You are not logged in.

#1 2015-12-19 18:59:47

gauthma
Member
Registered: 2010-02-16
Posts: 188
Website

[Solved] offlineimap stops working after update to 6.6.0

After update, attempting to sync GMail yields (the alphanumeric part varies):

XOAUTH2 authentication failed: AUTHENTICATE command error: BAD ['Client aborted AUTHENTICATE command. q205mb46565077wmb']. Data: MFNB2 AUTHENTICATE XOAUTH2

I fixed this by reverting the update... Googling about I found some links about how Google apparently does not trust offlineimap, but that can't be the issue here because in the previous version it was working fine... So, ideas anyone?

Last edited by gauthma (2015-12-21 19:35:48)

Offline

#2 2015-12-19 19:16:45

jasonwryan
Anarchist
From: .nz
Registered: 2009-05-09
Posts: 21,805
Website

Re: [Solved] offlineimap stops working after update to 6.6.0

Working fine here. Post your (sensitive information redacted) rc file.


Arch + dwm   •   Mercurial repos  •   Github

Registered Linux User #482438

Offline

#3 2015-12-20 08:00:19

emacsomancer
Member
Registered: 2014-09-20
Posts: 173

Re: [Solved] offlineimap stops working after update to 6.6.0

gauthma wrote:

After update, attempting to sync GMail yields (the alphanumeric part varies):

XOAUTH2 authentication failed: AUTHENTICATE command error: BAD ['Client aborted AUTHENTICATE command. q205mb46565077wmb']. Data: MFNB2 AUTHENTICATE XOAUTH2

I fixed this by reverting the update... Googling about I found some links about how Google apparently does not trust offlineimap, but that can't be the issue here because in the previous version it was working fine... So, ideas anyone?

I get similar warnings now too. But messages are still being fetched as per normal, as far as I can tell.

Offline

#4 2015-12-20 17:39:42

dennisog
Member
Registered: 2015-06-15
Posts: 5
Website

Re: [Solved] offlineimap stops working after update to 6.6.0

emacsomancer wrote:
gauthma wrote:

After update, attempting to sync GMail yields (the alphanumeric part varies):

XOAUTH2 authentication failed: AUTHENTICATE command error: BAD ['Client aborted AUTHENTICATE command. q205mb46565077wmb']. Data: MFNB2 AUTHENTICATE XOAUTH2

I fixed this by reverting the update... Googling about I found some links about how Google apparently does not trust offlineimap, but that can't be the issue here because in the previous version it was working fine... So, ideas anyone?

I get similar warnings now too. But messages are still being fetched as per normal, as far as I can tell.

Same here. I get the warnings, but it seems like messages are still being fetched. I don't like this.

Offline

#5 2015-12-20 18:59:37

emacsomancer
Member
Registered: 2014-09-20
Posts: 173

Re: [Solved] offlineimap stops working after update to 6.6.0

I find something here: https://github.com/OfflineIMAP/offlinei … .conf#L764

Which looks like an experimental feature, but seems to concern two factor authentication.

I don't really know why it would be needed, because I'm use the special application passwords from Google which should (& do) just act as regular passwords.

Offline

#6 2015-12-21 18:11:58

Oliver_RA
Member
Registered: 2014-08-26
Posts: 3

Re: [Solved] offlineimap stops working after update to 6.6.0

This is the default order in which offlineimap is trying to authenticate:

#auth_mechanisms = GSSAPI, CRAM-MD5, XOAUTH2, PLAIN, LOGIN

I guess when it gets to XOAUTH2, it throws the error, then moves on to something that works, which is why you can still retrieve mail.

You can either set up xoauth2 as described in the link that emacsomancer sent, or change to something like

auth_mechanisms = LOGIN

in the [Repository YOUR_ACCOUNT-remote] section of offlineimap config file (~/.offlineimaprc).

Last edited by Oliver_RA (2015-12-21 19:42:40)

Offline

#7 2015-12-21 18:21:42

emacsomancer
Member
Registered: 2014-09-20
Posts: 173

Re: [Solved] offlineimap stops working after update to 6.6.0

Oliver_RA wrote:

This is the default order in which offlineimap is trying to authenticate:

#auth_mechanisms = GSSAPI, CRAM-MD5, XOAUTH2, PLAIN, LOGIN

I guess when it gets to XOAUTH2, it throws the error, then moves on to something that works, which is why you can still retrieve mail.

You can either set up xoauth2 as described in the link that emacsomancer sent, or change to something like

auth_mechanisms = LOGIN

in the [Repository YOUR_ACCOUNT-remote] section of offlineimap config file.

Where does one change auth_mechanisms?  I tried setting it in .offlineimaprc but it behaves exactly the same.

Offline

#8 2015-12-21 19:35:26

gauthma
Member
Registered: 2010-02-16
Posts: 188
Website

Re: [Solved] offlineimap stops working after update to 6.6.0

Oliver_RA wrote:

This is the default order in which offlineimap is trying to authenticate:

#auth_mechanisms = GSSAPI, CRAM-MD5, XOAUTH2, PLAIN, LOGIN

I guess when it gets to XOAUTH2, it throws the error, then moves on to something that works, which is why you can still retrieve mail.

You can either set up xoauth2 as described in the link that emacsomancer sent, or change to something like

auth_mechanisms = LOGIN

in the [Repository YOUR_ACCOUNT-remote] section of offlineimap config file.

Thanks, this solved the problem!

Offline

#9 2015-12-30 08:49:28

chickenPie4tea
Member
Registered: 2012-08-21
Posts: 302

Re: [Solved] offlineimap stops working after update to 6.6.0

emacsomancer wrote:
Oliver_RA wrote:

This is the default order in which offlineimap is trying to authenticate:

#auth_mechanisms = GSSAPI, CRAM-MD5, XOAUTH2, PLAIN, LOGIN

I guess when it gets to XOAUTH2, it throws the error, then moves on to something that works, which is why you can still retrieve mail.

You can either set up xoauth2 as described in the link that emacsomancer sent, or change to something like

auth_mechanisms = LOGIN

in the [Repository YOUR_ACCOUNT-remote] section of offlineimap config file.

Where does one change auth_mechanisms?  I tried setting it in .offlineimaprc but it behaves exactly the same.

He tells you in the last line, so say your acount name is gmail the section will be called
[Repository Gmail-Remote]


You can like linux without becoming a fanatic!

Offline

#10 2016-01-07 06:13:50

dennisog
Member
Registered: 2015-06-15
Posts: 5
Website

Re: [Solved] offlineimap stops working after update to 6.6.0

I'm happy that that worked out for you guys.
I've been wanting to switch to mbsync for a while now anyways, and I finally did (I guess this was the last straw?)
It's a lot faster than offlineimap.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB