You are not logged in.

#1 2015-10-18 20:40:11

Nael
Member
Registered: 2015-10-18
Posts: 10

[Solved]Nvidia driver: (EE) no screens found(EE) on Lenovo G580 Laptop

Hello community...
Always after installation of the NVIDIA driver (and nvidia-xconfig) my Xorg fails with this error: (EE) no screens found(EE)
I had the same problem on Debian and FreeBSD, but on "retard-friendly distros" (Ubuntu, Linux Mint) driver worked fine.

/var/log/Xorg*:

[    68.053]
X.Org X Server 1.17.2
Release Date: 2015-06-16
[    68.053] X Protocol Version 11, Revision 0
[    68.053] Build Operating System: Linux 4.0.4-2-ARCH x86_64
[    68.053] Current Operating System: Linux arch 4.2.3-1-ARCH #1 SMP PREEMPT Sat Oct 3 18:52:50 CEST 2015 x86_64
[    68.053] Kernel command line: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-linux root=UUID=e9fa9d9c-c37f-4f64-bd39-d436903986a2 rw quiet
[    68.053] Build Date: 17 July 2015  05:38:19PM
[    68.053]  
[    68.053] Current version of pixman: 0.32.8
[    68.053]    Before reporting problems, check http://wiki.x.org
        to make sure that you have the latest version.
[    68.053] Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
        (++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
        (WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
[    68.054] (==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Sun Oct 18 22:09:52 2015
[    68.054] (==) Using config file: "/etc/X11/xorg.conf"
[    68.054] (==) Using system config directory "/usr/share/X11/xorg.conf.d"
[    68.054] (==) ServerLayout "Layout0"
[    68.054] (**) |-->Screen "Screen0" (0)
[    68.054] (**) |   |-->Monitor "Monitor0"
[    68.054] (**) |   |-->Device "Device0"
[    68.054] (**) |-->Input Device "Keyboard0"
[    68.054] (**) |-->Input Device "Mouse0"
[    68.054] (==) Automatically adding devices
[    68.054] (==) Automatically enabling devices
[    68.054] (==) Automatically adding GPU devices
[    68.055] (WW) `fonts.dir' not found (or not valid) in "/usr/share/fonts/100dpi/".
[    68.055]    Entry deleted from font path.
[    68.055]    (Run 'mkfontdir' on "/usr/share/fonts/100dpi/").
[    68.055] (WW) `fonts.dir' not found (or not valid) in "/usr/share/fonts/75dpi/".
[    68.055]    Entry deleted from font path.
[    68.055]    (Run 'mkfontdir' on "/usr/share/fonts/75dpi/").
[    68.055] (==) FontPath set to:
        /usr/share/fonts/misc/,
        /usr/share/fonts/TTF/,
        /usr/share/fonts/OTF/,
        /usr/share/fonts/Type1/
[    68.055] (==) ModulePath set to "/usr/lib/xorg/modules"
[    68.055] (WW) Hotplugging is on, devices using drivers 'kbd', 'mouse' or 'vmmouse' will be disabled.
[    68.055] (WW) Disabling Keyboard0
[    68.055] (WW) Disabling Mouse0
[    68.055] (II) Loader magic: 0x817d60
[    68.055] (II) Module ABI versions:
[    68.055]    X.Org ANSI C Emulation: 0.4
[    68.055]    X.Org Video Driver: 19.0
[    68.055]    X.Org XInput driver : 21.1
[    68.055]    X.Org Server Extension : 9.0
[    68.058] (II) systemd-logind: took control of session /org/freedesktop/login1/session/c1
[    68.059] (II) xfree86: Adding drm device (/dev/dri/card0)
[    68.059] (II) systemd-logind: got fd for /dev/dri/card0 226:0 fd 8 paused 0
[    68.061] (--) PCI:*(0:0:2:0) 8086:0166:17aa:3901 rev 9, Mem @ 0xd3400000/4194304, 0xe0000000/268435456, I/O @ 0x00004000/64
[    68.061] (--) PCI: (0:1:0:0) 10de:0de3:17aa:3901 rev 161, Mem @ 0xd2000000/16777216, 0xc0000000/268435456, 0xd0000000/33554432, I/O @ 0x00003000/128, BIOS @ 0x????????/524288
[    68.061] (WW) Open ACPI failed (/var/run/acpid.socket) (No such file or directory)
[    68.062] (II) LoadModule: "glx"
[    68.062] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libglx.so
[    68.063] (II) Module glx: vendor="X.Org Foundation"
[    68.063]    compiled for 1.17.2, module version = 1.0.0
[    68.063]    ABI class: X.Org Server Extension, version 9.0
[    68.063] (==) AIGLX enabled
[    68.063] (II) LoadModule: "nvidia"
[    68.063] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/nvidia_drv.so
[    68.064] (II) Module nvidia: vendor="NVIDIA Corporation"
[    68.064]    compiled for 4.0.2, module version = 1.0.0
[    68.064]    Module class: X.Org Video Driver
[    68.064] (II) NVIDIA dlloader X Driver  355.11  Wed Aug 26 15:38:55 PDT 2015
[    68.064] (II) NVIDIA Unified Driver for all Supported NVIDIA GPUs
[    68.064] (++) using VT number 2
 
[    68.064] (--) controlling tty is VT number 2, auto-enabling KeepTty
[    68.064] (EE) No devices detected.
[    68.064] (EE)
Fatal server error:
[    68.064] (EE) no screens found(EE)
[    68.064] (EE)
Please consult the The X.Org Foundation support
         at http://wiki.x.org
 for help.
[    68.064] (EE) Please also check the log file at "/var/log/Xorg.0.log" for additional information.
[    68.064] (EE)

