You are not logged in.

#1 2015-09-23 17:39:41

alculquicondor
Member
Registered: 2011-06-05
Posts: 23
Website

[SOLVED] Notifications not working on XFCE

After installing Mate alongside with XFCE, notifications in XFCE got broken, even after uninstalling Mate.

Running ps shows that xfce4-notifyd is not running, but I don't find where to correctly set it to startup. I've tried adding it to startup applications on XFCE configurations, but it doesn't work most of the times. Sometimes it runs, but it gets killed somehow. I have also tried with a totally new user, but it doesn't work either, so its not a configuration issue on the user side.

When I try to run the notifications preview, I got this message:

Error calling StartServiceByName for org.freedesktop.Notifications: GDBus.Error:org.freedesktop.DBus.Error.Spawn.ChildExited: Process org.freedesktop.Notifications exited with status 1

If I run /usr/lib/xfce4/notifyd/xfce4-notifyd from a terminal, then the preview works, but other applications' notifications don't seem to use this service, they don't get themed.

Also, the file /usr/share/dbus-1/services/org.xfce.xfce4-notifyd.Notifications.service is there.

Version of xfce4-notifyd is 0.2.4-2, xfdesktop 4.12.3-1, local/xfwm4 4.12.3-1

I don't know what to try next... Any suggestions?

Last edited by alculquicondor (2015-09-23 18:36:09)

Offline

#2 2015-09-23 17:52:42

toz
Member
Registered: 2011-10-28
Posts: 390

Re: [SOLVED] Notifications not working on XFCE

Sounds like this. Try sourcing /etc/X11/xinit/xinitrc.d/50-systemd-user.sh from your xinit.

Last edited by toz (2015-09-23 17:53:45)

Offline

#3 2015-09-23 18:35:45

alculquicondor
Member
Registered: 2011-06-05
Posts: 23
Website

Re: [SOLVED] Notifications not working on XFCE

It worked... weird that it was working before without that, though

Offline

#4 2015-09-23 18:37:51

toz
Member
Registered: 2011-10-28
Posts: 390

Re: [SOLVED] Notifications not working on XFCE

Its due to a recent systemd/dbus update.

Offline

#5 2015-09-25 16:29:07

Enverex
Member
From: UK
Registered: 2007-06-13
Posts: 155
Website

Re: [SOLVED] Notifications not working on XFCE

Sourcing isn't working for me. Still no notifications.

If I try running "dbus-update-activation-environment --all" as the user it gives me "Failed to connect to socket" as if DBus isn't running (or the user doesn't have access to it).

Should I be doing anything else here as well?

EDIT: I've just switched to LightDM and I'm still having the same issue.

Last edited by Enverex (2015-09-25 17:04:49)

Offline

#6 2016-06-06 09:29:45

Kotrfa
Member
Registered: 2012-10-25
Posts: 172

Re: [SOLVED] Notifications not working on XFCE

toz suggestion worked for me as well. I added "source /etc/X11/xinit/xinitrc.d/50-systemd-user.sh" to my .xinitrc

Offline

#7 2016-08-12 18:57:22

tuxfusion
Member
Registered: 2007-12-31
Posts: 98

Re: [SOLVED] Notifications not working on XFCE

w00t, thx!!

Offline

#8 2017-02-25 11:14:17

MawKKe
Member
Registered: 2017-01-14
Posts: 3

Re: [SOLVED] Notifications not working on XFCE

Enverex wrote:

Sourcing isn't working for me. Still no notifications.

If I try running "dbus-update-activation-environment --all" as the user it gives me "Failed to connect to socket" as if DBus isn't running (or the user doesn't have access to it).

Should I be doing anything else here as well?

EDIT: I've just switched to LightDM and I'm still having the same issue.

(I know this is late, but I will give an answer for future reference for others)

I also had that source line in my .xinitrc, but it had no effect.

The reason for this is that I started my desktop session directly via startxfce4 in which case .xinitrc is not read/executed.

I fixed this by modifying my .xinitrc to have

exec startxfce4

and used

startx

instead. Now everything works as it should.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB