You are not logged in.

#1 2018-12-22 14:17:07

gab00
Member
Registered: 2018-12-22
Posts: 2

Usb Dac/Amp - Alsa config

Hello guys, first thread here.
I've been using arch for a couple of months, still trying to learn a lot of stuff I'm not yet aware of.

I'm an audiophile (even if I don't like this term at all) and wanted to connect my new Questyle CMA400i to my computer. After messing around with pulse and alsa for the entire morning, I feel like i need some help.

dmesg | tail -f

[   33.455579] audit: type=1131 audit(1545486664.232:28): pid=1 uid=0 auid=4294967295 ses=4294967295 msg='unit=systemd-hostnamed comm="systemd" exe="/usr/lib/systemd/systemd" hostname=? addr=? terminal=? res=success'
[  946.949247] audit: type=1130 audit(1545487577.726:29): pid=1 uid=0 auid=4294967295 ses=4294967295 msg='unit=systemd-tmpfiles-clean comm="systemd" exe="/usr/lib/systemd/systemd" hostname=? addr=? terminal=? res=success'
[  946.949256] audit: type=1131 audit(1545487577.726:30): pid=1 uid=0 auid=4294967295 ses=4294967295 msg='unit=systemd-tmpfiles-clean comm="systemd" exe="/usr/lib/systemd/systemd" hostname=? addr=? terminal=? res=success'
[  991.517004] usb 2-5: USB disconnect, device number 3
[ 1006.811615] usb 2-5: new high-speed USB device number 5 using xhci_hcd
[ 1006.952278] usb 2-5: New USB device found, idVendor=20b1, idProduct=307c, bcdDevice= 6.f3
[ 1006.952282] usb 2-5: New USB device strings: Mfr=1, Product=3, SerialNumber=0
[ 1006.952285] usb 2-5: Product: xCORE USB Audio 2.0
[ 1006.952287] usb 2-5: Manufacturer: XMOS
[ 1006.964187] usb 2-5: 1:3 : unsupported format bits 0x100000000

aplay -l

**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: x20 [xCORE USB Audio 2.0], device 0: USB Audio [USB Audio]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 1: HDMI [HDA Intel HDMI], device 3: HDMI 0 [HDMI 0]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 1: HDMI [HDA Intel HDMI], device 7: HDMI 1 [HDMI 1]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 1: HDMI [HDA Intel HDMI], device 8: HDMI 2 [HDMI 2]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 1: HDMI [HDA Intel HDMI], device 9: HDMI 3 [HDMI 3]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 1: HDMI [HDA Intel HDMI], device 10: HDMI 4 [HDMI 4]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 2: PCH [HDA Intel PCH], device 0: ALC1150 Analog [ALC1150 Analog]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 2: PCH [HDA Intel PCH], device 1: ALC1150 Digital [ALC1150 Digital]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0

/etc/asound.conf

pcm.!default {
	type  hw
	card x20
}

ctl.!default {
	type hw
	card x20
}

Please, help me to properly config this, I don't really want to switch back to other OSs.

Thanks in advance
Have a good day!

Offline

#2 2018-12-22 15:19:49

judd1
Member
Registered: 2015-09-04
Posts: 199

Re: Usb Dac/Amp - Alsa config

Welcome gab00 !

Have you installed pavucontrol

?

Offline

#3 2018-12-22 15:31:18

gab00
Member
Registered: 2018-12-22
Posts: 2

Re: Usb Dac/Amp - Alsa config

judd1 wrote:

Welcome gab00 !

Have you installed pavucontrol

?

Thanks for the welcome judd1!
Haven't yet, I've removed all my configs in order to start from scratch. Is mine a good starting point? (based on the snippets I've posted earlier)
I will try with pavucontrol and edit this comment with updates! Thanks!

UPDATE: I've reinstalled pulse and pavucontrol, now it works, yet pavucontrol can't run (Looking for pulseaudio but not finding it...)

Last edited by gab00 (2018-12-22 17:48:31)

Offline

#4 2018-12-22 18:42:06

judd1
Member
Registered: 2015-09-04
Posts: 199

Re: Usb Dac/Amp - Alsa config

$ systemctl --user status pulseaudio

?

You can also give the output by console of:

$ pavucontrol

?

and full dmesg ?

Last edited by judd1 (2018-12-22 18:54:22)

Offline

Board footer

Powered by FluxBB