/etc/X11/Xorg.conf:

# nvidia-xconfig: X configuration file generated by nvidia-xconfig
# nvidia-xconfig:  version 355.11  (buildmeister@swio-display-x86-rhel47-07)  Wed Aug 26 17:15:49 PDT 2015


Section "ServerLayout"
    Identifier     "Layout0"
    Screen      0  "Screen0" 0 0
    InputDevice    "Keyboard0" "CoreKeyboard"
    InputDevice    "Mouse0" "CorePointer"
EndSection

Section "Files"
EndSection

Section "InputDevice"

    # generated from default
    Identifier     "Mouse0"
    Driver         "mouse"
    Option         "Protocol" "auto"
    Option         "Device" "/dev/psaux"
    Option         "Emulate3Buttons" "no"
    Option         "ZAxisMapping" "4 5"
EndSection

Section "InputDevice"

    # generated from default
    Identifier     "Keyboard0"
    Driver         "kbd"
EndSection

Section "Monitor"
    Identifier     "Monitor0"
    VendorName     "Unknown"
    ModelName      "Unknown"
    HorizSync       28.0 - 33.0
    VertRefresh     43.0 - 72.0
    Option         "DPMS"
EndSection

Section "Device"
    Identifier     "Device0"
    Driver         "nvidia"
    VendorName     "NVIDIA Corporation"
EndSection

Section "Screen"
    Identifier     "Screen0"
    Device         "Device0"
    Monitor        "Monitor0"
    DefaultDepth    24
    SubSection     "Display"
        Depth       24
    EndSubSection
EndSection

lspci:

00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation 3rd Gen Core processor Graphics Controller (rev 09)
01:00.0 VGA compatible controller: NVIDIA Corporation GF108M [GeForce GT 635M] (rev a1)

Last edited by Nael (2015-10-22 19:21:43)

Offline

#2 2015-10-20 10:03:17

giovanifss
Member
From: Brasília - Brazil
Registered: 2015-10-01
Posts: 7
Website

Re: [Solved]Nvidia driver: (EE) no screens found(EE) on Lenovo G580 Laptop

Hello,

I had the same problem sometime ago. You can see the topic here

The answer was:

eticre wrote:

hallo

I think yoiu have misunderstood all the bumblebee intel+nvidia goal
nvidia card is not connect to any phisics output interface, you must launch xorg with intel card, run any other program with primus/nvidia and redirect the frame generated by nvidia card on the intel/xorg running.

Offline

#3 2015-10-20 19:51:14

Nael
Member
Registered: 2015-10-18
Posts: 10

Re: [Solved]Nvidia driver: (EE) no screens found(EE) on Lenovo G580 Laptop

Thanks, Xorg is generated correctly now.
But it still stuck and no respond any error. sad
Sometimes ask himself: Why fuck do I have laptop? big_smile

Thanks for all support...

Offline

#4 2015-10-21 00:06:13

giovanifss
Member
From: Brasília - Brazil
Registered: 2015-10-01
Posts: 7
Website

Re: [Solved]Nvidia driver: (EE) no screens found(EE) on Lenovo G580 Laptop

Well,

After my topic, I removed the Xorg.conf file and everything works very well now. And when I need to use my Nvidia card I use the optirun/primusrun.
What do you mean with "stuck and no respond any error"? Stuck in the login screen?

Offline

#5 2015-10-21 13:36:46

Nael
Member
Registered: 2015-10-18
Posts: 10

Re: [Solved]Nvidia driver: (EE) no screens found(EE) on Lenovo G580 Laptop

Notebook working on Intel graphics without Xorg.conf, but Nvidia driver not working. I need to generate Xorg.conf, but after generate it and reboot my laptop only shows black screen and when I login with CTRL+ALT+F2 to run startx, xorg show basic information and not responding...
But optirun command working correctly:

Without optirun:
0GRmXBp.png

With optirun: (manual open) optirun -b none nvidia-settings -c :8
p7wBeS2.png

Last edited by Nael (2015-10-21 14:28:21)

Offline

#6 2015-10-21 14:54:27

Nael
Member
Registered: 2015-10-18
Posts: 10

Re: [Solved]Nvidia driver: (EE) no screens found(EE) on Lenovo G580 Laptop

Great, I tested Counter Strike:GO, working great with optirun, I will be using optirun to run games on Nvidia.
Thanks for support... How I change title of post to [Solved] ? smile
I have last question, what is better for games optirun or primusrun ? what is difference ?

Offline

#7 2015-10-21 22:17:58

giovanifss
Member
From: Brasília - Brazil
Registered: 2015-10-01
Posts: 7
Website

Re: [Solved]Nvidia driver: (EE) no screens found(EE) on Lenovo G580 Laptop

Click in "edit" in your first post and you will be able to change the title of the topic.

Wiki says that:

primusrun (from package primus) is becoming the default choice, because it is power consuming and provides a better performance than optirun. Currently you need to run this program separately (it does not accept options unlike optirun), but in the future it will be started by optirun.

For 32-bit applications support on 64-bit machines, install lib32-primus (Multilib must be enabled).

Well, I didn't stop to do a benchmark, but I'm using primusrun for almost everything. I had problems with some games using optirun, but with primusrun it worked very well.

Last edited by giovanifss (2015-10-21 22:20:46)

Offline

Board footer

Powered by FluxBB