You are not logged in.

#1 2018-08-21 14:53:33

JonnyRobbie
Member
Registered: 2015-04-28
Posts: 148

[solved] System hangs at sleep/poweroff/reboot

I built a new desktop pc a few weeks back and it worked fine. Sleeping, rebooting, etc. - all perfect. But I tried to do a BIOS/UEFI udpate a few days ago (because the old bios was over a year old and I got a Ryzen, so thought it might help with performance a bit). But ever since then (I had to fix my uefi boot partition too), the sleep/reboot/poweroff doens't work. Reboot/poweroff hangs at systemd messages (mostly complaining about watchdog not stopping), and sleep hangs at black screen with frozen mouse cursor.

I tried searching through bios settings, but nothing seems to be out of ordinary (though granted, I don't know what a lot of those do).

I also tried acpi=force as a kernel parameter, but it didn't help.

Is there anything I could do?

Last edited by JonnyRobbie (2018-08-21 16:01:54)

Offline

#2 2018-08-21 14:57:58

V1del
Forum Moderator
Registered: 2012-10-16
Posts: 7,249

Re: [solved] System hangs at sleep/poweroff/reboot

Downgrade your UEFI again if possible would be my suggestion, sounds like they broke something. Which motherboard are we talking about?

Offline

#3 2018-08-21 15:00:28

JonnyRobbie
Member
Registered: 2015-04-28
Posts: 148

Re: [solved] System hangs at sleep/poweroff/reboot

https://www.gigabyte.com/Motherboard/GA … ing-rev-1x

I went from F6 to F23

Last edited by JonnyRobbie (2018-08-21 15:01:00)

Offline

#4 2018-08-21 15:03:39

V1del
Forum Moderator
Registered: 2012-10-16
Posts: 7,249

Re: [solved] System hangs at sleep/poweroff/reboot

There are some known breaking problems with that AGESA version, see here as well for example: https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=239350

Offline

#5 2018-08-21 16:01:39

JonnyRobbie
Member
Registered: 2015-04-28
Posts: 148

Re: [solved] System hangs at sleep/poweroff/reboot

Thank you for the tip. I downgraded BIOS from F23 (AGESA 1.0.0.4) to F22 (AGESA 1.0.0.1a) and it worked.

It's a shame it didn't really help with https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=239706 too.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB