You are not logged in.

#1 2006-05-17 04:52:55

K2712
Member
From: Greenville, SC
Registered: 2006-05-17
Posts: 28

cannot get x started(several errors) [Solved]

I've been an Ubuntu user for a while, and recently decided to try some other distros, including gentoo, suse, and slack(none of which suited me) so I decided to try Arch because I've heard good things.

Installation went without a problem, and after rebooting I installed kde, xorg, and hwd, ran xorgconfig, hwd -x, and attempted to startx.

First problem was the module for my Intel 82810 Graphics card was not found:

(EE) Failed to load module "i810" (module does not exist, 0)
(EE) No drivers available

So I changed my Device setting to generic vesa, attempted to startx again, and then the error was that xterm, xclock, and twm commands were not found in .xinitrc, so I installed xterm via pacman, "startx" , and no errors at all, just a blank screen in tty7.  I really want to try Arch, but I cannot figure out where I went wrong.

Any help would be greatly appreciated.

Offline

#2 2006-05-17 05:15:35

ScriptDevil
Member
From: In Front of My PC
Registered: 2006-04-06
Posts: 253

Re: cannot get x started(several errors) [Solved]

did you change the .xinitrc??
You have to mask wmaker
# exec wmaker
and unmask startkde
# exec startkde


Be yourself, because you are all that you can be

Offline

#3 2006-05-17 05:17:18

ScriptDevil
Member
From: In Front of My PC
Registered: 2006-04-06
Posts: 253

Re: cannot get x started(several errors) [Solved]

Sorry do not put # before exec startkde


Be yourself, because you are all that you can be

Offline

#4 2006-05-17 14:06:21

sh__
Member
Registered: 2005-07-19
Posts: 271

Re: cannot get x started(several errors) [Solved]

K2712 wrote:

First problem was the module for my Intel 82810 Graphics card was not found:

(EE) Failed to load module "i810" (module does not exist, 0)
(EE) No drivers available

Did you install the drivers for your card? For intel you need

pacman -S xf86-video-i810

Lots of xorg stuff is covered in the wiki: http://wiki.archlinux.org/index.php/Xorg7

Offline

#5 2006-05-17 14:33:48

K2712
Member
From: Greenville, SC
Registered: 2006-05-17
Posts: 28

Re: cannot get x started(several errors) [Solved]

ScriptDevil wrote:

did you change the .xinitrc??
You have to mask wmaker
# exec wmaker
and unmask startkde
# exec startkde

Sorry, I forgot to mention that--I did comment out 'exec wmaker' and uncommented 'startkde' before changing drivers.


sh__ wrote:

Did you install the drivers for your card? For intel you need

pacman -S xf86-video-i810

I wasn't aware of that driver, I'll give it a try.

Thanks to both...

Offline

#6 2006-05-17 16:21:05

K2712
Member
From: Greenville, SC
Registered: 2006-05-17
Posts: 28

Re: cannot get x started(several errors) [Solved]

The xf86-video-i810 package did the trick, I just installed it and then ran xorgconfig again and voila!, kde started right up.  I think the other errors were probably caused by my tinkering with the xorg.conf and .xinitrc files.

Thanks again for the help.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB