You are not logged in.

#1326 2017-05-10 00:33:24

kevinae91
Member
From: NJ
Registered: 2012-09-26
Posts: 35

Re: Dell XPS 13 9350 Late 2015

Anyone out there that's gotten Arch to work with specifically the XPS9350-1340SLV, using Syslinux as the bootloader, AND using Legacy? I feel like I'm going around in circles with this system and particular configuration that I want to use. Unfortunately, I have this nagging feeling that I'm just missing some simple flag or bios option, and it's not as complicated as I'm making it out to be lol.

tl;dr:
Want to use Legacy, MBR, and Syslinux. Having issues getting that configuration up and running.


Just keep it simple.

Offline

#1327 2017-05-18 08:20:57

kubrick
Member
Registered: 2016-10-07
Posts: 23

Re: Dell XPS 13 9350 Late 2015

kevinae91 wrote:

Want to use Legacy, MBR, and Syslinux.

Sorry, I know this is not helping, but I cant help asking: why?

Offline

#1328 2017-10-09 13:17:14

twiggers
Member
Registered: 2016-04-01
Posts: 3

Re: Dell XPS 13 9350 Late 2015

With kernel 4.13.4-1-ARCH and no special boot options I'm now getting the black display flicker again. Is anyone experiencing the same?

Offline

#1329 2017-10-09 14:25:19

kubrick
Member
Registered: 2016-10-07
Posts: 23

Re: Dell XPS 13 9350 Late 2015

twiggers wrote:

With kernel 4.13.4-1-ARCH and no special boot options I'm now getting the black display flicker again. Is anyone experiencing the same?

https://bugs.archlinux.org/task/55629#comment162136
4.13.5 fixes one major issue with IOMMU on this laptop (and many others).

Offline

#1330 2017-12-15 11:47:54

pborges
Member
Registered: 2017-12-15
Posts: 1

Re: Dell XPS 13 9350 Late 2015

davidgf wrote:

Hey guys, I cannot see the bluetooth device in my freshly installed intel 8260, I guess I'm missing some firmware file, which one are you guys using?

[   10.819142] Bluetooth: Core ver 2.21
[   10.819152] Bluetooth: HCI device and connection manager initialized
[   10.819155] Bluetooth: HCI socket layer initialized
[   10.819157] Bluetooth: L2CAP socket layer initialized
[   10.819161] Bluetooth: SCO socket layer initialized
[   10.834204] Bluetooth: HCI UART driver ver 2.3
[   10.834205] Bluetooth: HCI UART protocol H4 registered
[   10.834206] Bluetooth: HCI UART protocol BCSP registered
[   10.834206] Bluetooth: HCI UART protocol LL registered
[   10.834207] Bluetooth: HCI UART protocol ATH3K registered
[   10.834207] Bluetooth: HCI UART protocol Three-wire (H5) registered
[   10.834236] Bluetooth: HCI UART protocol Intel registered
[   10.834245] Bluetooth: HCI UART protocol BCM registered
[   10.834245] Bluetooth: HCI UART protocol QCA registered
[   10.834246] Bluetooth: HCI UART protocol AG6XX registered
[   11.102371] iwlwifi 0000:3a:00.0: Direct firmware load for iwlwifi-8000C-24.ucode failed with error -2
[   11.102423] iwlwifi 0000:3a:00.0: Direct firmware load for iwlwifi-8000C-23.ucode failed with error -2
[   11.117772] iwlwifi 0000:3a:00.0: loaded firmware version 22.361476.0 op_mode iwlmvm
[   11.988016] Bluetooth: hci0: Bootloader revision 0.0 build 2 week 52 2014
[   11.990022] Bluetooth: hci0: Device revision is 4
[   11.990025] Bluetooth: hci0: Secure boot is enabled
[   11.990028] Bluetooth: hci0: OTP lock is disabled
[   11.990031] Bluetooth: hci0: API lock is disabled
[   11.990033] Bluetooth: hci0: Debug lock is disabled
[   11.990038] Bluetooth: hci0: Minimum firmware build 1 week 10 2014
[   11.990304] bluetooth hci0: Direct firmware load for intel/ibt-11-4.sfi failed with error -2
[   11.990315] Bluetooth: hci0: Failed to load Intel firmware file (-2)
[   12.370039] Bluetooth: BNEP (Ethernet Emulation) ver 1.3
[   12.370040] Bluetooth: BNEP filters: protocol multicast
[   12.370043] Bluetooth: BNEP socket layer initialized

I had the same problem as you, I used the sfi from the windows driver.
Here you have it: https://we.tl/Cz4Kh9f8Zk
Just decompress and place the 2 files into /lib/firmware/intel/ and do a hard reboot.

Offline

#1331 2017-12-16 08:41:02

rgzfxf6bhu
Member
Registered: 2015-10-30
Posts: 85

Re: Dell XPS 13 9350 Late 2015

pborges wrote:

I had the same problem as you, I used the sfi from the windows driver.
Here you have it: https://we.tl/Cz4Kh9f8Zk
Just decompress and place the 2 files into /lib/firmware/intel/ and do a hard reboot.

First why do you post a WeTransfer link? The windows drivers should be available on the manufacturers official homepage, right?

Second, the new firmware solved many problems with bluetooth for 8260. So no need to use the sfi from the windows driver, see:
https://bugs.archlinux.org/task/55796#comment163705
https://bugzilla.kernel.org/show_bug.cgi?id=197997
https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php … 1#p1751691

Last edited by rgzfxf6bhu (2017-12-16 08:43:41)

Offline

#1332 2018-01-23 11:59:11

rgzfxf6bhu
Member
Registered: 2015-10-30
Posts: 85

Re: Dell XPS 13 9350 Late 2015

Short question:
Is the airplane mode activated after you click the airplane mode key (Fn+PrtScr).

Here it's not working anymore (on a XPS13 9350 with Intel 8260).
My guess is that it stopped working after updating to Gnome 3.26.
Do you experience the same?

Offline

#1333 2018-01-23 16:19:24

bart_vv
Member
From: Poland
Registered: 2011-04-12
Posts: 48

Re: Dell XPS 13 9350 Late 2015

Works for me. I don't use any IDE, nor did I write any handling logic in /etc/acpi/handler.sh. I think it isn't IDE related and is handled by the firmware. What's your bios version?

Offline

#1334 2018-01-23 19:25:57

rgzfxf6bhu
Member
Registered: 2015-10-30
Posts: 85

Re: Dell XPS 13 9350 Late 2015

I use the 1.6.1, but I also have the problem with the 1.5.1. (haven't tried earlier versions though).
The wireless switch option is turned on in the BIOS.
I guess it's not the BIOS, but related to the OS though...

I am not sure which module is needed here, but intel_hid and dell_wmi are loaded.

But to tell you the truth I am in the dark with this issue...

EDIT:
I just discovered that it works under gdm but not when I am logged in hmm

UPDATE:
The last update of Gnome resolved the issue smile

Last edited by rgzfxf6bhu (2018-05-21 09:28:31)

Offline

#1335 2018-08-24 08:13:10

Stegamjay
Member
Registered: 2017-01-16
Posts: 8

Re: Dell XPS 13 9350 Late 2015

hello,

I would like to apply the Thunderbolt 3 Firmware Update 4.26.11.001, A08 using the method explained
in Doing Thunderbolt firmware updates without fwupd or Windows   (I havent got Windows and i dont know how to use the fwupd extension)

but:

stegamjay wrote:

sudo echo 1 > /sys/devices/platform/PNP0C14:00/wmi_bus/wmi_bus-PNP0C14:00/*/force_power
bash: /sys/devices/platform/PNP0C14:00/wmi_bus/wmi_bus-PNP0C14:00/*/force_power: Aucun fichier ou dossier de ce type

stegamjay wrote:

sudo cat /sys/bus/thunderbolt/devices/0-0/nvm_version
cat: /sys/bus/thunderbolt/devices/0-0/nvm_version: Aucun fichier ou dossier de ce type


I try this with antegros livecd and with a debian installation (stretch + backports + kernel 4.18.4) and the result is the same.
(thunderbolt module is loaded)

Can someone explain me why the device does not apppear in /sys/bus/thunderbolt/devices/   ?


Thanks

Offline

#1336 2018-08-24 09:49:42

kubrick
Member
Registered: 2016-10-07
Posts: 23

Re: Dell XPS 13 9350 Late 2015

Stegamjay wrote:
stegamjay wrote:

sudo echo 1 > /sys/devices/platform/PNP0C14:00/wmi_bus/wmi_bus-PNP0C14:00/*/force_power
bash: /sys/devices/platform/PNP0C14:00/wmi_bus/wmi_bus-PNP0C14:00/*/force_power: Aucun fichier ou dossier de ce type

stegamjay wrote:

sudo cat /sys/bus/thunderbolt/devices/0-0/nvm_version
cat: /sys/bus/thunderbolt/devices/0-0/nvm_version: Aucun fichier ou dossier de ce type

You need the wmi and dell_wmi modules to be loaded for the first command to succeed. Alternatively, if you plug in a thunderbolt device (not just usb-c) that should wake up the controller (which is what that first command does) and the device should appear in /sys/bus/thunderbolt/

Last edited by kubrick (2018-08-24 09:50:03)

Offline

#1337 2018-09-29 17:43:00

Jucgshu
Member
Registered: 2011-11-07
Posts: 3

Re: Dell XPS 13 9350 Late 2015

Does one of you guys have problem with the i915.enable_psr=1 boot option? Looks like it gives a random blank screen on boot since kernel 4.18.8.

Offline

#1338 2018-10-12 11:23:36

Stegamjay
Member
Registered: 2017-01-16
Posts: 8

Re: Dell XPS 13 9350 Late 2015

Hello,

I haven't got such problem.

I'm on Debian 9 (stretch),
with some packages from backports (all firmwares, udev, mesa-va-drivers, systemd, rsyslog, systemd-sysv)
and a custom kernel compiled (4.18.12-amd64)

cat /etc/modprobe.d/i915.conf
options i915 enable_guc=3
options i915 enable_psr=1
options i915 enable_fbc=1
options i915 fastboot=1
options i915 enable_gvt=1

Last edited by Stegamjay (2018-10-12 11:25:13)

Offline

#1339 2018-10-15 08:29:55

rgzfxf6bhu
Member
Registered: 2015-10-30
Posts: 85

Re: Dell XPS 13 9350 Late 2015

@Jucgshu
I don't see a blanks screen with  i915.enable_psr enabled on boot with 4.18.12-arch1-1-ARCH and neither with earlier kernels.

Offline

#1340 2018-11-11 08:42:33

amatika
Member
Registered: 2016-03-17
Posts: 14

Re: Dell XPS 13 9350 Late 2015

How to setup keyboard backlight? It doesn't work.

I have verified it's not broken, dual boot to Ubuntu where it works out of the box.

The page says nothing about keyboard backlight: https://wiki.archlinux.org/index.php/Dell_XPS_13_(9350)

Last edited by amatika (2018-11-11 08:43:30)


XPS 9350 13.3" FHD | i5-6200U | 8GB | 256GB

Offline

#1341 2018-11-11 17:43:33

rgzfxf6bhu
Member
Registered: 2015-10-30
Posts: 85

Re: Dell XPS 13 9350 Late 2015

amatika wrote:

How to setup keyboard backlight? It doesn't work.

Here it works out of the box when pressing F10. Do you see anything in the journalctl when pressing F10?

Offline

#1342 2018-11-11 18:08:25

amatika
Member
Registered: 2016-03-17
Posts: 14

Re: Dell XPS 13 9350 Late 2015

rgzfxf6bhu wrote:
amatika wrote:

How to setup keyboard backlight? It doesn't work.

Here it works out of the box when pressing F10. Do you see anything in the journalctl when pressing F10?

Thanks a million, indeed F10 toggles it on!

Never thought of that, since in Ubuntu it works automatically. Feeling stupid now :blush:


XPS 9350 13.3" FHD | i5-6200U | 8GB | 256GB

Offline

Board footer

Powered by FluxBB