You are not logged in.

#1 2018-07-22 22:06:11

koreankiwitea
Member
Registered: 2018-02-12
Posts: 48

sddm fails to launch after regenerating mkinitcpio

GRUB and intel drivers are fine it seems (detecting resolution and stuff)

tty2 is fine so I can still investigate.

sddm says

DAEMON: Failed to read display number from pipe
DAEMON: Display server failed to start. Exiting.

I tried adding:

xrandr --setprovideroutputsource modesetting NVIDIA-0
xrandr --auto

to /usr/share/sddm/scripts/Xsetup since I'm trying to do PCI passthrough using IGPU.

addtionally, I added intel in the device in the Xorg.conf file.

is there anything I can do ?

Thank yoU!


Edit: typo

Last edited by koreankiwitea (2018-07-22 22:06:50)


very n00b.

Offline

#2 2018-07-22 22:19:13

loqs
Member
Registered: 2014-03-06
Posts: 15,112

Re: sddm fails to launch after regenerating mkinitcpio

The output of dmesg,  the contents of Xorg.log if SDDM is starting X not wayland.  What display is connected to what GPU?

Offline

#3 2018-07-22 22:32:50

koreankiwitea
Member
Registered: 2018-02-12
Posts: 48

Re: sddm fails to launch after regenerating mkinitcpio

Tried manually starting X.
ends with error: (EE) Server terminated with error(1).

Since I don't have access to the PC, I'll just print the (EE) on the log that was generated.

(EE) No devices detected.
(EE) Fatal server error:
(EE) no screens found(EE)
(EE)
Please consult the The X.Org Foundation support.

The dmesg is very long to type out manually. I'll try to figure out if I can ssh into that to provide more detail!

I have Nvidia GPU on the motherboard, but the screen is connected to the motherboard directly since I'm trying to work out if I can passthrough the GTX1070 and use the intel iGPU instead. It worked fine until I regenerated mkinitcpio.


very n00b.

Offline

#4 2018-07-22 22:37:57

loqs
Member
Registered: 2014-03-06
Posts: 15,112

Re: sddm fails to launch after regenerating mkinitcpio

List_of_applications#Pastebin_clients see the tip box  (bit confused by you not having access to the system)

Offline

#5 2018-07-22 23:04:37

koreankiwitea
Member
Registered: 2018-02-12
Posts: 48

Re: sddm fails to launch after regenerating mkinitcpio

Thank you for that. That made it much easier!!

    https://ptpb.pw/I7pj

Here's the dmesg output.

    https://ptpb.pw/xFxf

Thank you so much for your help!

This is the Xorg.log


very n00b.

Offline

#6 2018-07-22 23:07:57

koreankiwitea
Member
Registered: 2018-02-12
Posts: 48

Re: sddm fails to launch after regenerating mkinitcpio

just to make sure, modprobe.d has the line

    disable nouveau

inside it.


Edit: also, Sorry about the confusion. I meant I have access to the system, but only tty2-7. not the DE that I'm used to...

Last edited by koreankiwitea (2018-07-22 23:10:19)


very n00b.

Offline

#7 2018-07-22 23:11:23

loqs
Member
Registered: 2014-03-06
Posts: 15,112

Re: sddm fails to launch after regenerating mkinitcpio

What is the contents of /etc/X11/xorg.conf ?

Offline

#8 2018-07-22 23:16:13

koreankiwitea
Member
Registered: 2018-02-12
Posts: 48

Re: sddm fails to launch after regenerating mkinitcpio

https://ptpb.pw/jO_I

This is the content of xorg.conf.

Thank you for your help to the late hour!


very n00b.

Offline

#9 2018-07-22 23:20:27

loqs
Member
Registered: 2014-03-06
Posts: 15,112

Re: sddm fails to launch after regenerating mkinitcpio

Disable /etc/X11/xorg.conf and try starting X again.

Offline

#10 2018-07-22 23:32:46

koreankiwitea
Member
Registered: 2018-02-12
Posts: 48

Re: sddm fails to launch after regenerating mkinitcpio

Wow!

Thank you so much for your help!!

I followed the 'disabling xorg before GUI startup' under xorg wiki and set the kernel parameter to rescue.target, but it didn't help.

Then I just renamed the xorg.conf file to xorg_bak.conf so it doesn't load, and voila, it worked!!

Thank you so much for your help!!



If you don't mind me asking for one last time, how did you arrive at the solution? If I encounter any similar or different problem, how do I diagnose as you did and arrive at a solution?
Thank you so much!


very n00b.

Offline

#11 2018-07-22 23:39:33

loqs
Member
Registered: 2014-03-06
Posts: 15,112

Re: sddm fails to launch after regenerating mkinitcpio

From Xorg.log

[     8.218] (EE) No devices detected.
[     8.218] (EE) 
Fatal server error:
[     8.218] (EE) no screens found(EE) 
[     8.218] (EE) 

in the xorg.conf

Section "Device"
    Identifier     "Device0"
    Driver         "nvidia"
    VendorName     "NVIDIA Corporation"
    BoardName      "GeForce GTX 1070"
EndSection

Section "Screen"
    Identifier     "Screen0"
    Device         "Device0"
    Monitor        "Monitor0"
    DefaultDepth    24
    SubSection     "Display"
        Depth       24
    EndSubSection
EndSection

Those sections require the nvidia GPU to be present and screen to be connected to the nvidia GPU when X can not match that configuration it triggers the Fatal server error.
Edit:
spelling and not anda

Last edited by loqs (2018-07-22 23:40:34)

Offline

#12 2018-07-22 23:44:19

koreankiwitea
Member
Registered: 2018-02-12
Posts: 48

Re: sddm fails to launch after regenerating mkinitcpio

huh, thank you for the explanation. that cleared up nicely! I guess i should've seen that...

I guess i'm on default xorg.conf then. I already had a intel conf inside the xorg.conf.d directory that I created when troubleshooting this, I don't know if that helped in any way.

Thank you so much for your help and super fast reply!! You've been enormously helpful, thank you!!


very n00b.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB