You are not logged in.

#1 2018-04-25 04:25:36

jasonwryan
Anarchist
From: .nz
Registered: 2009-05-09
Posts: 25,891
Website

[Resolved] SSD not visible from ISO

My motherboard died, so I had to rebuild my desktop. I took the oportunity to do a significant hardware upgrade, so I now have an ASRock Z370M motherboard with an M2 SATA SSD.

In the UEFI interface, I can see and configure the SSD. However, once I boot into the ISO, I can only see the ISO USB drive in lsblk/dmesg. I have tried with both the 03/18 and 04/18 ISOs.

I have cycled through all of the options in the UEFI interface: making sure that the drive is SATA enabled and ensuring it is set to AHCI. And, of course, SecureBoot is disabled.

I have also updated the UEFI firmware to the latest version (2.0), to no avail.

Any pointers would be appreciated.

Last edited by jasonwryan (2018-04-26 07:12:02)


Arch + dwm   •   Mercurial repos  •   Github

Registered Linux User #482438

Offline

#2 2018-04-25 04:38:20

x33a
Forum Moderator
Registered: 2009-08-15
Posts: 4,550
Website

Re: [Resolved] SSD not visible from ISO

From the thread that you linked, is there some setting for SATA operations too (in the EFI)?

https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php … 6#p1575676

Offline

#3 2018-04-25 04:58:44

jasonwryan
Anarchist
From: .nz
Registered: 2009-05-09
Posts: 25,891
Website

Re: [Resolved] SSD not visible from ISO

Yep: I have tried all of those (except disabling SATA because I need to connect my HDDs for /home).


Arch + dwm   •   Mercurial repos  •   Github

Registered Linux User #482438

Offline

#4 2018-04-25 05:10:40

x33a
Forum Moderator
Registered: 2009-08-15
Posts: 4,550
Website

Re: [Resolved] SSD not visible from ISO

Maybe give some other distro's ISO a try to rule out an Arch specific issue.

Offline

#5 2018-04-25 05:24:39

jasonwryan
Anarchist
From: .nz
Registered: 2009-05-09
Posts: 25,891
Website

Re: [Resolved] SSD not visible from ISO

Heh. If only I had another distro...

I might try and grab a 2.5" SSD to see if that works.


Arch + dwm   •   Mercurial repos  •   Github

Registered Linux User #482438

Offline

#6 2018-04-25 05:28:18

Skunky
Member
Registered: 2018-01-25
Posts: 48

Re: [Resolved] SSD not visible from ISO

Could be that an MBR/GPT partitioning issue?

Offline

#7 2018-04-25 06:03:52

jasonwryan
Anarchist
From: .nz
Registered: 2009-05-09
Posts: 25,891
Website

Re: [Resolved] SSD not visible from ISO

I wouldn't think so: the SSD is unformatted (it is the target for the installation).


Arch + dwm   •   Mercurial repos  •   Github

Registered Linux User #482438

Offline

#8 2018-04-26 07:11:32

jasonwryan
Anarchist
From: .nz
Registered: 2009-05-09
Posts: 25,891
Website

Re: [Resolved] SSD not visible from ISO

I downloaded a Debian ISO and it was the same.

Pulled out the M2 drive and plugged a 2.5" SSD into the SATA port and that registered fine. I'm going to put this down to a confluence of crappy motherboard support and disinterest in Linux in general.


Arch + dwm   •   Mercurial repos  •   Github

Registered Linux User #482438

Offline

Board footer

Powered by FluxBB