You are not logged in.

#1 2017-01-02 23:44:32

Stunts
Member
From: Portugal
Registered: 2009-03-28
Posts: 335
Website

[Solved] Roccat Kova[+] with some configuration issues

I have just gotten a Kova[+] for christmas and most of it is working fine under Archlinux, however I need to ask for some help with a few issues.
First, here's what I have done so far:

1. install "roccat-tools-kovaplus", plus it's dependencies from the AUR
2. Add myself to the "roccat" group
3. Log out and back in, for group changes to take effect
4. Run "roccatkovaplusconfig", which runs fine. I can assign buttons, write macros, select profiles, change LED colours, etc.

Thus far everything is ok.
The problems:
1. When assigning functions to buttons, everything from the categories "Buttons", "Multimedia", "Profile", "CPI", "Sensitivity", "Timer" and "Timer Stop" work, but anything from the categories "Shortcut", "Macro", and "Windows Key" don't seem to work. This is regardless of being assigned to "regular" buttons or "Easyshift" ones.

2. I can set 2 different LED settings to easily distinguish the current active profile, and this works well if I change the profile using "roccatkovaplusconfig", but if using the mouse button assigned to change profile the LED colour will not change (albeit the button bindings do change).

Can anyone reproduce any of these issues? The config utility does not output anything to STDOUT nor STDERR, how can I increase the debug information?
Thank you in advance.

Last edited by Stunts (2017-01-05 10:32:48)

Offline

#2 2017-01-03 00:21:12

Stunts
Member
From: Portugal
Registered: 2009-03-28
Posts: 335
Website

Re: [Solved] Roccat Kova[+] with some configuration issues

I have solved [1].
I found the solution on an upstream bug report:
https://sourceforge.net/p/roccat/discus … /86a55a6f/
Turns out that "Shortcut", "Macro" and "Windows Key" are software defined, and not hardware, like the other functions. Therefore, it requires the kernel module "huid" to be loaded. I have added this module to "/etc/modules-load.d" and add the appropriate system group and udev rule (as described in the above link) and I was set. I will recommend the AUR package to include this change too.

Now, for the more bizarre, issue [2].

Offline

#3 2017-01-03 13:23:32

aaronmueller
Member
Registered: 2012-08-25
Posts: 14
Website

Re: [Solved] Roccat Kova[+] with some configuration issues

Thank you for your investigation and the PKGBUILD. I've made several changes on it so it will fit nicely into the package (and will remove after uninstalling the package). roccat-rools.install will take care of reloading the rules after update/install/remove. This change should also moved to upstream, so the package don't need to provide the udev rules.

If you found something on the second issue. let me know.

Offline

#4 2017-01-03 13:52:05

Stunts
Member
From: Portugal
Registered: 2009-03-28
Posts: 335
Website

Re: [Solved] Roccat Kova[+] with some configuration issues

Thanks!
I have not found anything else on [2] and thus submitted an [upstream bug report](https://sourceforge.net/p/roccat/bugs/79/).
It's looking more like a firmware issue than anything else, though.

Thank you for considering the proposed changes, they are indeed much improved from what I had suggested.
I have, however, made a copy&paste error that creeped onto the package:
in the file "90-uinput.rules" this would have to be changed:

-KERNEL=="uhid", GROUP="uinput-users", MODE="0660"
+KERNEL=="uhid", GROUP="roccat", MODE="0660"

Which also requires a change in the PKGBUILD due to the md5sum:

-pkgrel=2
+pkgrel=3


-         'd9e6955139aac24c35ef7951a44d919a'
+         '19753dd0871d7fe0385f887d99766801'

Apologies for the mess up!

I would also further suggest to add this line to " roccat-tools.install":

modprobe uhid

Before the "  udevadm control --reload-rules" line, to make sure the module is loaded before we apply the new udev rules.

Cheers!

Offline

#5 2017-01-05 10:32:33

Stunts
Member
From: Portugal
Registered: 2009-03-28
Posts: 335
Website

Re: [Solved] Roccat Kova[+] with some configuration issues

So, After filing the upstream bug report regarding [2], I have contacted Roccat support, and it turns out to be a firmware bug. Since this mouse has been discontinued, there is no chance it's going to get fixed ever.
So I guess that settles it.
I'll just bind the button to a script that changes profiles via software as a workaround.

Offline

#6 2017-01-05 14:53:20

aaronmueller
Member
Registered: 2012-08-25
Posts: 14
Website

Re: [Solved] Roccat Kova[+] with some configuration issues

Thanks a lot for the bug hunting!
I've updated the packages according to your suggestions.

Offline

#7 2017-01-05 14:55:18

Stunts
Member
From: Portugal
Registered: 2009-03-28
Posts: 335
Website

Re: [Solved] Roccat Kova[+] with some configuration issues

Great! I'm glad I could help.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB