelievable that systemd is case sensitive... T
hanks for the help, greatly appreciated smile

Offline

#10 2015-07-21 09:09:28

Stunts
Member
From: Portugal
Registered: 2009-03-28
Posts: 339
Website

Re: systemd "Failed to start Setup Virtual Console"

You're welcome.
Apparently it didn't use to be case sensitive (at least as far as vconsole.conf was concerned). Seems to be now.

Cheers!

Offline

Board footer

Powered by FluxBB